Sista rycket

Hoppas ni har haft en fint julfirande och god fortsättning.

Fyra dagar kvar på året, och rent säsongsmässigt brukar det vara starkt. Men det är såklart inget man kan lita på. Mitt base case är att vi gör ett sista ryck upp mot 3900-3950 där vi stänger året. Sen bjuder januari på en hastig nedgång mot 3600-3700, där det förstnämnda är mer troligt. Alternativet är att det rasar i 4 dagar ner mot 3600-3700 och sen får inledningen av januari bjuda på studs mot 3800-3850. Dock inte base case.

US10yrs kan ha toppat för den här gången, men vi kan också få en sista kortis upp mot 3,85%ish. Sen är min tanke att den drar ner i januari också. Dollarn kan också ha bottnat även om det finns ett alternativ med en sista körare mot 1,08eur. Men även där är tanken att den ska börja stärkas på riktigt i januari. Fallande 10-åring och stark dollar är mitt Bear case för börsen i januari.

Under året har vinnarna 1, legat på cash 2, deltagit i björn rallyn från tid till annan 3, suttit på energi relaterat 4, haft tur med en del hedgefonder 5, eller jobbat med korta positioner. Jag skulle gissa på att mindre än 1% har sett sitt kapital växa. Är du en av dom får jag gratulera.

Jag har fortsatt target 2800-3000 senare i vår. Detta i sin tur bygger på vinster för SPX runt 160-180dollar. Detta i sig kräver recession. Detta i sig kräver att räntorna och de höga priserna får fullt genomslag. Min stolthet bygger egentligen inte på exakt var och när index ska ligga. Utan det fundamentala scenariot där räntorna skapar recession. Gör dom inte det, så har jag missat nåt. Det blir i så fall min lärdom. Jag har ofta fått frågan, vad tror du kan få fel? Well det skulle vara att räntorna inte får genomslag. Dvs en sak är att företag och hushåll inte lånar nya pengar när de är så dyra. Utebliven skulduppbyggnad är en bromskloss i sig, men det skapar inte recession. Recession skapas när befintliga skulder blir för dyra. Men då gäller det att räntorna får genomslag. Många hushåll och företag sitter på bundna räntor. Men även bundna räntor förfaller titt som tätt. De som band för 3 år sen förfaller idag. I Sverige låg hushållens rörliga skulder på cirka 50% för några månader sen, men redan om ett år kryper det upp till 80%. Hur det ser ut i resten av världen, företag och stater inkluderat vet jag inte exakt.

Men om vi sitter här i sommar, och världskonjunkturen har klarat sig ganska bra, då tror jag det handlar om att räntekostnaderna inte stigit så mycket som räntorna egentligen motiverar. Då har också ekonomin klarat sig ganska bra, och då har inte arbetslösheten börjat skena, och börjar inte den skena så lär lönetrycket bestå, och finns det kvar så kommer företagen vilja kompensera för denna kostnad genom att höja priserna, och därmed har vi ett underliggande inflationstryck (särskilt i service näringen) som ligger kvar. Och har vi det….. ja då mina vänner har centralbanker fortsatt att höja och vi har ännu högre räntor idag, vilket alltså innebär att vi aldrig slipper undan recession. Bara misslyckas med att tajma den. Då är också risken stor att vi misslyckas tajma börsen…. och då får portföljen en medioker utveckling.

Jag har ingen anledning att ifrågasätta mitt bear case… jag har inte sett bevis på motsatsen. Men för varje månad som ISM Mfg New Orders eller ISM non-mfg Business activity eller NFP jobbskapande kommer in starkt, så undrar man ju varför räntorna inte biter ner. Visst, dagens aktivitet bygger på räntor från i somras, och den ekonomiska aktiviteten i sommar kommer präglas av räntorna idag. Så det borde ge effekt, och detta är också base case. Men man är alltid lite orolig. Särskilt om man som jag sitter nära skärmarna.

I förra veckan hade vi

Michigan index kom in på 59,7 mot väntat 59,1 och fg 59,1… fortsatt svag nivå som visar på att konsumenternas shoppingplaner är deppiga. Man väntar sig sämre tider och pengarna räcker inte till.

