Oförklarligt stark Euro

Jag antar att de flesta lyssnat på Di.se intervju med Ingves…

https://www.di.se/nyheter/stefan-ingves-det-ar-ett-samhallsexperiment-vi-aldrig-gjort-tidigare/

Som vissa har noterat så försvagades kronan mot euron igår. Vi nådde nästan 10kr. Men det var aldrig kronan som var särskilt svag, vilket man kanske kan tro givet datan kring inflation och bostadspriser. Utan det var Euron som var stark. Det var tydligen BNP data i Europa som var bra. Den kom in i linje med den preliminära så jag fattar inte riktigt uppståndelsen. Vad jag inte heller förstår är varför tyska räntor, korta som långa, inte rört sig ur fläcken om nu euroområdet är så blomstrande efter gårdagens data. Amerikanska räntor har inte heller rört sig. Räntorna förklarar inte Eur/Usd rörelsen med andra ord.

I min värld har dollarn varit på väg att korrigera hela 1,03-1,21 rörelsen mot euron. Jag har tagit sikte på 1,12-1,14 typ. Den fundamentala förklaringen är att FED är hökigare än marknaden kanske tror mot bakgrund av att inflationen är temporärt låg, samt ECB är duvigare än marknaden tror mot bakgrund av att den hyggliga tillväxten trots allt inte för med sig vare sig stora löneökningar eller inflation givet resursutnyttjandet. Den tekniska förklaringen är ren rekyl och mean reversion… något valutor gärna sysslar med från tid till annan.

Men den senaste rörelsen i Euron får mig att tvivla tekniskt. Stänger vi över 1,19 så är risken hög att rekylen är över. Men varför är jag klart osäker på…

Ovan är en mycket kortsiktig analys. Den långsiktiga är annorlunda. Nedan bild visar spreaden mellan den 2-åriga realräntan i Tyskland och Sverige. Enligt mig den klart bästa indikatorn för Eur/Sek. Den pekar idag på att kronan borde vara på väg mot ca 10,70kr. Om Riksbanken förlänger QE, så kommer svenska 2-åringen förbli nedtryckt, och kronan lär fortsätta försvagas. Men lyfter Riksbanken bort QE så är det min bedömning att 2-åringen inte ska ligga på -0,80% utan snarare upp mot 0,0%. ALLT ANNAT LIKA så skulle det innebära att spreaden nedan faller från ca 1,0% till 0,20% vilket implicit innebär att eur/sek ska ligga strax under 10kr. Dvs där vi är idag. En värld med fortsatt QE motiverar alltså en krona upp mot 10,70 eur/sek. En värld utan ca 10kr. Givet att svensk ekonomi har gått rätt bra under en tid när kronan pendlat mellan 9-10kr så borde det inte vara några problem för Ingves att lyfta bort QE. Notera att denna analys bygger på allt annat lika, dvs vi har inte ändrat på tyska 2-åringen eller inflationsantaganden.

Sen i nästa steg är det frågan om Ingves kan dra upp styrräntan nästa år till 0,0% för att ligga på par mot ECB? Står styrräntan i 0% så är det min gissning att 2-åringen står i ca 0,50%. Det innebär ca 50 punkter till på spreaden. Från 0,20 till -0,30. Då pratar vi en krona ner mot 9kr. Vi vet sen tidigare att Ingves sover lugnt så länge som kronan är över 9kr, men han vill inte se att den går under detta.

Summasumarum. Han borde kunna lyfta bort QE och kronan bör inte förändras så mycket. Inte enligt nedan i varje fall. Men han kanske är orolig för signaleffekten och väljer att ligga kvar. Ser man till intervjun så skjuter han ju hellre över inflationsmålet, än riskerar det. Detta genom att strama åt vilket slår mot tillväxt, jobb och inflation. Sen när det kommer till räntehöjningar så får vi se. Det ska flyta en del vatten under den bron för att kunna veta idag. Hade jag varit honom hade jag lyft bort QE, och sen inväntat data och tagit ett kvartal i stöten.

