Slut på semestern

Good to be back, hoppas ni har haft en skön semester!!!

FED mötet i maj 2013 kommer i framtiden vara en historisk milstolpe. Den markerar nämligen slutet på en obligationshausse som varade i drygt 30 år, och som helt i en bubblas tecken avslutades med ett hysteriskt rally, naturligtvis helt rationellt förklarat av ett svagt konjunkturläge och extremt expansiv centralbankspolitik.

Men när vi i framtiden skriver historieböckerna kommer det framstå som vanvettigt att man i maj var beredd att köpa en 10 årig amerikanska statsobligation på 1,43% ränta. EFter FEDs uttalande gick det dock snabbt, 10 åringen steg på drygt 2 månader till 2,76%. Nästan en dubbling alltså. Räntan kan dubblas igen, men då krävs en helt annan konjunktur. Utan att överanalysera läget vill jag bara säga; väck mig den dagen den handlas i minst 5%, då är det förmodligen läge att successivt börja addera räntor till portföljen igen.

Nu känns det i alla fall ganska klart sedan en tid att det ekonomiska läget INTE styr QE Exit, den kommer Ben Bernanke påbörja oavsett vad känns det som. Det ekonomiska läget är avgörande för TAKTEN på neddragning, dvs hur lång tid det kommer att ta innan de månatliga köpen är Noll, men 1 år känns ganska rimligt. Samt vilken storlek minskningarna kommer att vara. Med tanke på att det kanske tar ett år så drar han kanske ner det med 5-10 mdr i månaden, för det skulle bli den jämnaste takten. Han har också gjort klart att QE Exit och styrräntan ABSOLUT inte har med varandra att göra. Något som är lite märkligt och som jag skrivit om tidigare. Men om vi utgår från vad han säger så kommer nollräntorna att bevaras till 2015. Time will tell. Tar konjan fart lär han börja strama åt tidigare, men då är det ju lite av ett I lands problem. Det blir värre om vi får en ny allvarlig dipp, ska han börja gasa då. Det tror jag inte han känner för! Fortfarande tycker jag det är märkligt att man inte diskuterar hur den stora Exiten ska gå till, dvs hur man ska göra sig av med bostadsobligationerna och statsobligationerna. OK, jag har också fattat att han kan och troligtvis kommer sitta på dem till förfall, och där har han även möjlighet att rulla dem vidare. Så den Big Exit kan dröja väldigt väldigt länge. Men jag tror inte att tanken är att de ska ligga på balansräkningen för ALLTID. Varför skulle han vilja det?

Vad säger det tekniska läget!

Börsen har gått tämligen starkt efter den starka jobbsiffran. Vi har ett motstånd i form av gamla toppen på 1257. Här lär det hacka till. På nedsidan har vi ett gap på 1155 som jag inte tycker är särskilt viktigt, däremot är gapet 1197 superviktigt, och kommer nästan garanterat att täppas till. Frågan är när och från vilken nivå. Håller 1257 och det vänder ner med kraft kan det gå ganska snabbt. Om vi bryter 1257 kommer nog många börja hoppas på 2007 toppen 1321, men det är kanske just därför vi inte når den direkt. Vid 1286 har du en intressant FIB50% nivån (1108-gapet 1197-1286). Kanske kan det vara nåt? Hursomhelst, om den ledande makron fortsätta att komma in ok och realräntorna håller sig på mattan samt vinstrevideringarna inte är negativa så kan vi nog testa 1321 senare i höst, och kanske passera den med nån procent. Men i det läget kommer också optimismen spira och det är dags att börja fundera över reträtt… mer om det längre fram. Sammanfattningsvis är det fortsatt positivt och buy the dips är att rekommendera.