Core PCE kom in på 0,2% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,2. På årsbasis ligger den på 4,7 YoY mot väntat 4,7 och fg 5,1. Detta borde göra FED glad. 0,2 två månader i rad…. fortsätter det i 10 månader till, så landar inflationen på 2,4%. Alltså rätt nära målet. Inflationen är alltså inget stora problem i USA på aggregerad basis. Men detta var inga nyheter utan något vi känner till genom CPI som kom för två veckor sen. Bryter man ner inflationen så vet vi att core goods är på väg ner kraftigt, inga problem där. Problemet finns i Hyror och Core Serviceinflation som handlar om löner. Men ledande index för hyror visar att de kommer svänga ner kraftigt under nästa år. Dvs INTE sjunka, men sluta stiga alltså. Kvar har vi det höga lönetrycket som handlar om kombon 1, det är en tajt arbetsmarknad och 2, det skapas jobb i paritet med ekonomins tillväxt. Så länge som ekonomin växer, så kommer det finnas kvar en hög lönetakt, och då kommer det finnas risk för inflationen inte vill komma ner. Det är egentligen det enda som finns kvar som stör FED, och det är också därför som man säger att man tänker fortsätta att höja så länge som tillväxten är god (dvs så länge som det skapas jobb). När det inte längre skapas jobb, så försvinner det jobb. Då slutar FED att höja. My take, är att detta kommer inträffa nu i vinter, tidig vår.

CB Consumer confidence kom in starkt på 108,3 mot väntat 101,0 och fg 101,4. Okej nivån är inte superbra, men siffran är hyfsat stark. Om Michigan lägger krut på shopping, så lägger CB krut på arbetsmarknaden, och givet att det skapas gott om jobb, arbetslösheten är låg, och löneökningarna goda, så är det inte så konstigt att man svarar bra på den här enkäten. Men när jobbskapandet uteblir, så faller lönetakten, och då faller detta index i backen. Det är bara en tidsfråga.

I veckan har vi Chicago PMI samt Case Shiller huspriser. Inget livsavgörande.

I veckan därpå har vi PMIs från hela världen, både Mfg och Service. Men vi har även jobbdata från USA samt inflation från Europa. Det brukar röra om i grytan. Om dom kommer in dåligt så stärker det mitt case med ett svagt januari med stark dollar och fallande räntor. Time will tell.

Tbc…

Onsdag..

Nisserallyt hänger löst nu… men inget går att utesluta.

Case Shiller US bostadspriser kom in igår på -0,5% MoM i oktober mot väntat -1,1 och fg 1,3%. Bättre än väntat. 0,5 i månadstakt är ju knappt 6% i årstakt och jag tror ju personligen att det ska gå snabbare än så, och framförallt ner rätt mycket. Men kurvan är inte spikrak, så det kommer så småningom.

Nu till skolbänken…. för dom som orkar läsa!

Jag har fått frågan, ”Jonas, det är ju inte bara du som tittar efter nivåer kring SPX 2800-3000 nästa år. Är inte risken stor att det bottnar högre om många stirrar på samma nivå? Och att man därmed missar att ta sig in på rätt nivå vilket är väldigt viktigt när det kommer till allokering, som alltid har två ben, dvs man måste ställa sig utanför vid rätt nivå, men lika viktigt är att hoppa in i marknaden vid rätt nivå igen”

Jo så är det, antingen ligger man i marknaden alltid, eller allokerar man ut och in, och gör man det tar man två stora risker, att man säljer vid fel nivå och att man köper tillbaka vid fel nivå.

Men att det skulle bottna vid 3200 bara för att många tittar på 3000 köper jag inte. Det finns en inslag av detta när det kommer till marknadens rörelser på kort sikt, MEN, och detta är viktigt. Anledningen till om marknaden bottnar på 3200 eller 3000 eller kanske 2500 beror på PRIMÄRT på nåt helt annat. Nämligen vinsterna. När jag har tagit ut mitt target på 2800-3000 så räknar jag med att vinsterna ska ner mot 160-180 dollar (mot 230 konsensus idag) och US10yrs på som högst 2,0-2,5%. Då är det rätt nivå. Så visst kan marknaden studsa vid 3200 istället för att falla mot 3000 som frågan lös, men om vinstprognoserna ska revideras ner mot 160-180 så är det sannolikt att marknaden kommer tryckas ner mot 3000. Precis som om vinsterna skulle komma in på 140 så är det inte sannolikt att 3000 håller utan då ska vi ännu längre ner. Vinsterna TRUMFAR ALLT.