5E581C41-68DD-460A-A327-49F1E84A9D67.png

US Core PPI kom in på 2,4% mot väntat 2,3 och fg 2,2… på väg upp men inte så mycket att oroar sig för än så länge.

US Core CPI kom in på 1,8% mot väntat 1,7 och fg 1,7… en notch högre. Då har den kanske bottnat? Indikerar en Core PCE på ca 1,3%.

Retail sales kom in som väntat. Positiva revisioner. Ingen kioskvältare. Empire Index kom in på 19,4 mot väntat 25,1 och fg 30,2… svagare men fortsatt på en hög nivå med tanke på ISM.

OMX var nere på 1612 idag…. med fingret på köpknappen eller?

Äntligen en intelligent människa som försöker förstå vad som händer. En människa som stannat upp och sagt, men hallå, riksbankens och feds räntebanor har varit fel i många år. Vad är det som säger att de ska få rätt nu? Fråga dig istället, vad är centralbankerna missar i detaljerna?

https://www.di.se/nyheter/chefsekonomen-troga-loner-tvingar-ingves-till-retratt/?mobile=1&loggedin=true

Får hon rätt så är hon ensam om detta då det inte finns en enda ekonom där ute som inte tror på nån form av höjning nästa år! rätt el fel, intressant är det! Det skulle i varje fall inte vara första gången Riksbanken och bankekonomerna tror på högre räntor utan det blir av.

Tror ni amorteringskravet kommer slå hårt? Tänk om!

https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/sa-dribblar-bankerna-med-amorteringskravet-6883913

Det här handlar alltså om storleken på lånelöftena. Genom att banktjänstemannen skriver in amorteringsbeloppet så minskar utrymmet för räntekostnader, och därigenom storleken på lånet. Men om de har sänkt KALP beloppet så kompenserar detta för vad hushållen får låna. Om de här tar ut varandra så får man låna lika mycket som innan, trots amorteringskrav. Det gör att prisbilden på bostäder potentiellt inte förändras. Bankerna är som sagt sugna på att låna ut så mycket som möjligt. Det är deras enda sätt att tjäna pengar på. För bolånetagaren ökar boendekostnaderna såklart eftersom de tar lika stora lån men får amortera ovanpå räntekostnaderna. Det är ingen som bryr sig såklart då räntorna är så låga, men skulle de stiga så blir det problem. Undersökningar visar att hushållen inte tror på högre räntor. De har hittills haft rätt. Men det handlar mer om tur än skicklighet.

Jag säger det för miljonte gången, inför ett skarpt skuldkvotstak så behöver vi inte oroa oss över bankernas sätt att räkna fram sina lånelöften på!!!

ps. Jag är ingen stor supporter av Vänsterpartiet, men deras syn att bolånetaket om 85% bör tas bort är en riktigt bra ide. De har fattat vad som sätter kuggar i hjulen för att ta sig in på marknaden. Att unga däremot tvingas till små lån som gör deras ränterisk och en rimlig chans att amortera ner lånet över sin livstid är däremot en mycket bra ide Ds.

Ps. Ni måste se intervjun på SVT Play där Jan Eliasson intervjuar Koffi Annan. Kloka  herrar… tänk om alla var lika kloka som dem. Och Det är väl lite av problemet, världen består inte bara av kloka män och kvinnor… Ds.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Oförklarligt stark Euro

 1. oggevp skriver:

  Det har snackats en del om den allt mer flacka yield kurvan in US. Har du några tankar vad det kan innebära? Som jag förstår det har det historiskt indikerat sämre tider…?

  • GaStan skriver:

   skrev om den för några dagar sedan…. enligt mig en fin långsiktigt indikator!

   10-2 spreaden i USA ligger på ca 0,5% vilket inte betyder ett skvatt ur ett historiskt perspektiv. Däremot om den skulle nå 0% så innebär det att sannolikheten för att du ska kunna köpa aktier REJÄLT mycket billigare inom en 1-3 års period är mycket mycket hög….

   Rent konkret måste det innebära att 2-åringen måste springa ikapp 10-åringen och för detta behöver vi inflation över 2%… vilket kräver löner klart över 3%…. där är vi inte ännu!

