Tack Jay, då kör vi!!!

Fed chefen Jay Powell ska tala i kongressen i veckan som kommer! Men Fed har redan publicerat den rapport som skickats till kongressen inför mötet.

I den bekräftar Fed att de är nöjda med den ekonomiska situationen och tänker på fortsätta på inslagen väg med 3 höjningar, från 1,25 till 2,0%, i år. Det viktiga i den här rapporten är att de anser inte att senaste tidens data har fått dem att tro på ännu högre inflation än vad de tidigare räknat med. Således finns ingen risk för fler och större höjningar än vad de tidigare sagt. Detta uppskattas av marknaden, då det skapar kontroll över var räntorna ska ta vägen. Vet man var räntan ska ligga, ja då vet man på ett ungefär vad börsen är värd, och då vågar man sitta på aktier.

Usa stängde starkt och som det ser ut nu så köper jag på måndag. Jag lyfter min taktiska syn till köp, med target Omx 1900-2000, stopp 1550. Dax har ännu inte gett sama signaler, vilket handlar om valutaeffekter.

Fundamentalt står jag fortfarande utanför.

Vad är det Fed menar egentligen? Jo man tror att Core Pce kommer lyfta under året mot c2%. Lyftet är ren matematik, från dollar, telefoni och hälsovård och indirekta effekter av oljepriserna. Men till viss del för att lönerna pekar på högre inflation idag. I den här miljön är det rimligt med en neutral politik, och då känns inte 2% orimligt.

Vad Fed säger är att de ser inga bevis på att lönerna ska galoppera iväg som gör att inflationen stiger till 2%+ och tvingar dem till en ny typ av politik, en åtstramande.

Fed inser också att QT från och med q2 ligger på 30mdr/månaden, dvs 360 mdr i årstakt, och som sen stiger till 40/480mdr i q3 och 50/600mdr i q4. Det är inte småpotatis som måste absorberas av marknaden i ett läge där budgetunderskottet redan växer pga Trumps skattesänkningar och ökade räntekostnader. Det riskerar sätta press på realräntorna vilket inte brukar vara så bra för tillväxt, jobbskapande och löner.

Jag tror på höjning i mars och troligtvis i juni. Mer osäker kring 2H18.

Nåväl med en styrränta på 1,75-2,0 så kommer 10-åringen gå till 3,25-3,50 som högst. Det borde vi klara börsmässigt så länge som marknaden tror på goda vinster 2018/2019, vilket jag tror. Recession och vinstkrasch kommer ju inte förrän 2020 😉.

So far so good eller? Njae det finns en svan som simmar runt där ute. Lönesiffran. Fredagen den 9 mars kommer NFP och då får vi en revidering av förra siffran och en ny för februari. Drar dem över 3% då är risken stor att Fed får rita om kartan, då inte ens Fed vet hur lönerna kommer utvecklas. Men om det skulle komma in högt så är det stor risk att vi rekylerar igen och då sätter vi en ny topp, en lägre topp än den förra ATH, och då kan chartisterna börja skissa på en fallande trend. Not good. Men den tiden, den sorgen.

sen vill jag ännu en gång lyfta fram en grej som Credit Suisse har belyst länge. Nämligen att lönelyft är inte dåligt för ekonomin. Men stigande räntekostnader är. Dvs först stiger lönera, vilket ökar köpkraft och tillväxt. Sen stiger inflationen med en fördröjning. Sen höjs räntorna och efter ett tag kokar det ner till ökade räntekostnader, vilket skadar ekonomin. Det sker inte synkront, det sker med en fördröjning. Det är därför ekonomin först går bra, typ 18-19, sen går den dåligt. Börsen väntar dock inte på att det ska bli dåligt utan prisar in högre räntor och lägre tillväxt, långt innan. Därför kan börsen toppa ur redan i år. De här sambanden måste man ha klart för sig. Det är också därför ingen säljer, utan snarare köper efter en urtoppning, då den första nedgången handlar om multipelkontraktion mot bakgrund av högre räntor. Vinsterna ser ju fortsatt bra ut, och givet att det blir billigare med fortsatt bra vinster så vill man inte sälja. Det är inte förrän i nästa runda när vinsterna vänder ner som lägre vinster driver ner kurserna. Det är de här två momenten som fullbordar en krasch. På samma sätt vänder kurserna upp för att marknaden  inser att centralbanken tänker sänka räntan, villet leder till multipelexpansion. Det var det som hände mars-2009. Långt senare kommer vinsterna som kursdrivare. Bara så ni är med på hur det hänger ihop!

