Ny vecka och köpläge?

Ny vecka nya tag! OMX orkade med att rekylera upp till 1,637. Rätt klent får jag säga. Är det säljarna som är aggressiva, eller köparna som saknar övertygelse är svårt att säga. Kanske en kombination? OMX har idag varit nere på 1608. Räcker det? Vet ej, 1,600 är Fib50% nivån och det lockar. Å andra sidan brukar inte marknaden göra exakt som man tänkt sig. Jag tror att man kan specka i de här trakterna. Men en riktig köpsignal har vi inte förrän vi stänger ovan 1,637. Då ska man absolut vara med igen. Ger man sig in i marknaden igen så skulle jag nästan säga att det är viktigare att titta på DAX, så länge som den inte stänger under 12,900 kan man tryggt sitta kvar. Bryts den väntar lägre nivåer. Även för OMX.

Ur ett större perspektiv är vi ju inne i sista 5e vågen som pågått sedan jan/feb 2016. Har vi sett toppen av den här? Jag tror inte det. Jag tror vi ska upp en runda till och toppa ur nästa år. Men man kan aldrig vara säker. Därför är det viktigt att man jobbar med någon typ av Stopp. Risk management är ALLT. Tänk på det alla ni som lägger 99% av er tid på att leta efter vinnarna. Ur ett fundamentalt perspektiv så har jag svårt att se att 5e vågen är avslutad innan Riksbanken kommer igång med räntehöjningarna. Räntehöjningarna är en del av konjunkturtoppen, som är en del av börstoppen.

Såg nedan dokumentär igår om Medborgalön. Väldigt intressant, och ett tema vi kommer höra mycket om i framtiden. Jag säger inte att det är rätt. Jag säger bara att vi står inför stora utmaningar, och vissa av våra ”Luther-ideal” kanske inte stämmer. Det gäller att tänka klart och open-minded…. och det kommer inte finnas någon ”lösning” där ingen kommer i kläm.

Men om ni väljer att se den så vill jag att ni funderar över en fråga: Om AI tar över så många arbetstillfällen som vissa påstår,  och arbetslösheten börjar öka som en konsekvens av detta. Till vem och vilka ska företagen sälja sina produkter/tjänster om så många fler saknar lön att handla för?”

Se den!

https://www.svtplay.se/video/15951602/lon-utan-jobb/dokument-utifran-lon-utan-jobb-avsnitt-1

Man kan ju fundera lite över utvecklingen. Om vi i framtiden går in på ett Starbucks, och det är bara är robottar som jobbar där. Vad kommer en Latte kosta? Om den kostar 45kr samtidigt som lönekostnaderna är bortrationaliserade. Vilka marginaler och vinster kommer de att göra då? Eller kommer detta locka fram konkurrens som gör att en Latte kommer kosta 15kr i framtiden, och Starbucks cafét gör samma vinst idag? Om alla företag i teorin kunde skära bort sina lönekostnader, så far ju marginalerna upp i taket. Konkurrensen borde på sikt pressa ner priserna ganska rejält, vilket gynnar oss konsumenter. Men eftersom vi inte har några jobb att gå till så har vi ingen lön, och således inget att handla för, då spelar det inte så stor roll att Latten är billig. A-kassa tänker någon. Men då kan jag berätta att Statskassans enskilt största inkomstpost är inkomstskatt och sociala avgifter. Därefter kommer moms. Om ingen jobbar, hur ska vi finansiera vår välfärd då? Då blir det tajt att finansiera A-kassa, skola och vård. Då kan företagen stå där med sina robottar som gör Latte för 15kr. Eller kommer vi få Medborgarlön som är klart lägre än vår lön idag, men vi kan ändå leva gott på den eftersom priserna är lägre. De som har yrken som inte går att ersätta med robotar kommer få medborgarlön + lön. Kommer de utgöra nya eliten eller? Kommer Stureplansstekarna vara Robotprogrammerare? Eller allt sånt görs i Kina? Stureplansstekarna är de vars föräldrar tidigt investerade i bolag som tillverkar robotarna? Man tror att företagen pga rationalisering kan tjäna mer pengar än idag. Vilket borde gynna aktieägarna. Men efter att staten tar ut högre skatter för att finansiera medborgarlönen, tjänar aktieägarna mer eller mindre än idag? Många företag gör ju stora besparingar på lönekostnaderna. Om de fortfarande vill sälja sina produkter så gäller det att kunderna har råd att köpa dem. Trots att de inte jobbar och bär lön i traditionell bemärkelse. Minst sagt en spännande utveckling!!! Kanske världen inte ser så mörk ut för våra barn ändå? Övergångsfasen, som vi till stor del redan är inne i, kan dock bli rätt trasslig.

