July macro wrap up

Från behörigt avstånd i hängmattan har jag följt marknaden under juli. Utan att göra anspråk på att vara heltäckande så har jag ändå gjort några observationer…

29/6 Chicago Fed.

52,9 mot väntat 52,5 och föreg 52,7. I motsats till ISM så fortsätter den inte att försämras! Även New Order uppför sig!

29/6 US Core PCE price index YoY%

1,8% mot föreg 2,0%. Trevligt att se att core PCE toppar ner… men det är en bit kvar ner till dem nivåerna som triggade FED att köra QE 2010.

2/7 Us ISM

49,7 mot väntat 52 och föreg. 53,5. Usch!!! New order sjönk till 47,8 från 60,1, och inventories från 46,0 till 44,0. Samtidigt sjönk prices till låga 37,0 från 47,5. Employment höll sig kvar kring 56,6 mot föreg. 56,9. 1

MYCKET dålig. Det intressanta är att den har gjort en catch up mot vissa regionala index som var tidiga med att flagga för dåligheter. Samtidigt har PMI globalt (rensat för USA) varit dålig och det har bildats en stor spread historiskt. Nu gör alltså USA en catch up mot resten av världen, inte tvärtom. Den dåliga siffran påverkas framförallt av droppen i New Order komponenten som var gräslig. Det är viktigt att den vänder upp från de här nivåerna nu. Det är tydligt att Europa är den i särsklass viktigaste faktorn för världsekonomin nu. Jag ser samtidigt att macro surprise index är lågt nere, så frågan är om inte ism har potential att bottna här realtivt förväntningarna. Priskomponenten är bra ur ett qe perspektiv. Det är många som tror att kan bara inflationen komma ner nu så kan det bli stim fråm usa och kina i höst. Faller däremot inte priserna då får centralbankerna det svårt att agera, trots svag tillväxt. Eftersom inte marknaden inte rasar på den här siffran så verkar det som om det är QE3 som marknaden går på… När väl stim kommer, ja då gäller sell on facts!

ISM New order

ISM Prices

3/7 Officiella samt HSBC China PMI

HSBC sjönk till 48,2 från 48,4. Det officiella indexet visade 50,2 från föreg. 50,4. Fortfarande ingen ko på isen utan bekräftar soft patch.

5/7 både challenger och adp var väldigt bra, har vi sett det värsta bakom oss, eller kommer det en dipp till i likhet med vad ism guidat?

5/7 ISM non manufactoring kom in på 52,1 mot väntat 53 och föreg. 53,7. Intressant att se hur priskomponenten faller även här samtidigt som sysselsättning är ganska stark. Det visade även stora ISM. Lager är på en väldigt låg nivå, så kommer det en sentimentsförändring så borde new order kunna ta fart.

6/7 NFP kom in på 80 k mot väntat 100k. Svagare än vad andra guidande data har skvallrat om… Q212 blev ett svagt kvartal ur sysselsättningssynpunkt, och kom ihåg att sysselsättning inte är leading. Den dåliga datan i Q2 säger just att Q2 var ett väldigt svagt kvartal, vilket vi lär se i BNP siffran längre fram. Men detta är history nu, frågan är vad händer i Q3? Vänder det upp, eller fortsätter det ner?

NFP, visst det är klart så länge som det inte går under nollan, men det hade varit fint om vi letade oss tillbaks mot 200k i snitt.

12-13/7 Kina M2, New loans, BNP, IP, Retail sales samt FAI. Samtliga var helt ok och bekräftar soft patch!

http://www.bloomberg.com/news/2012-07-12/china-new-yuan-loans-top-forecasts-forex-reserves-decline-1-.html

http://www.bloomberg.com/news/2012-07-13/china-s-growth-slows-to-three-year-low-of-7-6-.html

13/7 US PPI.

PPI trillade ner mot 0% vilket visar att priserna i producentledet är på nedåtgående. Samtidigt handlar detta mycket om fallet i råvarupriserna. Tittar man på core har det visserligen vänt ner men är fortsatt på en rätt hög nivå…

US core PPI YoY%

13/7 prel Michigan visade på 72,0 från väntade 73,4 och föreg 73,0.

Är det så konstigt att konsumentförtroendet vänder ner när det skapas så lite jobb undrar jag????

16/7 US detaljhandel kom in på -0,5 mot väntat plus 0,2. Svagt

19/7 philly fed -12,9 mot väntat -9, men bättre än föreg 16,6. Detta är intressant. Den har faktiskt varit lite leading mot ISM i år, och frågan är då om ISM bottnat den här gången, och då tänker jag främst på New order, alternativt New order/Inventories.

