Dagens skörd

Trodde inte det fanns nåt direkt att skriva om idag, men så kom personal spending in, och indikerar att någon recession är det inte tal om under q3 i verje fall. det finansierades av lägre savingsratio, vilket inte är hållbart om inte fastighetspriserna börjar stiga, vilket jag inte förväntar mig än på ett tag….

July’s US personal income and spending figures significantly alter the outlook for third-quarter GDP growth. Annualised growth may now come in around 2.5%, if not a little bit higher, compared with our previous expectation of around 1.5%. The 0.8% m/m increase in nominal personal spending was better than the consensus forecast of a 0.5% m/m gain. Moreover, due to a sharp rebound in spending on durables (most probably motor vehicles), real spending rose by a very decent 0.5% m/m. That’s the biggest monthly gain since December 2009. Even if real spending were to rise by a more modest 0.2% m/m in both August and September, then annualised real consumption would accelerate to 2.5% in the third quarter as a whole from 0.4% in the second. On its own, that would add 1.5ppt to GDP growth, relative to the second quarter. Admittedly, nominal personal income rose by just 0.3% m/m in July and declined by 0.1% m/m in real terms. Households therefore funded their spending partly by running down their savings. The saving rate fell to 5.0% from 5.5%. This trend cannot continue indefinitely. Moreover, these data precede the plunge in equity prices seen at the start of August, the recent surge in recession fears and any short-term hit to spending from Hurricane Irene. August’s ISM manufacturing index (due Thursday) and Employment Report (due Friday) will provide more-up-to-date information. But even it they are weak (as we expect) talk of another recession would seem strange when the economy may be growing at an annualised rate of 2.5%.

Annars noterar jag att spx är stark och svenska börsen lär göra nya attacker mot 970 motståndet. Datan imorgon kan hjälp eller stjälpa. Efter väntar 1030-1050, men det gäller att vara allert, det är mkt viktig data som trillar in nu, och den bör man ta på allvar, eller rättare sagt. Man bör ta marknadens reaktion på datan på allvar.

libyen går mot en upplösning även pm det tar tid innan oljeproduktionen är helt återställd. Jag noterar att brenten handlas på 112. Med tanle på att libyen premien ansågs ligga på ca 15 usd, och föreg topp låg på 127, så kan man nästan göra tolkningen att oljan inte på nåt sett har prisat in en sämre konjunktur i skenet vad som har hänt de senaste månaderna. Vem kan vi lite på?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Dagens skörd

 1. Sven skriver:

  Ja – det finns ju alltid olika lägen
  Vad som händer – är inte att jämföra med backspegeln,
  Det är snarare så att man måste väga in fler och fler aspekter i sin jätte dator till hjärna
  Att det går som det går fastän vissa bolga har sanerat -är lite fel
  Men dem som inte sanerat – är väl dem som står för nedgången. Eller har inga företag sanerat alls? För då blir det ju ännu mera ned när detta upptäcks
  Men lite som jag skrev – det är många saker som flytter just nu – det som kan göra det värre är saker vi inte vet.
  det andra får bara tingen att gå lite upp eller lite ned-
  och bolagen med utdelning – kommer att gå uppåt medan dem som tjänar pengar gå lite mindre uppåt och dom som är belånade och inte har rensat kommer långsamt gå nedåt

 2. Marcus skriver:

  Dags för nedrevideringar av vinstestimaten? Ger det ytterligare press på börsen tro?

  Saxat från di.se 1/9:

  Nu sänker analytikerna vinstprognoserna på bred front och nästa års väntade vinsttillväxt har förbytts i vinstfall. Verkstadssektorn drabbas hårdast.
  Trots stabila halvårsrapporter sitter nu analytiker och sänker vinst- och försäljningsprognoser på bred front.
  .Särskilt många negativa signaler från företagen finns inte att luta sig mot, i stället handlar det om makrosignaler som pekar åt fel håll.