Läste även den här artikeln, som belyser det jag pratat om. Dvs att många gynnas av de lägre priserna.

https://www.svd.se/manga-vinner-faktiskt-pa-boprisfallet

I veckan fokuserar jag på Flash-PMIs på torsdag, samt IFO på fredag. Annars går det snabbt till FEDs möte i december, där marknaden till fullo prisar in en höjning, samt Riksbankens möte där 15mdr QE står på spel.

Nordea mfl är inne på spåret att den starka datan från Europa kan ha nått vägs ände i samband med att QE stimulanserna klingar av efter årsskiftet. Dvs går från 60mdr till 30mdr Euro i månaden. Hmmm, jag är tveksam. Inte till att de nödvändigtvis måste klinga av utan att sambandet. Euroland har gått exceptionellt starkt tack vare svag Euro. Inte QE. Va tänker ni? Euron har ju gått från 1,03 till 1,20 i år!!!! Exakt, men valutor slår inte genom i realekonomin i realtid utan med fördröjning. Fjolårets Euro försvagning har boostat årets data. Årets förstärkning kommer tynga 2018 års data, allt annat lika.

Om man analyserar Euruförstärkningen i år så handlar den i sin tur om förväntningar om en mindre duvig Draghi samt ekonomin i Euroland faktiskt har levererat hyfsat i år. Men det där med valutor och ekonomi är lite hönan och ägget. En svag valuta stärker ekonomin, som i sin tur lyfter inflationsförväntningar och räntan, som i sin tur stärker valutan, som i sin tur ger en bromsande effekt.

En av bloggens läsare och vänner, Patrik, ställde den ganska basala frågan. ”Tänk om den Svenska 10-åriga statsobligationen inte kommer stiga så mycket, utan kanske ligger på 1,5% (0,73% idag) nästa år… och året efter det…. och året efter det… och året efter det”. Är det möjligt, och vad innebär det?

För det första måste man bilda sig en uppfattning vad som har hänt. Står 10-åringen i 1,5% så innebär det att styrräntan ligger på ca 0% om man utgår från den historiska spreaden på 150 punkter (även om extremvärden är både klart lägre och högre). QE är också utfasat.

Är 0% styrränta ett möjligt scenario kommamde år? Inte om man frågar landets ekonomer, men svaret är, Ja. Ligger tillväxten på ca2% år efter år, samtidigt som lönerna inte växlar upp och inflationen pendlar mellan 1-2%, samtidigt som Europa och Usa upplever nåt liknande, så är detta fullt möjligt. Skuldberget i världen skulle i grunden kunna skapa den här situationen. Inte mitt base case men fullt möjligt.

Vad innebär detta för börsen? Ur ett aktieriskpremium ERP (ERP=earningsyield – 10yrs ränta)  perspektiv så bör börsen kunna uthålligt handlas till PE 20. Detta då earningsyield 1/20=5% minus 10-åringen 1,5%= ger 3,5%. Nomaliserad riskpremie för aktier ger ett PE på 20. Men den stora  Frågan blir inte värderingen, utan var vinsterna tar vägen. I en miljö som ovan så kan nämligen inte vinster växa strukturellt.

Ex, Säg att marknaden ytterst förenklat idag ligger på 100 och Vinst 5, således pe 20.