Sen ska man vara noga med att säga vinstprognoserna, och inte vinsterna. För marknaden kommer inte sitta och vänta på rullande årsvinst kommer in på 160. Då har botten inträffat för ett halvårsedan och då har börsen fullt upp med att diska kommande 12 månader.

Så det är Vinstförväntningarna/prognoserna som kommer styra. Men dom är inte leading som sagt. Analytiker kollektivet tittar på vad ekonomerna förväntar sig för konjunktur, och so far ligger många av bankerna på avmattning, men inte recession och 10% arbetslöshet i USA. Därför ligger också vinstestimaten på 230 dollar. Ekonomerna studerar makrodata som exempelvis ISM, som verkligen har kommit ner från överhettningsnivåer, men pekar i skrivande stund på avmattning, men inte recession. Och tittar man på SPX som ligger på 3850 och nästa års vinstprognos på 230 dollar så har vi PE17. Marknaden diskonterar inte heller recession, stigande arbetslöshet och kraftigt fallande vinster.

Poängen med det här är inte att jag är tvärsäker på 160-180 dollar vinst, och börsen ska till 2800-3000…. utan att börsen går just dit för att vinsterna går dit. Inte för marknaden väntar sig ditten eller datten. Det spelar roll på kort sikt, men inte i det medellånga. Har jag rätt kring vinsten så är oddsen mycket mycket goda att få rätt i nivån. Hamnar vinsten på 140 så spelar det ingen roll vad haussarna tycker där ute. Marknaden kommer slakta er. Hamnar vinsten på 200 så spelar det ingen roll vad baissarna tycker. Ni kommer missa hela vändningen och sitta på cash och gräma er, och från att varit hjältar 2022 så är ni förlorare 2023. Så det gäller att hamna rätt i gungan här. Inte helt enkelt som ni kanske förstår.

Nu har vi bara Chicago PMI kvar på fredag… sista data punkten för i år.

Fredag…

Chicago PMI kom in 44,9 mot väntat 40 och fg 37,2. Helt klart bättre, men dessvärre är nivån fortfarande risig och indikerar på en ISM klart under 50 mot senaste ISM Mfg som låg på 49,0.

Börsen har konsoliderat i två veckor, och snart kommer ett utbrott. Datan i nästa vecka kan trigga detta. Mitt base case är att det bryter ner, men man kan aldrig utesluta en fint 3900-3950.

Kartan är fortsatt nedgång mot 3600-3700, studs mot 3800-3850, nedgång mot 3250-3350, sista björnrallyt. Sen ny nedgång mot target 2800-3000. Allt detta bygger på vinster för SPX 160-180 och fallande räntor och stark dollar (Risk Off). Detta bygger på ett styrräntor slår genom med 6 månaders fördröjning.

Jag vill passa på att tacka alla läsare för ännu ett spännande år. Tack för alla kloka och intressanta kommentarer. Utan ert engagemang hade det inte varit lika kul att skriva. Gott slut och Gott nytt år!

Bästa Hälsningar

Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Sista rycket

 1. Welsh Corgi skriver:

  Tack för post och mycket intressant. Påminner om 2000-2003 alldeles för mycket för att jag ska vara glad. Det är olika parametrar men same same.

  Ok, lite upp nu i kalle anka marknad och sen 10% i baken första veckan i januari. Det är vad jag tror och då är S&P nere vid oktober botten 3500. Som en varm kniv genom smör vid 3600, förbi 3500 och ned mot botten i kanalen 3400-ish, kanske?

  S&P går i en nedåtgående kanal och rätt stabila rörelser mellan botten&toppen i kanalen. Extrapolera ut och nästa botten är under oktober low och 3400-ish, men vad vet jag:-).

  • GaStan skriver:

   Tack själv, jag delar din dystra syn

   • Welsh Corgi skriver:

    Tack för svar, sålt några adam terminer idag på 2070 och ökat upp hedgen. Tror jag kommer att vara 15-20 terminer kort inför årsskifte.

