Vad ska få detta att vända?

I förra veckan chansade jag på att vi sett botten. I SPX har vi nu satt en ny botten. I OMX är det några punkter kvar. Det ser ut att bli en halv hatt till middag.

Finans- och penningpolitik världen över fortsätter att lansera nya program. Jag noterar att syftet med programmen är att stötta likviditeten i olika marknader, att försöka stötta tillgångspriser och att erbjuda lån och krediter av olika slag. Beloppen är svindlande. Men det som alltjämnt saknas från finans- och penningpolitiken är åtgärder som BÄR KOSTNADER. Dvs vad staten gör för företaget är att de säger sig kunna hjälpa till att rulla över ett lån om ingen annan i marknaden är beredd att göra det. Det är bra. Staten lånar även ut pengar om likviditeten tryter. Det är bra. Men om förlusterna skenar i ett bolag, och till slut gröper ut egna kapitalet. Då spelar faktiskt det ingen roll om likviditeten är okej eller man får låna. Då är man illa ute ändå.

Så i teorin, vad borde staterna göra? Ja antingen skapa förutsättningar för företagen att få tillbaka sin försäljning, eller bära deras kostnader. Gör de inget av detta så kommer företag att anpassa sina kostnader efter intäkterna. I många fall innebär detta uppsägningar i varierande grad. Detta leder till recession.

Så vad borde man göra. Alla har insett nu att Corona epedemin har två ansikten, som båda skördar liv. Det första är att viruset dödar, det andra är att djup och lång recession dödar. Många lägger kraft på att välja sida. Det går inte. Man måste se till båda.

För företagen hade det ju varit bra att få tillbaka försäljningen. Det är samma sak som att säga till alla. Gå och jobba, lev som vanligt, shoppa, var inte orolig för att bli sjuk, blir du det stanna hemma. Men då får vi full spridning av viruset, överfulla sjukhus och höga dödstal. Blir dödstalen för höga blir folk rädda och stannar hemma. Så det blir självreglerande till slut. Lösningen på detta är att isolera riskgrupperna i karantän. Men det går inte i praktiken. Riskgrupperna behöver omsorg, stöd och vård. Detta kräver friska människor. Om vi har full spridning av smittan, så lär folk smittas som har regelbunden kontakt med människor i riskgrupperna, så det där med karantän för en viss grupp samtidigt som alla lever som vanligt kan vi nog lägga ner.

Alternativet är att staten bär kostnaderna. Främst löner. Eftersom man vill minimera den här kostnaden borde man satsa på lock down direkt. Höga kostnader under kort tid.

Jag tycker man kan lyfta på hatten till folkhälsomyndigheten. De gör sitt jobb. Alla har sett kurvan nedan. Problemet är när man drar ut kurvan tidsmässigt så blir ekonomin lidande. För lidande. Därför hade det varit bättre med lock down. Förr i världen var samhället nedstängt under jul, påsk och några dagar till. Vi klarar söndag i en  månad, men då måste staten se till att det finns mat på tallriken.

Vi står inför ett avgörande

1, Om dödstalen ökar med ental den här veckan, då har Sveriges partiella lock down varit väldigt framgångsrik. Om de ökar med tvåtal, då har den inte det. Det tror jag blir en vattendelare för om det kommer bli lock down eller inte.

2, Den 25e smäller det. Om staten beordrar företag att stänga, så kan de inte gärna kräva att de ska betala någon lön. Det får ju staten göra. De allra flesta företag klarar att betala mars lönen nu på onsdag. Den kostnaden får företagen ta. Om det blir lock down så får det bli efter det… och då tar staten den lönekostnaden, dvs den 25e april.

Vad krävs för en vändning? Det krävs ljusglimtar. Kina har visat hur derivatan förändras när det är på väg att bli bättre. I Italien toppar förmodligen de daglig dödstalen ut den här veckan. Gör Italien det så kan man även extrapolera andra europeiska länder. Den stora jokern är USA. Börserna globalt vill nog se andra derivatan där ifrån. Det är inte Italien som vänder börserna är jag rädd.

Vi är fortsatt i C rörelsen rent tekniskt. När den är klar väntar Fib38 alt Fib50. När och var kan jag dessvärre inte svara på. Men bottnar det här någonstans eller har vi långt kvar?

1, Får vi global (vinst-)recession under 2020 och 2021 där vinsterna kommer in 30% ner för de bägge helåren, typ 70 och 70 (jämfört med 100 indexerat förra året). Då tror jag vi har kommit halvvägs i nedgången. Då ska börsen ner 50-60% från toppen.

2, Men om viruset är av övergående karaktär och finans- och penningpolitiken utformas så att nästintill alla har sina jobb kvar när det här är över….. då är vi helt klart i slutet på nedgången.

Jag tror som bekant på Nr 2.

