Mars = Handelsuppgörelse

Jag firar sportlov och har inte kunnat sitta klistrad vid skärmen i vanlig ordning. Det är nog ganska sunt. Men jag har noterat en sak i veckan. Räntemarknaden har börjat dumpa långa trygga statspapper. Räntorna för svenska, tyska och framförallt amerikanska 10-åringar har börjar stiga. De har legat ganska stilla i februari och inte riktigt delat aktiemarknadens optimism. Förrän nu. Vad är det som är i görningen? Jag har en teori…. Inom några veckor har vi en handelsuppgörelse mellan Kina och USA. Det är vad räntemarknaden har börjat få vittring på och som resultat säljer av trygghet.

Den amerikanska 10-åringen ligger nu på 2,76%. Den har ett motstånd från januari på 2,80. Passeras detta väntar 2,92% på sikt. Denna sell off av trygga långa bonds, det enda instrument (tillsammans med guld) som brukar gå bra när det kraschar och recession ska prisas in, är en viktig faktor för att driva aktiemarknaden till högre höjder under året.

Samtidigt måste vi vara medvetna om att aktiemarknaden faktiskt har haft turen i år att prisa in denna optimism. Så vad gäller börsen borde det bli ett buy on rumours – sel the facts situation kort efter Kina euforin. I praktiken kan det alltså bli så att vi får en sell off på börs och räntemarknaden samtidigt. Dock borde pengarna från räntemarknaden hitta en på börsen vid ett senare skede.

Ska jag försöka översätta det hela till OMX så skulle man tänka sig två scenarior vid en handelsuppgörelse. Den första är att vi på beskedet går raskt till 1660-1680, för att sen rekylera till 1550ish. Den andra är att 1600 håller och vi nästan omedelbart börjar rekylera mot i första hand 1550 och sen 1500ish. Båda rekylerna är köpvärda.

Det har kommit en del data i veckan!

ISM kom in på 54,2 mot väntat 55,5 och fg 56,6. New order blev 55,5 mot fg 58,2 Sämre. Men nivån är inte alarmerande faktiskt, och ganska i linje med vad snittet av regionala index skvallrat om.

Lillasyster siffran US Mfg PMI kom in på 53,0 mot flash 53,7 och fg 54,9. Rörelsen lirar med ISM.

US Core pce 1,9% Yoy mot väntat 1,9 och fg 1,9…. Händer inte mycket. FED borde vara nöjda.

Från Europa kom Mfg PMI in på 49,3 mot flash 49,2 och fg 50,5. Dassigt, men stabilt.

Tyska motsvarigheten kom in på 47,6 mot flash 47,6 och fg 49,7. Inget tyskt lok där inte. Euron hade gärna fått vara lite svagare. Men det är knappast ECB fel. Hade inte FED varit så duviga så hade dollarn varit starkare, dvs Euron svagare. Nej Draghi får nog hoppas på optimism i spåren av en handelsuppgörelse.

Caixin China Mfg PMI kom in på 49,9. Klart bättre än både förväntningar och föregående. Den officiella siffran NBS China Mfg PMI kom in på 49,2 och visade inte riktigt samma optimism. Men den brukar lagga ibland. Får vi en handelsuppgörelse så lutar detta åt ett ”jan/feb 2016” ögonblick. Dock med den stora skillnaden att börsen redan prisat in en stor del av denna optimism.

Om jag får summera datan, så pekar den mot att USA växer med c2%, Europa med c1% och Kina med c6%. Soft patch in a nutshell!!!! Men detta är old news…. Det enda som behövs diskuteras är vad som händer EFTER soft patch…. För det är nämligen vad marknaden på sikt kommer att prisa in! Hittintills har vi bara prisat in att det ”bara” blev soft path, och inte recession.

Fortsatt trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Mars = Handelsuppgörelse

 1. Fredde skriver:

  Någon som reflekterat över att det var två bostäder i SvD bostsdsbilaga förra lördagen? Idag saknades bilagan helt

 2. Kinofy skriver:

  DI hade en artikel i veckan (torsdags kanske?) om att 75% av tillfrågade ”toppekonomer” i USA tror på en recession senast 2021. Samtidigt hyllar de Powell’s nya ”vänta och se”-taktik. De flesta förväntar sig dock att FED ska hinna höja till 3,0% innan de börjar sänka igen.

  Jag har svårt att få ihop dessa förutsägelser och åsikter, rent tidsmässigt. Man tror på recession SENAST 2021 och prisar inte in några höjningar i år, men förväntar sig ändå att FED ska hinna upp till 3% innan de börjar sänka. Skulle Powell alltså höja två gånger (förutsatt takt på 0,25/höjning) under 2020, trots att konsensus säger att en recession kommer inom 12 månader? Är det inte då troligare att han drar igång höjningarna asap, när vi nu mer eller mindre kunnat konstatera att decembers börsras var överdrivet och att det vi ser just nu bara är en soft patch? Eller, om han instämmer i att en recession inom, säg 18 månader är oundviklig, chillar på 2,5% och ”möter kurvan” därifrån, när recessionen är ett faktum. Det är väl inget självändamål att hinna upp till 3,0, annat än att möjligen kunna klappa sig själv på axeln och säga att man är ”back to normal”?