24/7 hsbc china pmi flash kom in på 49,5 mot föreg. 48,2. Det känns bra!

http://www.cnbc.com/id/48295287

24/7 flash pmi från europa visade 46,4 mot väntat 46,4 och föreg 46,4. Ingen direkt stark siffra, men jag är ändå imponerad att den ändå håller sig uppe månad efter månad trots att man kan tro att den ska trilla ihop som en påse nötter, särskilt om man lyssnar på media. Det är lite som företagsvinsterna, de biter sig kvar kvartal efter kvartal, trots att många tror de ska kollapsa hela tiden.

http://trader.di.se/index.php/news/detail/e5d4d0a6-a1f0-4ec3-8db0-daf37078ab76

http://trader.di.se/index.php/news/detail/e5d4d0a6-a1f0-4ec3-8db0-daf37078ab76

http://www.forexlive.com/blog/2012/07/24/german-july-flash-composite-pmi-47-3/

http://www.forexlive.com/blog/2012/07/24/french-july-flash-composite-pmi-48-0/

25/7 Tyska IFO 103,3 mot väntat 104,5 och 105,2. Speglar PMI siffrorna bättre nu för tiden. Kom ihåg att Tyskland inte enbart handlar om tillverkning och export. 53% är inhemsk konsumtion. Jag är lite orolig över spreaden mellan current conditions och expectations… den uppvisade lite samma mönster 07/08.

http://trader.di.se/index.php/news/detail/10ef3b82-7846-4515-b230-e2a8cb402280

IFO expectations.

Lite spontant är jag förvånad över Q2 rapportperioden så här långt. Om det verkligen var kris borde många bolag säga nåt i stil med ”Krisen påverkar oss, och vi har sett en kraftig avmattning i efterfrågan, och vi ser inte hur den markant ska förbättras härifrån under de kommande månaderna” Nej, istället säger de flesta, ”Krisen gör att osäkerheten är stor, tack och lov har vi lyckats ganska väl givet de dåliga förutsättningarna, och framöver är osäkerheten stor men q3 ser ut att bli i stil med q2” Visst finns det undantag, men budskapet hos många företag är detta…

I kombination med attraktiva värderingar så borde det ju hjälpa det fundamentala köpcaset. Javisst säger jag. Men varför lyfter det inte? Jo det saknas en viktig komponent, vinstmomentum. För säga vad man, de har reviderats ner länge nu. 2012 års vinster kommer bli helt ok, men de är i nivå med 2011 troligtvis. Frågan är hus 2013 blir? Skulle revisions vända upp så ska ni se att det blir sprutt på aktier. Gärna i kombination med att macrosurprise index vänder upp, räntorna drar i väg, inflödena tar fart osv.

Det känns fortfarande som om den här krisen är väldigt politisk och de människorna som lämnar arbetsmarkaden har hittills inte haft någon signifikant påverkan på företagen. Kanske för att de är mindre kapital- och köpstarka än de som är kvar i arbetsmarknaden? Än så länge är effekterna väldigt sentimentsrelaterade. Sen är det klart att krisen är högst påtaglig för en arbetslös i spanien eller grekland, men det är en annan story. Frågan är hur de påverkar globalt, och vad konsekvenserna blir för börserna generellt.

24/7 kom richmond FED index, ett regionalt index som jag inte brukar fästa så stor vikt vid… MEN jag vill ändå highlighta att det var uselt och kan guida ISM betydligt lägre. Not good

26/7 Us Durable goods kom in helt okej, bättre än väntat, och högre än föregående månad. Om nu de amerikanska hushållen står för en fortsatt försämring under 2H12 så är det kapitalvaror det första man skulle dra in på. Denna mätningen pekar inte på det!

27/7 Michigan och Amerikansk Bnp

Den amerikanska tillväxten under Q2 landade på 1,5%, helt enligt förväntningarna. Men hade du frågat en analytiker vid årsskiftet, så hade han legat betydligt högre. Nedrevideringarna är ett faktum. Jag tycker det är ganska ointressant att analysera den mer, då den siffran i mångt och mycket är ett resultat av all data vi redan pratat om under Q2.

Michigan kom in snäppet bättre än prel siffran, men i stort innebär det samma sak, dvs att den tidigare stigande optimismen, planade ut under Q2.

Det var lite av juli datan… som egentligen inte förändrade min syn fundamentalt, förutom att det nu gäller att USA, genom ISM etc, inte fortsätter att falla på utan kan bottna ur för att sedan vända upp och signalera för en OK Q412. Även Q312 har potential att bli ok jmf med Q2, men det är Q412 som är viktig för den ger lite startskottet för sentimentet under 2013. Ett år där jag i nuläget HOPPAS på flat earnings eller bättre.

/GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.