Imorgon kommer Flash PMIs från hela världen. De kommer att vara katastrof dåliga. På onsdag kommer IFO, även den dålig. På fredag kommer Michigan och core PCE. Michigan är intressant. Hur motståndskraftig är den amerikanska konsumenten egentligen?

Oavsett om vi ska ner dubbelt så mycket till, eller en mer långsiktig botten sätts här och nu…. så är jag väldigt övertygad att april och/eller maj kommer bjuda på riktigt jävla uppställ. Marknaden behöver bara en anledning nu…. vilken är mindre viktig.

Jag tror dessutom att på ett års sikt så har man gjort en helsikes bra affär!!! Till och med om det blir global recession som håller i sig!!

————-

På Corona derivatan noterar jag att:

1, Wuhan planerar för att häva lock down den 8e april

2, Italiens dödsfall stiger inte längre på daglig basis

3, Trump vill sätta igång ekonomin om två veckor

4, Senaten lär ha klubbat genom ett paket innan veckan slut

5, Dödsfallen ökar inte exponentiellt i viktiga länder som USA och Tyskland

På andra noten kan vi alla fråga oss följande:

1, Kan vi be gamla människor, någons farföräldrar, att dö för att rädda ekonomin för de yngre generationernas skull?

…………………..

Det har kommit Flash PMIs. Man ska ta dem med en nypa salt, dvs de visar hur ekonomin kommer må närmaste 3 månaderna. Men de säger inget om hur den mår om 12 månader. De leder inget, de är en funktion av Corona virusets framfart i kombination med restriktioner, beteendeförändringar, finans- och penningpolitik.

Tyskland Mfg Flash PMI kom in på 45,7 mot väntat 39,6 och fg 48,0. Hallå, det är ju skitbra!!! Marknaden fokuserar på Composite som var dålig för att Services var dålig, och Services är ju dålig för att Tykarna, lika alla andra Europeer sitter hemma. Men det viktiga när det kommer till Tyskland är inte servicenäringen, det är tilllverkningsindustrin. Mår inte den bra kan inte hushållen må bra i förlängningen. Därför var det glädjande att den kom in så starkt! Från Europa kom Flash Mfg PMI in på 44,8 mot väntat 39,0 och fg 49,2. Lite på samma linje faktiskt! Men missförstå mig inte. Q2 kommer inte vara kul. Men det är inte vad det handlar om längre. Frågan är hur 2H20 blir….

I eftermiddag kommer Flash PMIs från USA. Där är det tvärtom Services som är viktig.

 

US Mfg flash pmi kom in på 49,2 mot väntat 42,8 och fg 50,7. Stört bra! Måste ju nästan vara nåt fel. De måste innebära att ingen i tillverkningssektorn påverkats av Corona överhuvudtaget. Service flash pmi kom in på 39,1 mot väntat 42,0 och fg 49,4. Mycket svagt. Där har vi Corona! Det positiva är om Trump kör igång landet igen om 3 veckor… då kommer tjänstenäringen igång igen.

 

Kommer Trump lyckas med det? Både antal smittade och döda ökade idag. Ska man säga når kring det så är det logiskt att de ökar. De borde göra det den här veckan för att sen vända ner. Så det är inte hela världen. Antal döda är också ganska lågt. Jag förstår varför marknaden är positiv.

Italien kom med en högre dödssiffra idag… tråkigt!

Kommer uppgången att hålla i sig? Jag tror det givet att det inte kommer nåt väldigt negativt. Fib38% känns ju ett första mål. Det skulle också markera att C vågen är slut. Därefter kan vi fundera på Fib50 eller högre.

 

Det som gör mig nervös är alla som säger att vi måste hitta ett vaccin eller nå gruppimmunitet 60-70%) av samhället… annars kommer viruset tillbaka. Stämmer det? I så fall blir man ju orolig över nedan graf..

 

Vi får ta ett steg i taget helt enkelt!

 

————————

IFO kom i dag in på dåliga 86,1 mot väntat 87,7 och fg 96,1. Vi visste ju att den skulle vara dålig. Det som är intressant är hur komponenten för nuvarande situation är ganska bra, medan förväntans bilden ligger på 79,7 mot fg 93,4. Utan att ha facit så innebär det att om Corona situationen skulle förändras, vilket jag tror, så lär det finnas en rejäl studs möjlighet i IFO mfl.

———————-

Prince Charles har testats Corona positiv. Viruset gör verkligen ingen skillnad på fattig eller rik.

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

50 kommentarer till Vad ska få detta att vända?

 1. Welsh Corgi skriver:

  Tack för blog och tankar. Behövs en frizon där också obekväma tankar får lyftas, dryftas och resoneras. Är astrött på corona nu och tårdrypande historier om sjuka människor. Ser framför mig historier om hemlösa människor på parkbänk, utan arbete o/e ftg vurpat, äktenskap över, hunden överkörd och barnen vägrar prata pga skilsmässa.