    Är lite för svagt för att våga tro på 3900-4000. Men, visst, osvuret. Stänger lite av korta om S&P bryter nedåtgående kanaltopp vid 4000 och MA 50:-)

 2. Christopher Nilsson skriver:

  Trevlig läsning som vanligt!

 3. villatoca skriver:

  De allra flesta institutionella investerare delar scenariot. Dvs de är redan positionerade för minskade earnings. Det börjar sannolikt inte hända något mer dramatiskt med marknaderna förrän något går sönder, t.ex. ett större fastighetsbolag ställer in betalningarna. Då kommer varslen också.

  PS De i byggsvängen rapporterar tvärstopp

  Gott Nytt År!

  • GaStan skriver:

   Tack för input…

   Ja nåt brukar gå sönder… I Usa skulle jag gärna se hur nån av gårdagens business, nån där ebitda får en riktig knäck, defaultar på sina skulder..

 4. FK skriver:

  Vore nyfiken på att läsa dina personliga gissningar kring styrräntan kommande år?

  Idag ligger den på 2,50%.
  Vad tror du den är i följande period?
  Juni 23′:
  Dec 23′:
  Juni 24′:

  Tacksam för svar.

  Mvh

  • GaStan skriver:

   Som du förstår är det stor felmarginal här… men klart jag kan gissa:

   juni 2023: 3,0%
   dec 2023: 0,0-1,0%
   juni 2024: 1,0-2,0%

   Jag tror eran av minusräntor och nollräntor är över… men inte eran av låga räntor.

 5. Jakob Byhr skriver:

  Stort tack Jonas för ännu ett år med en väldig läsvärd blogg! Det är ibland mycket text och ganska långa domino-resonemang, men jag funderar över och refererar till din blogg om inte dagligen så några gånger i veckan, när jag diskuterar ekonomi med mig själv eller mina polare. Ta åt dig, du gör ett fantastiskt jobb med att förklara och analysera något som kan verka minst sagt komplext och abstrakt för oss som inte jobbar med det dagligen eller läst alla böckerna på universitetet. Tack!!

  En sak som dock ofta slår mig är: om Jonas vet det där, om finanstwitter vet de där, om tom folk på jobbet börjar snacka om SPX-stöd runt 3000 osv osv – varför korrigerar inre marknaden sig själv? Varför reviderar i det här fallet inte rätt personer/firmor ner sina vinstprognoser åtminstone lite? Konsensus har la legat runt 220-230 typ hela året? Samtidigt ”vet” alla att det inte kommer hålla. Vem/vilka är det som står och tittar på tåget som nog snart lämnar perrongen här? Vad har de för incitament att ta risken och bettar på att räntehöjningarna inte leder till en punkterad jobbmarknad, minskade vinster osv? Och viktigare kanske, vilken siffra väntar de på för att börja rucka på sina estimat?

  • GaStan skriver:

   Hej Jakob, tack för att du gillar och följer.

   Grejen är vi ”vet” inte säkert… och många i branschen vågar inte revidera ner förrän de är typ säkra på att det sker. Anledningen är att om de får fel, så kommer de bli kritiserade för att de ”chansade”. Bättre att följa datan, och den har inte kapsejsat ännu, och ännu bättre att tillhöra flocken och få kollektivt fel, än att betta och få fel själv. Uppsidan är att betta och få rätt själv, men nyttan av det är lägre än kostnaden av att betta själv och få fel. Bättre då att säga 220 dollar vinst, men lägga till ett passus ”att det finns nedside risker”

   Säg att Q1 orna kommer in supersvagt i april/maj… då kommer du se kraftiga nedrevideringar av estimat. Men börsen diskar framtiden, så det kommer går ner innan dess.

 6. Lukas skriver:

  Mycket bra blogg om marknaden vill jag säga!

  Vad är din syn på guld och silver? Jag tycker båda visar styrka.

  • GaStan skriver:

   Tack, och tack för att du följer!

   Som du vet ger jag inga konkreta råd…

   och jag är dessvärre inte superinsatt i guld, men över tid så är det min syn att guld = pengar, och går realräntan upp så vill man allt annat lika ha dollar, och stoppa in på bankkontot, och därmed vill man allt annat lika inte ha guld. Går real räntan ner vill man ha guld.

