Glöm inte Inköpscheferna

I nästa vecka kommer ALLA att hålla ögonen på FED och QE2. Minst lika viktigt är att se hur Inköpschefsindex från främst USA (måndag) och Kina (söndag) kommer in. Om QE handlar om psykologi och ”oprövade” åtgärder, visar ISM/PMI den verkliga pulsen i ekonomin.

Jag har länge hävdat att ISM ska ner mot 48/50 och bottna. Ju snabbare vi kan göra det, desto snabbare kan vi slå fast att det är en mid Cycle dip. Därefter kan börsen börja trenda uppåt så vi får ett starkt 2011 (enkelt va :-).

Aneldningen till att jag tror att det ska gå ner beror primärt på 3 saker. 1, Lagercykeln ebbar ut 2, Inga statliga stimulanser i likhet med Cash for Clunckers och First time house buyer tax credits och 3, Privatkonsumtionen är fortsatt svag.

Anledningen till att jag tror att det ska vända upp baserar jag på 1, Även om nuvarande situation i världsekonomin är tämligen unik beter sig människor ungefär likadant. Följer vi gamla mönster bör den vända nästa år. 2, företagen tjänar bra med pengar, inga ytterligare uppsägningar 3, Även om fastighetspriserna kan sjunka med 5-10% till är redan lejonparten av nedgången avklarad, 4, QE minskar över tiden folks räntekostnaderna 5, Konsumtionen kommer igång förr eller senare när a, folk har jobb b, folk har ok disp inkomst c, människor känner sig komfortabla med sina balansräkningar och d, animal spritits slår in. Jag tycker a-c ser okej ut, inte bra men OK. Det räcker! Vi saknar D, animal spirits.

1982, 1995 och 2005 var det sannerligen inga HAPPY DAYS, hög arbetslöshet, konkurser stod som spön i backen och det var allmänt trist…. Trot fan när åren dessförinnan varit så usla…. MEN det vände upp från en så pass låg nivå att det fortfarande kändes dåligt. Jag menar om det fallit från 100 till 20, men sen stiger till 30, så känns 30 riktigt uselt, men det är likväl upp 50% från 20 🙂 Jag hoppas 2011 kan bli ett sånt år.

Trots detta är risken för en Doubledip INTE liten.

Vad är animal sprits? En kund frågade en kollega till mig som gav ett ganska underhållande svar; ”kommer du ihåg när du var liten, typ 12år, och hade världens gräl med dina föräldrar, kompis eller syskon. Du sprang upp på ditt rum gråtande och rosenrasande. Du pratade inte med nån på hela dagen. Du hatade dem mest av allt i hela världen. Du bestämde dig för att även om det lägger sig kommer du aldrig glömma detta ögonblick och alltid känna ett visst hat till personen ifråga. Det kan aldrig bli riktigt bra igen! Förtroendet var rubbat!!!

Tre dagar senare var allt glömt, och det var bara muntra miner….

Detta är Animal Spritits!!!

Folk som säger att man ALDRIG kommer att återgå till samma konsumtionsmönter igen och ta lån osv har TVÄRFEL…. (Möjligtvis kommer det bli trassligare pga av nya regler att ta lån om du inte kan bevisa att du har en fast inomst i USA :-))….. det är egentligen bara en tidsfråga!

Kommande data:

Penser skriver så här om Inköpschefs datan

• Måndagen den 1 november presenteras det en mängd inköpsindexar (PMI-indexar) för oktober. Dessa indexar brukar få stora effekter på de finansiella marknaderna om de avviker från marknadens förväntningar. Vi tror att inköpsindexarna från Kina, USA och Sverige kommer vara viktigast den här gången.

• Redan natten mellan söndag och måndag (svensk tid) presenteras det nationella inköpsindexet för Kina. De senaste månaderna har det överraskat positivt. Enligt Bloombergs enkät väntas PMI-index ligga kvar på 53,8 mellan september och oktober.

