Oj oj oj vilken vecka

Imorgon är det presidentval. Största risken handlar inte om vem som vinner. De kommer köra massivt budgetunderskott närmaste året (dvs nytt fin pol stim paket) oavsett. Risken ligger i om vi inte har en president 24 timmar efter valet är avklarat. Har vi inte det är risken stor att vi får vänta på en president i flera månader, och det kommer inte marknaden att gilla. Vad det blir? Jag har ingen aning.

Covid oron rasar världen över, och tog effektivt död på den uppgångsfas vi tidigare var inne i. Men jag undrar, i USA dör 800/dag och har gjort så sedan i somras. I våras låg den på som mest 2,400/dag. Är smittspridningen lika omfattande idag som i våras, och om den inte är det, kommer vi få samma belastning på sjukhusen i USA? Om vi inte får det, behöver vi då vara så rädda för national lockdowns?  Får vi inte det, så lär Covid rabatten på börsen försvinna på sikt… men är smittspridningen så aggressiv som vissa tror så lär det snart visa sig på sjukhusen, och då lär covid rabatten på börsen bestå.

I Europa ter sig Covid vara värre. Men Europa leder inte börssentimentet globalt. Dvs om USA handlas 10% högre om en månad, så lär europa vara flat. Handlas USA 10% lägre, så lär Europa ligga 20% lägre. Ungefär så.

Parallellt med det här rullar Q3orna in med högsta hastighet. Det intressanta med Q3:or är inte rapporten i sig, utan vad den får marknaden att tro om nästa års vinster. Ex när Q4 rullar in så är vi redan inne i nästa år så det spelar inte så stor roll. När q1 och q2 rullar in fäster man fortfarande vikt vid innevarande år. Q3:an är unik i det avseendet.

Hur har rapportperioden varit hittills. Vad gäller Europa, där 33% av Mcap har rapporterat, så har 85% av alla bolag rapporterat inline eller bättre jmf med förväntningar. I USA har 43% av Mcap rapporterat och där 94% är inline är klart bättre. Det är en stark period så här långt. Hur ska man tolka in detta?

Ja, släpper Covid oron, får vi en president på plats och får vi ett rejält stimulans paket kort efter det…. ja då utgör Q3:orna är bra grund för att pensla in ett ganska rejält tilltaget vinstestimat (FY21) för nästa år…… Detta vinstestimat ska sedan multipliceras med en multipel som borde vara ganska generös med tanke på FEDs politik (TINA på steroider). Som ni förstår utmynnar detta i ganska goda förutsättningar för börserna närmaste halvåret. Men, som ni förstår, är det fortfarande en del bitar som måste falla på plats innan detta blir en realitet… minst sagt. 

————

Det har kommit lite data.

Tyska Mfg PMI kom in på 58,2 mot flash 58,0 och fg 56,4. Europas motsvarighet kom in på 54,8 mot flash 54,4 och fg 53,7. Industrin går starkt. Än så länge har covid oron slagit mot service sektorerna. Fast från en hög nivå. Vi får väl se hur det blir om nån månad. Jag har svårt att se att vi ska få en repris av våren.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 51,4 mot väntat 51,3 och fg 51,5. Caixin variant, som mäter fler små bolag och färre stora statliga, så kom den in på 53,6 mot väntat 53,0 och fg 53,0. På det hela taget rätt starkt tycker jag. NBS Non-Mfg kom in på 56,2 mot fg 55,9. Tjänstenäringen mår bra. Ingen covid oro där inte.

Senare i veckan har vi PMIs från tjänsesektorn och på fredag US jobbdata,,, tbc

Så länge som 3370-3400 motståndet håller på SPX är risken hög att vi kan nå nya bottnar…

Industriavtalet i Sverige är på plats. Även kallat märket då det brukar utgöra riktlinjen för de avtalsmässiga lönerna. Den hamnade på 5,4% på 29 månader. Vilket är samma som att de årliga löneökningarna blir 2,2%. Typ som sist. Lirar med kärninflation på 1,2%. Ingves kommer kunna ligga på nollränta läääääääääänge! Det enda han behöver tänka på är att matcha QE med budgetunderskott, och de underskotten är en funktion av hur stimulativ finanspolitik är, som i sin tur är en funktion av hur svag tillväxten blir, som i sin tur är en funktion av hur svag omvärlden och vår inhemska ekonomi är, som i sin tur handlar om hur tuffa covid restriktionerna är, som i sin tur är en funktion av Coronas framfart… enkelt va!