  Det kommer att snyftas på många håll och det finns en hel del i vågskålen. Vad ska vi göra, vad gör vi och vad gjorde vi när asiaten, Hongkong mfl var här och turnerade (ursäkta språk men jag är riktigt dretsur och har bråkat med termin)?

  • GaStan skriver:

   Förstår din frustration…

   • Welsh Corgi skriver:

    Tack, hoppas på en botten den här veckan (tro&hopp är inte fel) och har börjat köpa lite termin. Blandad framgång (som kanske framgått). Blandar att sälja aktier för att ta ned belåning och köpa termin för att öka nettoexponering utan tvångsförsäljning (säkerhetskraven är mindre).

    Men vilken soppa, hur kunde det bli så här? Jag blev complacent och körde över mina modeller/system. Riktigt dumt och ska inte göras igen. Dum kostar är en gammal sanning.

   • GaStan skriver:

    Tro och hopp är ingen bra strategi när det kommer till börsen… men jag förstår vad du menar!

    Intressant, på vilket sätt övergav du dina system?

   • Welsh Corgi skriver:

    Godmorgon, jag använder mest skew och 12 månaders ma (månads reading för att filtrera brus) för index som riskoff signaler. Signal för att minska netto exponering. Båda var rätt tydliga och jag borde dragit ned exponering vid 1667.

    Men istället var jag på semester, skötte det från en iPad och tyckte att det fallit för mycket. Borde komma en studs, jag väntar lite🤭.

   • GaStan skriver:

    Aj fattar. Vanligt misstag antar jag!

    Kommer du göra om samma misstag igen tror du… dvs om marknaden rallar 20%+ och du börjar få ”köpsignaler”… då tänker du att det gått för starkt och säljer, och sen fortsätter det upp? Så jäkla lätt att hamna fel i gungan.

   • Welsh Corgi skriver:

    Nja, tror på en studs här ifrån-ish (1260 botten) och fibb 38,2 alt 50 för att nedgången varit så hastig och djup. Där tror jag att man ska dra ned exponering (utifrån en abc rörelse och rekyl). Men vad vet jag, kanske funkar malaria medicin eller något?

   • GaStan skriver:

    Jag är inne på samma spår som du.. ett steg i taget nu!

 2. Stefan Johansson skriver:

  Detta är på väg att gå åt skogen och vi måste göra följande direkt:
  – industrin måste sättas på att göra allt som behövs med högsta prio. Detta kan gälla N95 masker, vårdhandskar, skydd, visir, respiratorer etc. Detta gör man för fosterlandet och utan ersättning!
  – äldre (t.ex. från 60 år) samt riskgrupperna måste sättas i hemkarantän under en period. Denna kostnad tar staten, vilket man redan gör till stor del. Det är straffbart att bryta mot detta. Man stöttar dessa med mat, hemvård etc.
  – ALLA måste från den dagen industrin producerat 100 miljoner masker (ungefär 10 per innevånare räcker då det går att återanvända med 5-10 dagars mellanrum och viruset dött) bära mask i alla sammanhang utom hemma, således på stan, på kontoren, på bussen, tunnelbanan, på promenad etc. (att masker av typen N95 inte skulle fungera är helt fel, det gör det om man följer instruktionerna och inte minst är det mycket verksamt på de symtomatiska och asymtomatiska personerna). Det är straffbart att bryta mot detta.
  – instruktionerna om att tvätta händerna mm som redan nu kommunicerats gäller naturligtvis också.
  – alla måste bära vårdhandskar alltid utanför hemmet = samma regler som för N95 mask. Det är straffbart att bryta mot detta också.
  – mkt kraftfull begränsning av resandet. Bara affärsresor är OK och om man besöker länder som har smitta så 14 dagars hemkarantän vid hemkomsten (snart är det ju i princip alla länder).

  – upprättande av separata sjukhus per region för convid19 patienter. T.ex. Löwenströmska eller Sofiahemmet eller något annat när det gäller stockholm. I andra regioner någon större vårdcentral eller liknande. Här ska de svårt drabbade patienterna få vård och industrin har tagit fram utrustningen som krävs, man flyttar på befintlig utrustning mm.
  – rejäla fältsjukhus upprättas typ Älvsjömässan eller Uppsala (alltså inte för 30 personer som på F16 nu utan på riktigt)
  – de som haft convid19 och sannolikt har god immunitet sätts på samhällstjänst i vården, tvättar ledstänger, spruta trappor etc etc. Således det man t.ex. ser i Sydkorea.

  Sen kör man företagen och samhället på. Viss spridning kommer att ske trots ovan förstås men den berömda kurvan kommer sannolikt att planas och genom att organisera sjukvården smart (och industrin stöttar) så kommer man hinna öka resurserna. Inte en massa bidrag och annat som det nu pratas om. En klassiker med ekonomer och politiker är ju ”if you have a hammer everything looks like a nail” fritt och nu kör man bidrag, finanspaket, QE etc för de är det enda man kan. Det här är ingen finansiell krasch (ännu) eller klassisk lågkonjunktur utan ett helt annat läge och kräver att man tänker utanför boxen.

