Börsen i nirvana

Njae, inte riktigt. Men visst, stockholmsbörsen har tangerat ett nytt ATH idag.

Vad handlar detta om? Jo dels är det en stark marknad. Stoxx och Dax har också gått bra. Men Stockholm har gått ännu bättre vilket handlar om starka rapporter. Starka i bemärkelsen bättre än väntat. Något som leder till upprevideringar av framtida vinster, vilket driver kurserna.

Är detta Risk on rally. Njae, kanske. Yuanen handlas på 7,08 och det är väl inte dåligt, men knappast markerar det nåt slut på handelskonflikten. US10yrs ligger på 1,79% och mina ögon så markerar det inte nåt slut på investerarnas konjunkturoro. Defensiva aktier har också gått bättre än Cycliska. Value har gått bättre än Growth. Detta har hittills inte varit nåt risk on rally. Men vi kanske är på väg dit och då har vi en väldigt bra bit kvar på uppsidan.

DOCK, är börserna rätt överköpta. Det brukar kortsiktigt va sådär, men långsiktigt bra. Dax har gap på 12,200 och SPX på 2,948. Just sayin’. Kanske lite överköpthet måste pysa ut först. RSI kring 50 brukar vara en bra entry Point. Därefter kan det bli bra igen. 1,780 på OMX är ingen orimlighet i första hand.

Triggers för nästa ben är såklart nyheter kring handelskonflikten. Alltså inte bara lösa twitter. En ISM siffra som vänder upp är också välkommet. I synnerhet New Order komponenten.

Alltså traden jag verkligen hoppas på är när marknaden börjar sälja trygga obligationer (varpå räntorna stiger) och tar pengarna och stoppar in i marknaden. Väl i marknaden går pengarna till growth/cykliskt samt att vi får en viss rotation tillbaks från Value/defensive in i Growth/cykliskt som pricken över i:et…. det är den verkligt stora rörelsen vi väntar på. När? Ingen aning.

I veckan har vi Flash PMIs från hela världen. Återkommer.

Vi har även Riksbanksmöte. Det står mellan oförändrat message om höjning, till att skrota december planen och peka på februari alternativt senare under våren istället. Inställd höjning helt alt börja prata om sänkning tror jag det är noll sannolikhet för.

I nästa vecka har vi FED möte, och allt pekar på en höjning faktiskt. Ändå lite märkligt att de avviker från sin rutt om att justera räntan kvartalsvis. Ett syfte skulle vara att de inte vill sänka i december, givet sin positiva tro på den amerikanska ekonomin, men att man ändå vill gå marknaden till mötes och då är det bättre att slå till med en sänkning till 1,50% nu i oktober. för att sen kunna avvakta i december.

Jag har skrivit om HM, Hennes och Mauritz, några gånger. Tycker den börjar kännas fullvärderad här kring 210kr. Därmed inte sagt att den vare sig kan gå upp eller ner. Kring 174kr blir jag köpsugen igen allt annat lika…

Have a nice one!

——————-

Riksbanken meddelar att man avser att höja i december. (Nästan) alla blir helt tagna på sängen. Svenska räntor lyfter, och med dem kronan. Tror vi är på väg mot 10,50kr mot euron nu.

Anledningen är precis som vanligt…. Svensk ekonomi växer med 1,0-1,5%. Viss inbromsning till följd av ett svagare Europa och byggsektor, men fortsatt helt okej. Inget som kräver en expansiv penningpolitik i varje fall. Inflationen fladdrar lite, men den håller sig runt lönetakten minus en procent. Det är som vanligt. Jobbskapandet har tappat i samklang med tillväxten, men det skapas fortfarande jobb sett till 3m YoY alternativt 12m YoY. Att då köra med negativa realräntor mätt som styrränta minus kärninflation är inte rimligt.

Många ser en höjning som en Åtstramningsåtgärd, vilket skulle vara ett policymisstag i en inbromsande ekonomi. Detta är fel analys. En höjning från -0,25% till 0,00% är att gå från extremt expansiv penningpolitik till NÅGOT MINDRE expansiv penningpolitik. Banka in detta!

Sen har vi det här med utsikterna. Ingen har facit såklart, men att göra nulägesanalys och sen extrapolera den är bara korkat. Inte för att framtiden inte kan bli som nuläget. Bara att framtiden blir inte som nuläget bara för att nuläget ser ut som det gör. Framtiden skiter i nuläget.

Men apropå framtiden så är Riksbanken positiv. Jag tror på 2-2,5% tillväxt nästa år. Så positiv är inte Riksbanken. Riksbanken tror på 2,8% löner nästa år, nedreviderat från 2,9%. Jag tror på flat löner jmf med i år. Anledningen är att avtalsrörelsen kommer präglas av nuläget. Därför tror inte jag på stigande inflation heller, utan riktmärket är löner minus 1%. Dvs ca1,6%. Sen tror jag att kronan kan gå mot 10eur. Det gör att kärninflationen kan pressas ner en bit under 1,6%. Detta trots att vi går mot recovery.

Men som sagt, allt pekar på att han höjer i december. Jag förstår honom. Jag hade gjort samma sak. Enkelt när kronan nästan står i 11kr dessutom.

