Dagens skörd

1Q12 US GDP kom precis.

Så här skriver Penser,

Mellan fjärde kvartalet 2011 och första kvartalet 2012 ökade BNP med 2,2 procent, vilket var nästan 1 procentenhet lägre tillväxt än under föregående kvartal.

my, väntat var 2,5%, föreg 3,0%. Se chart nedan

Tillväxten under första kvartalet berodde i huvudsak på att den privata konsumtionen av varaktiga varor (läs bilar) ökade kraftigt och en fortsatt ökning av lagren. Detta motvekades dock av en fortsatt minskning av försvarsutgifterna.

Den privata konsumtionen ökade med 2,9 procent mellan fjärde kvartalet 2011 och första kvartalet 2012. Det var främst sällanköpsvaror (läs bilar), +15,3 procent, som bidrog till ökningen . Konsumtionen av icke-varaktiga varor ökade med 2,1 procent och tjänster med 1,2 procent.

I löpande priser ökade hushållens disponibla inkomster med 2,8 procent. Men den höga inflationen (läs högre bensinpriser) medförde att den disponibla inkomsten i fasta priser endast ökade med 0,4 procent. Hushållens sparkvot minskade därmed från 4,5 till 3,9 procent mellan fjärde kvartalet 2011 och första kvartalet 2012.

De fasta bruttoinvesteringarna ökade endast meed 1,4 procent, vilket var en besvikelse. Detta trots att bostadsinvesteringarna ökade med 19,1 procent. Övriga investeringar (i huvudsak maskininvesteringar) minskade med 2,1 procent. Det var första gången sedan fjärde kvartalet 2009 som dessa investeringar minskade.

Lagren ökade med 69,5 miljarder USD, vilket kan jämföras med en ökning på 52,2 miljarder USD under sista kvartalet 2011. Lageromslaget uppgick därmed till 17,3 miljarder USD, eller 0,6 procent av BNP:

Exporten ökade med 5,4 procent, vilket var den största ökningen under ett kvartal sedan första kvartalet 2011. Det är troligen det som märkts i de positiva amerikanska kvartalsrapporterna som presenterats den senaste veckan. Importen ökade med 4,3 procent. Men eftersom importen är nästan 30 procent större än exporten så gav nettoexporten inte något bidrag alls till BNP.

Den offentliga sektorns utgifter för konsumtion+investeringar förtsatte minska i snabb takt, eller med 3,0 procent. Främst berodde det på kraftiga neddragningar inom försvaret, -8,1 procent, men även övrig offentlig konsumtion fortsatte minska.

Om man beaktar BNP från produktionssidan så finner man att det var främst ökad bilproduktion (inkl. bilkomponenter) som bidrog till BNP-ökningen. Bilproduktionen ökade med inte mindre än 50,9 procent. BNP exkl,. bilproduktion ökade således endast med 1,1 procent.

My comm, först och främst var siffran sämre än väntat. Det är dåligt. Men ingen recession så lång ögat når. MEN kvaliten på siffrorna är rätt svag. Lagereffekten är kraftig. Den viktiga privatkonsumtionen är stark men är väldigt tiltad mot Bilsidan. Exporten gläds jag åt, men den är tyvärr inte tillräcklig stor för att lyfta amerikanska ekonomin. Nej givet den här siffran och vad som skrivs här:

http://pragcap.com/the-market-is-at-risk-of-a-major-sell-off

så kan man inte säga nåt annat än att Amerikanska ekonomin fortsätter att tappa momentum.

Nästa dataskörd med ISM, sysselsättning etc blir väldigt viktig, då den visar om ekonomin fortsätter att tappa fart, eller tillväxttakten planar ut. Givet börsutvecklingen, mätt som SPX, finns det att ta av.