  Om vi istället går den vägen som nu är inslagen så blir det:
  – vi har inget virus, ojdå vi har viss importerad spridning, hjälp nu har vi visst inhemsk spridning, hoppsan nu är det visst en hel samhällsspridning (således exakt det som Tegnell har post factum presenterat).
  – sen stänger man flyg och sedermera landets gränser
  – sen informerar man om att tvätta händerna
  – sen vill man begränsa sociala kontakter på frivillig basis och hemarbete
  Allt detta har därmed redan skett men sen kommer enligt modell Italien eller Spanien
  – total lockdown av stockholm och kanske andra delar av landet
  – och då går vi i konkurs som land, just det konkurs. För det är väl ingen som ändå tror att detta är överstökat innan sommaren och med de reserver vi har (alltså väldigt små, mest lån) så kommer inte bara företagen i likviditetskris utan även fysiska personer, då brakar hus/lägenhetsmarknaden och därmed bankerna.

  Vi kan inte låta detta ske och även den i egen bok pratande röktanten i AP3 har ju uttryckt detta tydligt. ”ge oss ett datum”, otroligt märkligt från en person på den nivån i och för sig men hon har ju en poäng.

  Notering: Det som inte tror att N95 masker fungerar är utsatta för någon slags desinformation. 1,4 mdr kineser kan inte ha fel. Att det helt skyddar vet jag att det inte gör men till mkt stor del. Att man kör vår variant att det inte är effektivt är bara för att landet saknar antalet som krävs. Men jag är säker att Essity eller liknande kan producera 100 miljoner sådana på kort tid bara man vill.

  Jag är dock tyvärr säker på att man kommer att köra en lockdown av stockholm i närtid och då har vi äntrat resan mot konkurs.

  • Leif Andersson skriver:

   Är situationen verkligen så illa att alla Sveriges medborgare ska tvingas till något som för tankarna till bolsjevikernas Sovjetunionen eller Nazityskland?

   Vi vet alla att Sveriges epicentrum för smittan är Stockholm så att sätta denna staden i karantän och förhindra stockholmarna att sprida smittan till resten av landet räcker långt. Stockholm ligger ju dessutom halvvägs till Ryssland så dina åtgärder accepteras säkert där.

   • inversterarfar skriver:

    Han tror väl att viruset är luftburet. Det är aerosol / droppsmitta.
    Handskar kan jag gå med på att de fungerar. Mask behöver vanligt folk ändra på ett par vanor för att de skall fungera.

  • En annan Fredde skriver:

   ÄNTLIGEN! Precis detta har jag pratat om i min nära omgivning en vecka nu. För mig är det helt obegripligt att ingen verkar se vad som behöver göras. Hatten av till dig Stefan, låt oss hoppas att detta blir en verklighet snarast

 3. Konkurser skriver:

  Din Söndag-hela-veckan-teori överlevde inte ens en vecka.

  Idag gick börsnoterade svenska VRG med 114 kläd- och väskbutiker med 420 anställda i konkurs. Idag gick privatägda matvarubutiken Paradiset i konkurs. Igår kväll ansökte börsnoterade 2Entertatin med flera teatrar om rekonstruktion.

  Företagen har alltså fortfarande stora kostnader men inga intäkter och nu kommer konkurserna dagligen. Alla ovanstående företag var finansiellt svaga med låga marginaler och skulle förmodligen ändå gått i konkurs om ett par år, men nu går de i konkurs samma dygn. Ungefär 800 personer bara i dessa företag förlorar sitt levebröd över en natt.

  Så här lär det se ut under kommande månader att ett företag som faller bidrar till att öka pressen på andra företag.

  Jag tror på ett stort antal konkurser inom svenskt näringsliv och att Söndag-hela-veckan är fel då företagen fortfarande bör alltför stora fasta kostnader.

  • GaStan skriver:

   Men vi har ju inte infört söndag hela veckan ännu… men det kommer!

   Låt säga att regeringen går på folkhälsans linje, dvs en utplattad kurva. Då kommer detta pågå länge. Då kommer vi har massarbetslöhet och recession efter detta är slut. Det vet regeringen om. Detta är inte ett alternativ!

   Bolag som redan innan Corona går dåligt har jag inget emot att de kursar!

 4. 3 marknadsnoterade företag i konkurs eller rekonstruktion idag skriver:

  Vet ej om min kommentar ovan kom med eller inte.

  I alla fall, enbart idag gick 3 börsnoterade svenska företag i konkurs eller ansökte om rekonstruktion.

  RNB med 900 anställda och dotterbolagen Departments & Stores Europe AB, Polarn O. Pyret AB och Brothers AB ansökte om rekonstruktion.

  2Entertain med teatrar och arenor runt om i Sverige ansökte om rekonstruktion.

  VRG med 420 anställda och 114 butiker gick i konkurs.

