Charts

Man kan alltid ifrågasätta Normallinjen… varför är den så jävla normal egentligen? Men faktum kvarstår… det har emiterats en antal nya obligationer världen över de senaste åren… och det har sugit upp mycket pengar. Punkt.

Vidare kan man se att det är inte mycket nya pengar som kommit till aktiemarknaden. Men make no mistakes, vadå nya pengar. Bakom varje såld aktie finns en köpt. Men IPO, nyemissioner, aktieåterköp med makulering samt M&A osv leder till förändringar i storleken på aktiemarknaden. Den har inte varit gynnsam. Särskilt M&A och Buyback har varit viktigt för US att outperforma. Vad handlar detta om? Jo trots att USA är rätt dyrt relativt sett på pappret så fortsätter det att stiga. Varör, jo Free cash flow har varit synnerligen stark i US bolag, även relativt sett. Detta gör att ett bolag har mycket cash. Då kan man dela ut, betala igen lån, köpa tillbaks aktier, öka CapEx alt förvärva. återköp är skattemässigt fördelaktigare än utd. Lån är på redan låg nivå. CapEx är osäkert. bättre att köpa vinsttillväxt via förvärv… alltså nya fräscha pengar in i aktiemarknaden, som helt enkelt driver priset högre. Återköp och förvärv gör dessutom utestående aktier mindre i marknaden, så har inte värdet förändrats… tja då måste ju aktier gå upp!

Namnlös1592

Visare kan vi vara rätt säkra på att om räntorna börjar stiga så ger bonds en kass avkastning. Men make no mistakes. Det är inte för att alla dumpar bonds. Bakom varje såld obligation, finns en köpt. Glöm inte det! Men nyemiterandet lär bli tuffare, och när en bond förfaller, kanske den inte ersätts med en nyemiterad. Detta sammantaget gör att flödena kommer se ut som om dem minskar. Vikten i ”portföljen” krymer framförallt för att priset på bonds går ner.

Namnlös1593

på samma sätt gäller för aktier, de som sålt en bond får ju pengar, och kanske köper en aktie. Men samtidigt är det någon som sålt aktien, och kanske köper obligationen. Det handlar alltså så mycket om flöden, utan marknadssentimentet, och värdering, ser det gynnsamt ut… ja då kan köpare och säljare mötas högre upp. Men kom ihåg. Det är ALLTID nån som säljer, när någon köper.

QE har spelar ut sin roll som Risk on faktor. råvaror går dåligt och det handlar om 1, STARK DOLLAR, och 2, Svag konjunktur i de delar av världen som driver råvarupriser, dvs i princip allt utom USA (som är en stimulerad KONSUMTIONSekonomi)

sg1222

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.