Sannolik urtoppning

Låt oss först bena upp den tekniska bilden. Nasdag jagar nya toppar hela tiden, men ser man till SPX, Dax och snart även Stoxx så har de precis nått upp till sin juni high´s. De som är skeptiska ser gärna att marknaden vänder ner och fortsätter att konsolidera. De som är positiva tror på brott. Om vi tittar på de stora indexen så innebär ett brott att vi tar höjd för nästa nivå som för de flesta är ATH från i februari. Dit är det 5-8% lite beroende på vilket index man tittar på.

Jag tror baissarna har fel. Det kommer ett brott. Jag tror haussarna har fel, nästa rörelse kommer inte att orka upp till ATH utan vi toppar ur innan. Jag tror numera på en topp any day, högst nån procent till. Mitt i mellan vad alla tror.

Jag tror nästa sättning kommer att likna den förra. Typ 10%.

Det som driver marknaden just nu är, Våg-2 risken är hanterbar, starka Q2:or, Vaccin, Stark fiskkroksmakro, mycket cash/låg aggregerad aktieexponering. Men jag tror mycket är diskat där.

Anledningen till att vi håller på att toppa ur och rulla över i rekyl är:

1, lågt ställda förväntningar för Q2 or som överträffas (hitintills ca 85% av SPX rapporterna) men det blir typ TVÄRTOM för Q3orna. Marknaden kommer inte att vänta på att rapporterna har svårt att leva upp till förväntningarna, utan redan när man ser risken för detta så tror jag det kan belasta kurserna.

2, Biden vs Trump. I slutet av juni så höll delstater med 90% av befolkningen på att dra tillbaka restriktioner. Nu har den andelen sjunkit till 20%. Övriga 80% pausar eller återför restriktioner. Jag är inte orolig för Våg-2. Enligt smittade för 2-3 veckor sen borde antal döda hoppa upp till 1,500 imorgon. Det tror inte jag. Skulle inte förvåna mig om siffran blir under 1,000 igen. Det är positivt. Men det handlar också om att återtagandet av restriktioner stannat av. Detta kommer att påverka val undersökningarna till Trumps nackdel… vilket kommer att vara negativt för börsen.

3, Makro har senaste 2 månaderna slagit allas förväntningar. Det blir tuffare framöver, samtidigt som marknaden ställer allt högre krav på datan. Det är lättare för ISM att går från 40 till 45, än 55 till 60.

Så jag tror man ska dra ner risken.

Sen är jag den första att erkänna att får vi flat earnings vs 2019 under andra halvåret, samt ca 10% ökning under första halvåret så handlas SPX till PE 18,5 på 12 månader framåtblickande vinster. Skulle SPX dra hela vägen till ATH från februari så pratar vi 19,7X. Det är inte orimligt. Inte när en 10-åring ligger på 0,6% heller, och inte ens om den skulle stå i 1,6% om ett halvår.

Jag ser också många index som sedan mars verkar ha haft 4 rörelser och inne i en 5e och sista, på många håll känns oavklarad. Det brukar vara rejäl krut i femman.

Vi har även ett EU-paket på 390mdr som kan komma vilken dag som helst… även om det i praktiken inte gör så stor skillnad.

Vissa hävdar också att aktieexponeringarna, trots den formidabla resa vi haft sen i slutet av mars, är fortsatt mycket låga…. hmmm not sure but could be the case

Så visst finns det en story för en attack mot ATH i många index. No Doubt!

Men jag tycker trots detta att risk/reward är så pass dålig att man ändå gör rätt i att ta ner  risken.

———————–

Hox Valuegard presenterade priser över Svenska bostadsmarknaden förra fredagen. Ledsen att jag inte hunnit uppdatera. Men de fortsatte uppåt, precis i linje med bostadsobligationen. Ser man till oblisen så borde priserna fortsätta upp och i princip retracera hela den nedgång vi sett under Corona våren. Detta innan årets slut.

 

—–

Veckan är tunn på makro… men i slutet av veckan har vi preliminär PMIs som är av stort intresse. Nu är det ju inte frågan om fiskkrok längre, utan hur stark, och hur länge? Derivatan av fiskkroken liksom. Surpriseindex liksom.

Jag noterar även att efter att ha besökt olika delar av Skåne i sommar, så fullkomligt kokar turist Sverige. Ni vet väl att vi normalt sett gör av med mer pengar utomlands, än utländska turister gör av med i Sverige, en vanlig sommar. På Stockholms gator är det lugnt, men i övriga Sverige kokar det, och BNP under Q3 tror jag kommer  att bräcka alla förväntningar. Det behöver många företagare/krögare efter Corona våren.