Man säger även att man inte kan säga när nästa räntehöjning kommer. Jag förstår honom. Det hade jag också sagt. Personligen tror jag ändå att den kommer ett år senare, i december 2020. Då höjer han till +0,25%. Bakgrund… starkare konjunktur. Det tror han också på…. men han kan inte riktigt säga det i dagsläget för att prognosen är för osäker givet nuvarande marknadsoro.

—————————

Det har även kommit Flash PMIs. För Europa kom flash mfg Pmi in på 45,7 mot väntat 46,0 och fg 45,7. För Tyskland kom den in på 41,9 mot väntat 42,0 och fg 41,7. Bägge visar på att läget är fortsatt dåligt, dvs Tyskland ligger på svagt negativ tillväxt, och Europa någonstans kring 0,5-1,0. Men det blir inte sämre. Det är bra. Om de ska vända upp så är det USA och Kinas förtjänst. Men för detta krävs ett handelsavtal (stark Yuan, ökad kinesisk import osv…) samt att de lägre räntekostnaderna i USA börjar göra avtryck på konsumtionen. Gärna i kombination. Fram tills dess är Europa fast där man är. Så även Sverige skulle jag säga. Ingen recession… men väl ett ljummet läge som inte skapar några jobb och där vinsterna är svagt negativa.

US PMis kom precis… Viktig föråkare till ISM.

US Mfg Flash PMI 51,5 mot väntat 50,7 och fg 51,1

US Non-Mfg Flash PMI 51,0 mot väntat 51,0 och fg 50,9

Okej, jag skulle säga att de indikerar tillväxt strax under 2% i årstakt, eller en jobbtakt mellan 100′-150′ i månaden. Jag skulle säga att de här siffrorna ligger mellan ISM och de Empire/Philly mfl. Det intressanta är att räntemarknaden tagit rygg på ISM, medan aktiemarknaden mer tagit rygg på de mer optimistiska lokala indexen. Ni vet var jag står!

———————-

Ska ni lyssna på poddar ska ni lyssna på Börssnack med Hansen och Olavi. Men ska ni lyssna på nåt annat avsnitt så kan jag varmt rekommendera Penserpodden där de intervjuar Pär Sandå från fd Pan Capital. Bortsett från hans ljuva skånska så är det helt enkelt brilliant.

https://poddtoppen.se/podcast/1478350710/penserpodden/avsnitt-10-hur-blir-man-varldens-basta-trader

———————

Tre saker jag hörde på lunchen häromdagen…

1, (De flesta) köper efter en aktie gått upp och säljer efter den gått ner.

Men jag hörde också…

2, (De flesta) säljer aktier som går bra, och behåller och/eller köper dem som går dåligt.

Detta skulle då vara en av många anledningar till att många har så svag avkastning. Tänker man inte efter så låter det ju spontant som att det ligger nog nåt i detta.

MEN, Första uttrycket säger ju att många köper EFTER nåt gått upp, medan det andra uttrycket säger att många säljer det som gått bra. Hmmm. Första uttrycket säger att många säljer när nåt gått ner, medan det andra uttrycket säger att många behåller eller köper, i varje fall inte säljer, nåt som gått dåligt. Hmmm. Rätt snurrigt ellerhur?

Bägge uttrycken verkar också peka på att alla gör samma sak, men om jag inte är felunderrättad så finns det en köpare varje såld aktie, och en säljare bakom varje köpt aktie.

Vad är sanningen. Jo, Det är inte fel att vare sig köpa eller sälja en aktie som gått upp eller ner. Det beror på värdering och vinstutsikter vid varje enskilt tillfälle. Men i varje affär finns en köpare och en säljare. Den ene kommer att ha rätt om vinstutsikter/värdering, och den andra kommer att ha fel. Det har inget att göra om aktien gått upp eller ner. Det kan vara rätt att både sälja och köpa, och det finns även där både en köpare och säljare bakom varje affär. Men bara en kommer att ha rätt.

Konklusionen är att båda uttrycken är rätt, och fel. Det beror på hur värdering och vinster utvecklas.

Reglerna är för förenklade. Den som köper EFTER uppgång kan göra rätt om aktien ser billigare och bättre ut än någonsin. Gör den inte det är det fel. Den som säljer en aktie som gått ner gör rätt om underliggande ser svagare ut och försämras. Har de inte gjort det är det ett misstag. Det är inte fel att sälja en aktie som gått upp om den är fullvärderad. Är den inte det är det fel. Det är inte fel att köpa eller behålla en aktie som gått dåligt om den blivit billig, men har den inte blivit det så är det fel. Men oavsett finns det en säljare och köpare bakom varje affär, och bara en vinnare.

Många tumregler är bra, men inte alla.

Den om värdering är bra, köp billigt, sälj dyrt. Problemet med den regeln är inte att den inte är bra. Problemet med den är att veta vad som är billigt och dyrt.

—————————-

Tyska IFO kom in på 94,6 mot väntat 94,5 och fg 94,6. Förväntanskomponenten var positiv. Inte så mycket att bråka om, samma analys som Flash PMI ovan…

———

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.