Spännande läge

Marknaden rekylerade med drygt 7% innan köparna tyckte att det fick räcka i tisdags. Om det handlar om buzz kring att ECB ska hitta på nåt mer än att sänka räntan, eller något helt annat är svårt att säga. Trycket i den här 3 dagars uppgången har varit imponerande, och rent tekniskt så undrar man ju om det är en överreaktion på nedgången, eller marknadens sätt att säga ”nu får det vara slut på rekylen, vi prisar inte in nuet, utan minst 6 månader bort, och då ser det betydligt bättre ut”. Svårt att säga.

Jag tycker inte 1140 var någon särskilt intressant nivå rent tekniskt. Nästa vecka kommer ISM på onsdag (förväntningarna ligger på 51,0 mot fg 51,3) och NFP på fredag (väntas 155k mot fg 88k). Därutöver har vi FED möte på onsdag och ECB möte på torsdag. Plus en massa annan viktig data som CaseShiller, Chicago PMI, CB Cons Conf, China PMI, China Non-mfg PMI, ISM non-mfg osv….

Utifrån hur marknaden tar emot ovan så kommer vi antingen 1, notera en ny lägre topp (än 1223) och resan söderöver har tagit ny fart, troligtvis för att sätta en lägre topp än 1140, och sedan gå in i ett brett tradingintervall, i väntan på att makro och revisions vänder upp och säger att det ska bli goda tider igen, vilket gör att vi kan ta oss ur intervallet och sätta nya toppar, med target 1300-1323. ELLER 2, tas informationen emot väl och då är det dags att sätta en ny topp och korrigeringsfasen får anses vara över.

Enkelt eller hur? Fundamentalt är jag ingalunda negativ fortfarande, vilket bygger på att jag inte tycker att kombinationen Värdering, Vinstrevideringar och Konjunkturutsikter inte ser TILLRÄCKLIGT attraktiv ut. Därutöver saknas de taktiska bitarna från räntemarknaden, dvs flöden och allokering (eller mer korrekt pristryck) för man ska kunna motivera betydligt högre aktiekurser. Men rent tekniskt måste vi vara beredda på att vända kappan efter vinden om det visar sig att korrektionen är över.

Dags att summera senaste tidens data…

US;

Philly Fed kom in på 1,3 mot väntat 3,0 och fg 2,0… svagt
Chicago FED kom in på -0,23 mot väntat 0,29 och fg 0,44… svagt
US flash PMI kom in på 52 mot väntat 53,9 och fg 54,6.. svagt

pekar ju tillsammans på en rätt dålig ISM?

Durable Goods kom in på -5,7% mot väntat -3,0% och fg +5,7. ex transport kom den in på -1,4 mot väntat 0,5 och fg -0,5.. klent!

China;

HSBC Flash Mfg PMI kom in på 50,5 mot väntat 51,5 och fg 51,6… inte särskilt supportive med tanke på att de flesta väntar sig ett uppställ under 2q13…

Europa;

EZ Mfg PMI kom in på 46,5 mot flash 46,7 och fg 46,8.. inline
EZ Service Pmi kom in på 46,6 mot flash 46,5 och fg 46,4.. inline
Ez Composite PMI kom in på 46,5 mot väntat 46,5 och fg 46,5… snark!

Frankrike kom mfg pmi in på 44,4 mot flash 44,1 och fg 44,0… i vart fall inte sämre!
Fr Service PMI kom in på 44,1 mot flash 42,0 och fg 41,3.. lite uppmuntrande och totalt sett är det glädjande att se att situationen inte försämras.

Tyskland Mfg Pmi kom in på 47,9 mot flash 49,0 och fg 49,0.. svagt
Ty Service PMI kom in på 49,2 mot flash 51,0 och fg 50,9.. ännu svagare

Ifo kom in på 104,4 mot väntat 106,2 och fg 106,7… klart sämre

Datan från Tyskland pekar på en försvagning… dock är nivån fortfarande ok, men det är helt klart att mår inte resten av Europa samt Kina bra så känner tysken av det förr eller senare. Tyskland är en export ekonomi som Sverige och trots sin storlek så har den svårt att nå högkonja på egna meriter, som ex USA klarar av, utan behöver hjälp från omvärlden. Amerikanen borde vara lite mer som Tysken, och Tysken borde vara lite mer som Amerikanen kan man säga. Ska man säga nåt positivt så är det att spreden mellan current och expectations förbättrades från -6,3 till -5,6…

EZ M3 kom in på 2,6 mot väntat 3,0 och fg 3,1… alltså vi kan inte förvänta oss någon dramatisk förbättring i Europa på sex månaders sikt.

I eftermiddag har vi US 1q13 BNP samt Michigan…

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.