Dagens skörd

Jag vet att det inte är så många som följder den här men jag tycker det är en utmärkt temperaturmätare över konjunkturen i Europa. M3 steg med 3,8% YoY i juli mot väntat 3,2 och föreg. 3,2. Det är ingen hög nivå, men jämfört med hur det var 2009, så mår europa faktiskt bättre. Vissa konjunktur indikatoerer är ju faktiskt inne på att det skulle vara sämre idag, men det är det alltså inte enl den här, utan det går så smått i rätt riktning.

Lite TA, studs möjligtvis…. men det känns ganska långsökt att vi ska stänga OVANFÖR nedan linje….

CaseShiller prisindex, som anses vara dem som bäst speglar amerikanska huspriser kom precis. Det kom in på +0,5 YoY, väntat var -0,1 och föreg. -0,7. Bättre. Det var fjärde månaden i rad den steg. Fast man ska komma ihåg att prisnivån ligger på ungefär samma nivå som förra sommaren. Man ska också komma ihåg att priserna har ungefär 5,5% till post-crisis All time high som rådde under sommaren 2010.

Priserna befinner sig alltså fortfarande inom 3 årens range…

nedan visar Prisindex i absoluta termer, nedan senaste stapel visar alltså maj månad. Den senaste för juni ligger på 142. Min tes är fortfarande att vi måste upp ca 20% från dagens nivåer innna det börjar ge realekonomiska konsekvenser. Å andra sidan, skulle det hända närmaste året…. då är konsekvenserna av YTTERSTA vikt för hela globala ekonomin. Visst kan uppgångar vi sett de senaste ge positiv inverkan på sentimentet… men knappast nåt mer.

En grej jag stört mig på länge är att marginalerna på bolån går upp. Visst bankerna är inte lika intresserade av att låna ut längre (för att de vill inte ha så hög leverage, dvs Asssets/Equity), i kombination med att Basel reglerna ställer mer krav på kapitaltäckning, så visst måste de få upp lönsamheten… men ändå. Kunderna får pröjsa för det här. Ett alternativ hade kunnat vara att sänka löner, och framförallt bonusar. Detta hade ökat vinsten. Ett tredje alternativ hade kunnat vara att skita i att dela ut delar av vinsten till aktieägarna och istället fyllt på EK. Ett fjärde alternativ hade kunnat vara att ta in cash från aktieägarna och fyllt på EK. Men som ni förstår är vare sig aktieägare el anställd personal intresserade av detta. Alltså får kunderna pröjsa. Vårt alternativ hade kunnat vara att lämna banken för en ny. Men det spelar inte så stor roll då samtliga storbanker jobbar på samma sätt. Alltså, återigen, är det upp till politikerna att införa regler som ändrar på detta. Men eftersom de också är intresserade av kapitalstarka banker så det tar dem det ganska varligt med nya tuffa regler. Borgs gnäll i media är endast populistiskt! Alltså kan vi kunder inte göra nåt mer än att acceptera att bankerna tjänar mer på oss än någonsin. Då kvarstår bara en sak, HA INGA BANKLÅN, dvs AMORTERA. Det är faktisikt ett sparande jag varmt kan rekommendera!

http://www.affarsvarlden.se/hem/article3526923.ece

För en stund sedan kom Richmond Index. Inget jag följer direkt men baissarna fick vatten på sin kvar sist. Se https://kortsikt.com/2012/07/30/july-macro-wrap-up. Ser man till dagens sifffra kom den in på -9 mot föreg. -17. Ser man till hur det guidar ISM så är det en liten förändring, fast i rätt riktning!!!

Sen kom Conference Boards Consumer Confidence, som är ett utmärkt komplement till Michigan. Den kom in på 60,6 mot väntat 66 och föreg. 65,9. Dålig kan man säga. Men nivå mässigt är det fortfarande på en OK nivå. Jag brukar titta på YoY förändring för att få en någorlunda guidande effekt… och då är det fortfarande lugnt!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens skörd

  1. Ossy skriver:

    Högre kapitaltäckningskrav och lägre risk i banksystemet är något som alla intressenter; aktieägare, personal och kunder kommer att i någon form behöva betala för. En kolumnist i DI skrev om det ganska bra för ett par månader sedan.

  2. Marcus skriver:

    Fick en intressant analys idag där man kikar på sambandet mellan OMX30 & S&P 500 i mars månad fram till sommaren. OMX börjar vika och SP är flat eller något upp. Omx rekylerar sedan upp innan de båda följs åt neråt. Detta ska enligt analysen bero på att man säljer av högbeta placeringar först. Om man då tittar på de senaste tio dagarnas handel kan man skönja ett liknande samband. Frågan är om detta mönster skulle upprepa sig. Ganska intressant tycker jag.
    Men jag är som alltid ganska pessimistisk. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.