  • GaStan skriver:

   Kan förstå att det rörigt… men scenariot är följande:

   2019: Soft Patch, löner och inflation håller sig på mattan, FED gör inget

   2020: Soft patch övergår i recovery, recovery förväntas ge en push åt ”tillväxt-löner-infation”, FED går tillbaks till sin höjar politik, och går från 2,25/2,50 till 3,0/3,25… dvs 3 höjningar, kanske 4 höjningar

   2021: Styrränta om 3%+ gör att räntekostnader bland hushåll, stat och företag, gör att konjunkturen får krokben och vi rullar över i recession.

   Så det är ingen jättekonstig scenario egentligen. Dock några frågor

   1, vi vet inte exakt hur denna recovery kommer att utspelas
   2, eftersom vi inte vet hur den utspelas så kan vi inte heller veta exakt dess inverkan på löner och inflation

   Det är inte recoverien som leder till recession. Det är recoveryn´s effekt på löner, och sedermera inflation och styrränta (läs räntekostnader) som leder till recession.

   För att FED ska höja till 3%+, så krävs core PCE om 2,5%+. Detta i sin tur kräver löner på 3,5%+. Får vi inte det, får vi inte den typen av inflation som tvingar FED till aggressiva åtgärder.

   Så nyckelfrågan är om recovery´n ger lönerna en push mot 3,5%+. Idag antar ekonomerna att så är fallet…. men egentligen kan ingen veta.

   Men om det blir recession 2021… så har vi en börsbotten 2021
   Det innebär att 2020 kommer karaktäriseras av kraftigt fallande börs… trots att konjunkturen är okej
   vilket alltså innebär att 2019 kommer erbjuda på en börstopp….

   men som sagt, allt detta innebär att kommande recovery ger lönerna en rejäl spark uppåt…. och det kan man diskutera länge utan att få fram nåt säkert svar.

   Din fråga… att de skulle ligga kvar på 2,25/2,50 funkar inte om löner och kärninflation går mot 3,5/2,5….. då det är FEDs främsta uppgift att bekämpa inflation. Höjer man inte räntan när inflationen drar så erbjuder man marknaden stigande negativa realräntor, vilket får valutan att försvagas, varpå de importerar inflation, tillväxt och löner tar fart ännu mer, vilket bara medför att inflationen tenderar att bli ännu högre längre fram…… vilket gör att recessionen blir betydlit smärtsammare och svårare att hantera när den kommer.

   3% är inte normalt, där anser jag att FED har fel. Att de tvingades backa från höjningarna redan vid 2,25/2,50 visar att 3% inte kan vara normalt. 1,75/2,0 är normalt… om man utgår från att definitionen för normalt är när den vare sig stimulerar eller bromsar tillväxt, jobbskapande och inflation. 3,0% är en starkt åtstramande nivå….

   Hoppas det var lite svar på din fråga…

   • Fredde skriver:

    BNP momentum i Tyskland faller väl?

   • GaStan skriver:

    yes, de ska vara glada om de växer med 1%

   • Kinofy skriver:

    Absolut, tack. Undrar lite om recoveryn dock.

    Hittills har väl inte löneökningarna sett jättehotfulla ut, man snackar ju tom om att Phillipskurvan är död osv. Säg att recoveryn fortsätter i samma tecken och inte pressar upp lönerna, vad händer då? Kan vi få en mer långdragen högkonjunktur som skjuter recessionen framåt ytterligare? Det känns som att man snackade om recession senast 2019 för bara något år sedan. Sen blev det 2020 och nu kanske 2021. Är utebliven löneökning/låg inflation den största förklaringen till att vi hittills skjutit det framför oss och säger det isf något om hur allvarligt recessionen kan bli, när den väl inträffar?

   • GaStan skriver:

    Vi har redan haft en exceptionellt långdragen konjunktur uppgång, 10 år. Å andra sidan har den årliga genomsnittstillväxten varit exceptionellt låg. Lönerna har varit exceptionellt sega jämfört med tidigare + konjunkturer. De var som lägst 2%, låg länge kring 2,5%, och nu senaste c3%. Det är lågt ur ett historiskt perspektiv, och lågt sett till arbetslöshet. Men det finns andra faktorer som förklarar utvecklingen rätt bra. Låg tillväxt och sysselsättningsgrad, digitalisering, globalisering äär några av dem.

    Recoverien kan haka på utan att lönerna berörs. Då får vi egentligen bara mer av samma, dvs det konjunktur, inflation och ränteläge vi haft senaste 5 åren.

    Fullt möjligt!

    Samtidigt har lönerna i USA ändå rört sig upp från 2% i årstakt till drygt 3%. Dvs mångårig tillväxt och jobbskapande verkar ändå till slut fått viss inverkan. Denna normalisering har då fått FED att höja till 2,5%. Det är inte alltså omöjligt att ”löne-trenden” skulle kunna ta oss till nästa steg… men precis som du säger kan vi även plana ut…. och då borde FED inte se någon anledning att fortsätta att höja. Vilket gör att vi skjuter recessionen framför oss. Ingen kan veta, tyvärr.

    Utebliven löneökning är den enskilt viktigaste faktorn till att USA sluppit recession och kunna rida på tillväxt i snart 10 år. Hade lönerna dragit iväg till 4%+ för flera år sen hade inflationen och FEDs agerande blivit helt annorlunda….

    FEDs låga räntor och QE har varit delaktiga i att driva tillväxten…. men tillväxttakten senaste 10 åren har ÄNDÅ varit historiskt låg jämfört med tidigare konjunkturuppgångar.

    Företagens vinsttillväxt har i mindre utsträckning kommit av försäljningstillväxt, som är det normala, och i högre utsträckning av låga löner, låga räntekostnader, låga investeringar (avskrivningar), lägre skatter osv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.