Not too bad eller?

Vi sållar oss i mitten när Deutsche Bank jämför. Å andra sidan ska man ta den här med en nypa salt då våra hyror är reglerade, vilket är tämligen unikt jämfört med många andra länder. Vad gäller inkomsterna tror jag man buntar ihop alla reggade inkomster i ett land och ställer mot priserna totalt sett. För det första borde man bara ta med inkomster från personer som äger sin bostad. Dvs någon som inte har hyresrätt borde inte vara med och försköna datan med sin inkomst. För det andra finns det risk när man blandar ihop stockholms innnerstadspriser med landsbygdspriser i glesbygden. Den här medelpriset riskerar att beskriva något som inte finns, eller åtminstone ger en missvisande bild av verkligheten. Dvs att i verkligheten finns två typer, höga storstadspriser, och låga resten.

Men jag tycker ändå jämförelsen är rätt intressant, för att man har såklart gjort likadant med de andra länderna. En annan aspekt är % avvikelse mot trend. Trenden kan ju faktiskt vara ganska missvisande. Vad är det som säger att ett land var pris/inkomst är över trend är på en för hög nivå… kanske har de laggat i många år innan uppgången och priserna egentligen är fortsatt låga. På samma sätt kan någon som är under trend fortfarnade vara överprisat om trenden varit excessive i många år. Som sagt, ta det för vad det är, men var skeptisk!!!

Namnlös1728

En annan aspekt är frågan, VAD ÄR ETT FÖR HÖGT PRIS? Bara för att en 100m2 lägenhet i Falun kostar mindre än en 100m2 i London betyder inte det att lägenheten i Falun är billig. Man måste analysera belåning, disponibel inkomster, bankernas möjlighet att låna ut, dagens boräntor och utsikterna av desamma samt nybyggnation och in/Ut-flyttning för att kunna svara på det!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.