Från USA kom Mfg PMI in på 53,4 mot flash 53,3 och fg 53,2. Stabilt. ISM Mfg kom in på 59,3 mot väntat 55,8 och fg 55,4. Så mycket för den oron kring Covid, stimulanspaket och presidentval. Sinnessjukt starkt och representerar både stark lageruppbyggnad och efterfrågan. New Order kom in på 67,9 mot fg 60,2. No comments liksom. Men det är klart, tjänstesektorn står för över 70% av BNP och det är där jobben finns, så den är viktigare och särskilt nu under Corona. Den kommer på onsdag. Men hur ska man tolka detta? Förr i världen guidade ISM med ett kvartal, högst två. Nu skulle jag säga att det guidar en månad typ. Så vi vet sen innan att oktober är hygglig, november likaså efter dagens siffra. Det är möjligt att december blir svajigt med tanke på Corona, men totalt sett borde efterfrågan under Q4 inte bli så dålig. Vi behöver alltså inte sitta och vänta på till i mitten av februari när bolagsrapporterna trillar in, utan vi vet redan nu att Q4 kommer inte bli så pjåkigt. Bolagsrapporter för mig handlar mer om det enkilda bolagets kostnadskontroll och tillväxt, men de stora penseldragen flaggar makro för lååångt innan. Sen är det klart, börjar Covid bli riktigt jobbigt inom några veckor så kommer marknaden att fatta detta, varpå vi inte kan sitta och vänta på ISM i januari för att förstå att respondenterna i dessa enkät undersökningar kommer framstå som deppiga. Makro leder Bolagsrapporterna…. men ett urartat presidentval eller ett skenande virus leder makro. Sen gäller det att kunna skilja på makro och makro… vissa siffror, sk hard data, är lagging, medan mjuka data är leading…. men allt det där kan ni!!! Trevlig kväll!

Vi hörs!!!

—–

Tisdag

Oj vilken risk-on det är. Börserna är upp, dollarn är svag, räntorna stiger, Vix faller…. och SPX går upp och stänger sitt gap vid 3390 och stämmer av det viktiga motstånd och vattendelare som jag skrev om tidigare. Imorgon vet vi om det blir nån president eller ej, samt ISM för tjänstesektorn…. ska vi bryta upp och etablera en köpsignal och krasst konstatera att vi satt en solid dubbelbotten i september och oktober…. eller faller det tillbaks? Redan vid brott av 3,340 så blir jag skeptisk. Sen har vi ju Covid, sweet jesus!

Time will tell…. spännande tider.

By the way… jag fick frågan idag vem av Presidentkandidaterna som jag håller på. Jag svarade så här:

Jag gillar Trump för att han inte beskattar bolagsvinsterna vilket gör att mer går till aktieägarna vilket upprätthåller börserna. Jag ogillar Trump för att hans politik trasar sönder samhället, och han borde höjt skatterna för att finansiera en bättre välfärd för dem som har det sämst ställt.

Jag gillar Biden för att han höjer skatterna så att välfärden kan bli bättre för de som har det sämst ställt. Jag ogillar Biden för att hans skattehöjningar gör bolagsvinsterna mindre vilket är dåligt för börsen.

Jag gillar båda för de kommer att köra ungefär samma budgetunderskott nästa år, och därmed stimulera ekonomin i osäkra tider.

och nej….. jag skulle inte rösta på någon av dem, och jag tycker det är förfärligt att USA inte kan skaka fram bättre presidentkandidater. Men det är väl som det alltid har varit. Europeer förstår inte Amerikansk politik, och Amerikaner förstår inte Europeisk politik… det är bara att acceptera.

Vi hörs imorrn!

————–

Jag borde skriva om valet men det är ju inte klart ännu. Men marknaden verkar inte bry sig, precis som jag var inne på tidigare så är det viktigare att valet är bakom oss än vem som vinner. Det blir stimulativ politik, dvs budgetunderskott, oavsett vem som vinner. Amerikanska börserna bryter upp. Jag ser visst motstånd här kring SPX 3,500. Marknaden kommer säkert tillbaka och samlar kraft och stänger gap vid senare tillfälle. Även om jag är positiv i det långa perspektivet, så är jag klart osäker i det korta.

