Glad Påsk

Veckans sista inlägg innan det är dags att ta långhelg. Ska försöka njuta av mer fint väder än att oroa mig över marknadsutvecklingen…. det blir nog svårt 🙂

Jag har tidigare hävdat att diskussionen kring USA skuldbörda saknar djup. Många säger, de är överbelånade, det kommer gå åt helvete. Riktigt så enkelt är det inte hävdar jag.

Visst, det är bättre med noll i lån, än en sjuhelvetes massa lån.. allt annat lika. Men riktigt så enkelt är det inte i verkligheten!

Om du har 1 miljon eller 10 miljoner i lån spelar roll, men det är viktigare att du klarar av att betala räntorna. Dvs den som tjänar miljoner om året tar väldigt liten risk om hon har 10mkr i lån, medan är du arbetslös städare, är 1 mkr ett stort j-a problem.

Det är värre att ha 1 miljon i lån, utan säkerhet, än att ha 10 mkr i lån med en säkerhet som är värd 20mkr.

Det är också en jäklar skillnad om du har lånen bundna på 30 år med en fast ränta, som du vet att du kan betala så länge som du har jobbet kvar… eller har allt i rörligt och kan därför få stora problem om räntan skulle gå mot 5%.

osv.. osv…

Jag har också hävdat att man måste se stat och hushåll som ett. Nästan som en bostadsrättsförening. Din skuldsättning är inte bara den du har till banken på din lägenhet, utan det är också din procentsats i föreningen gånger med skulderna.

Jag kan fortsätta ovan resonemang, men jag har tidigare skrivit ganska mycket kring detta!

Till min glädje hittade jag följande charts;

Först och främst en brasklapp. Net liabilities, det betyder alltså tillgånger minus skulder. Skulderna är tillförlitlilga siffror. Tillgångar som cash, obligation, aktier och liknande är också ganska tillförlitligt. Men den stora tillgången bland hushållen är husen, och jag är något tveksam hur man räknar fram detta!

Men vi utgår från att de har rätt. Det intressanta är att siffran har återgått till det historiska genomsnittet.

USAs ekonomi är kanske inte i så dåligt skick ändå. det är kanske därför utlänningar fortfarande vill äga, och till viss del köper, amerikanska statspapper. Det är kanske därför dollarn ändå är relativt stark?

Hursomhelst, tror jag att de senare chartet blilr intressant att plocka fram om 5 år när vi har facit på mycket… och se hur illa, eller bra, det egentligen var ställt i den amerikanska ekonomin.

Annars kan jag konstatera att rapporterna är ganska bra, trevligt! Ingen marginalpress än att tala om… åtminstone ingen som leder till dåliga vinster åtminstone!

Många oroas över inflation, och högre räntor, FED ska dra tillbaks QE… vad händer då med räntorna..ja de riskerar gå upp. Det verkar vara någon konsensus att detta kommer skada aktier. Kanske är det så att räntorna egentligen bara trendar uppåt för att konjunkturen på riktigt börjar ta fart (dvs inte bara IFO och ISM utan nya jobb och privatkonsumtion)…. och att detta är egentligen något bra för aktier??? Svårt att säga!”

Guldet sätter nya rekord. Media gillar att skriva om inflationshedge och misstroendeförklaring mot dollarn. Historiskt har guld faktiskt varit en dålig inflationshedge (om man bortser från 70-talet) och korrelatinen mot dollarn verkar också skifta. Jag säger, så länge som du har en NEGATIV realavkastning på papperspengar vill man äga guld. Så fort inflationen sjunker och/eller räntorna börjar höjas tror jag guld kommer gå riktigt dåligt… fram tills dess lär rallyt fortsätta!

Aktier börjar väga ganska tungt i portföljen… det här är en viktig komponent om ni frågar mig!

De som skräms av marginalerna hänvisar oftast till (PPI-CPI) dvs producent priser minus konsument priser. I år har PPI stigit kraftigt men CPI har inte hängt med. I praktiken innnebär detta att kostnaderna ökar hos företagen, men de kan inte höja priserna. MEN, vi har sett den här typen av gap tidigare och de leder sällan till lägre marginaler. Detta handlar om antingen kommer konsumentpriserna med viss fördröjning, eller sjunker ppi tillbaks. Med tanke på att oljan till stor del är uppdriven av politiska skäl (Saudi sänkte tom produktionen häromdagen) så tror jag fortfarande att oddsen att råvaupriserna klinga tillbaks efter sommaren är ganska stora. Det här inflationsspöket har en tendens att komma och gå!


Den som lever får se!