  ”Det vi har att gå på är framåtblickande indikatorer – inköpschefsindex, ordersiffror och industriproduktion. Till detta kommer faktisk BNP-statistik och detaljhandelsförsäljning”, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea.

  På grund av att många länder redan har ytterst ansträngda balansräkningar kan de inte heller låna för att stimulera.

  ”I stället måste staterna skära kraftigt i kostnaderna vilket skapar en sämre miljö för företagen. Det här, tillsammans med framåtblickande indikatorer, gör att analytikerna drar ned sina estimat – framför allt för nästa år”, säger Jonas Olavi.

  Fortfarande syns dock bara mycket små justeringar i de officiella konsensusprognoserna som pekar mot en vinstökning för Stockholmsbörsens bolag med cirka 20 respektive 12 procent för innevarande och nästa år.

  ”Justeringarna som bankerna gör nu kommer att märkas i konsensusprognoserna om ett par veckor”, säger Jonas Olavi.

  På Nordea Markets har analytikerna skruvat ned vinstförväntningarna i sina excel-ark för såväl innevarande som nästa år, enligt uppgifter till di.se. De nya prognoserna har ännu inte hamnat i den officiella statistiken.

  För de trettio mest omsatta bolagen spås vinsterna (vinst per aktie), viktade enligt börsvärdet, öka med 9 procent i år och sjunka med 2 procent 2012. En prognostiserad vinsttillväxt för nästa år har alltså ersatts med krympande vinster.

  ”Det är en ordentlig nedjustering för nästa år och står i bjärt konstrast med liggande konsensus-prognoser som säger att vinst före skatt för hela Stockholmsbörsen ska växa 12 procent för nästa år. Och vår uppfattning sticker nog inte ut alltför mycket, vi kommer att få se ungefär samma justeringar från andra banker”, säger Jonas Olavi.

  Det är framför allt verkstadsbolagens vinstprognoser som skrivs ned. Nordea har de senaste veckorna sänkt vinstförväntningarna för nästa år med cirka 20 procent och räknar med att sektorns vinst för nästa år faller med mellan 6 och 7 procent jämfört med 2011.

  ”Mot bakgrund av de lägre förväntningarna kan det vara motiverat med en börsnedgång, men ett börsfall på 20 procent sedan årsskiftet är kanske ändå att ta i”, säger Jonas Olavi.

  Bland de bolag som spås sänka vinsten rejält nästa år finns det konjunkturkänsliga verkstadsbolaget Sandvik och lastvagnstillverkaren Volvo vars vinster kommer att backa 21 respektive 24 procent, om Nordea får rätt.
  /Marcus

  .

  • GaStan skriver:

   Först kommer BNP nedrevideringar, sen Sales, sen vinst…

   Sedan ISM peakade i våras +60 så har vi sett revideringarna trenda nedåt…. intet nytt där inte!!! MEN, det är först på sistone de slagit om till NEGATIV vinstförväntningar, särskilt i europa, i mindre utsträckning i USA.

   Med facit i hand kan man säga att vid årsskiftet trodde man det skulle bli 20% Earningsgrowth 2012e. Den siffran har nu trendat ner mot nollstrecket, och det är alltså då man skulle stått UTANFÖR börsen.

   OM vinstestimaten vänder upp, alt planat ut från nollan eller svagt negativa, ja då är det dags att köpa igen. Men om du tror att de fortsätter ner, dvs mot mer än – 10% osv…. ja då ska du inte köpa. Så länge som revideringarna pekar söderut ska du stå utanför.

   Felet med Di artikeln är att de typ redan i våras borde skrivit, 2012e vinstestimat är lägre än vid årsskiftet…. men då var allting så haussigt.

   Vad driver revideringarna? Tja, skulle vi få en ISM ovanför 46 tror jag de kan plana ut kring nollstrecket. Får vi en ISM som fortsätter mot låga 30 de kommande månaderna, ja då kommer även revideringarna fortsätta att trenda söderut!

   hoppas svaret klargjorde något!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.