US Service PMI kom in på 56,9 mot flash 56,0 och fg 54,6. ISM Non-Mfg kom in på 56,6 mot väntat 57,5 och fg 57,8. Den ena klart bättre, den andra klart sämre, men zoomar man ut ser tjänstesektorn rätt stark ut trots oro kring val och covid…. känns okej.

Jag är positivt som fan 6 månader ut… men jag ser en jävla tail risk i det korta:

Det är en coctail av

Biden vinner, men Trump begär omröstning och vi har ingen ny president

Covid tar skruv

Fin Stim paket dröjer

Sentimentet surnar till

Makro vänder ner från hög nivå

Det kan snabbt falla 10%+

Som sagt, tail risk…. jag hoppas nämligen på att vi väldigt snart har en president på plats, därefter ett paket, och trots att Covid ökar så har vi lärt oss att hantera det på ett sätt som inte kräver samma metoder som i våras, så att börsen knappt bryr sig… och att dagens rörelse är början på att en stigande trend ska upptas… och som kan hålla i sig ett tag.

Men fan vet!

Valet är likförbaskat en rysare av stora mått…. som jag får återkomma till när det är avklarat.

På fredag kommer jobbdata….. tbc

——————-

Jag hade hoppats på att avsluta fredagen med att kommentera usa valet… men så kul ska vi inte ha. Pekar på Biden men man kan inte vara säker!!!

Däremot kan man vara säker på jobbdatan. Det skapades 638k jobb i oktober mot väntat 600k och fg 672. Bra siffra tycker jag. Pekar på en sysselsättnings tillväxt på en c5% på årsbasis, vilket enligt historiska samband borde kräva 6% bnp tillväxt. Det sambandet stämmer såklart inte nu…men oktober var ingen negativ marknad i usa sett till tillväxt och sysselsättning, och förmodligen inte bolagsvinster. Jag är som sagt inte säsrkilt orolig för q4… och det verkar inte börsen heller vara!!!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Oj oj oj vilken vecka

 1. MB skriver:

  Utmärkt analys som vanligt. Det är väldigt ovanligt och modigt att se någon våga gå emot konsensus och argumentera för att dödsfallen i COVID är relativt låga och vi kanske har bra kontroll. Bloggen är alltid framåtblickande, analytisk och genomtänkt. Jag har vårens motsvarande analyser i färskt minne som var utmärkta mitt i kaoset. Bloggen borde vara obligatorisk läsning för alla som är det minsta intresserade av finansmarknaderna. Valet blir spännande och det kanske blir en president utan större problem

 2. PlutonB skriver:

  Jisses vilken dag.. Verkar som att räntemarknaden och aktiemarknaden drar motsatta slutsatser i den första dagens reaktion?

  • GaStan skriver:

   ja så sjukt…

   hausse/riskon på börs, dollar, vix….men det motsatta på räntemarknaden! Vet ej varför faktiskt.

   Fan, jag undrar… tail risk event alltså, om Biden ”vinner” men Trump fixar omräkning så vi inte har en president på en månad, samtidigt som IVA patienterna fylls på, och ingen finansstimulus samtidigt som landet går mot semi lock down…. fan då kan det gå ner 15% rätt snabbt härifrån… base case nej… men inte helt osannolikt heller. Svårt!

   • Simon skriver:

    Risken är överhängande att Trump inte ger sig nu. Det är ändå förståeligt om han förlorar på 270 exakt…

    Kan räntorna ha diskat en blue sweep & vaknat upp till en McConnell som inte kommer låta underskottet skena, om så bara för att förstöra inför nästa val? Sett en hel del ”Blue sweep = rates up, anything else = rates down” så nu ska vi bara lämna det sannolikhetsviktade värdet till det ”riktiga” värdet? lite långsökt kanske..?

   • PlutonB skriver:

    Jag har en viss kort position på typ detta scenario sedan ett par veckor i spx och 10-åringen. Scenariot spelar ut hyfsat och såg lovande ut ett tag, men marknaden reagerar inte som jag trott nu minst sagt.. Räntan sjönk ju först, men nu verkar den tveka. Fortsätter vi uppåt nästa vecka är det nog läge att stoppa ur.