Namnlös1654

Läste en intressant rapport från DB. Nu när USa går hygggligt och Europa börjar vädra morgonluft och Japan.. ja vad ska man säga så är Kinas inbromsning en nagel i ögat. Kinas välmående är trots allt viktigt för världskonjan och vi vill inte se en black swan här. Månad efter månad har vi sett hur tillväxtprognosen för BNP skruvas ner och många västerländska analytiker undrar varför man inte gör mer från Peking. Men att fokusera på BNP tillväxt är inte rätt metod. Kinas tillväxt har främst drivits av Investeringar, rättare sagt 1, bostäder 2, Infrastruktur samt 3, Industriella investeringar. För mycket av den här varan bygger upp obalanser. Bostäder bygger upp risken för en bostadsbubbla och Industriella investeringar leder ofta till överkapacitet och fallande produktivitet. Infrastruktur är mer speciell men i Kinas fall handlar det om att belåningen på kommunnivå börjar bli obehaglig vilket får sideeffects på de lokala bankerna. Detta ”I” bekämpas för att inte byggas upp risker, eller snarare ta ner de risker som finns idag, så är det framförallt detta som påverkar tillväxten de kommande åren negativt. Nej det som vi vill ska växa, trots att ”I” avtar är Privatkonsumtion, reallöner, produktivitet, import exkl commodities, sysselsättning osv. Det är de här komponenterna som kommer att gynna USA och Europa positivt. Inte om man bygger nya bostäder, eller en fabrik till eller en bro som ligger på fel ställe. 1980 befann sig ca 80% av Kinas befolkning i fattigdom, idag är samma siffra 10%. Det är Kinas efterfrågan av våra varor som ska börja betala sig, inte vår aptit på deras.

Visst, investeringar skapar jobb som leder till konsumtion.. så det kommer vara en känslig balansgång att gå mot att bli en konsument och importör, och bort från en investerare och exportör.

Namnlös1655

Namnlös1656

så att bara säga att lägre BNP tillväxt i Kina är ett problem är inte sant. Kan Kina utvecklas på ovan sätt så skulle det förmodligen bara vara gynnsamt för DM, trots lägre tillväxt.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Slut på semestern

 1. fredde skriver:

  Välkommen tillbaka!

  Ang historiska milstolpar måste väl ändå Greenspan/Bernanke eran nämnas. Vem tror du är bästa / troligaste kandidaten att ersätta Bernanke? Inför sommaren var det nog självklart Yellen men nu känns Summers mer trolig.. Bästa? Volcker 🙂

  • GaStan skriver:

   Verkligen molstolpe!!!

   Greenspan kritiseras idag för många missttag, men det ska bli intressant att se vad vi säger om Ben om tio år!!!

   Har ingen stark uppfattning om vem som kommer ersätta honom!

 2. fredde skriver:

  Goldman CEO on risk: The worst ‘absolutely will happen’

  http://www.cnbc.com/id/100915696

  • GaStan skriver:

   Insiktsfullt tack

   Tänkvärda ord som;

   Allt är möjligt
   Allt kan, och kommer hända
   Överskatta inte predictive power

   Jag säger bara en sak, använd stop loss. Inte för att det är nån holy grail, nej det fungerar som en sakförsäkring, dvs betala lite för att skydda dig mot stora kostnader. Tänk så här att det kostar dig en tia att stoppa ur dig varje gång, och förlustrisken är 100. Då räcker det med att du stoppar ur dig 9 gånger för att det fortfarande ska bli en vinstaffär. Problemet är att folk inte hoppar på igen efter att de stoppat ur sig. Då missar dem uppgången, och då blir hela Stopp loss strategin värdelös. En sund SL strategi innebär, 1, var stoppar jag ut mig, och 2, var sstoppar jag tillbaks mig?

   Vidare tycker jag han saknar lite perspektiv, visst den expansiva finans och penningpolitiken som usa har använt sig av haf hjälpt dem från att hamna i ett ännu värre läge än idag, men kostnaden har varit hög. För hög? Det går inte att veta eftersom vi inte vet hur dåligt det hade varit om de inte gjort det. Jag menar om arbetslösheten legat på 10% istället, ja då har dem betalat ett högt pris, om den legat på 20%, ja då har dem betalat ett lågt. Lite som att säga, var det fel att gå in i irak och döda Saddam? Tja, vi vet ju inte hur världen sett ut idag om de inte gjort det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.