Lägesrapport!

FED var uppenbarligen nöjd med tillväxten i Q4, men de vågar inte extrapolera den framåt utan säger istället de beredda med QE3 och lämnar ett semilöfte om att styrräntan ska förbli låg till 2014. Vad säger de egentligen? Tja, att de har ingen aning om hur tilväxten ska bli i år utan HOPPAS mer på att det vi såg under Q4 kan hålla i sig, MEN skulle det inte göra det tänker de stimulera. Det som triggar det att stimulera är om jobbskapandet avtar och/eller disinflation ökar. De noterar också att Europa är en joker i leken, som kommer dra med sig USA om the shit hits the fan! Ingen är De coupled här inte!

Annars är det en påtaglig optimism som finns i marknaden. Inte helt omotiverat. Datan från USA är alltjämnt stark, och datan från Europa har inte packat ihop den heller. Datan från Kina bekräftar konsensus soft patch storyn.

Tekniskt är vi i ett väldigt binärt läge. En större oväntad nyhet, kan lätt få oss att ralla vidare, medan det omvända gäller också. Okej, jag vet hur dumt det lät. Vad jag menar är att vi lätt kan handlas både 10% högre, eller lägre inom 3 månader. Men att det är mindre troligt att vi ligger kvar på samma nivå. VIX och andra indikatorer pekar inte på att marknaden väntar sig nån större rörelse. Just DÄRFÖR kan det bli en vid oväntade nyheter.

VIKTIGT för USA:

1, Husmarknaden, den senaste månaden har det börja spira en del positiva tongångar. Jag är mycket tveksam! Bara för att utbudet av hus till salu är lågt, nybyggandet smårycker från rekordlåga nivåer så betyder inte det att priserna ska börja stiga. Household debt/Värdet på huset är fortfarande på för höga nivåer och Mortgage payment/Disp inkomst (som är den viktigaste parametern) bör komma ner mer.

2, Jobbskapandet, är ju en funktion av efterfrågan som företagen känner av. Skulle den få sig en törn och vinsterna följer med… BYE BYE jobben. Vad är oddsen för motsatsen, dvs att Efterfrågan ökar? Tja, med tanke på att huspriserna inte har stigit, politikerna pratar om besparingar, och savings ratio har sjunkigt (pga av stigande mat och bensin priser) så ser oddsen låga ut.

3, Just EFTERFRÅGAN från Privata sektorn har varit svag. Däremot har Staten stimulerat spending genom att köra Underskott i Budget. De vindarna har nu vänt, och frågan är vad som händer när politikena ska balansera BUDGETen. Jag tror ju inte den privata sektorn orkar kompensera för detta bortfall.

4, Priset på drivmedel, dvs priset på olja, dvs det geopolitiska läget. Stor joker som mest är omöjlig att analysera. Men likförbaskat viktigt.

Viktigt för Europa.

1, Politik, inget har hänt! Grekland lär lösa sig dagen innan de ska betala!

2, LTRO… ger stimulus som marknaden gillar.

3, Konsensus säger grund recession, många säger djup recession. Hursomhelst bör vinsttillväxten få sig en törn. MEN datan på sistone, PMI, IFO etc är inte så dålig faktiskt! Politiken och den ekonomiska utvecklingen går hand i hand. Om inte ekonomin sackar ihop lär inte det trigga politikerna att agera. Om inte politikerna agerar lär inte ekonomin kunna växa. Det är knepigt!

Viktigt för Kina/EM

1, Inflation

Den ser ut att komma ner vilket är positivt ur många aspekter.

2, Stimulus

Om inflationen kommer ner till bra nivåer kan man börja stimulera igen!

3, Export

Men beroendet av Europa och USAs efterfrågan är stor. Vad händer med deras viktigaste kunder? EMs styrka kommer i mångt och mycket ur handelsöverskotten.

4, Tillväxt

M2 studsade upp från low 12% till high 17%. Detta är positivt, samtidigt som PMIs fortfarande är muted. Vad ska man tro?

Trots optismismen sållar jag mig fortfarande till SÄLJ gänget. Risken att rådande optimism är temporör är för stor.

1, LTRO är som QE, initial postiv effekt, som sedan ebbar ut då det inte är en lösning.
2, USA är starkt, men i takt med att 2H10 optimism ebbar ut viker ledande ind. ner. Risken är stor att den data vi ser nu säger mer om gårdagen, än morgondagen!
3, USA är starkt, men när marknaden inser att fiscal austerity blir ett drag på en redan svag ekonomin..
4, Europa politiker försöker bara muddle through, detta gör att räntor och CDS kommer fortsätta stiga…
5, USA är starkt, men Risk för kommande DisInflation/deflation och avtagande jobbskapande får marknaden att fokusera på den svaga ekonomin, istället för som nu en ”svag ekonomi som sakta återhämtar sig”

Ingen av ovan är säkra, men de är uppenbara killers för rådande optimism!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.