Hoppas ni har en skön sommar!

—————

Äntligen Fredag!

Noterar viss svaghet i marknaden från toppen 1,798 i tisdags. Ser stöd vid 1730ish, 1,710 och 1,690. USA får visa vägen. Därefter borde det studsa, och sen ser jag gärna att det vänder ner en runda till…

Från Tyskland fick vi precis Mfg Flash PMI som kom in på 50,0 mot väntat 48,0 och fg 45,2. Europeiska motsvarigheten kom in på 51,1 mot väntat 50,0 och fg 47,4. Bravo!!! Även Service PMI var starka. Men detta är ju faktiskt inte helt oväntat med tanke på att den Europeiska öppnandet går ganska enligt plan. Många frågar sig vilken typ av tillväxt den här typen av V-formad data kommer att föra med sig. Säg så här, Europa växer normalt sett med 1-2%. Jag tror att vi kommer växa snabbare än så nästa år, säg 2-3%. Exakt hur övergången till detta ser ut är svårt att säga. Folk som egentligen hade tänkt att köpa bil i år skiter i det och köper bil nästa år istället. Plus alla som normalt sett ska köpa bil nästa år. Tänk klassisk replacement cycle. Sen har du baseffekt… Första halvåret 2020 var svagt, så nästan allt vi kommer titta på under första halvåret 2021 kommer se bra ut YoY%. Det är egentligen bara en återgång till bred nationell lock down som kan hindra detta från att hända.

US Mfg Flash PMI kom in på 51,3 mot väntat 51,5 mot fg 49,8. Helt ok. Flash Services kom in på 49,6 mot väntat 51,0 och fg 47,9… sämre men fortsatt okej. Totalt sett helt okej. Men surpriseindex stiger inte, och nästa siffra har potential att bli ännu sämre, och då har datan toppat ur vilket i sig är börsnegativt. Nej, datan leder inte till nån krasch, men den borde inte ge fortsatt hausse heller…. så jag ser glaset som rätt halvtomt just nu.

Antal döda i USA under tisdag, onsdag, torsdag har legat på 1165, 1205, 1150. Alltså i snitt nästan 1,200. Upp från förra veckans 900-1,000. Det är SYND. Trots att smittspridningen ökat upp mot 70,000 ett tag nu så hade jag hoppats på att antal döda kunde hålla sig under 1,000 om dagen. Nu gör den inte det, och jag är rädd att den kan öka mot 1,500 i nästa vecka. Med tanke på att 80% av befolkningen lever i delstater som pausar eller återinför restriktioner, mot typ 20% för tre veckor sedan, så kommer smittade och därmed döda snart vända ner igen. Detta är såklart bra, men det gör att den ekonomiska aktiviteten under Q3 INTE kommer att bli lika stark som OM smittspridningen INTE tagit fart. Den veckovisa arbetslöshetsdatan har delvis visat prov på detta, och marknaden gillar det INTE. Tbc….

——-

10-åringen har handlats ner på sistone mot 0,57 som lägst, vilket borde vara synonymt med att marknaden räds risk, och därför köper trygghet. Detta borde vara synonymt med en stark dollar då den tenderar att stärkas när marknaden flyr risk. Istället är dollarn svag vilket borde vara synonymt med risk on. Det lirar liksom inte… visst ur ett räntespreadsresonemang kanske det funkar till viss del men räntorna sjunker även på andra håll. Eftersom jag är lite småbaissad så tänker jag att räntemarknaden har rätt och det bara är en tidsfråga innan dollarn stärks igen… men helt tydlig är inte bilden. Tydligen är marknaden rekordpositionerad för en stark dollar, och då brukar den inte vilja stärkas. Kan det ha att göra med att marknaden ogillar covid19 utvecklingen i usa relativt europa???

—–

Har tittat en ny runda på den Amerikanska Covid datan. Ser man till relationen döda och smittade så finns det en risk att döda närmaste två veckorna stiger mot 1300-1400 per dag (tisdag-fredag). Men där toppar vi också för den här gången. Antal smittade har planat ut kring 7-dagars snittet strax under 70,000 per dag. Anledningen är att delstaterna har gått från ett öppnande och återtagande av restriktioner i juni, till ett stop eller återinförande av desamma i juli. Vi kommer alltså att få en topp kring 1300-1400 per dag. När kommer man börja dra tillbaka restriktioner igen? Det är en fråga varje delstat bör svara på, ungefär som om man hade frågat när Europa öppnar igen. Men på nationell nivå räckte det tydligen att vi kom ner mot 20,000 smittade per dag och 500 döda per dag senast. Det lär inte räcka den här gången. Säg 10,000 smittade och max 100-200 döda per dag. Typ. Det är som sagt ingen nationell fråga, utan det avgörs på delstatsnivå. Givet svårigheterna så hänger ekonomin löst under Q3…..

