Idag ska det röstas!

Konsensus är att det ska gå vägen! Men det finns ju alltid ett ”what IF”

så här skriver Handelsbanken…

What IF

The Greek parliament is about to vote on the medium-term ”austerity” package on Wednesday afternoon (to be followed by another vote on an administrative reform package on Thursday including the creation of an independent privatization office). In total, the parliament is asked to approve EUR 28bn in spending cuts and tax increases equal to 12% of Greek GDP as well as EUR 50bn in privatisation of state assets.

The vote could turn out to be a thriller. The government party holds 155 out of 300 seats in the parliament but four majority MPs have stated they will vote against the budget proposal. We continue to believe the government will prevail and enact the agreed budget on time. Markets would most likely be relieved by this outcome and equities should rise by ~2% on this positive news.

Many clients have however asked what we believe would be the consequence if the Greek parliament votes down the budget measures and how they should position themselves in such a scenario. Below we lay out a likely scenario:
• The immediate impact from the failure to enact the budget would be that Greece is highly likely to default on its obligations with the turbulence quickly spreading to other peripheral countries including Spain.
• There is an uncomfortably high probability that this would cause parts of the financial system to freeze, something that would quickly spread into the underlying economies.
• The market response would be highly negative with banks leading the downturn.
• Furthermore, investors should start position themselves for a cyclical downturn and recession in Europe and the US. I.e. investors should sell cyclical sectors including metals & mining, machinery, chemicals and pulp & paper to mention a few. In this scenario defensive sectors such as pharma, staples and utilities would be in high demand. Cash would be highest in demand.

To repeat, this is NOT our main scenario. Let us all hope it will not come true.

CreditSuisse highlightar att Japans industriproduktion sjönk -15,5% mars och sen 2 månader senare kraschar US ISM. Om Japans impact verkligen är så stor att den ger den typen av effekter låter jag vara osagt. Men om det stämmer så borde senaste Maj siffran, IP var upp 5,7%, ge positiva effekter på ISM i juli. Detta skulle betyda att ISM siffran på fredag är botten och därefter recovery i nästa siffra. Går det att agera rakt av på detta? Nej, det måste ställas mot förväntningarna. Jag tror konsensus riskerar att ligga för högt nu på fredag, vilket borde tvinga dem till nedrevideringar… och därefter skulle nästa siffra ha goda odds att överraska positivt. Nåväl, detta jag skriver nu är jag ju inte ensam om att känna till så vi får se på fredag. OM marknaden reagerar posititvt på fredagens siffra, oavsett hur det blir, kan det vara marknadens sätt att säga… ”vi känner till hur det ligger till och därför var det inprisat, och nu kan vi köra på uppåt” eller går den ner och det är marknadens sätt att säga ”Hey, vi har inte sett slutet än, och vi tror inte 100% på det här med soft patch Investment bankernna skriver om”…

I USA verkar det som om man är mer än heligt trött på Grekland, och vill fokusera på Q211 istället. En flora man tror kommer bjuda på en hel del besvikelser… vilket inte är så konstigt med tanke på datan som bekräftat att den ekonomiska aktiviteten har varit svag under Q2. Frågan är, som alltid, vad som är inprisat!!!

Nej, det är mycket nu… Grekland, US ISM och Kina PMI… och det är mycket som kan gå fel. En del i magen säger att marknaden borde vid det här laget känna till hur dåligt det kan bli (Philly Fed, China Flash PMI osv) men samtidigt tycker jag börssentimentet de senaste dagarna har varit lite väl optimistiskt i ett nästan naivt childish way…

Summasumarum… jag repterar bara det jag sagt tidigare. Om du är RISKAVERS, var likvid (hur mkt beror din riskaversion). Om du är mer riskneutral som jag (dvs tycker i princip att man alltid ska sitta på aktier till motsatsen är bevisad. Ni vet den här frågan; ”Står börsen 10% högre om 12 månader?” )… ja då kan man sitta kvar och ta risken!

glöm inte att njuta av solen… jag går på semester om 1,5v. Då lär det regna. Ungefär som när man positionerar sig för uppgång… då går det ner 🙂

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.