Dagens skörd

Kinas inköpschefers konfidensindex steg till 54,7 i oktober, jämfört med 53,8 månaden före. Det var den snabbaste uppgången på sex månader. Enligt Bloomberg News enkät väntades en oförändrad nivå på 53,8. HSBC:s PMI för Kinas tjänstesektor steg samtidigt till 54,8 i oktober från 52,9 i september.

– Statistiken visar att Kina växer stabilt. Oron för att landet skulle hårdlanda på grund av åtstramningar var felaktig, sade Nader Naeimi, strateg på AMP Capital Investors, till Bloomberg News.

Jag kan bara hålla med, det var en stark siffra som även marknaden uppskattade då börserna utvecklades starkt. Därmed är vi fortfarande kvar inom detta ”mini konsoliderings intervall”. Många jag har pratat med tror att Kina är på väg tillbaks till ”double digit” growth istället för som nu, single digit. Detta är naturligtvis positivt under förutsättning att man kan hålla tillbaks bildandet av en fastighetsbubbla och inflation.

USAs BNP för tredje kvartalet kom in som väntat på 2%. Vid en närmare titt ser man PCE (personal consumer expenditures) fortsatte att utvecklas positivt. Detta är goda nyheter då goverment spending och inventories knappas lär bidra nästa år och därmed är det viktigare att PCE tar över som driver. Nedan break down ger en bra bild:

Även den här är bra:

Total GDP = C + I + G + (X-M)

Annual $ (trillions) $14.7 = $10.4 + $1.9 + $3.0 + ($-0.6)
% of GDP 100.0% = 70.7% + 12.9% + 20.4% + (-4.0%)
Contribution to GDP Growth % 2.0% = 1.8% + 1.5% + .7% + (-2.0%)

Jag är verkligen inte ett stort ”fan” av anomalier eller säsongseffekter. Men historiskt har kommande 6 månader varit perioden att föredra framför 6 månaders perioden Maj-Oktober…. den kallas i USA för Halloween effekten!

och hur ska man tolka detta nu då? Ja tror man på hygglig börs generellt så har man åtminstone oddsen med sig kommande månaderna 🙂

Den kända hedgefond förvaltaren Paul Tudor Jones drar paralleller med dagens läge och 1999. Då som nu överöst FED marknaden med likviditet. Då handlade det om att rädda hedgefonden LTCM och se till att bankerna inte behövde vara oroliga inför Y2K milleniumskiftet. De snabba pengarna sökte sig på den tiden till IT aktier på Nasdaq. Jones tror att det som gått bra sedan augusti kommer att fortsätta att gå bra, medan det som gått dåligt kommer fortsätta att under performa

Enligt WallStreet Journal kommer det ta ca 9 år för bankerna att städa upp det lager av bostäder som de tagit över efter dåliga låntagare.

Det föder en del frågor; är det rimlig tid? kommer det lamslå ekonomin, kommer det innebära permanent dålig börs osv? Jag drar faktiskt gärna paralleller till Sverige i början av 90-talet. De flesta kommer ihåg kraschen av fastighetsbolaget Nycklen och hur staten fick rädda Nordbanken från kollaps osv. Svenska banker satt på en massa fastigheter och det var inte förrän vid millenium skiftet, 8 år senare, som allt var undanstökat och sålt. Nån bank gick till och med plus på sista raden när allt summerades. Även om USA har en annan lösning kvarstår problemet: Banker lånar ut pengar, låntagarna köper högt värderade fastigheter, låntagare kan inte betala räntor och amortering, värdet på fastigheterna faller, banker tar in fastigheterna till sina böcker, bankerna måste skriva ner sina lån, dvs realisera förlust, banker försöker under många år sälja fastigheterna, oftast blir det till ett högre pris än vid tidpunkten när man tig in kåken och skrev ner lånet, därigenom realiseras en vinst.

Hela detta spektaklet tar en jädra tid!!!

Vad vi såg i Sverige var att tids nog så rullade konsjunkturen vidare och börserna gick upp. Även om konsumenterna shoppade gjorde man det i en mindre utsträckning, bankutlåningen var ganska svag och totalt sett hade Sverige below trending growth. Detta märks då vi tappade mot resten av Europa pallplats mätt som BNP/Capita. Norge och Danmark sprang ikapp och förbi oss bland annat. I USA lär man inte diskutera bank- och fastighetsproblem de kommande 9 åren, men konsumtionen lär vara below trend, och eftersom privatkonsumtionen står för +70% av BNP, så lär vi få leva med en svagare trending growth i USA under några år.

Det man ska komma ihåg är att det inte behöver leda till strukturellt dålig börs!

Goldman har en ganska ljummen inställning till börsen framöver… de tror på flat börsutveckling.

Läs gärna artikeln som handlar om kopplingen QE2 och värderingar:

http://www.zerohedge.com/article/will-qe2-impact-equity-market-fundamentals-consensus-and-fringe-views

Nedan chart är intressant för de som tvekar på samband, BNP, Försäljning, Vinst och Värdering. Förstår man inte detta samband har man inte på börsen att göra!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.