Äntligen fredag

I veckan kom statistik över de svenska bostadspriserna från Hox/Valuegard. De var ner 0,9% på månaden. Ingen kioskvältare med andra ord. Faktum är att priserna har varit rätt stabila sedan i våras.

Ser man till den 5-åriga bostadsobligationen så är priserna i balans. Dock om Ingves börjar höja så finns det en uppenbar nedsiderisk. Detta enligt mitt resonemang att priserna bestäms av storleken på lånen, som bestäms av lånelöften, där kalkylräntan har störst betydelse, och där bostadsobligationen har ett direkt inflytande.

I veckan hade vi även inflation från Sverige. KPIF ex energi, det minst dåliga måttet kan man säga, kom in på 1,5% mot riskbankens förväntningar om 1,7 och fg 1,6%. Givet att lönetakten under årets första 8 månader ligger på 2,5% så är detta en fullt rimlig siffra. (historiska spreaden ligger på ca 1%). Men man kanske kunde vänta sig någon tiondel mer från den svaga kronan. hursomhelst, Ingves har inga issues med inflation eller överhettning. Men detta kommer inte att hindra honom från att höja i december med 25 punkter. Höjningen har inget med inflation att göra utan en normalisering mot ECB, vilket idag är möjligt när kronan står i över 10kr mot Euron.

Det kom även inflationsdata från Europa. Kärninflation ligger på 1,1% mot väntat 1,1 och fg 1,1. De lirar med den låga löneinflationen och att Europa är inne i någon typ  av soft patch, och detta till och med innan USA är där. Jag förstår inte hur Draghi ska kunna höja nästa år givet att Europeisk tillväxt blir ännu lägre och risken är mycket stor att lönerna inte tar fart. Höjer han i den miljön så stärks euron vilket gör ett redan dåligt läge sämre. Höjer inte Draghi… så ser jag inte heller hur Ingves ska kunna höja över 0% styrränta. Nåt måste hända!

I USA kom det också inflationsdata. Core CPI kom in på 2,1% mot väntat 2,2 och fg 2,2. Lite light. Idag är spreaden mellan Core PCE och CPI väldigt liten. Normalt sett varierar den mellan 0 och 0,5. Det finns alltså en viss nedsiderisk på core PCE (Feds preffered measure) ur det här perspektivet. Å andra sidan taktar ju lönerna kring 2,9% vilket lirar med 1,9 på Core PCE, så det är snarare core CPI som är konstigt låg.

Empire PMI kom in på 23,3 mot väntat 20,0 och fg 21,1. Rätt starkt faktiskt! Philly Fed kom in på 12,9 mot väntat 20,0 och fg 22,2. Rätt svag faktiskt. Det är lite blandad kompott. Det är ändå min tro att ISM ska ner under 55 framöver och därmed signalera soft patch.

Nästa vecka blir makromässigt lugn…. lite Flash PMIs bara.

Oljans studsade vid 65 och nu ska vi säkert testa gamla stödet kring 70 igen. Därefter har vi Fib38 vid 73 samt gap och Fib50 vid 76. Längre än så går vi inte. Inte så länge som Saudi inte drar ner på produktionen i alla fall.

SPX stängde sitt gap nu precis, så nu hade det gärna fått ralla upp mot topparna igen. Men man vet inte riktigt hur sentimentet svänger när Trump är i farten. Jag tror fortfarande att OMX ska testa 1575-1595. Detta tror jag så länge som 2009 trenden inte bryts. Enligt mig gör den inte det förrän vi stänger med besked under 1,450. Då väntar 1,250 typ, och sen 850. Krasch alltså. Detta kommer vara marknadens sätt att prisa in recession, och enligt mig så behövs det en Amerikanska 10-åring under 2,75 och löner som drar klart över 3%, gärna upp mot 4% för att vara säker på recessionen hägrar 12-18 månader bort. Där är vi inte ännu! Tvärtom så hoppas jag att det kommer sol innan det blir regn. Men det krävs att FED inte höjer till 3%+……. och för det krävs klart sämre data än den vi har idag. Men lugn, den kommer!

Trevlig helg!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Äntligen fredag

 1. Patrik skriver:

  Jättebra och tack för dina klargörande comments. Tyckte också att börssnack med Jonas och Erik var mycket bra. Funderar på att sälja av portföljen om vi går under oktober low (termin på 1468).

  Men är det 1450 som är din stopp?

  • GaStan skriver:

   Ja lite så… men jag blir aldrig säker på recession om inte lönerna etablerar sig över 3,5% i årstakt och/eller 10-åringen går under 2,75%…. och får vi inte recession så finns alltid risken att börsen börjar ralla förr el senare. Det måste man ha med sig!