• Vi tror dock att detta kan vara lite för optimistiskt, eftersom PMI-indexet i Kina nästan alltid sjunker mellan september och oktober. Fyra av de senaste fem åren har det sjunkit. Undantaget är 2009 då indexet st eg från 54,3 till 55,2. I genomsnitt har indexet sjunkit med 2,7 enheter mellan september och oktober under perioden 2005-2009. Vår tolkning är att säsongrensningen inte är korrekt.

komm: Om Penser tror detta borde marknden också vara beredd på detta!

• Kl. 16.00 kommer det amerikanska inköpsindexet för oktober. Enligt Bloombergs enkät väntas indexet sjunka från 54,4 till 54,0 mellan sepember och oktober, Om man enbart beaktar de lokala inköpsindexen som presenterats för oktober så kan dock uppgången bli större, Fyra av de fem lokala inköpsindexen har stigit medan endast ett sjunkit. New York steg från 4,1 till 15,7, Philad elphia från -0,7 till 1,0, Texas från -17,7 till 2,6 och Richmond från -2,0 till 5,0. Kansas sjönk dock från 14 till 10. I eftermiddag presentaras Chicagis inhöpsindex, som väntas sjunka från 60,4 till 58,0 mellan september och oktober.

• Trots att de lokala indexarna indikerar en större uppgång av det nationella PMI-indexet än marknadens prognos, anser vi att marknadens prognos är ganska rimlig. En del delindex, speciellt för Texas, har nämligen varit svagare än totalsiffran. Dessutom pekade de lokala delindexen på en större nedgång för totalindex under september, vilket dock var fel den gången. Det kan slå åt andra hållet den här gången.

komm: jag tror att ISM kommer att bli sämre än väntat. ECRI mfl indicatorer pekar på detta!

Credit Suisse skriver vidare idag att nuvarande Hausse inte enbart handlar om QE2

Current Rally Driven by just QE 2? We think no…..

MXEF (MSCI Emerging) is up 20% so far in 2H10. One of the most frequently asked questions these days is whether the current 20% rally in MXEF (MSCI Emerging) is driven by just expectations of QE 2 (Quantitative Easing). The concern is whether GEM corrects when we get QE 2 (FOMC is on 3 November), particularly if QE 2 is smaller than expected. While there is a -0.74% correlation coefficient between the DXY (trade-weighted dollar) and MXEF and there have been huge inflows into GEM in the last two months, we attribute more of the rally to solid fundamentals – earnings, soft landing and potentially bottoming out of global IP.
Don’t forget earnings as GEM earnings are now 39% above 2007. If we index EPS to 100 on 31 December 2007, GEM earnings at end-2010E would be 39% above 2007, and at the end of 2011E potentially 60% above 2007.

Komm: Det kan vare sig USA, Europa eller Japan mäta sig med!!!

Bottoming out of global IP?

CS Global Strategist, Jonathan Wilmot, is suggesting that global IP is bottoming out currently. We highlight that some recent data points – China PMI rose in August and September, and German IFO business expectations, European PMI, Empire State Manufacturing and the Philadelphia Fed Index all rose in October – support his call. The question now is whether the widely watched US ISM is next. The average equity rally when the OECD Leading Indicator bottoms is 27% in the 12 months after previous troughs in the OECD leading indicator from 1974. More significantly, 11 of the previous 12 episodes when the OECD Leading Indicator bottomed out were associated with a rally in Asian equities.

Fortsatt bra drag med andra ord??

Njae, till en början har vi US BNP Q3 i eftermiddag som väntas landa på 2%. Därefter ISM data, därefter FOMC möte…..och som lök på laxen har vi sysselsättningsdata nästa fredag! Det kan ju hända en hel del innan vi är igenom detta!!! 🙂

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Glöm inte Inköpscheferna

  1. Tobias skriver:

    Bra artikel! Något att reflektera om över helgen.
    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.