Dagens skörd

BofAML, eller Merrill, går ut och säger att en hälsosam korrektion är att vänta; vilket ska utnyttjas till att köpa på… just därför kanske man inte ska räkna med för stor korrektion. De har redan sett tre tecken på att den är på G,

1, Deras GFSI, Global Financial Stress index, är på multuyear low, samtidigt som Bull and Bear Index är på multiyear high..
2, Stimulanser har på marginalen börjat avta, -LTRO från ECB, FEDs nya språk och även BankofEngland indikerar mindre stimulus
3, Defensive price action, dvs de bästa sektorerna i USA på sistone har varit Staples och Healthcare.

En långsiktigt trade de tror på är Gå Lång USD och korta Australienska och Kanadensiska Dollar…. på kortsikt tror de man kan tjäna pengar på att köpa Vol, dvs att VIX ska gå upp!

Namnlös1559

Tekniskt, är det såklart svårt att säga om vi såg toppen igår… SPX kan ju fortfarande testa sin gamla topp på 1576 (+4,2%) från 2007. Det första stödet i den korta nedgången ligger kring 1180, dvs det gamla motståndet. Ska vi vidare att göra nya high´s så lär inte detta brytas. Om det bryts så är sannolikheten stor att vi såg toppen igår. Vad för tekniska nivåer kan vi hoppas på vid en korrektion. Tja, jag tittar på uppgångsfasen sedan november, och en klassisk korrektionsnivå i stigande trend är ju FIB38,2%, som ligger på 1135. Hela området 1135-1140 är därmed ett targetområdet som vi med hög sannolikhet borde testa. Fib50% nivån ligger på 1114, där vi också har ett gap, samt hela 1110-1115 som är utbrottsområdet sedan Fiscal Cliff nyheten. Den här nivån är min drömnivå att börja köpa i tekniskt, men det är lång dit, och osäkert idag såklart. Tittar man på Maj12 trenden har de Fib38,2% kring 1100 så hela området 1100-1115 är intressant. Men jag är som sagt skeptiska till att vi kan falla 10% bara på vinsthemtagningar, vi behöver fundamentalt stöd, dvs en dålig nyhet. Men vi börjar med att se om 1180 området håller!

Från Europa har det kommit Flash PMIs

Fr Mfg PMI Flash 43,6 mot väntat 43,8 och fg 42,9… ok, fast fortsatt svag nivå
Fr Service PMI Flash 42,7 mot väntat 44,5 och fg 43,6… oerhört svagt
Fr Composite PMI Flash 42,3 mot fg 42,7… klent

Lägsta sedan mars 2009.. usch. Implicit indikerer detta -0,7% tillväxt, dvs i nivå med Spanien och Itlaien… ligger det och gror en Black Swan här måntro?

De Mfg PMI Flash 50,1 mot väntat 50,5 och fg 49,8… helt ok
De Service PMI Flash 54,1 mot väntat 55,5 och fg 55,7… sämre, fast fortfarande starkt
De Composite PMI Flash 52,7 mot fg 54,4… svagare fast fortsatt ok

Tyskland är inte bara största EZ ekonomin, de är också den mest välmående… TACK OCH LOV!

EZ Mfg PMI Flash 47,8 mot väntat 48,5 och fg 47,9… inget lyft, men samtidigt inte sämre än tidigare
EZ Service PMI Flash 47,3 mot väntat 49,0 och fg 48,6… klent
EZ Composite PMI Flash 47,3 mot väntat 49,0 och fg 48,6… dåligt