NÄSTA VECKA har vi visserligen INTE ISM eller Sysselsättningsdata, men vi har FED möte. Normalt sett hade jag inte väntat mig så mycket, men vad som hänt jämfört med en månad sen är att USA hamnat i en Våg-2 situation, dock väsentligt softare än under mars/april då vi hade över 2,000 dödsfall om dagen, vilket gör att Q3 inte kommer ge den recoverien FED kanske tänkt sig när de hade möte för en månad sedan. Vad gör FED nu? Ingenting, lovar nya paket, vilken typ av paket, kommer marknaden uppleva att det räcker? Eller kommer de överraska positivt och slå alla förväntningar? Jag vet inte… i ena vågskålen har vi ett potentiellt svagt Q3, dock inte lika svagt som Q2, och i andra vågskålen har vi att Covid-19 inte är lika dödligt, att vi med rätt stor säkerhet vet att det kommer falla tillbaka då vi vet hur restriktionerna har för inverkan nu för tiden… osv…

På datafronten har vi Case Shiller bostadspriser, konsumentförtroende från både CB och Michigan, Q2 BNP, Löner i form av ECI, Core PCE, Joblessclaims. Alla är viktiga men ingen enskild är avgörande.

Från Tyskland kommer IFO, från Kina kommer PMI.

Veckan därpå kommer ISM och Jobbdata…

Jag tror FED plus de två kommande veckornas data har god potential att skicka ner oss mot 1690 i första hand och 1630-1640 i andra hand…. men även ny attack mot 1800 och senare 1820 och 1920 om FED trollar fram vita kaniner och datan slår alla förväntningar. Det förstnämnda är mitt base case.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Sannolik urtoppning

 1. Felix skriver:

  Hej, tack för bra innehåll som alltid!

  Givet att vi har en fortsatt styrränta omkring 0% och därmed en bostadsobligation som inte bör gå så mycket lägre än nu (utan snarare röra sig mot 1,5%?), innebär det att vi på längre sikt kan se en platå i bostadspriserna? Eller tror du att det finns ytterligare rum uppåt genom t ex sänkt kalkylränta?

  • GaStan skriver:

   Du har rätt, bostadspriserna kommer vara rätt stabila under rätt lång tid.

   Vid en styrränta på noll bör en 5 årig statsobligation ligga några tiondelar högre vid normala ekonomiska förhållanden, och den 5 åriga bostadsoblisen bör då följa med upp och ligga ytterligare några tiondelar högre, säg på 1,0% på sikt. Detta bör med viss fördröjning ge viss press nedåt på priserna. Men dit är det rätt lång tid.

   Så all in all räknar jag med stabila priser närmaste 18 månaderna.

 2. Freddan skriver:

  Hej och tack för att du delar med dig av dina tankar och anlyser!

  Sitter i stort sett uteslutande på kassa sedan en tid tillbaka (tyvärr) och missat senaste tidens uppgångar vilket känns lite jobbigt. Har väntat på en större rekyl ett tag nu för att komma in igen men tålamodet börjar tryta… hur skulle du agerat för att ta position utifrån rådande läge? Tar tacksamt emot tips på enklare strategier. Har funderat på att gå in med hälften av önskad position per innehav när det backar en dag och sedan andra hälften vid nästa röda dag t.ex., men det finns säkert något bättre/smartare sätt?

 3. Peppe skriver:

  lite förvånad över hur bra många Q2 varit, hade trott att många skulle passa på att köra mera smuts tvätt i Q2, vissa brutna år stänger i och för sig . Q3 guidance är jätte spännande, varför tror du att man skulle vara snabbare på Q3or nu än tidigare?

  • GaStan skriver:

   Q2orna är dåliga men för lågt ställda förväntnibgar… q3orna kommer bli rätt bra men med risk för högt ställda förväntnibgar… har du lite is i magen… handla aktier billga sätt till 2021 års förväntningar…

 4. Johan skriver:

  tror du vi kan få en 10% på nedsidan trots att sentimentet fortsatt är otroligt negativt? https://twitter.com/Ten_Bagger/status/1286175344848973825?s=20

  Tänker att risken även denna gång kan bli att någon större rekyl uteblir likt den som uteblev till 1500-1550.

