Dagens skörd

I natt kom viktig data från Kina!

Så här skriver CS,

China: Growth slowed, but surprised on the upside

4Q11 GDP growth at 8.9% yoy

Headline GDP growth for 4Q11 was 8.9% yoy, stronger than consensus and our expectation. On a quarter-on-quarter seasonally adjusted basis, GDP growth was 2%, with an annualized growth rate of about 8.2% qoq.

We estimated that FAI growth in December alone was 18,9% (23,8 för hela 2011), moderating further from November. Real estate investment growth was 12.3% yoy, decelerating sharply from before. Industrial production and retail sales growth remained resilient at 12.8% yoy and 18.1% yoy respectively.

This set of data surprised on the upside, not only us but also the market, and possibly the policy makers. The key driver of the upside surprise was retail sales, an area that we have long argued is the main factor preventing a ‘hard landing’. The rise in industrial production growth was probably due largely to inventory rebuilding.

We believe that with 4Q11 GDP on the strong side, we are even less likely to see meaningful stimulus measures being launched in the near future. We expect growth to moderate further in the coming two quarters, with further weakness in the property sector and infrastructure investments. We do not expect much of a reacceleration in growth in 2H.

my comm, datan från Kina har varit rätt njuggig på sistone så den här skörden var smått upplyftande. Det som driver marknaden är dock inte stark tillväxt från Kina utan chanserna till stimulus. Marknaden tror inte att Kina kan växa på samma sätt kommande år, jmf med de senaste åren. Förklaringen är enkel, 3 skäl.

1, Kinas bästa kunder Usa och Europa kommer inte kunna konumera som tidigare (neg för export och därmed neg för BNP)

2, Kinas konsumenter blir starkare dag för dag, detta gör att importen ökar. (pos för import, neg för BNP) (men även pos för konsumtion och positivt för BNP)

3, Deras investeringar i FAI (typ allt från vägar, kolkraftverk till nya bostadsområden) kan inte fortsätta i samma takt. De vet myndigheterna om. Den här komponenten har bidragit gryymt mycket till Kinas BNP tillväxt, och därmed den Globala tillväxten. Den kommer fortsätta att växa, men inte +20% takt som tidigare (neg för BNP)

Eftersom börserna stängde positivt så verkar det ändå som om marknaden tolkar datan postivt, vilket dels innbär tron på soft landing, och dels tillräckligt svag för att trigga stimulus längre fram. Men än så länge är inflationen högre än PBoC target, så de kan inte göra nåt i dagsläget.

Övrigt idag,

AUCTIONS: Spain €5bn in Bills, Belgium €3bn in Bills, EFSF €1.5bn in Bills, Greece €1.25b in Bills.

Stay tuned

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

 1. Peder skriver:

  Tack för en alltid lika bra blogg!

  Det vore intressant att någon gång läsa ett längre inlägg från dig med din syn på BRIC, främst Kina, på längre sikt säg +10 år.

  Ha en bra dag

  MVH

  • GaStan skriver:

   I grunden är jag en big fan av EM/BRICT generellt. Särskilt när vi pratar ett långsiktigt sparande.

   MEN jag är inte helt övertygad att det är så enkelt som att bara sitta på en BRIC fond.

   Det långa Caset är intakt,

   EM ser mycket intressantare ut än DM. Lägre Skuldsättning är en viktigt del. Att de är outvecklade från allt ifrån läkemedels konsumtion per capita till energikonsumtion per capita borgar för tillväxt på lång sikt. De är fler människor och fler yngre (demografics är bättre). De äger inte sina bostäder, ÄN. Den resan är otroligt viktig för många ekonomier, jämför med DM. Negativt är att inflationen är strukturellt högre och därmed räntorna. Detta är också typiskt för en outvecklad ekonomi. På sikt lär inflatinen komma ner, och därmed räntorna vilket gynnar den långsiktiga tillväxten. Det här är bara några få, fast mycket viktiga, faktorer, som pekar på potentialen på sikt, och att de här ländernas tillväxt ännu är i sin linda.

   Men det är inte så enkelt,

   Ett kinesiskt företag kan ha 100% av sin försäljning till USA/Europa och hanlas till PE 30. Detta är inte så attraktivt.
   Ett Tyskt företag kan ha 100% av sin försäljning till EM, och handlas till PE10. Detta är mer attraktivt.
   Ett Koreanskt företag kan vara underleverantör till ett Kinesiskt och växa snabbare, men handlas till PE 15, när det kinesiska bolaget handlas till PE 25. Det kan även finnas västeländska företag, som typ Carlsberg, som både producerar och säljer sina produkter i EM. Alltå kan ett DM listat bolag vara mer ett EM bolag än ett EM listat.

   Det finns en mängd varianter men jag tror du fattar poängen. Du kommer vilja vara exponerad mot de företagen som 1, växer till följd av deras kunder växer och 2, vars värdering är attraktiv.

   Det gör att man måste göra hemläxan både en och två gånger.

   Kanske räcker det med att investera i Nordiska aktier utifrån ovan tänk…. det kanske blir vinnarportföljen, inte Robur Bric fond? Svårt att säga.

   Sen tror jag inte på en Buy and Hold strategi som du kanske förstått. Investerade du 1968, hade du flat performance 14 år senare 1982. Sen var det ett jävla rally 1982-2000. Men även om du investerade 1968-2000 så blev din ÅRLIGA avkastining sisådär. Det finns en stor poäng i att 1, försöka stå utanför marknaden när den är oattraktiv och 2, taktiskt allokera mellan räntor och aktier. Visst, det är lättare sagt än gjort.

   säg att du hade 50% aktier och 50% räntor (som yieldar 5% i snitt per år kan vi anta) 1968. 1982, 14 år senare, hade din ränteportfölj dubblats. Samtidigt som aktierna varit flat. Men visst var det en svängig period. Hade du dessutom taktiskt allokerat när marknaden kraschar/rallar därimellan hade avkastningen varit ännu bättre.

   Jag tror ju på att vi är inne i en strukturell Bear market, som kan hålla i sig till 2015. Därefter hade jag inte varit en dugg förvånad om vi får en 20 åriga BULL market. Detta är ren filosofi och gissning såklart.

   Lycka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.