  Det här var alltså börsnoterade företag med tillgång till kapitalmarknaden.

  För våra privatägda småföretagare lär det se ännu värre ut.

 5. Leif Andersson skriver:

  Personligen tror jag att vi borde se peaken vad gäller coronautvecklingen i USA under de närmaste veckorna vilket också borde kunna sammanfalla med en åtminstone kortsiktig botten på börserna. Eftersom USA styr kommer den svenska börsen också följa samma mönster även om situationen här bör förbättras tidigare. Sen kan det såklart komma lägre bottnar senare beroende på vilken långsiktig påverkan detta har fått. Ungefär som du beskriver.

  Min åsikt om de svenska åtgärderna mot corona är att de varit ganska väl avvägda. Det enda större misstaget var att man inte på ett tidigt stadium förbjöd ut- och inresor från Stockholm till resten av landet eftersom detta var smittans epicentrum i landet. Tyvärr så verkar resten av Europa och världen tycka att kommunistdiktaturen Kina är någonting att efterlikna i det här fallet. Så även om vi försöker upprätthålla någon form av normaltillstånd där nästa alla jobbar som vanligt så drabbas vi indirekt av att nästan alla övriga europeiska länder stängt ner.

  Det kan ju vara intressant och jämföra med tidigare pandemier. När vi hade asiaten på slutet av 1950-talet var det inte tal om att stänga ner någonting. Kanske borde vi lära oss något av historien?

 6. Leif Andersson skriver:

  Läsning för de som tycker coronasituationen i Sverige rättfärdigar diktaturmetoder.

  https://www.dn.se/debatt/bekampningen-av-corona-hotar-avskaffa-demokratin/

  • GaStan skriver:

   Känns inte som lite domedagsprofetia..

   Vad är alternativet? Låta viruset härja fritt? Om 100,000 gamla och sjuka dör… vilket land är vi då? Inte ett där vi sitter och skålar på restauranger iallafall.

 7. Tror också det kan vända upp om 2-3 veckor. Men vad händer i höst när viruset högst troligt kommer tillbaka i en andra våg. Kommer alla stater i världen stänga ner allt då också? I så fall har vi en verkligt stor kris är jag rädd för. Är nog många företag som inte klarar två kraftiga nedgångar under samma år. Det kan vara då den riktiga börskraschen kommer och vi åker ner ytterligare 30-40%. Eller?

  • GaStan skriver:

   Jag är ingen virusexpert…. men är det verkligen så?

  • PlutonB skriver:

   Viruset kommer inte försvinna bara för att vi kör olika grader av lockdown. När folk börjar träffas igen tar det ny fart antingen direkt eller till hösten. Det kommer gälla för alla regioner. Det enda som får det att sluta är när 60-70% haft det eller vaccin blir tillgängligt. Eller en globalt koordinerad extrem lockdown följt av minutiösa smittspårningsrutiner och reserestriktioner.

   Jokerfaktor är ev mutation på vägen, men det är inget som säger att det måste blir mer dödligt av något sådant, kan lika gärna bli tvärt om. Sen vinner mest smittsamma variant.

   • GaStan skriver:

    Detta oroar mig..

    Är du hundra på detta?

    Varför kom inte SARS tillbaka?

   • PlutonB skriver:

    Absolut inte hundra, men det är vad de som kan mest på området säger. Från Imperial College artikeln nyligen:

    ”The major challenge of suppression is that this type of intensive intervention package –
    or something equivalently effective at reducing transmission – will need to be maintained until a vaccine becomes available (potentially 18 months or more) – given that we predict that transmission will quickly rebound if interventions are relaxed. We show that intermittent social distancing –
    triggered by trends in disease surveillance – may allow interventions to be relaxed temporarily in relative short time windows, but measures will need to be reintroduced if or when case numbers rebound. ”

    Men dom och andra experter kan såklart ha fel, har ju hänt förut.. Mutationer kan ändra virusets egenskaper. Kanske antalet symptomfria smittade är 10-100x fler än vi tro nu. Första indikationer kring det kommer snart när FHM börjar med stickprover kring förekomst av antikroppar i befolkningen.

    Jag ser det som att man får gissa på oddsen efter bästa förmåga och sen anpassa tillgångsslagen efterhand.

    Ang SARS bra fråga. Samma gäller MERS. Inte säker på att man vet varför de beter sig så olika.

   • GaStan skriver:

    Men om det är +100X fler ute i populationen som är smittade, borde det inte innebära att fler i riskgrupperna blir smittade, och därför borde det vara många många fler som söker intensivvård än vad det gör. Det faktum att intensivvården inte verkar få in så många patienter som vi först trodde pekar väl på att spridningen är ganska måttlig eller? Alternativet skulle vara att riskgrupperna är extremt bra på att skydda sig vilket inte känns rimligt. Särskilt inte med tanke på att många i riskgrupperna behöver omsorg av människor som inte ingår i gruppen och som därför borde vara nästan lika smittade som alla andra!

