1250 Check

Hej,

Hinner inte skriva lika ofta längre, mycket på jobbet, plus att det händer inte så mycket egentligen som förändrar bilden. Dvs att konjunkturen är fortsatt svag, vinstutsikterna klena, värderingarna average… men att vi har ett momentum i marknaden som drivs av ett pristryck i aktier som handlar om att det är svårt att hitta avkastning på andra ställen, och relativt sett framstår då aktier som ganska attraktiva…. MEN det är en ömtålig uppgång då den saknar viktiga fundamenta. En större negativ nyhet kan lätt blåsa bort optimismen då den inte är förankrad fundamentalt, dvs i gynnsamma konjunkturutsikter (ännu), stigande vinstrevideringar och/eller uppenbart billig börs (dvs below average valuation).

Se vinstrevideringarna för Sverige 2013… redan i december 2012 var man rätt positiv, men analytikerna har tvingats skriva ner estimaten ordentligt i takt med att verkligheten hinner ikapp. anledningen till att 14 ser rätt bra ut handlar om att 14 prognoserna ligger kvar, samtidigt som man justerar ner 13… då blir per automatik (genom att nämnaren 2013 blir lägre) vinsttillväxten bättre 14. Men jag tycker inte 14 prognosen i dagsläget är vatten värd.. ren speck!

Namnlös1633

Bara så alla är med på vad jag pratar om… Svenska börsen är upp 13% ex utdelning, samtidigt har vinstprognosen går från +12% vid årsskiftet till 4%, dvs en nedrevidering med 8%. Alltså har vi haft en multipelexpansion på 21%… börsen har alltså blivit 21% dyrare sedan årskiftet. Vilket kanske hade varit ok om värderingen kom från en väldigt låg nivå, och/eller konjunkturutsikterna, och därmed de framtida vinstutsikterna pekade uppåt.

Första delmålet på resan mot 1300-1330 är avklarat i samband med gårdagens tangering av 1250. Det är inte omöjligt med en paus här, men lägre än 1218-1224, bör vi inte gå. Bryts 1250 är den sk. pausen över och det är dags att dra vidare. Men så länge som 1212 håller så är det buy on dips i mitt tycke.

På makrofronten har nyheterna främst kommit från USA. Från Europa hade vi BNP data över 1q13 som var typ inline -1,0% YoY mot väntat -0,9 och fg -0,9, vilket bekräftar att Europa fortfarande befinner sig i Insomnia land. Industriproduktionen kom in bättre, -1,7 mot väntat -2,0 och fg -3,1% YoY.. men ingen kioskvältare utan bekräftar egentligen bara att det inte har vänt upp i Q2 i jämförelse med Q1.

I USA framträder två bilder. En som FED borde gillar, och en som de borde ogilla. Den första positiva är att vi har ett OK jobbskapande, en husmarknad som repar sig och slutligen en konsument med allt bättre och stigande consumer confidence. Detta är viktiga saker i en ekonomi som till ca 70% handlar om privatkonsumtion. Den andra bilden är mer negativ. Den handlar om att företagen, särskilt inom industrin, inte delar optimismen ovan utan har blivit successivt mer negativa. Även inflationstakten avtar, vilket brukar vara ett tecken på svag aktivitet i ekonomin.

Den först nämnda borde få FED att fundera på Exit, den sistnämnda borde får FED vilja fortsätta att köpa obligationer.

Optimisten gör tolkningen att konsumenten och husmarknaden är grunden till allt, och New order har faktiskt vänt upp, och det bara är en tidsfråga innan näringslivet piggnar till. Pessimisten hävdar att recoverien i husmarknaden inte är särskilt solid då det inte är hushåll som tar ett bolån och köper ett hus, som är primära faktorn till att sektorn repar sig, utan att det är spekulativt kapital i jakten på yield som köper hus för att hyra ut. Ovanpå detta menar pessimisten att det är företagen som skapar jobben, och fortsätter det att se surt ut där är det bara en tidsfråga innan jobbskapandet börjar hacka igen, och då har du en svag consumer confidence som ett brev på posten. Vad som är svaret är svårt att säga, men förmodligen en mix av båda.

För att summera konsumenten

Retail sales kom in på 0,1 mot -0,3 väntat och fg -0,4.. bra
Ex autos -0,1 mot väntat -0,2 och fg -0,4.. bra

NAHB kom in på 44 mot väntat 43 och fg 42– bra

Michigan index kom in på 83,7 mot väntat 77,9 och fg 76,4… bästa sedan 2007 🙂

För att summera näringslivet

Empire FED kom in på -1,4 mot väntat 4,0 och fg 3,1.. klent
Philly FEd kom in på -5,2 mot väntat 2,0 och fg 1,3..klent

Core PPI kom in på 1,7% YOY mot väntat 1,7 och fg 1, 7
Core CPI kom in på 1,7 mot väntat 1,8 och fg 1,9

Tittar man SPX så verkar marknaden prisa in att svackan bland företagen är temporär och det kommer bli bättre, och anledningen till att det blir bättre är att konsumenten är happy, och det beror på att det skapas jobb, huspriserna stiger, bensinpriserna inte stiger, och det allmänna inflationsläget är gynnsamt, vilket i sin tur påverkar disponibel inkomsten… dessutom är räntorna på en fortsatt mycket gynnsam nivå.

Frågar man Deutsche så ser det ett säsongmönster i att konjunkturen gradvis har förbättrats under 2H12, de ser även ett mönster att om det varit bra börs fram till maj så håller det i sig under resten av året. Därutöver tycker de att räntemarknaden nu ”erkänt” att den haft fel, mot att den tidigare varit skeptisk samtidigt som aktier steg…

Namnlös1632

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.