   Realräntan är alltså ränta – inflation, enkelt uttryckt, men man kan nästan renodla detta och säga att går räntan upp ska du inte ha guld, och går den ner vill du ha guld.

   Eftersom jag är skeptisk till konjunktur, och att inflaitonen snart inte är ett problem längre så tror jag räntorna ska ner…

   Således bra för guld.

   Men det är inte säkert att guld i dollar går bättre än att äga en obligation i dollar, som också går upp i pris när räntorna faller.

   Guld kommer sannolikt gå bättre än börsen, men inte säkert det går bättre än amerikanska statsobligationer.

   Ration mellan guld och silver, är en klassisk risk off mätare, så om man som jag tror på en Risk off miljö så bör guld gå avsevärt bättre än silver… men som sagt, jag är ingen expert och inget jag vågar ta gift på.

   Tittar du på guldet så har det börjat stiga, vilket inte är så konstigt då amerikanska långräntor börjat sjunka.

   Jag tänker mig att guldet kan gå till 2000+ igen, vilket är drygt 10%. Men faller en amerikanska 10-åring från 3,7 till 2,5% så kommer du göra snäppet bättre avkastning där…. så det är jämnt skägg.

 7. Jonathan skriver:

  Tack för året, gott slut och gott nytt!

  Låg utanför större delen av året (utom Jan-feb och nov-dec) och landade på några procent plus. Aktierna i början av året drog ner det (lyckades gå ur i hyfsat rätt tid) men fonderna ökade lite men jämnt med en lyckad timing i december, så nästan 3% utveckling vilket jag är nöjd med. Lyckades få lite draghjälp av dollardiskussionerna trots att du inte ger konkreta tips 🙌

 8. Tror du får fel i din prognos skriver:

  Jag har följt bloggen i ett par år, mig veterligen är detta första gången som Kortsikt så tydligt guidar för sin prognos för index. Budskapet är för en gångs skull kristallklart, riktningen på index är 3.000 eller strax därunder (2.800) fram till eller strax efter sommaren.

  Det uppskattas att du för en gångs skull är så extremt tydlig i dina tankar, annars har det genom åren mest varit helgarderingar där du sätter både 1X2 med fina redogörelser/omskrivningar för att antingen så går det upp, sidledes eller ned, dvs man får rätt oavsett vilken riktning index går. Detta är första gången jag ser Kortsikt så tydligt ta ut riktkursen för börsen på 6-9 månaders sikt.

  Tyvärr känns det dock som att det kan gå precis tvärtom mot Kortsikts egna tankar. Börsen fintar nästan alltid. Till och med Warren Buffet var rejält pessimistisk 20e mars 2020 och sa att hans företag aldrig stått inför de utmaningar som då hände i ekonomi. Från den dagen gick istället index spikrakt uppåt i 1,5 år, det blev världens rally trots att allt såg totalt becksvart ut.

  Såg följande inlägg av någon profil på Twitter idag:

  ”Elpriserna har kollapsat, gasterminer är billigare än innan kriget, usa och Europa pressar Ukraina i smyg för att få slut på kriget. Mjölkpriset sjunker för första gången på länge, Spanien har inflationen minskat mer än förväntat, överflöde av halvledare, fraktpris nere, oljan..
  Bolagen rear ut lager, Tesla ger 8 000 dollar i rabatt, mycket mycket börjar tala för att vi kommer se en kraftig och plötsligt minskning av inflationen och utbudsbristen avta”

  Själv spår ju Kortsikt att riksbankens styrränta återigen kan nå 0 % i slutet av H2 2023. Svårt att se att fastighetsindex skall gå ned i en marknad där räntorna återgår till 0 redan om ett år.

  I mars 2023 har vi nog inflation under 2 % när oljan kostar 75 dollar istället för 130 dollar.

  Om inflationen avtar, flaskhalsarna i rederier och halvledare är helt borta i Q1 2023 och räntan ser ut att gå mot 0-1 % i H2 2023 så ser ju det snarare ut som möjligheten att tekniktunga index (Nasdaq USA) och fastighetsindex kommer rusa i slutet av Q1/början av Q2. Samtidigt får amerikaner och tyskar löneökningar om minst 5 % våren 2023 samtidigt som inflationen normaliseras och räntan börjar sjunka!