Från Europa kom det kärninflation i fredags. Den kom in på 1% mot väntat 1% och fg 0,9%. Snark! Visst, de kan ta bort QE i september. Men räntehöjningar… njae inte ens jag vågar prognostisera dem. Med en styrränta om 0% så bör 10 åringen gå mot 1,5%. Men inte mer. Det gör att värderingsmultiplarna borde kunna ligga högt. I Europas fall handlar det mer om var tillväxt och vinster tar vägen. Jag tänker på stark euro och urtoppande PMIs. Tyska IFO kom i veckan,  115,4 mot väntat 117,0 och fg 117,6. Stark euro?

I sveriges fall har vi klen lönebildning, klen kärninflation och en bostadsmarknad som kan tvinga ner tillväxten mot 2%. I den miljön, samtidigt som det är extremt osäkert när ECB kommer att höja gör det svårt att veta om Ingves överhuvudtaget kan och vill höja i år. Det är ju egentligen bra nyheter då höjningar tvingar upp bostadsobligationsräntorna, vilket pressar ner priserna.

Ha en fin vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Tack Jay, då kör vi!!!

 1. nyfiken skriver:

  Vad menar du med ”Fundamentalt står jag fortfarande utanför”, som du skriver i meningen där du säger att du ska köpa på måndag?

  • GaStan skriver:

   Jag gör hela tiden två bedömningar av marknaden, en strategisk som bygger på det fundamentala, dvs om marknaden är värderingsmässigt attraktiv eller ej. Och en taktisk, om det rent teknisk eller av andra skäl ser ut att kunna gå upp eller inte.

   Anledningen är att de kompletterar varandra, men säger inte alltid samma sak!

 2. AT skriver:

  OMXS30 target 1900-2000. Ambitiöst! Hur tror du en försvagad USD påverkar OMX?

  • GaStan skriver:

   Normalt sett är kopplingen svag dollar – stark krona – svag börs

   En mer sofistikerad variant av det är stark krona – svagt handelsnetto – sämre tillväxt – sämre vinstutveckling – sämre börs…

   Å andra sidan är sämre tillväxt – sämre jobbskapande – otajtare arbetsmarknad – sämre löneutveckling – lägre inflation – lägre räntor – bättre för börsmultiplarna

   Höga multiplar ska dock ställas mot lägre vinster…. så den är inte given att det är netto bra/dåligt för börsen

   Över tid tycker inte jag att man ska göra för stor grej av valutan då den sällan trendar utan gärna mean revertar… även om det tar tid ibland

 3. Leif skriver:

  Vad menar du med att det är bra nyheter om riksbanken inte höjer styrräntan i år? Att åtminstone höja till 0% i nivå med ECB vore rimligt för att överhuvudtaget har något manöverutrymme i en kommande lågkonjunktur. Dessutom rasar SEK mot EUR och försvagar svenska löntagares internationella köpkraft. Har svårt och se någonting positivt med detta långsiktigt.

  • GaStan skriver:

   1, att höja räntan så att det gör patienten sjuk för att sen kunna bota densamma är inte så smart. Att höja räntan utan att patienten blir sjuk måste vara målet

   2, det här med köpkraft är totalt missuppfattat. Många tänker att stark krona (höga räntor) är bra, har helt missuppfattat det. Varför reser fler än någonsin på utlandssemester? Är det för att kronan är svag så att de inte har råd?

   Nej, de reser för att de har råd. De har jobb och räntekostnaderna är små.

   Höjs räntan kraftigt och kronan stärks. Då kommer tvärtom importen falla och utlandsresorna gå ner. Trots att det blev billigare!!!

   Varför, jo för att högre räntor höjer räntekostnaderna för de belånade svenska hushållen. Så trots att utlandsresan eller den importerade varan blev billigare så har de mindre pengar i plånboken att handla för…

   Dessutom medför en stark krona att handelsnettot faller, vilket gör att tillväxten faller (ökad export ökar bnp tillväxt, ökad import ökat ett annat lands tillväxt)

   Så faller tillväxten så faller jobbskapande och resulterar att vi får det sämre….