 3. Hugo skriver:

  Tycker alldeles för lite fokus i media har varit kring senaten. Den går ju mot att förbli republikansk. Dvs. demokratisk president, republikansk senat, demokratisk representanthus = risk för försenade stimulanser? Eller tror du att demokraterna och republikanerna kommer kunna se allvaret i situationen och ordna fram stimulanspaketen ändå? Overall känns det som worst possible scenario för USA’s ekonomi att få till ett läge med blandning där. Har ju givetvis varit blandat senaste två åren men stimulanserna tog ju lite tid senast, men är ju inte direkt som när Trumpen kunde kliva in och få igenom sina Tax Bills till höger och vänster när Republikanerna hade allt 2016-2018.

  • GaStan skriver:

   Jo den är viktig.. men marknaden orkar bara fokusera på en sak i taget 😂

   Stimulanser kommer… men med rep senat kommer det påverka utformning och size

 4. Jonas skriver:

  Känns som börsen var smart o, som vanligt, låg före när de såg en Biden seger som i sin tur inte kan sänka skatter då de saknar stolar i senaten som i sin tur gör att han inte kan sänka skatter, vilket i sin tur gillas av börsen !? Stöket spelar på sätt ingen roll. Hade Trump segrat hade det också varit bra så börsen läge kanske ändå såg bra ut tidigt…..

  • GaStan skriver:

   Börsen är nästan alltid smart, på ett väldigt förödmjukande sätt dessutom!

   Skatterna kan inte komma nästa år, Senat eller ej… utan först tidigast 2022

   Men det finns ett alternativt sätt att se på det…

   Tänk att en normalt skatteuttag är 100usd.

   Får Trump bestämma sänker han skatten med 10usd, tar in 90, och sätter sprätt på 100. Budgetunderskott 10 alltså. ”konsumerade” pengar ut i ekonomin är 100 + 10 (som privata sektorn fick i skattesänkning), dvs 110.

   Biden, om han fick välja, höjer skatten för rika och företag med 10, så han tar in 110. Men sätter sprätt på 120. Budgetunderskott 10. Samma som Trump. I Biden-land spenderas 120 minus 10 (skatten han tog av privata sektorn) = 110. Dvs samma som Trump.

   Så rent teoretiskt spenderas 110 av bägge parter. Samma tillväxtfrämjande inverkan

   Kritikerna av Biden menar att det är bättre att privata sektorn får behålla pengar och spendera dem, för de är bättre och effektivare på att göra det. Finns rätt mycket forskning på detta som faktiskt intygar detta.

   Men kritikerna av Trump menar att sänker man skatten för de mest välbärgade så stannar pengarna på kontot…. du köper bara en Yacht, eller har två bilar på uppfarten… även om du får mer över i plånboken. Alltså bidrar Bidens 120 dollar spending på ex sjukvård till bättre tillväxt, samtidigt som det motverkar splittringen i landet om de som har det sämst ställt får bättre välfärd.

   Detta kan man tvista om länge.

   Men faktum är, att de kommer köra ungefär lika stora budgetunderskott och de kommer sätta sprätt på samma mängd pengar, bara på olika sätt. Så rent ekonomiskt spelar det inte jättestor roll vem som blir president.

   Jag tror som jag skrivit många gånger… osäkerhetsfaktorn har till stora delar försvunnit… VIX faller, börser stiger. Detta mönster har vi sett i samband med val förr…. kommer du ihåg när TRump vann hösten 2016…. vi hade en börsuppgång som höll i sig i ett år.

   Nu kan man inte bara säga att det ska bli samma sak… för det handlar om vinstutveckling och ränteutveckling… men onekligen ser det rätt bra ut!

 5. bertk skriver:

  Förra veckans nedgång förklarades till en stor del med oro för oviss valutgång i USA , dvs utdragen resultat, risk för juridiska strider, förhållande presidenten -senaten etc och i mina ögon det var logiskt. Nu händer allt detta och börsen går upp ! För min del det funkar ok för jag har köpt förra veckan men hatar att jag inte kan handla logiskt, utan det blir mer: ” börsen har gått upp sen mars på bra och dåliga nyheter, så satsar på det även nu ” men då kan jag lika gärna skaffa en apa som kastar dartpilar, och det är förvirrande.

 6. Lars skriver:

  Hej Jonas och tack för att du delger oss följare så många kloka råd om hur man navigerar i börsdjungeln!

