Tillväxtmarknader – en No Brainer

De flesta har säkert hört om caset tillväxtmarknader, och varför du bör ha dem i ditt långsiktiga sparande. Låg skuldsättning, tillväxt, attraktiva värderingar etc etc etc. JAg kan inte annat än att hålla med!!!

MEN, dessvärre har inte Tillväxtmarknadsfonderna presterat särskilt bra. I morningstar under kategoring tillväxtmarknader har gruppen i snitt gett -3% på 5 år, +7% på 3 år och +12% på ett år. Det är klent givet deras starka attribut, också relativt sett.

Chartet nedan visar EPS tillväxt för Tillväxtmarknader, där Asien naturligtvis väger tungt.

När vi gick in i 2010 trodde konsensus att vi skulle nå ca 27% vinsttillväxt, det året slutade på 33%. Bra jobbat! Det året slutade EM index också upp 16%, men å andra sidan var nog mycket inprisat 2009 då vi hade tokrally.

När vi gick in i 2011 trodde man på ca 17% vinsttillväxt, det slutade 3%. Aj då. Men så föll också index med ca 20% det året.

När vi gick in i 2012 trodde man på ca 10% vinsttillväxt. Det ser ut att sluta på ca 4%, lite beroende på hur Q412 kommer in. Hittills är index upp 14%.

Nu när vi rullar in 2013 tror man på 13% vinsttillväxt. Hur det blir vet ingen säkert. Jag hoppas det kan överraska positivt, och faktiskt bli 13% eller högre. Men det är ju jävligt spekulativt.

Poängen är att trots Tillväxtmarknadernas attraktiva fundamenta, så har vinsttillväxten i absoluta termer varit ganska klen, och revideringarna har gjort det omöjligt för aktier att gå bra. Värderingen av Tillväxtmarknadner idag ÄR ATTRAKTIV, men de måste uppvisa 1, hygglig vinsttillväxt och 2, undvika negativa revideringar, för att marknaden ska vilja ta till sig av den attraktiva värderingen. Allt annat är dessvärre önsketänkande.

Givet LTG i DM (Japan, Europa och USA) så borde även vinsttillväxten bli muted. I EM har vi inte LTG fenomentet på samma sätt, men vi har ett indirekt beroende av DM marknadernas aptit på att konsumera. DM kan inte ha recession och negativ vinsttillväxt, samtidigt som EMs vinster är kraftigt upp… men jag hoppas ändå i förlängningen att vi kan ha samma förhållande med vinster som vi har med BNP%. Dvs växer DM med 1% och EM växer med 5%, borde vi kunna få 10% vinsttillväxt i DM och 30% i EM. Då får vi inte bara vinstdriven outperformance, utan troligen också multipelexpansion i EM.

Hittills har inte detta gått!! Trots att BNP har varit stark i EM relativt sett, har inte vinsttillväxten varit det. Den missar många EM hasusare. Jag tycker alltså det är ironiskt att Europa, Japan och USA har sådana uppenbara problem, ekonomiskt och politiskt, som inte EM har och som är så uppenbar när man tittar på BNP% statistiken…. men kikar man på vinstutvecklingen så ser man nästan inga skillnader.

Svaret handlar naturligtvis om att många bolag i EM är beroende av DM, och många bolag i DM beror på utvecklingen i EM… men ändå!!!!!! Det handlar också om att DM bolag varit bättre på att bibehålla marginalerna, än vad EM bolagen har varit. Topline tror jag faktiskt att EM gått starkare än DM… så där finns lite korrelation med BNP datan…. men vinsterna är som sagt a different story!

Jag hoppas att under de kommande åren kommer vi se mer korrelation mellan vinsttillväxt och BNP till växt… då lär också EM outperforma DM kursmässigt.

Namnlös1492

Slutligen, komihåg att om 2013 slutar som i år eller 2011, dvs med flat vinsttillväxt… då är det inte troligt att EM gått särskilt starkt faktisikt. I relativa termer kan de fortfarande outperforma… det beror på vinstrevideringarna i övriga världen.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.