QE2 i praktiken

Enligt CreditSuisse kommer FEDs balansräkning se ut så här nästa år…nedgång av bolånerelaterade skulder, och en j-a uppgång av statspapper!

Varför gör man det? Jo primärt för att inflatioen är för låg, och därmed riskerar man att hamna i ett deflationsläge, som är dåligt för en ekonomi då det främjar sparande framför investerande, konsumerande, sysselsättning osv. Dvs negativ tillväxt, som har sin grund i svag efterfrågan. Man vill alltså få igång inflationen och devalera dollarn.

Inflation sporras av bla. svag valuta, lägre räntor.

En svag valuta gör att man importerar inflation då varorna från utlandet blir dyrare.
En svag valuta stimulerar export som stimulerar sysselsättning.
En lägre ränta gör det attraktivare att låna.
Lägre räntor gör det mindre arraktivt att spara.
Stigande inflation och låga räntor leder till negativa realräntor, som stimulerar lån framför sparande.

Lägre räntor gör också att nuvarande låntagare får billigare lånekostnad. Den lägre kostnaden gör att de kan amortera (minska sin skuldsättning) eller konsumera. Båda inverkar positivt på ekonomin.

Vad QE2 INTE direkt kan påverka är konsumtion eller sysselsättning. Av den här anledningen tror många att QE2 inte fungerar. Sysselsättning och konsumtion KAN påverkas INDIREKT i förlängningen.

Många säger att QE1 inte fungerade, varför ska QE2 fungera? Svaret är att det är inte samma sak. QE1 handlade om att rädda bankerna från en system krasch genom att köpa Bolånerelaterade instrument (förstatliga Fannie och Freddie). QE2 handlar om att påverka prisnivån, dvs Inflation, genom valutan och räntan. Det är framförallt prisnivån på tillgångar som hus, aktier etc som man vill påverka, inte priset på en liter mjölk.

Kommer det att fungera? Vet ej!!! Men att vi ska hamna där Japan var under 90-talet känns inte troligt.

Varför finns det en risk att det inte fungerar? Därför att den amerikanska medborgaren inte tror på framtiden så han sparar, istället för att konsumera, oavsett vad huset eller aktieportföljen är värd. Han är rädd för att han måste betala nuvarande ”fest” genom högre skatter i framtiden!

Hur vet vi om QE2 alt QE3 alt QE4 osv fungerar?

På finansmarknaden ska vi titta hur realränte obligationerna rör sig… dvs om de prisar in stigande inflation eller ej.
Real ekonomiskt. När Bilförsäljningen tar fart (utan statliga bidrag) eller när retail-datan börjar stärkas. Detta brukar leda till att sysselsättningen går upp med ett visst lagg. Men kom ihåg att det tar lite tid innan vi ser de reela effekterna… säkert 6-12månader. Börsen däremot tenderar till att prisa in vad marknaden tror långt innan!

Kan man långsiktigt skapa tillväxt genom att bara trycka upp tillgångspriser?

Naturligtvis inte. Tillväxt kommer i grunden från 1, ökad sysselsättning och 2, ökad produktivitet (och självklart på lång sikt teknisk utveckling, dvs fler Microsoft, Google, Apple osv). Ökade 1 och 2 skapar tillväxt och gör att tillgångspriser stiger i ett normalt tempo. Ökade tillgångspriser i kombination med tekniskutveckling gör att tillväxten kan fortsätta.

Idag ligger fastighetspriserna i Stockholm högre än sommaren 2007. Det shoppas som aldrig förr, restaurangerna är knök fulla, arbetslösheten är låg osv….. fundera på hur läget hade varit om priset per kvadrat hade legat på 30,000 istället för 60,000. Not funny!

Som sagt, FED är rädd för strukturell deflation… det har historiskt varit förknippat med negativ tillväxt och stigande arbetslöhet. Nuvarande nivå är för låg!

Indirekt handlar det om att påverka sysselsättningen på lite sikt. DÄR VILL JAG BESTÄMT HÄVDA ATT DE INTE KAN VARA SÄKRA PÅ SIN SAK. De har makt över ränta och valuta, och därigenom inflation och därigenom en hygglig makt över allmän prisnivå. MEN att det 100% säkert leder till ökad efterfrågan och sysselsättning, det är mer osäkert.

Nedan schema beskriver målen med QE2

Relationen mellan inflation och sysselsättning (kom ihåg, FED kan inte påverka sysselsättning direkt, men kanske indirekt genom att försöka trycka upp inflationen)

Hur ser man bevis på att marknaden prisar in QE… se chart nedan. För ett år sedan låg 2-åringen på 1% ränta. Idag ligger nästan 5 åringen på 1%. Om ett halvår kanske 1% ligger på 7år????? När QE börjar bita kommer FED dra tillbaka stimulansen, och detta kommer att synas genom att den grå kurvan går mot de röda/blå… dvs 1% är inte femåringen utan på 2 åringen. 5 åringen blir dyrare. 10 åringen stiger också. Korträntorna, dvs 2 år och nedåt kommer inte att börja stiga förrän man slutar med QE och marknaden börjar tro på räntehöjningar.

Vi får helt enkelt hoppas att det fungerar, Kina lär inte kunna fortsätta att vara ensam motor till världsekonomin länge till!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till QE2 i praktiken

 1. Corpen skriver:

  Tack för en bra och tydligt inlägg om QE2! Hoppas att du fortsätter med dina insiktsfulla kommentarer trots att Red är tillbaka på Finansblogg.

 2. GaStan skriver:

  re Corpen

  Tack för uppskattningen.

  Det optimala hade varit om vi båda skrev inlägg på samma blogg då jag tycker vi kompletterar varandra… men det fungerar som det är nu också!!

  Grejen är att jag gillar charts (en bild säger mer än tusen ord :-).. och de går inte att bifoga om man kommenterar Finansblogg. Fortsättningsvis svarar jag med korta kommentarer på hans inlägg (vilket egentligen är det jag tycker är roligast) och sen får det bli de större inläggen här på Kortsikt…

  Så länge som det finns läsare kommer jag fortsätta att blogga.

  Mvh
  GaStan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.