   • Patrik skriver:

    Tack för svar. Är väl fortfarande lite knäckt av Lehman och tyckte att den här rörelsen i oktober var alltför lik. Brr, mycket otäck.

 2. micke skriver:

  Vi går i hustankar – vilket vi gjort i 5 år men jag har varit avvaktande pga priserna… ska man ha is i magen 1 år till? Bor i hyreslght idag.

  • GaStan skriver:

   Hej Micke,

   1, Jag räknar ju med att Ingves höjer med 25 punkter i december och 25 till under 1h19. Detta bör med en fördröjning sätta press på Brf priser i sthlm med ungefär 10-15%. Jag vet inte var du tänkt köpa hus någonstans, men övriga Sverige följer Sthlm med en viss fördröjning. Hur stor nedsida ditt område har vet jag inte. Men du har säkert en känsla för det om du tittar på hur det varit historiskt.

   2, Eftersom räntorna slår genom med fördröjning, så räknar jag med en sättning under 2h19, där hösten även säsongsmässigt är en svag period.

   3, Ingves har sagt att han har som avsikt att höja till 1% styrränta, dvs ytterligarer 100 punkter fram till 2021. Gör han det finns det ytterligare nedsida såklart. Dock är jag MYCKET skeptiskt till att han kommer kunna göra detta. Mina skäl är:

   a, USAs tillväxt faller från 3 till 2%, FED slutar höja innnan målet
   b, Europas inflation lyfter inte från 1-1,5%…. tillväxten ligger på 1-1,5%. Otajt arbetsmarknad, Draghi vill inte se stark euro, Draghi kan inte höja under 2019
   c, Svensk tillväxt faller mot 1,5%. Lönerna ligger kvar kring 2,5-3%. Inflationen harvar runt 1,5-2%, Ingves vill inte har kronan under 9kr mot euron.

   4, det ABSOLUT viktigaste är att du inte ska ta ett större lån än 5X ditt hushålls bruttoinkomst.

   5, Kan du binda lånet till samma ränta som det rörliga, som vi ex har det med ett bundet 3årigt idag, så är det nog ingen dålig ide!

 3. patrick Bateman skriver:

  Varför max x5 brutto årsinkomst?

  varför inte x4? eller x6?

  • GaStan skriver:

   Egentligen har jag inget bra EXAKT svar.

   Jag tänkte så här:

   Två vuxna som tjänar 30,000kr var har ut 47,000kr. De behöver 33,500 att leva på varje månad (jag tänker 3,500 till övr fasta kostnader i boendet, samt 15,000 var). VISST, de klarar mycket lägre, men det handlar också om att Svensk ekonomi ska klara en ränteuppgång hyfsat. Det gör den inte om alla måste leva på vatten och bröd. Då har de över 13,500 till räntor. Det är 162,000kr/år

   Säg att inflationen någon gång i framtiden når 2,5% (löner mot 3,5-4%). Detta tvingar Ingves till ca 3% ränta. Enligt filosofin att inflation över 2% måste aggressivt bekämpas. Men 3% styrränta kommer fungera för Ingves pga skuldberget. Men hushållen måste ändå klara denna ränta, även om den svider. Vid 3% styrränta ligger den rörliga bolåneräntan på 4,5%.

   162,000 / 4,5% =3,600,000kr i lån.

   bruttoinkomst 30,000+30,000=60,000 x 12 =720,000

   3,600,000 / 720,000 = 5X

   Man kan vrida och vända på det här länge….. och inget är rätt eller fel. Men poängen är att vi ska klara en ränteuppgång, och senare en recession, utan att gå på knäna helt. Definitionen av detta är att vi klarar recessioner, men vi vill undvika recessioner där vi samtidigt har en finans och fastighetskris. Detta då den senare innebär sådana förslitningar i samhället då recessionen blir djup och långdragen.

 4. Jonas skriver:

  Intressant o se om vi bryter din 1450 nivå……recession då ?? Allt vi vet är att vi inte vet ! Vinnare som alltid blir väl de som är långsiktiga o har en bra strategi att hålla i handen, om de vågar…..

  • GaStan skriver:

   sorry my bad.

   Brott av 1,450ish signalerar 1,250 som nästa viktiga stöd. OCH går vi till 1,250 så betyder det att marknaden prisar in recession. Förstår du nyansskillnaden?

 5. Jonas skriver:

  Ok, beredd på en rejäl uppstuds vid ca 1,300 ish alt ner i källaren ! Det där jobbiga igen att det enda vi vet är att vi inte vet….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.