Rain check

Julen börjar närma sig med stormsteg, men det är för tidigt att lägga börsåret 2013 bakom oss. Stora delar av marknaden verkar vänta sig nyheter om tapering i nästa vecka, och många börser får tekniska säljsignaler, samtidigt som banker och strateger pratar sig varma för börsåret 2014!!!

Stockholm har varit svag i över en vecka, men det som har besvärat mig har varit att SPX inte utlöst några säljsignaler. Förrän igår!!! Amerikanska börsen är dock svårhandlad tekniskt sett och en ren säljsignal blir oftast falsk och något man snarare ska köpa på. Därför skulle det inte förvåna mig om den repar sig härifrån och går upp under en dag eller två. Bara för att förvirra alla. Därefter faller det på igen. Jag har markerat med den röda ringen nedan målnivån. Naturligtvis kan FED mötet nästa vecka grusa allt… men givet att vi inte VET utfallet, så får vi hålla oss till det tekniska.

Namnlös1732

Översatt till OMX så rimmar detta väl med första viktiga stödet och FIB38 nivån kring 1234-1238, men jag hoppas såklart att vi skjuter över och når både 1206-1212 samt mitt target gapnivån 1197. Kanske även SPX behagar att slå över i syfte att skrämmas? Hursomhelst hoppas jag att detta skapar det gyllene köpläge för att kunna ligga rätt under nästa år, eller åtminstone fram till april/maj, då det brukar bli rätt turbulent.

Vad köper man då? Tja, USA är ju dyrt, har lägst potential att överraska vinstmässigt samt gått bäst senaste åren. Så den passar man ju på i dagsläget. Tillväxtmarknader har en rad ”obsticales” som jag inte orkar rada upp här… Japan känns så himla olustigt, även om det taktiskt kan vara rätt på kort sikt. Nej, Europa är ju den marknad som är hyggligt värderad, har allmänt låga förväntningar, har gått dåligt och som vars vinster har störst chans att överraska. Strategiskt känns det alltså fortsatt rätt. Problemet är grafen nedan. Bara en gång tidigare har flödena in i Europa vs utflödena i EM varit lika kraftiga. Så rent taktiskt kanske man inte ska köpa just idag????

Namnlös1730

Komiskt nog har EM alla kriterierna för att kunna ralla… dvs 1, har gått dåligt 2, analytiker och strateger radar upp faktor efter faktor som motiverar varför man SKA hålla sig borta och 3, utflödena har varit kraftfulla och exponeringen låg. Detta receptet har många marknader delat historiskt, inför ett rally. Dessvärre finns det en hel del som uppvisat samma men aldrig rallat… rally eller ej. Tajmingen är ett aber.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rain check

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.