 2. Patrik skriver:

  Hej, inga fingrar på köp vid 1612. Men glad att jag inte sålde. Börjar får en obehags känsla som skrämmer. Visst, det är en säsongsmässigt stark period och inga riktiga korrektioner har startat i nov/dec under mina snart 30 år i branschen. Det borde vara köp nu efter 8 dagar söderut. Men det är något som skrämmer.

  • GaStan skriver:

   Jag tror jag förstår vad du menar men du behöver inte vara rädd förrän lönerna börjar dra, både här och i Usa. Det kommer vara blrjan på slutet

   • Patrik skriver:

    Det kan det mycket väl vara. Ligger och tittar på den amerikanska 10-2 åringen och det är min nyckel. Antar att den också speglar lönerörelser?

   • GaStan skriver:

    Kopplingen mellan 10-2 löner är kristallklar och viktigt.

    Drar lönerna
    så drar inflationen
    och då höjer FED räntan
    och då stiger korträntan, dvs 2-åringen

    Men samtidigt är det början på slutet….

    Vilket långräntor tar höjd, till motsats för korträntor

    Vilket gör att 10-åringen inte stiger lika mycket, eller inte alls.

    Således krymper 10-2 spreaden ner mot noll den dagen lönerna tar fart

    Således flaggar 10-2 åringen att det inte blir mycket bättre den här gången, och det är dags att kliva av!

    Logiken bakom detta är att när lönerna drar, så får det tre konsekvenser

    1, lönekostnaderna drar snabbare än Sales i bolagen, vilket gör att marginalerna krymper, vilket gör att vinsttillväxten stannar upp. Lägre vinsttillväxt, lägre multiplar

    2, när räntorna drar, så stiger alternativ avkastningen till aktier, aktieriskpremien sjunker, dvs aktier mindre attaktiva

    3, när räntorna drar så ökar räntekostnaderna för alla belånade hushåll. Är de väldigt högt belånade, som nu, så ökar räntekostnaderna snabbare än löneökningen, och då krymper konsumtionsutrymmet. Dåligt för företagens försäljning, vilket gör att vinsterna krymper

    Stigande löner är ett tecken på goda tider och stark arbetsmarknad. Men det är också början på slutet då det pressar upp inflation och räntor, vilket oftast gör att konjunkturen vältrar över till recession.

    Hur djup recession beror på tre saker.

    Är stat och hushåll obelånade så blir den oftast snabb och grund.

    Är staten högt belånad men inte hushållen, så blir den inte lika snabb och grund, för att staten klarar inte köra lika djupa budgetunderskott. I en recession bromsar privata sektorn. Publika sektorn kan gasa, dvs köra budgetunderskott, om den inte är skuldsatt. Är staten skuldsatt kan den inte gasa. Det är negativt.

    Är hushållen skuldsatta så beror det på att fastighetspriserna är höga. Då får man en bank, finans och fastighetskris på halsen. Det är den värsta recessionen. De blir oftast både djupa och långdragna.

    Rätt få länder är befriade från hög skuldsättning både bland folk och stat. Typ Tyskland. Många länder har hyfsat låg skuld bland hushållen, fast hög hos staten. Sverige är ett undantag med rätt hög skuldsättning bland hushåll fast låg statlig skuld.

    Får vi en djup recession, så lär den gå i samklang med en finans och fastighetskris. Då kommer det vara skönt med en statsskuld om 30%.

    Man säger att bankerna är välkapitaliserade…. tillåt mig att småle.

    Säg att arbetslösheten går från 6% till 16%. En ökning med 10% vilket är ca 500,000 personer som får lämna sina jobb. Säg att 70% av dem äger sin bostad. Det är 350,000. Säg att det går 1,5 person per hushåll i snitt. Det är 230,000 belånade hushåll. Säg att hälften av dem inte klarar sin räntekostnader. Det är ca 115,000 hushåll som ställer in betalningarna vilket tvingar bankerna att ta upp deras skuld som en NPL, Non performing loan. Det finns väl ca 2,5m belånade hushåll. 115,000 av dem är ca 5% av dem ryker. Hushållens skulder Ex Brf-relaterad skuld ligger på 3,800mdr. 5% av den ca 190 miljarder i kreditförluster.