   • PlutonB skriver:

    Vi har ingen data på varken prevalens/incidens i ett oselekterat befolkningsunderlag. Just nu testas bara patienter som bedöms vara så dåliga att dom behöver läggas in + boende på äldreboende med symptom. Övriga skickas hem utan prov. Antalet smittade utan större symptom oavsett ålderskategori är i nuläget inte känt. Snart vet man förhoppningsvis lite mer dock när vi får undersökningar på populationsnivå.

 8. Peo skriver:

  Leif, det kan väl inte vara så att en kommunistdiktatur i handling värderar människoliv högre än en demokrati?

 9. Simon skriver:

  På kort sikt ser jag två scenarion som leder till en lite större vändning (uppåt):
  1) Spaghetti-soppan som kastas på väggen av policy-makers innehåller till slut något som fastnar på väggen och vi får en pick-up i sentiment & medföljande re-leveraging i samband med att volatilitet kommer ner (till förmån för, och tack vare, systematiska volflöden troligtvis)
  2) Marknaden tröttar på att gå ner och en liten studs råkar ut för samma likviditetsbrist som nedstället upplevt och av bara farten tar det oss 15-20% upp (Vilket ger ett skapligt fint tekniskt retracement)

  Härifrån är min vy att de ekonomiska skadorna behöver få en större plats i debatten när det (tack och lov) ser ut att inte (ännu) eskalera till en nationell humanitär kris. Jag tycker responsen var för långsam kontra hur stor osäkerheten var under de senaste veckorna men nu börjar jag snarare luta åt att åtgärderna är för drastiska givet vad vi nu vet. Lite som att glömma ta foten från gasen för att sedan tvingas dra i handbromsen.. Och nu ska vi försöka knuffa igång den stillastående bilen igen..

  Mvh,

 10. Peppe skriver:

  Även om demografi och massa annat skiljer ute i Europa mot Sverige, så är likheterna större än skillnaden. Om länder som Italien och Spain nu är upp i 4-800 död per dygn, och med hänsyn till befolknings mängde /4/6/ eller 8, så blir enkel tal omöjliga. Visst vi har fått längre tid att förbereda, dock har vi inte samma typ av lockdown, så om två tar nog ut varandra, frågan är nog om vi kommer ha låga 2 tal eller höga, eller 3 tal.

  • GaStan skriver:

   Det är samma virus vi pratar om… men jag måste säga att utvecklingen i Sverige är ganska lovande. Senaste dagarna borde antalet dödsfall ökat mycket snabbare än det faktiskt gör…

   Men jag noterar också skillnader mellan oss och spanien/italien:

   1, vi bor inte ihop med gamla
   2, vi umgås inte på samma sätt med gamla
   3, vi pussar inte på kinderna
   4, gamla röker inte lika mycket
   5, sjukvården var bättre förberedd
   6, vi lyssnade på myndigheter och har varit mer försiktiga
   7, vi är mer glesbefolkade
   8, Vi jobbar hemma
   9, vi handlar på nätet i större utsträckning

   • Optimisten skriver:

    Tack för att spaltar upp punkterna . Det är dessa som skiljer oss . Har inte gillat jämförelsen med Italien , lite som äpplen o päron . Det kommer göra stor skillnad i statistiken .
    I min värld så säger Trump : nu stänger vi i två veckor , sen kavlar vi upp ärmarna och kör på! Tror att alla vill ha ett datum för vi är så j-la trötta på detta nu
    Jo det blir förluster , det blir det alltid . Oavsett hur vi gör .
    Kalla mig vad ni vill , jag har sett elände i vitögat fler än en gång .
    Vi kan inte skydda oss mot allt , idag verkar nästan folk tro det
    Fortsätter detta konstiga vakum så kommer vi slå undan benen för ett stort antal företagare/anställda under överskådlig framtid tror ingen vill se den utvecklingen
    Livet är grymt , inte alltid men ibland

   • GaStan skriver:

    Men betyder det att ingen annan kan få en Italien liknande utveckling? Tänk på att de flesta länder ligger nån vecka bakom Italien… vi vet ju ännu inte.

 11. Timothy skriver:

  Hej J.
  Det är många som kommer få äta upp sin hatt och flera gånger. Jag noterar att du är optimistisk. Jag är bearish.

  Alla kriser är unika. Ingen vet nothing! Alla söker svar! Därför bygger jag hela min investeringsstrategi på vad jag bedömer för sannolikheter och hur jag ska agera därefter rent taktiskt, offensivt vs defensivt + Strikt riskkontroll som delvis är tiltad mot bevarande. Jag har länge stått utanför marknaden, i flera år och det har varit jobbigt as hell. Nu när jag är på rätt sida och sannolikheterna på min sida har jag börjat bli aktiv enligt min köpplan som aktiverades 1300 omx – men har 90 %- ish kassa kvar – för att min belief varit och är ff bearish. Min bedömning av sannolikheten är att vi kommer få minst 1-2 lägen att köpa framåt (förmodligen många fler). I min strategin – har inga problem ”to miss out” hellre än att förlora stort, fokus på bevarandet.
  Why would it be different this time?? Det blir sällan det och när det blir det så blir det bara delvis…. sällan helt och hållet!