  Jag skulle vilja be dig om ett råd! För en tid sedan läste jag om en etf-fond xact nordiska högutdelare, som jag då tyckte hade en bred och bra allokering med en vettig strategi! Nu har det gått en tid och jag har förlorat en hel del kapital på denna som jag nu tycker usel produkt. Sedan corona dippen har den tappat ca 10% mot omx30, bara det märkligt!

  Igår såg jag att shb toksålde och fick ner fonden ytterligare. Det mest märkliga är att idag råkade jag läsa att just denna fond togs över av shb och i samband med att dessa klåpare fick ta över ratten i början av april, så har den tokrasat. Har du hört något som typ att dom håller på att avveckla denna till förmån för dom andra xact fonderna som dom tog över samtidigt.

  Det känns jobbigt nu att sälja också, för det brukar kunna bli så med mina investeringar att så fort jag sålt, så har det vänt och börjat gå upp. Jag skulle önska att du kunde ge mig någon liten vägledning i denna placering. Tanken var att få en hyfsat säker placering med lite utdelning varje år.
  Hur skulle du göra? Tacksam för svar!

  Med vänliga hälsningar
  Lars

  • GaStan skriver:

   Hej Lars

   Om du tittar på

   https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/fonder/fondlistor/xact-borshandlade-fonder-lista

   Och klickar på din fond, och sen väljer grafen rel omxs30 så ser du mycket riktigt att den gått sämre än index… men det stämmer.

   Många utdelare är sk. Value altier, dvs mogna bolag utan tillväxt, och som delar ut större delen av vinsten. Men faktum är att de, trots utdelnibgarna, har gått väsentligt sämre än marknaden. Inte bara i Sverige.

   Största anledningen är att i en låg räntemiljö är framtida tillväxt värt mycket, och då väljer marknaden hellre growth aktier, som delar ut lite, än valueaktier som går dåligt.

   En annan anledning är att många value bolag upplevs ha en ohållbar affärsmodell. Ex oljebolag till följd av energiomställningen, eller retailbolag om de inte är med på digitaliseringen, eller banker mot fintech bolag etc… dvs marknaden är rädd för att dagens vinster inte är hållbara, och då är inte utdelningarna det heller…

   • Lars skriver:

    Tack för svar, jag tolkar det som att detta är en av alla andra skitprodukter i fondhavet!
    Det tråkiga är att jag tyckte mig ha gjort min läxa när jag gick in i denna fälla.
    Vad gäller hållbarhet, så riktigt skryter man med sin profil i denna fond, men vad hjälper det. För övrigt roade jag mig med att kolla hur innehavet i fonden hade utvecklats under 12m. Totalt hade dessa gått upp 6,5% medan ETF:en har backat 6,5%
    Detta verkar minst sagt märkligt? Borde man kanske anmäla detta? Vart vänder man sig, om man misstänker att något är skumt. Kan man som fonförvaltare dränera fonden, för att på det viset få den att tillslut bli så ointressant att man kan stänga ner fonden? Är det någon som kollar de man håller på med, eller är detta med fonder något som man egentligen borde hålla sig borta ifrån?
    Många tankar i huvudet just nu!

  • Stor Ek skriver:

   Xact har hela tiden ägts av handelsbanken så det är samma ägare som förr. Den där fonden är ingen skitfond som så. Den köper företag efter de kriterier de satt upp. Varken mer eller mindre. Att det gått förhållandevis dåligt senaste tiden är för att den typen av företag gjort det. Men man vet vad man får och det är en bra byggkloss på det sättet. Man kan enkelt bygga en portfölj efter eget tycke med såna här nischade fonder.

 7. R skriver:

  Ser fram emot att höra dina tankar nu när Pfizer har vaccin som visat 90% skydd i FAS-3 samt två andra kandidater som kommit långt 🙂

  • GaStan skriver:

   Jag har dessvärre ingen djupare kunskap kring vaccin, men med så många som avancerar i de olika faserna är det väl inte orimligt att de till slut får fram ett vaccin. Jag har hela tiden väntat mig ett hyfsat normalt 2021… med avsaknad av covid belastning på ekonomin, delvis pga vaccin, och en konjunktur strax över den vi såg 2019, till följd av stimulus och catch up effekter. Det tror jag fortfarande och det var helt uppenbart att marknaden var inne på samma linje idag när räntorna och laggards (value/cykliskt) rallade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.