Läs gärna

http://www.zerohedge.com/news/big-gdp-miss-22-vs-expectations-25

Men vi ska också komma ihåg att BNP datan är lagging. Det är för sent att agera på den här datan. Varför tittar vi på den överhuvudtaget? Jo för att AVVIKELSEN mot förväntningarna och BNP siffrans sammansättning påverkar REVISIONS av framtida BNP, och detta är kursdrivande!!! Jag brukar säga att börsen prisar in kommande 6-12 månaderna. Dvs den börsutveckling du hade under 2Q11-3Q11 (dvs april-sep förra året då SPX var kraftig ner), prisade in en kraftig avmattning av konjunktur och vinstutveckling under 1Q12-2Q12. Dvs där vi är nu. My point is, egentligen prisade vi in recession förra året, men 1Q12 visade sig nu vara helt okej (ett typiskt LTG kvartal). Nu visar den ledande datan sedan en tid att 2Q12 kan bli ännu sämre än 1Q12.. Men knappast någon recession. Vad betyder detta, jo att förra året prisade börsen in recession, eller typ nolltillväxt under 1H12. Börsen hade FEL. Därför vände det upp! Frågan är om amerikanska ekonomin tar ny fart efter 2Q12???? Det är detta som är viktigt att veta, för att tittar du på börsutvecklingen under 4Q11-1Q12 så har den varit MYCKET stark, och pekar därmed på att 3Q12-4Q12 ska bli VÄLDIGT bra konjunkturellt och även vinstmässigt.

Det är vad allt handlar om! En del av uppgången handlar om att den hade fel om recession under 1H12. En del av uppgången handlar om att Börsen har prisat in hyggligt goda tiden under 2H12. Kommer den få rätt eller fel? Om den har fel, ja då väntar korrektion.

Så för att summera vad dagens BNP siffra handlar om. TROR du att dagens siffra pekar på att BNP kan bottna ur under nästa kvartal för att sedan ta förnyad fart under andra halvåret 2012, ja då kanske vi inte ska hoppas för mycket på rekyl. Den dåliga datan är i så fall till stor del inprisad. Men tror du däremot att Q2 blir risig, och ekonomin har svårigheter att lyfta även under 2H12…. tja då finns det en hel del att ta av på nedsidan.

Michigan kom in snäppet bättre än väntat… men att kurserna ska ralla på det tycker jag är märkligt!

Ganska trist vecka egentligen. Bortsett från måndagens baisse, så hände inte mycket. Cred till köparna kanske som hållit uppe börsen ;-).

Tekniska läget? Rekyler i stigande trend brukar ofta, men långt i från alltid, vara en trevågsformation. Problemet med vågor är att de är så lätta att se i efterhand men så svåra att tolka när man är mitt i det. Det är en personlig reflektion. Hursomhelst, Från toppen i mars (1127) ner till 1014 ser jag som en första våg. Andra vågen tog oss till 1060 och stämde av tidigare stödnivåer. Vi är nu inne i tredje och sista vågen. Vissa tror att 1006 som vi nådde i måndags kan ha varit botten. Jag tror inte det. Skulle vi bryta gamla toppen på 1060 så är det rätt hög sannolikhet att rekylen är över, och därmed att 1006 var botten. Men helst skulle jag vilja se en sista, tredje, rörselse ner mot 975-995, där FIB50% 981 är den nivån som jag suktar mest efter, men även det stigande parallell stödet. Men det är kanske too good to be true att hoppas på nåt sånt. Risken, är snarare att en sista rörselse, om den kommer, tar oss några punkter förbi detta, just för att börsen sällan beter sig så tekniskt perfekt. Detta skulle vara ett fint köpläge, men det är säkert fler än jag som tittar efter detta… så just därför kanske det inte blir av 🙂

Fundamentalt? Kina, Europa, USA dåligt för börsen på många sätt. Men vän av ordning, säger att nu 2-3 månader senare är detta gammal skåpmat. Javisst det är delvis sant, men jag tror datan har en bit till att försämras, och även om mycket är inprisat (särskilt vid OMX 980 då Svenska marknaden handlas till ca PE12e 11) så tror jag inte det räcker riktigt. Det finns mer nersida, om fundamenta kommer in sämre.

USA; Ta Citi surprise index…. tror den ska ner en bit ner under nollan och vända!

http://www.bloomberg.com/quote/CESIUSD:IND/chart/

Jag ser gärna också att ISM new order /Inventories vänder upp, samt att 10 åringen tar nya tag upp mot 2,5%+… earningsrevisions samt jobben ska också gå i rätt riktning.