Glad Påsk

ps. Det hade varit intressant att komplettera graferna högst upp med en som visar (Disposable income + US Budget balance before Debt servicing cost) / (Household + Gov Debt) … poängen är att ta fram vilka nettoinkomster som finns att betala kostnaderna för skuldbördan… är det ett missmatch leder detta till en eller flera av;

1, hushållen får dra in på konsumtion
2, högre skatter
3, staten måste cut budget spending

Tror inte den här ration ser fullt lika bra ut som just debt/liabilities… men inte katastrof dålig heller!!! Ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Glad Påsk

 1. Peder skriver:

  Glad påsk!

  MBH

 2. fredde skriver:

  tack för en bra blogg
  intressant om du har möjlighet att kommentera utvecklingen i guld, silver och olja lite närmre; är detta kopplat till qe eller inte?

  glad påsk!

  • GaStan skriver:

   Olja, nästan 20 dollar beror på MENA konflikten

   Guld är kopplat till den negativa realräntan, dvs att 3m riskfria i USA ligger på ca 0%, medan inflationen ligger på typ 2%… så länge som den är negativ finns det uppsida

   Silver, jag är dålig på fundamenta bakom

   relationen Guld/Silver… om tror att guld ska stiga OCH det är ”risk ON” läge… köp silver

   QE har inte inneburit några nytryckta pengar

   QE har inte inneburit att M1 har ökat, då man inte tryckt nya pengar….

   QE har inneburit att FED köpt amerikanska statspapper… räntan på de långa löptiderna, typ 5år+, borde normalt sett varit högre om de INTE gjort QE.

   Detta har inneburit att alternativ avkastningen (mot långa US räntepapper) har varit hög… vilket lett till ökat risktagande. Man kan se hur (marginalbelåning har ökat, dvs man belånar sin portfölj för att köpa mer). Detta har drivit upp risky assets, som silver.

 3. Chinese meltdown skriver:

  Off Topic

  Tror att detta året blir året då fastighetspriserna toppar i Kina. Ett fall om 10-20 % i fastighetspriser kommande året betyder sannolikt att vi får se husbyggandet i Kina gå samma väg som i USA, dvs att husbyggandet minskar med 80 %.

  Tror alltså inte på något stort fall i fastighetspriser, däremot att nybyggandet helt stagnerar. Kina klarar sig med andra ord ganska bra. Däremot försvinner Kinas betydelse som 50 % inköpare av alla världens råvaror som stål/cement/metaller. Med andra ord tror jag att en jättesmäll väntar för råvaror och företag inriktade mot export mot Kina inom 12-24 månader.

  Vad händer i ett land där hjullastare säljs i en upplaga om 320 000 när det i hela resten av världen säljs totalt 160 000 när fastighetspriserna stagerar och byggandet klaras med redan befintliga maskiner?

  Jag tror alltså inte på att KINA går under utan enbart att landet stagnerar sin tillväxt, vilket torde innebära att deras marknadsandel av många råvaror går från 50 % till 15-20 % på kort tid. DVS vi får ett överutbud av råvaror mellan 30-35 %. DVS en total krasch i råvaror som med multiplikatoreffekt innebär en ännu kraftigare smäll för aktieföretag inriktade mot denna marknad.

  Kortsikt, jag har alltså en hyfsad feeling att det kommer bli en enorm krasch för företag inriktade mot export mot Kina: Typ fartygsbolag, gruvbolag, etc. Letar långa säljoptioner med löptid 2-3 år. Har dålig erfarenhet av denna marknad, men mitt bett är att vallfritt gruvbolag inriktat mot koppar/zink/järnmalm som idag står i tex 100 kr inom en 3 års-period kommer att göra en djupdykning mot 10 kronor eller KK.

  Tänkte sätta av 5 % av portföljen mot det scenariot, tips på vart man hittar långsiktiga säljoptioner i företag som torde ha stor inriktning mot Kina? Eftersom jag tror att kraschen i företag inriktade på Kinas behov av råvaror/båtar/maskiner blir HUGE så vill jag gärna ha en hög utväxling i optionerna men samtidigt hög löptid. Typ en säljoption i företag som idag värderas till 100 kr men där säljoptionen blir värd något först om aktien går under 15-20 kr.

  Vad tror du är den maximala hävstången man kan bygga i en sådan portfölj vid en total kollaps i företag inriktade mot Kina? 20-30 ggr pengarna, mer?

  • GaStan skriver:

   Detta skulle skada bankernas balansräkning… har svårt att se att PBoC skulle tillåta detta!

   Lite som att FED lanserade QE2 när det började se risigt ut!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.