  Vi har aldrig stängt ner eller partiellt stängt ner västvärlden. Det har gått fort, aldrig så här fort och instämmer att US är joker men med kraftig tiltning till det negativa – viruset har precis börjat ta fart. (det här är bara tankar men låt oss söka det alla söker – svaren. Jag gör det i historien, jag har inget bättre. Jag har tittat bakåt med kavat.en, det behöver inte bli som historien men jag försöker basera på sannolikheter, hur det har blivit tidigare.

  Kort sammanfattat av det jag tittat på:
  – Ingen krasch har pågått än kortare än +3 mån (1987)
  – Sverige, snittet på Bearmarkets är ca 6 mån, sen data från 1984, se nedan för data över längre perioder. Korrigeringar tar 2,5 mån. Majoreventen år 2000 -73 % ner och 2 år och 8 mån – 2008, 1 år och 4 månader med -58 %
  – Us data från 1946. Korrigeringar tar 4 mån. Björnmarknader har varit 26 st och i snitt – 32,5 % och pågått i 14 månader. Och sen har det tagit lite mindre än ca 2 år att återhämta sig. (22 månader).
  Information från Carnegie igår om jag minns rätt, Björnmarknader tar i snitt sett 18 månader. Den snabbaste var 1987 vilken var 3 månader och den längsta var 40 månader, år 1948. Snitt,et om 18 månader och skulle vi landa på ett snitt så är vi ur Corona börskrisen under hösten 2021. (Jag tror inte på detta scenario om 18 månader).

  Sannolikheten
  Så vad är sannolikheten för utfallet att Corona NU eller snart (efter 5 veckor i Europa och börsmässigt) rinner av utan ytterligare konsekvenser som inte redan är ”diskade”? 1987 var den kortaste om ca 3 månader. Vi har ”surrealist och historiska händelserna” som sker nu – det kan ingen bedöma konsekvenserna av ännu – vi har shutdown eller åtminstone partiellt i hela västvärlden.

  I min bok är sannolikheten låg för det scenariot att det är klart på nersidan efter denna korta tid, hastiga rörelser (som i och för sig 87 var) och i denna osäkerhet – och därmed är sannolikheten HÖG för ytterligare more to come. Jag lägger till att min vilja och bias är att jag vill ha more to come (börsmässigt) som köpare med stor kassa – det måste jag förstå påverkar mina tankar.

  Tillägg: Sen lägger jag till — Jag är osäker på var vi är, jag lutar åt C precis som dig men B är otroligt svagt, yes tydligare på S&P (3-4 mars alltså) – vissa chartister (jag är bara en turist på TA) målar upp att vi fortfarande är i A men det tar vi en annan gång.

  Vill inte äta upp min hatt, men klarar det om jag måste. Tack!

  • GaStan skriver:

   Tack, intressant!

   Om man bara går på sannolikheter så borde du gilla att äga aktier. Sannolikheten för uppgångsperioder är mycket större än nedgångsperioder. Lägger man till ett värderingsfilter ligger man ännu lite bättre till.

   Du har fokus på att bevara. Det är bra med ett tydligt mål. Du har aldrig funderat på att vara i marknaden lite oftare, fast med mindre pengar, säg 25%. Även när du kör fel så riskerar du ju inte kapitalet..

   • Timothy skriver:

    Haha tack för ditt svar..

    Yes indeed… jag gillar aktier (jag är privat investerare till yrket även om det finns andra inslag i mitt arbete än noterade bolag). Konsensus, sannolikheten att vara framgångsrik är större som long än kort. Jag har (nya pengar sen 3-4 år sen) letat entrypoint och vetat att jag kommer lägen, riktigt bra lägen.
    Jag har självklarts brottats mycket med: ”jag kan förlora pengar snabbt genom att jag tar för stor risk men jag kan förlora pengar långsamt genom att ta för lite risk”.
    Vi diskuterade det för ett par år sen – ditt förslag att vara inne men med lägre viktningar typ 25 %, någon slags barbell strategy. Jag har valt en annan väg, jag har väldigt tydliga mål och avser att bli mer lång (aktievikt ca 80-90 % ) – ff bevarande men mindre strikt – då jag ser sannolikheten lägre för en dåligt outcome om jag kommit in på låga nivåer. Nivåer som är möjliga vid sällsynta krascher som denna eller för den delen mer vanliga -20 % draw downs….

    …. många cleaver people såsom bland annat Peter L – …But more people have lost money waiting for corrections and anticipating corrections than in the actual corrections. I mean, trying to predict market highs and lows is not productive.