    Bankerna får alltså dra 190mdr över sina resultaträkningar. Det beloppet kan man ju ställa mot att våra 4 storbanker förväntas tjäna 90mdr i år på sista raden.

    Okej svarar nån, de kanske gör en förlust på 100mdr+. Men de har ca 750mdr i EK. De kan ta en förslust på 100mdr.

    SANT!!

    Men det är då marknaden börjar knorra…. för de 750mdr bygger ju på att Tillgångarna minus skulderna är rätt. Tillgångarna är främst LÅN. Säkerheterna i lånen är fastigheter. Säg att fastighetspriserna har halverats. Hur betryggande känns EK då?

    Nej då kommer det koka ner till en likviditetsfråga. Klarar bankerna det här? Jag tror att risken för nyemissioner blir rätt stor…. och finanskris kommer vara ett faktum.

    Sure, 10 år senare kommer det ha blåst över…. men det kommer vara ett rätt otrevligt ställe att vistas på!

    Låt mig bara förtydliga att 190mdr uträkningen i mångt och mycket är en lek med siffror för att illustrera beloppen. Det kan bli mycket mycket värre om man börjar tänka på spridningseffekter, vilka är svårdefinierbara och därmed svårkvantifierbara på förhand!!!

 3. Patrik skriver:

  Jo, det kanske är delvis därför Ingves ogärna höjer räntan även fast cykeln börjar se stark ut. Vi är belånade på hushållssidan men med så låg räntor är det ekonomiskt riktigt att belåna sig och köp realtillgångar. Blir lite som att sitta fast mellan en sten och något hårt.

  Nu tror jag att FIs senaste hjärnalster är mera skuld avhändning än något annat. Om skiten träffar fläkten så kan FI säga ”vi varnade, vad var det vi sa”.

  Vad händer i ditt monster scenario om tysk 10-åring stannar mellan 1-1.5%?

  • GaStan skriver:

   Vet inte om jag förstår dig rätt, men om den tyska 10åriga bunden står i 1,5% så är det samma sak som ECB har samma styrränta som idag, dvs 0%, fast med slopad QE.

   Riksbanken kan inte höja särskilt utan ECB gör det.. inte en chans! Tänk att valutan stärks med 10% för varje procent höjning, givet att ECB inte gör nåt! En för stark krona bromsar in ekonomin…. kommer inte hända!

 4. Patrik Bergstedt skriver:

  Hej, utrycker mig kanske lite dunkelt. Men min tanke/fråga är att det nya normala kanske är 10 åriga räntor på mellan 1.5-2.5% beroende på valutaområde. Vad händer då med värderingar, p/e-tal, ev/ebit, Garp mm. Avkastningskravet kanske inte ändras pga riskpremien går ned?

  Men vad vet jag. Så mycket att tänka på och så liten hjärna. Känner mig rätt förvirrad🙃.

 5. Patrick Bateman skriver:

  Går bra för mina långa usd sek

  Hoppas ni hoppade på tåget nu kör vi mot 11-12 kr

  • GaStan skriver:

   Kul Grattis,

   Den 19 december beslutar Riksbanken om QE… den dagen ska du nog inte vara på semester!

   • Patrick Bateman skriver:

    Ja de blir spännande . Kanske blir de en studs för sek men tror inte det.

    Har stoppen på 8.20

   • GaStan skriver:

    Noterar att Amerikanska räntor vänder ner

    Realräntespreaden gör att dollarn försvagas

    Svag dollar

    Stark krona

    Svag Stockholmsbörs

    VARFÖR

    Jo för att Yellen känner sig väldigt osäker på inflationsprognoserna…

    Jag förstår henne då bla. Lönerna inte pekar på annat än core Pce kring 1,5%

    Hon höjer i december…

    Men höjningarna nästa år bör man inte ta gift på…

    Frågan är hur stark dollarn blir då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.