I ovan värld så gissar jag att vinsterna kan ligga 15% högre om 3 år, dvs 5% ökningstakt om året. Lågt!  Marknaden kommer stå i 15% X 5 = 5,75 ggr 20 = 115. Det är såklart en klen årsavkastning om 5%. För att få bra avkastning på portföljen krävs att man är aktiv, dvs säljer dyrt och köper billigt då vinsterna inte driver marknaden som de gjort historiskt.

Det är alltså tvärtemot skolboken som säger att aktier går bra på lång sikt. Av det enkla skälet att vinsterna stiger på lång sikt. I den här världen blir det annorlunda.

Det andra alternativet är att ekonomin trots skuld och trasigt Philipssamband börjar bete sig som pre Lehman.

Säg att 10-åringen stiger till 2,75% istället. Implicit innebär detta en styrränta om 1,25% (2,75 – 1,50). Samma relation som ovan. Bakomliggand miljö präglas av högre högre tillväxt, löner och inflation… men även vinster.

Givet ERP ovan om 3,5% som får anses rätt normalt, så blir det implicita PE talet: 3,5% ERP + 2,75 10yrs= earningsyield 6,25%… vilket kokar ner till PE 16 (1/16=6,25%)

vinsterna om 3 år ska gångas med 16 istället för 20.

Sämre kan tyckas men i den här miljön har vinsterna vuxit mycket mer. Säg att vinsterna om 5kr vuxit med 15% om året istället, dvs med 45% till 7,25kr. 7,25 gånger 16 = 115kr. Dvs din portfölj har ökat med 15%, precis lika mycket som vid första exemplet. Fast i det här exemplet är det vinsterna som primärt driver kurserna. Men tack vare stigande räntor så bidrar multipelkontraktionen negativt.

Poängen är att du kan inte få både hög vinsttillväxt och låga räntor samtidigt. Inte långsiktigt. Höga vinster är på lång sikt ett resultat av hög tillväxt och därmed högre räntor. Höga multiplar är ett resultat av strukturellt låga räntor, som är ett resultat av låg tillväxt och svag vinstutveckling.

Vilket av detta blir det? Det vet vi inte. Lärdomen är att avkastningen blir likartad och svag oavsett… och att man som alltid bör vara försiktig när börsen är högt värderad, när risk/reward är dålig. Trenden är oftast stark på kort sikt, men fundamenta tränger alltid igenom på lång sikt. Glöm inte det!!!!

Det spelar alltså ingen roll om räntan är väsentligt högre om några år, för du har antagligen blivit kompenserad med starkare vinsttillväxt. Samtidigt kan börsen gått rätt svagt även om räntorna är svaga framöver då vinsttillväxten även kommer att vara det.

Hoppas detta var lite svar på din fråga!

Kinas väl och ve är alltid viktigt. Men ur ett börssammanhang har det varit underordnat ganska länge. Visst, det har under många år funnits 3Xbubbla, dvs en fastighetsbubbla, en lånebubbla och investeringsbubbla. Ingredienserna för en krasch. Men ännu ingen krasch. Senast det var Kina stök var under hösten 2015. Framförallt var det börsen i Kina som föll brant. Jag hävdade att kinesiska aktiemarknaden är av mindre vikt. Fastighetsmarknaden är det viktiga. Då klarade den sig ganska bra. Därför reagerade jag när jag såg nedan chart. Ett chart som visar att fastighetsmarknaden har ganska dassiga förutsättningar närmaste 12 månaderna. MEN, man ska inte ropa bu ännu. Egentligen visar chartet att priserna ska plana ut. Inte krascha. Det är rätt stor skillnad.

Namnlös2660

Ha en skön vecka!!!

 

ps. Noterat att Stibor3m har fallit på rätt bra på sistone. Vad tror ni finansierar våra 3m bolån? Just det! Många pratar om stigande räntor, skuldberg och de problem det för med sig. Men faktum är att JUST NU så blir våra lån bara ännu billigare. Från en redan billig nivå. Detta givet att bankerna överför det till låneräntorna och inte tar allt i fickan. Det kan man inte vara säker på. ds.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.