    Time will tell, nu är jag i varje fall inne med 10 % (entry under omx 1300) med avsikt att bli aggressiv igen längre ner än dagen nivåer – blir det inte så är jag fine.
    Nu diskuterade vi inte själva frågan som jag argumenterade för, dvs data på tidigare ras storlek och tiden som mynnar ut i min bearish hållning och din bullishness.

    Still bearish! Tack för du tar dig tid att svara, speciellt nu. Jag uppskattar det speciellt eftersom vi inte har samma syn nu.

   • GaStan skriver:

    Olika syn gör det bara mer intressant..

    Tänkte på sin strategi… fattar att om man köper rätt och tillräckligt lågt så är risken låg… men hur rimmar bevara strategin med 80-90% aktie expo. Du tar ju alltid risken att ha fel, att marknaden spelar dig ett spratt, och ligger man 90% expo så blir det knepigt med bevara strategin… får du måste då börja med att hämta hem din förlust… och så rullar det på.

    Det var därför som jag var inne på det omvända… dvs högst satsa 25% och sen istället för att pricka lows, våga köpa om man tror att det ska gå upp… och ha råd att ha fel!!!

    Du ska naturligtvis köra nåt du känner dig bekväm med… blir tokigt annars!

    Som bollplank finns jag alltid där!!!

 12. bertk skriver:

  Hej
  Du skrev att du tror på en dålig Q2 men på en bra Q3 och Q4 för du trodde/hoppades på en V återhämtning om stater hjälper till med kostnader…men blir det så även i detta fall ?
  Säg att corona håller på fram till slutet av maj ( experterna säger så ), dvs ekonomi och jobb kan börja fungera normalt först i juni och då betyder det att de flesta kommer att få ”vanlig” lön i juli, ( om de har jobb att återvända till ), men då är det för sent för att rädda åtminstone turism/rese/servicebranchen i Europa och större delar av världen och allt som påverkas av detta. Turismen är inte kanske direkt helt avgörande för Sverige även om det är mycket men för sydeuropa ( medelhavsländer ) det kommer att påverka ekonomi resten av året och indirekt även exportorienterade länder , Tyskland och Sverige inkluderat. Kan Sverige, Europa, världen verkligen återvända så snabbt till ”normalt läge ” som du förespråkar även om vi tittar bara på turismen/resor/service ?

 13. Långsikt? skriver:

  Hej! Gick ur börsen helt innan årsskiftet. Har 1.2 MSEK att investera. Börjar bli sugen på att gå in. Har därför lagt följande automatiska köp:
  * 25 tusen kronor i veckan indexfond sverige
  * 25 tusen kronor i veckan indexfond global.

  Denna automatik kommer nu tugga på i totalt 6 månader.

  Vad tror du om denna strategi? Är 6 månader för kort eller för långt? Vill ta del av uppgången men samtidigt minimera risk. Vill heller inte sitta och göra cherry-picking, eller försöka hitta perfekt timing att gå in. Dessutom vill jag koppla bort känslor helt.

  • GaStan skriver:

   Grattis bra jobbat!

   Jag tror vi ska upp en hel del… men sen kanske vi kommer tillbaka igen… min syn att vi ska upp rejält på 12-18m bygger på en V shaped recovery med stark vinstutveckling..

   Det som gör mig orolig är om viruset kommer tillbaks… vilket många tror. Då ska vi inte bara göra en ny vända nedåt utan kanske göra nya bottnar.

   Kör på din strategi.. men var lyhörd och beredd att omvärdera!

 14. Richard skriver:

  Hej

  Ser du ingen risk med FED och ECBs ”what ever it takes” uttalanden att man ger konstgjord andning till marknader och företag? Jag säger inte per se att det är bättre att låta allt få ha sin gång och krascha, men vad skulle du säga är risken men den här manöver? Spelar det mindre eller ingen roll för marknaden nu om det fundamental när den här injektionen av kapital sker?

  • GaStan skriver:

   Nej inte direkt. De tar inga kostnader… de fixa bara likviditet, upprätthåller priser, lånar ut pengar… då kommer ta igen dem senare!

   Problemet är om man tar kostnad och bygger för stor statsskuld… i låg ränte miljö är det inga problem… men det tvingar in landet i recession vid minsta överhettningstendens…

 15. Leif Andersson skriver:

  Känns som ett bear market rally idag. Den explosionsartade ökningen av coronasmittade i USA borde innebära att börsen ska ner till lägre nivåer igen.

  • GaStan skriver:

   Jag både smittade och döda steg… men det är rätt små siffror.. och givet deras ingrepp kanske det vänder utvecklingen om nån vecka. Det och förväntningar om ett paket är det som driver marknaden just nu

 16. Rasmus skriver:

  Detta var en väldigt skrämmande men intressant artikel som ger en möjlig förklaring till de stora dödstalen i Italien.

  https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/awEP27/derfor-tar-koronaviruset-saa-mange-liv-i-italia-erik-martiniussen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.