   Varför tror ni både Draghi och Trump vill ha svaga valutor… för att det sabbar tillväxt och köpkraft. Tvärtom faktiskt!

   • P. Bateman skriver:

    Känns som du förenklar nu , visst en svag krona hjälper exporten. Men bara till en vis punkt. Finns många exempel på länder där valutor kraschat …Sverige te.x i början av 90 talet…

    Viktigast måste väl ändå vara att BNP per capita ökar?

   • GaStan skriver:

    En valuta krasch är nåt annat…

    Men vid normala valuta svängningar kan man säga att en svagare valuta hjälper export och motarbetar import… dvs bra för handelsnetto, vilket är brs för bnp tillväxt. Omvänt kan sägas att ett svagt handelsnetto är dåligt för Sverige och bra för nåt annat land. Summan av alla länders handelsnetton är nämligen noll.

   • Leif skriver:

    Enligt ditt resonemang skulle Danmark och danskarna ha det uselt eftersom dessa har peggat DKK mot EUR. Så är inte fallet utan danskarnas tillväxt och BNP-utveckling per capita är klart högre än Sveriges trots att de behåller sin internationella köpkraft.

    Sen kan det väl knappast vara positivt med ökande utlandssemestrar ur ett nationalekonomiskt perspektiv enär pengar flödar ut ur landet och göder andra länders ekonomier. Självklart är det dock en helt annan sak att det är svinbilligt för övriga européer med EUR eller därtill peggade valutor att semestra i Sverige.

   • GaStan skriver:

    Utlandssemester är inte bra för ett lands tillväxt. Det är samma sak som import, eller ett annat lands export.

    Danmark har genom sin peg gynnats av en strukturellt svag euro mot omvärlden.

    Visst, just för tillfället är kronan svag mot euron men om man zoomar ut lite så är en normal eur/sek kring 9,50kr. Ingves mål är inte att euron måste kosta över 10kr. Hans mål är snarare att den inte ska ligga under 9kr.

    Ur det här perspektivet borde han ha mod att höja i höst. Problemet är snarare inhemskt där tillväxt, inflation och löner går åt fel håll

 4. Leif skriver:

  Konstigt resonemang att kalla EUR svag när SEK är rena bananvalutan i jämförelse. För mig känns det självklart att en valutapegg är och föredra eftersom den ger den inhemska valutan en stabilitet som den annars saknar. Detta utan att byta ut sin lokala valuta mot EUR.

  Våra politiker skryter över Sveriges höga tillväxt så varför den skulle motverka en höjning av styrräntan känns egendomligt, Dessutom är Riksbankens direktiv att enbart agera utifrån inflation vilket i sig kan anses vansinnigt eftersom FI inte har mandat att göra någonting på egen hand och våra politker är totalt handlingsförlamade.

  • GaStan skriver:

   EurUsd handlas normalt kring 1,40. Nu 1,23 . Så ur ett större perspektiv är den c20% svagare än normalt.

   Håller med om att kronan är en riktig bananvaluta, men att pegga den mot euro eller byta till euro är en dålig ide. Anledningen är att eurozonen inte är en ekonomiskt homogen region. När tyskland behöver en stramare penningpolitik samtigt som grekland inte gör det.. och samtidigt ska man applicera samma penningpolitik. Då är det ingen bra upplägg om du frågar mig.

   Svensk ekonomi är till stor del stark pga låga räntor och svag krona. Inte stark trots låga räntor.

   Att riksbanken ska använda räntevapnet, som slår mot hela ekonomin och vår utrikeshandel är bara korkat om det syftar till att lösa nåt som Finansinspektionen har de rätta verktygen att göra. Det är inte riksbanken som gör fel, det är bara, precis som du säger, FI och politikerna. Eller egentligen bara politikerna då Finansen länge velat ta sitt ansvar.

   Riksbanken förhåller sig till inflationen JA, men ett annat sätt att uttrycka samma sak är att säga, riksbanken förhåller sig till tillväxt och resursutnyttjande, där målet är att landet ska växa och skapa jobb och köpkraft… fram till det finns överhettningstendenser. Då ska de kyla av….

   Om Fi bara infört skuldkvotstak så hade vi kunnat slopa alla andra regleringar…

 5. Fredrik skriver:

  Har du ryckt i den taktiska stoppen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.