Europa;

PMI New order vänder upp… helst över 50 på PMI. Spanien är en nagel i ögat!

Kina;

M2, Loangrowth, FAI samt PMI var faktiskt inte så pjåkiga sist. Jag tror Kina har ganska goda chanser att börja överraska postivit igen. Men jag tror man ska avvakta datan ännu en runda…. HangSeng får gärna bryta sin fallande trend i kombination med att inflation (inkl core) beter sig på ett sätt som gynnar aktiemarknaden, dvs oförändrad policy från PBoC.

Där är vi inte riktigt ännu!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dagens skörd

 1. Per S skriver:

  Det som slog mig med den amerikanska BNP-siffran för Q1/2012 var inte bara att den var sämre än väntat, utan också att 2,2 procents annualiserad tillväxt under kvartalet rimligen måste betyda att mars var en riktigt, riktigt dålig månad. Och det förklarar i så fall Non-Farm Payrolls för mars.

  Macroeconomic Advisers tar fram en tidsserie med månatlig BNP-tillväxt, där de i alla fall delvis använder samma underliggande data som i den preliminära officiella kvartalsstatistiken. Deras siffror släpps i mitten av varje månad, med en och en halv månads eftersläpning, så än så länge föreligger bara data för januari och februari. Tydligen var detta fantastiskt bra månader tack vare det varma vintervädret. Den månatliga BNP-tillväxten i början av året skattas till +0,6 respektive +0,4 procent (motsvarande +7,5 respektive +5,3 procents annualiserad tillväxt).

  Med reservation för alla felkällor skulle det betyda att BNP-tillväxten för mars kan ha varit kraftigt negativ, typ -0,8 procent (motsvarande -9,2 procent i annualiserad årstakt).

  Den amerikanska tillväxten har varit väldigt hackig sedan sommaren 2010, så detta behöver inte innebära början på en negativ trend. Men lite oroande är det allt ändå.

  • GaStan skriver:

   Tack för mycket värdefull input.

   Q2 har ju marknaden redan prisat in svag tillväxt, men knappast negativ.

   Leading indiators, som ex ism new order leder med ca ett kvartal och de har inte pekar på den typen av neg tillväxt.

   Återkom gärna när du har mars datan

 2. Per S skriver:

  Du kan själv ladda hem Macroeconomic Advisers tidsserie i form av ett Excel-ark gratis här:

  http://www.macroadvisers.com/content/MA_Monthly_GDP_Index.xlsx

  Ungefär den 15:e i varje månad läggs det ut ett uppdaterat ark. Nästa gång (i maj alltså) blir det en reviderad variant där de tar hänsyn till den officiella kvartalsstatistiken. Och i mitten av juni får vi veta hur de bedömer BNP-tillväxten i april.

 3. Per S skriver:

  Idag (16 maj) kom uppdaterade månadsskattningar för USA:s BNP från Macroeconomic Advisers.

  De fördelar första kvartalets tillväxt så här: +0,3 procent i januari, +0,6 procent i februari och -0,3 procent i mars. Översatt i årstakt innebär det +3,5 procent, +7,2 procent och -3,0 procent. Det var alltså en liten minirecession i mars, men då ska man tänka på att tillväxten ofta är så här hackig. Det är främsta skälet till att det inte redovisas officiella siffror för mindre än ett kvartal.

  I textrutan skriver de så här:

  ”Monthly GDP fell 0.3% in March following a 0.6% increase in February. The latter was revised up by two-tenths. The March decline was more than accounted for by a sharp decline in net exports, which reversed much of the increase seen in net exports in February. Inventory investment declined slightly, while domestic final sales posted a solid increase. The level of monthly GDP in March was 0.1% below the first-quarter average at an annual rate. Our latest tracking forecast of 2.7% GDP growth in the second quarter assumes average monthly increases of 0.3% from April through June.”

  Prognosen för Q2/2012 är alltså en något snabbare tillväxt än under Q1. Dags att köpa aktier! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.