Den kortsiktiga optimism jag tidigare kände för Europa är som bortblåst efter de här siffrorna. Det finns för fan ingen trend. Det går dåligt några månader, sen går det bra några månader, sen går det dåligt. Europa känns som att de fastnat mellan recession och recovery… fattar inte hur Draghi kan vara nöjd med detta? Tyskland är på marginalen munter läsning, men den glädjen suddas ut när man läser om Frankrike! I FT igår skrev man att ”Så länge som EZ inte har en gemensam Treasury som emiterar Eurobonds för hela EZ, och tar hand om dess totala statskuld, så har vi ett strukturellt problem som gör att problemen i Europa kommer dyka upp med jämna mellanrum. Helst ska vi även ha en gemensam budget, dvs Finanspolitik, men det är lär inte hända de närmaste 10 åren”. Ska man säga nåt positivt så är det att Mfg New Orders kom in på 51,7, den högsta sedan Maj 2011. Även Employment och Order-Stock komponenterna ser starka ut… och optimisten kan ju alltid säga att vi är ett blipp från att ta oss över till 50, och därmed officiell recovery! MEN vi är inte där ÄN, svarar jag i så fall!

Igår hade vi EZ consumer Confidence som kom in på -23,6 mot väntat -23,1 och fg -23,9. Det är ju en kass siffra egentligen men marknaden valde att tolka den positivt, då allt över november low -26,7 är bra!

Därutöver hade vi US core PPI som kom in på +1,8% YoY mot väntat 1,6 och fg 2,0… fortsatt svag inflation i produktionsledet!

I eftermiddag har vi core CPI från USA samt Philly Fed, där man väntar sig 1,0 mot fg -5,8…

Annars kan man konstatera att marknaderna är svaga. Det började i USA igår och det handlar, återigen, att FED har släppt ett protokoll från senaste FOMC mötet, som marknaden tolkar som att de första stegen mot att avsluta QE, dvs månatliga köp av US statspapper för 80mdr USD, har inletts. Börsen hickade till, räntorna gick upp och dollarn stärktes. Samma sak hände i januari.

Hur hänger det ihop? Jo, de senaste åren har tankekedjan varit så här, Svag privat sektor kräver stark statlig sektor, Om FED stimulerar betyder detta att fed köper statspapper, vilket får priserna att gå upp, dvs räntan ner. Detta gör att avkastningen för vanliga investerare blir för klen vilket tvingar dem att ta högre risk i jakten på avkastning, detta går under epitetet RISK ON, aktier stiger. Om FED skulle sluta stimulera så skapas RISK OFF, och aktier sjunker… det är detta som händer nu!

Men hur fungerar räntor egentligen?

Låt mig bena. Höga räntor gör det oatraktivt att låna för att investera eller konsumera. Det gör det också jobbigare för dem som sitter på lån. Däremot är det mer attraktivt att spara. Således bromsas en ekonomi med högre räntor. Det omvända gäller också såklart. Det här är ekonomi 1.0. Men detta är nominella termer. Reala är nästan ännu viktigare. Låt säga att du erbjuds ett sparkonto med 10% ränta, det låter väl bra? Men säg att inflationen ligger på 15%. Då är inte 10% sparränta någon höjdare. Låg säga att du får låna till 2%, det låter väl också rätt bra, men samtidigt är det 10% deflation, då framstår lånet som ganska oattraktivt. Marknaden fäster stor vikt vid den reala ränteutvecklingen. En centralbank tittar också mer i reala termer (räntan minus inflation). Negativa realräntor anses vara stimulativt, dvs du borde inte vilja spara om du får 0,5% ränta samtidigt som inflationen ligger på 2% under ett år. Om du inte vill spara, då borde du vilja konsumera och investera, och om det finns utrymme, låna. Därför är REAL räntan mer relevant.

En negativ realränta gör det inte så jobbigt att ha lån, den borde också i en normal miljö mana till konsumtion och investeringar… en hög real ränta leder till det motsatta! För alla skuldsatta länder i världen, främst USA, så är låga realräntor extremt nödvändigt i syfte att inte räntekostnaderna ska skena i förhållande till budgeten.