  • GaStan skriver:

   rekylen till 1570 var 9%…. så jag tänker mig nåt liknande denna gång.

   Men som vanligt har säkert Ten Bagger rätt… heheh

   Nej i så fall tror jag snarare att vi ska upp 5-6% till i denna pain trade… och sen få 10%+ rekyl.

   Rekylen är jag rätt säker på… det är snarare från vilken nivå.

   Det som gör att jag vågar ta ner risken redan nu är att många, inkl jag, ligger så bra sedan slutet på mars att skulle man missa några procent på ovansidan så gör inte det så mycket.

   Mars rörelsen ska avslutas.. på ett sätt eller annat.

 5. Freddan skriver:

  Riktigt köpsugen idag men hoppas rekylen fortsätter, tror du den startats idag?

  • GaStan skriver:

   Hmmm brakar omx genom 1750 kan du lika gärna avvakta till 1630

   • Freddan skriver:

    Hur definierar du brakar igenom? 🙂

   • GaStan skriver:

    Trodde vi skulle stänga svagare idag… nu mer tveksam… om 1800 var toppen så siktar jag på 1630… men även om den inte var toppen utan ska till 1920 så tror jag ändå vi kommer att besöka 1630.. jag är fullt bekväm med lite kägre risk i portföljen nu

 6. Freddan skriver:

  Ok, vad ser du för SPX/NASDAQ?

 7. Martin skriver:

  Pratade med en bekant som jobbar med infektion och vaccin. Hon var skeptisk till vaccin är lösningen mot Covid. Kommer inte att nå nog höga vaccinationsnivåer globalt, kanske 60% coverage max. Väldigt få vaccin når mer. Och att sannolikt blir vaccinet som andra vaccin, duration på 4-5 mån. Dvs man måste ta det flera ggr per år…
  Men det ljusa var att i Sverige, verkar viruset muterad till en mildare variant. Avsevärt färre på IVA och döda per smittad. Se framförallt Norrland.
  Dvs Covid är på väg att mutera till ngt liknande vanlig säsongsinfluensa. Och att vi kommer att få bra behandlingar. Den som lever får se.

  • GaStan skriver:

   Intressant. Tror inte heller att vi ska ta ut segern i förskott när det kommer till vaccin. Men det är inte vad det handlar om. Nu pratar vi om att försöka förstå börsen, och den drivs uppåt av vaccin nyheter. Det är det enda jag säger, att kommer det vaccin nyheter så är sentimentet så positivt att de får positivt tolkningsföreträde. Sen om det verkligen kommer ett vaccin som funkar i slutändan, är för den här diskussionen, som handlar om börsen här och nu, helt ointressant.

   • Martin skriver:

    Absolut, men även om vaccin inte lyckas kanske det blir fortsatt uppgång. Det blir ju inte börskrasch varje år säsongsinfluensan kommer. Givet antagandet att viruset muterat och blivit mindre dödligt samt att vi successivt får bättre behandling.

 8. P bateman skriver:

  Så länge de trycker pengar i rasande fart kommer börsen gå upp?

  Så länge de håller räntan på 0 eller minus så kommer börsen gå upp?

  Dock lär priser och inflationen fortsätta uppåt som vanligt, snart kostar väl en etta i Stockholm 10 mille?

  ALL IN i silver sen 14 xag/usd ses på 100 usd per once

  • GaStan skriver:

   QE är börsdrivande… men skulle vi få en full blown Våg-2 med breda nationella lock downs världen över så kommer marknaden krascha… oavsett hur mycket pengar man trycker.

  • Freddan skriver:

   Vad är er syn på guld och silver och hur handlar ni dessa på t.ex. Avanza?

   • GaStan skriver:

    Jag handlar inte guld, och har egentligen inte nån stark syn på det… men min grundtes är att den styrs av förändringar i realräntan… eller slarvigt uttryck räntan, säg amerikanska 10-åringen. Faller den, stiger guldet, ungefär det som hänt senaste månaderna. Stiger räntan, ja då går guldet dåligt.

    Logiken bakom realräntan är att guld är alternativ till pengar. Sjuker realräntan så sjunker alternativ avkastningen på pengar och då är alternativet, guld, bättre att hålla, och tvärtom. Så sjuker räntan och/eller inflationen stiger kraftigt så är det bra att hålla guld, och tvärtom.

    Om konjunkturen blir bra nästa år så kommer räntan att stiga och då är det dåligt för guld allt annat lika, men Stiger inflationen mer än räntan så är det ändå gynnsamt för guldet trots att räntan stiger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.