  Det är kul att Kortsikt är så tydlig i sin riktning på index, men snarare så ser det ju ut som att inflationen dör pga av att halvledarbriseten är bortbygd, fraktpriserna normaliserade och råvaror halverade, vilket sänker inflationen och möjliggör räntesänkningar samtidigt som plånboken fylls på rejält våren 2023 av historiskt höga löneökningar i västvärlden.

  Dvs det skulle ju kunna gå precis tvärtom att index rusar i slutet av Q1/början av Q2.

  • GaStan skriver:

   Hej, tack för att du följer och gillar.

   Jag tror du missförstår mig lite här. Jag målar alltid upp ett fundamentalt scenario som jag tror på, där jag sätter ett target, men jag målar också alltid upp vad som kan gå fel. Det har jag gjort även denna gång. Huvudscenariot är som du säger ”vinstrecession – och target 2800-3000” sedan lång tid. Men jag har också vart tydlig med att påpeka att leder inte dagens räntor till motsvarande räntekostnader, så uteblir squezzen på tillväxt, och då är mitt vinst target allt för pessimistiskt. Det finns också andra saker som kan gå fel, men detta är den viktigaste.

   Det handlar inte om livrem och hängslen, jag är alltid tydlig med vad jag tror på… men för många läsare är det lika intressant att veta var i scenariots olika noder det kan gå fel.

   Bloggen handlar ju som du vet inte om någon rådgivning eller ha rätt eller fel, utan att beskriva dagens ekonomiska situation, hur den kan tänkas utvecklas framöver, vad som påverkar vad och hur specifik data påverkar detta.

   Som du beskriver så är inflationen på väg ner kraftigt i världen, och med den kommer räntorna också falla. Det är också mitt huvudscenario. Men vad du missar är varför inflationen börjar falla på många håll, och det handlar såklart om att supply kommer igång, men ännu viktigare är avmattning i demand. Lägre inflation, och lägre räntor. Absolut, men samtidigt får du en lågkonjunktur på halsen. Med den kommer fallande vinster i bolgen. Om man tänker sig att en aktie är en funktion av ”värderingsmultipel X vinst” så gynnas multipeln av fallande räntor, men om vinsten faller kraftigt så kommer det vara en klen tröst för aktiepriset.

   Absolut kan börsen ralla i Q1… jag ser tre skäl

   1, Räntorna genererar inte den typen av räntekostnader som jag tänkt mig, och ger därmed inte den belastning på ekonomin och vinster som jag väntar mig.. vilket skapar optimism

   2, Låg säga att räntorna visst kulminerar i extrema räntor. Men vi vet inte exakt när. Forskning visar att det finns en fördröjning på cirka 6 månader, mellan att FED höjer och det påverkar Tillväxt i ekonomin. Därför kan man säga att ekonomin under Q4, vars bolagsrapporter kommer i januari/februari, påverkades av räntorna under Q2. Då var räntorna inte så höga, och därför kanske företagen redovisar bättre resultat än väntat, vilket får börserna att ralla. Men att det egentligen bara är en tidsfråga innan dagens räntor slår genom, men att vi får vänta till Q2 nästa år, som rapporteras i juli/augusti. Sen ska man komma ihåg att börsen diskar framtiden, så jag har svårt att se att den går bra fram till juli, och att de då är en ”aha upplevelese” att räntorna slår mot vinsterna.

   3, den tredje och sista är den knepigaste. Tillbaks till relationen aktiepris = multipel X vinst. Vi kan hamna i en situation där marknaden gläds av att inflationen faller, och med den räntorna, vilket ger en boost åt multiplarna… SAMTIDIGT som man inte oroar sig över vinsterna. För datan som visar på att vinsterna kommer falla har inte hunnit landa ännu. Det ger en boost åt börsen. Både bear market rallyt i somras juli-aug OCH höstrally okt-nov, handlar i mångt och mycket om detta. En duvig syn på inflation och räntor gav en boost åt multiplar, samtidigt som vinst estimaten låg kvar.