Vissa skeptiker menar på att negativa realräntor kan leda till ökat sparande då stressen att pengarna inte växer realt leder till att man sätter undan mer till sparande än att istället konsumera. Dvs i vanliga fall hade man fått ränta på pengarna, och kunde konsumera i vanlig takt. Men nu får man sätta av mer till spanrandet då pengarna inte växer. Det talar egentligen mot ovan. Jag tror det hela är komplext, och båda teoerierna stämmer. Vilket som stämmer beror på den specifika situationen, och att det grundar sig på consumer confidence.

Hursomhelst, när FED talar om exit QE blir det RISK off, aktier sjunker, och räntor stiger, vilket inneburit att även REAL räntan har börjat stiga, då inte inflationsförväntningarna rört på sig…

US 10yrs REAL ränta har vänt upp på sistone..

Namnlös1560

Realräntan stiger och börserna faller. Men så har det inte alltid varit. Mellan 02-07 steg realräntan från en väldigt låg nivå. Efter Lehman föll den kraftigt ner till negativ realräntenivåer. Stigande realränta var alltså förenligt med stigande börs. Dvs tvärtom som vi ser nu!!! Vad handlar detta om? Jo under perioden hade vi en stigande konjunktur, varpå FED höjde räntorna, samtidigt som inflationen inte hängde med i samma takt. Reala räntor steg. När allt gick åt skogen sänkte man räntan ner till NOLL, samtidigt som inflationen inte heller denna gång hängde med, varpå REAL räntorna föll och blev negativa. Detta är fullt normalt. Egentligen är detta den klassiska korrelationen historiskt sett. Stigande realräntor betyder bättre konjunktur, och då väger tillväxt tyngre som argument än det negativa att realräntan blivit högre, varpå aktier stiger. När konjunkturen börjar toppa ur, och tillväxtutsikterna börjar se allt annat än bra ut och realräntorna letat sig upp en på en hög nivå… ja då försvinner tillväxtargumentet och aktier framstår som väldigt Oattraktiva realtivt ränteplaceringar. Det omvända gäller också såklart.

Men det senaste åren har inte det här fungerat… utan fallande räntor har inneburit stark börs.

Alltså kan vi motivera både varför börsen ska vara korrelerad och inte korrelerad med realräntorna. Det finns alltså ingen naturlag här.

Vad handlar det om?

Jo det handlar om tillväxtförväntningarna i grunden.

Tror marknaden att privata sektorn inte orkar växa utan staten behövs, ja då kommer minskad stimulus orsaka en dålig börs. Men skulle marknaden börjar tolka FEDs minskade stimulus som att de tror att privata sektorn orkar stå på egna ben… ja då kommer stigande realräntor att tolkas som nåt positivt och börserna kommer gå upp. När vi kommer gå från det ena till det andra är omöjligt att säga.. .

Avslutningsvis om FOMC protokollet. De som vill dra ner på QE, vill inte det i första hand för att de tror ekonomin kommer växa så in i helsike, utan för att de är skeptiska till att QE fungerar, eller för att de tycker QE kommer bli för kostsamt, alt QE är för kostsamt i förhållande till vad det ger… det kan vara värt att tänka på! Ingen verkar alltså tro på en stark ekonomi, åtminstone på kort sikt!

Personeligen tror jag inte FED skulle våga dra tillbaks QE om det sumpar ekononmin. De kommer dra tillbaks QE när privta sektorn är tillräcklilgt stark… och då kommmer stigande realräntor vara nåt positivt. Fram tills dess kommer det mest skrivas en massa protokoll som marknaden tolkar på både det ena och det andra hållet, och som troligtvis kommer få en negativ inverkan på börserna världen över!!! Nedgångarna kommer dock vara temporära så länge som QE i praktiken kvarstår. Det stora pucken är den dagen de verkligen slutar med QE…. hur ser tillväxtutsikterna ut då?

Imorgon har vi IFO… frågan är om den bekräftar recoverien i Tyskland?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.