Ska jag skratta eller gråta…

CS filosoferar lite över det grekiska valets utslag och effekter på aktiemarknaden. I mina ögon är det knappt seriöst, så man ska ta det med en stor nypa salt.

Global equity strategy: Greek election scenarios, but other issues matter more

The key issues in the Euro-area are:

Only around half the adjustment required for the Euro to survive has occurred (growth, solvency of the insolvent, mutualisation of debt and a banking union);

The potential for large scale deposit flight from the periphery;

Spain (11% of Euro GDP) is on the brink of insolvency;

There is a potential solution: common ownership of debt, Euro at parity, ECB policy to lower bond yields – but ECB will only do backdoor QE/large LTRO, in our view, when there is more of a crisis (PMI at 40, Greek exit, 2-year Bono yields at 6% or an acceleration in deposit flight) unless there is the introduction of a Euro bond (possibly in the form of the European Redemption Fund).

The ERF is a potential game changer: it seems viable politically, legally and economically. If politicians move towards this (it’s a German idea after all), then that could allow the ECB to be more aggressive (via SMP, LTRO). The irony is that a bad election outcome in Greece may galvanise politicians to move towards setting up the ERF.

On Greece, we see no alternative to economic pain. The trigger for a Greek exit (ECB withdrawing ELA or troika not releasing €23bn to recapitalise banks) would not be pulled until ring fences are in place (commitment to an ERF, €2trn LTRO, deposit guarantee scheme funded by ECB). The dilemma is that while economically it is neither in Greece’s nor core Europe’s interest to have a Greek exit, politically it could make a fiscal and banking union much easier (thus diminishing the negative impact of a Greek exit).

Market outcomes: we still target 1,200 on the S&P 500 on a Greek exit by year end followed by aggressive policy response (20% probability) and 950 if a Greek exit led to a Euro-area break-up (10% probability). Our year-end forecast for the S&P 500, based on weighted probabilities, remains 1,440. We think that if Syriza wins the election, the probability of Greek exit would rise to around 50% and that of a Euro break up to 15%. If a Syriza-led government sticks to a hard-line stance, we believe equity markets would fall by around 10%. If, on the other hand, a Syriza-led coalition compromises or if there is a unity government, we think markets fall by c5% – but then rally. If New Democracy forms a coalition, we expect a c3-5% rally in markets, which then fades. Currently, polls/bookmakers indicate a c60% chance of ND-led coalition. We continue to think there will be synchronised QE by year-end.

Okej, då vet vi exakt hur marknaden kommer att gå utifrån vem som vinner….

Nej men allvarligt, så här ser jag på saken:

Vem vet vem som vinner, alt vilka röster vart och ett av partierna får på Söndag – Ingen
Vem vet vilka som kommer att försöka bilda regering och hur den kommer att se ut – ingen
Vem vet om den regeringen håller, eller det bli omval igen (vilket varit vanligt historiskt) – Ingen
Vem vet hur en potentiell regering kommer agera i förhandlingarna med Bryssel – Ingen
vem vet exakt hur EU kommer agera i förhandlingarna mot just den här regeringen – Ingen
Vem vet exakt hur förhandlingarna kommer att sluta? – Ingen
Vem vet exakt hur de ekonomiska konsekvenserna blir av en uppgörelse – Ingen
Vem vet hur marknaden kommer att agera på FÖRVÄNTNINGARNA av de ekonomiska konsekvenserna – Ingen
Vem vet NÄR (dvs tajming) marknaden kommer att agera som den kommer att agera – Ingen

Det är med andra ord rent ut sagt OMÖJLIGT att härleda dina investeringsbeslut utifrån vad som kommer att hända med Grekland. Visst, jag kan också hålla med om att det är TROLIGT med en negativ reaktion på börsen initialt om Syriza går bra i valet, och det motsatta om det går dåligt. Men den analysen räcker liksom inte. För det fösta vet du ju inte hur det kommer gå för dem?

Men det är många, särskilt strateger och i media, som ändå försöker sig på att göra en mer kvalificerad bedömning av valets konsekvenser för hur du ska investera. Men jag är som sagt väldigt skeptisk till detta!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.