   Om det blir punkt 1, så har jag fundamentalt fel i botten, men händer punkt 2 och 3 så innebär det inte att jag ha fel, bara att det hunnit hända ännu.
   pro
   Så länge som jag har rätt, så kommer 2 och 3 inte ge nåt annat än björnmarknads rallyn, då börsen förr eller senare kommer reflektera de lägre vinsterna.

   Så visst finns det flera scenarior där börsen kan ralla nästa år, men sannolikt är det bara ännu ett björnrally. Faktum är att jag väntar mig ett björnrally till innan vi sätter de absoluta botten. Det är rätt rimligt faktiskt. Bara i år hade vi ju tre stycken.

   Apropå det sista som händer i en cykel. Logiken är följande. Först kommer tillväxt och företagen säljer mer, sen börjar de göra större vinster. Sen får de råg i ryggen att börja anställa, sen blir arbetsmarknaden tajt, och sen kommer löneökningar då det är svårt att rekrytera folk. Löneökningarna innebär en kostnadsökning för företagen, men det är inga problem för de höjer priserna på varor/tjänster de säljer, vilket alltså bidrar till att lyfta inflationen..

   Högre inflation – ger högre räntor

   Men sen vänder tillväxten ner, företagen säljer mindre, de höga lönekostnaderna gör att vinsten faller snabbt, de slutar rekrytera, de börjar säga upp folk, löneökningarna försvinner…. företagen kan inte höja priserna… inflationen försvinner… räntorna sjunker tillbaka

   Gott slut och gott nytt år!

 9. Lars skriver:

  Jag får här tacka allra ödmjukast för en otroligt bra och läsvärd blogg. Tycker att kontentan av dina förutspåelser för det mesta är spot on. Nästan kusligt bra.
  Jag hoppas verkligen att du och alla här får ett riktigt gott nytt år.

 10. Olle skriver:

  Tack för en mkt blogg!!

 11. Per skriver:

  Tack för fantastisk support under 2022. Så tacksam för denna blogg!!

  • GaStan skriver:

   vad kul att höra, och tack för att du följer.

   Gott nytt år

   • Christer Hansson skriver:

    Vill bara som många andra tacka dig för insiktsfulla och tankeväckande inlägg på din blogg.

    Vill även passa på att tacka alla ni som kommenterat dina inlägg. Ni har även bidragit till att göra bloggen till den det är.

    Gott Nytt År till dig Jonas och till alla dina följare!

   • GaStan skriver:

    Tusen tack Christer! Det jag nästan är mest nöjd med är att vi alla, trots meningsskiljaktigheter alltid lyckats hålla en trevlig och proffesionell ton, och inga otrevligheter och trollande. Får önska dg en riktigt Gott nytt år

 12. Östergren skriver:

  Framförallt tack för ditt tålamod och att du aldrig spårar ur trots att du får svara på typ samma frågor om och om igen.
  Förvaltningen i år hamnade precis ovan nollstrecket i SEKetas. Räknar man i USD och inklusive inflation inte lika muntert.
  Nya tag vid årsskiftet och hoppas du orkar köra ännu ett år med bloggen, den är guld värd. Gott nytt år!

 13. Fredrik skriver:

  Gott nytt år Jonas! Alltid lika spännanade att läsa din syn på det hela.

 14. SNash skriver:

  Gott nytt år Jonas och alla här på bloggen.
  Är fan med stolt att ha en makroekonom geni som bloggar för free och ge fantastiska insyns och långsiktiga vyn. Ännu bättre vad som står mellan raderna 🤣

  Gastan, har följt dig i många år och hatten av för allt du gör här. Vi ses 2023 🚀

 15. Daniel skriver:

  Tack för landets i särklass bästa finansblogg!

  Följt dig i drygt 3 år nu och lärt mig mycket på resans gång. Slutar året på – 10% vilket ändå känns ok med tanke på allt stök som skett.

  Ligger 70% likvid inför nästa år och tampas internt med när man egentligen ska börja köpa. Landar någonstans i att det finns en poäng i att börja köpa succesivt ju mer börsen faller, då det kommer bli omöjligt att pricka botten.

  Gott nytt och ses nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.