Dagens skörd

Moodys nedgraderade Portugal debt.. gäsp!

Dr Koppar däremot har varit pigg på sistone. Är vi på gång för ett tekniskt genombrott, och ett därmed ett 2H11 kina och metall rally? eller fint för att snart vända ner igen…. svårt att säga men jag gillar att suga på karamellen!

vissa hoppas nog på att PBoC ska ta ner garden väldigt snart, och därmed trigga ett rally. Visserligen kan de nog lätta på språket om headline inflationen planar ut i höst… men så länge som det är bra drag i världsekonomin så lär de fortsätta att strama åt little by little…. frågan är om China/Em kan outperforma DM ändå?

Empire state och philly fed skrämde oss att tro att ISM skulle kollapsa. Faktum är att Chicago PMI varit mer korrekt på sistone…. hade man agerat enkom på Chicago så hade man sålt innan nedgången, och köpt innnan uppgången. Men det är ju lätt att säga i efterhand. I det längre perspektivet bör man nog se de 3 som ett vägt genomsnitt för att förstå ISM.

Ibland brukar jag få en del frågor om enskilda aktier och värderingar. Jag svarar ju inte på dem med anledning av att man i bästa fall har rätt i 3 fall av 5… men får mest skit när man har dåligt. Men jag har ett par rule of thumb där jag tänkte dela med mig av en….

Ta reda på aktiens senast rapporterade EK per aktie. Därefter ta fram P/EK (PBV)
Ta reda på vinst per aktie, allra helst 12m forward, men innevarande år och trailing fungerar också. Därefter ta fram PE.

Stoppa därefter in dem i följ….

(1-(1/PBV)) / (1/PE) = X

Om X är större än 5 tycker inte jag att aktie är omedelbart billig. En hel del tillväxt är inprisat. Så då föreslår jag att man göra en djupare koll hur de kommande årens potential för insttillväxt ser ut. Känns inte den skitbra och tillförlitlig så ska man kanske dra öronen åt sig. Hamnar X under 5 så är det inte en clear BUY heller, men det är iallafall inte särskilt dyrt! Observera att uträkningen bara fungerar om PBV är högre än 1. Ett bolag som har PBV under 1 handlas med rabatt mot substansen och måste granskas ytterligare. Högst troligt ligger ROE väldigt lågt och bolagets förutsättningar att öka lönsamheten kanske är begränsade. Det är också intressant om du har serier över PE och PBV och se hur den har utvecklats historiskt… handlas den över eller under genomsnittet? Ännu mer intressant blir det om man har historiska data över börsens aggregerade PBV och PE. Då kan man se hur den enskilda aktien handlas mot börsen historiska snitt. Lycka Till.

Idag är det US Service ISM…. pris och sysselsättningskomponenten är viktig!

Soliga hälsningar från Stockholm!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dagens skörd

  1. Peder skriver:

    Stort tack för den specifika delen kring din ”rule of thumb”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.