Guld

Jag har varit lite av en perma bear på guld vilket har varit ett vist beslut. För mig är guld enkelt. Guld är inget annat än pengar. Det finns ju inget värde i guld i sig (om man rensar för smyckesbranschen) utan värdet är vad du och jag kommer överrens om, givet relationen till andra pengar. Andra pengar är dollar. Dollar kan du sätta in på banken, riskfritt. Det är den här utgångspunkten jag har när jag tänker på guld. Om du får 3% ränta på banken, och det är 1% inflation (dvs värdet på dina pengar minskar med 1% under ett år), då får du 2% real ränta. Det är rätt attraktivt, alltså vill du sitta på dollar, och således inte guld. Hade du dagens efter fått 0,25% ränta, och inflationen stiger till 2%. Då vill du allt annat lika ta ut dina dollar och växla dem till andra pengar med samma dignitet, dvs guld. Inflationen för guld är i princip noll. Räntan är också noll. Därför är realavkastningen noll. Om dollar ger negativ realavkastning, då blir det rally i guld. Vänder det till positiv realavkastning, ja då kraschar guld. Precis det vi sett senaste åren. Enkelt

Vad tror vi om framtiden; Tja jag tror ju att tapering kan pressa upp 10-åringen till ca 3,5%. Inflationen ca 2%. Det ger en realränta på 1,5%. Fair guldpris enligt chartet nedan ligger mellan 1000-1100. Dit ska vi nog. 1087 är dessutom FIB50% nivå av den stora uppgången, så där lär den pausa, och den spekulativt lagda kan ta en lite position, med tajt SL.

I ett mer positivt konjunkturscenario, som förvisso inte lär infrias nästa år utan på lite sikt. kan 10 åringen gå mot 5%, samtidigt som inflationen går mot 3%. Detta ger en realränta på ca 2%.

Tittar man på chartet nedan så framstår alltså nivåer på 850-950 som rätt intressanta för den mer långsiktige investeraren, då det implicerar högre realräntor än 2%. Något som inte är troligt i ett mer teoretiskt resonemang. Men guld är vanskligt, så kom ihåg att använda stopp, så ni inte blir sittande med en växande loss om ni har fel.

En Black swan grej kan vara FED Real Exit kan pressa upp räntorna mer än vad som förklaras av konjunktur och inflation. Då kan realräntorna temporärt blir väldigt höga, vilket alltså skulle få förödande effekter för guldpriset.

Namnlös1733

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Guld

 1. Whimsical skriver:

  Vad har du för tidshorisont när du menar att det är vist att vara bear guld? Inte många tillgångsslag som är upp flera 100% på 00-talet.

  • GaStan skriver:

   Vad jag menar med att jag har haft rätt gällande Guldet har inte så mycket med utvecklingen av guldpriset att göra, utan att jag har haft rätt i mitt resonemang i att guld först och främst reflekterar förändringen i realräntan, och där har jag länge haft en tro att den ska gå upp. Vilket mycket riktigt guldet har reflekterat.

   Med ditt resonemang kan man säga att många investeringar varit bra, eller dåliga… hade man köpt Hennes& Mauritz på 1,25kr 1989, hade det gett 235gånger pengarna, eller ca 25% om året i 24 år. Då har man inte ens lagt tillbaks utdelningarna. Men är det relevant? Köpte du HM i mars-2000 så hade du varit plus minus noll 9 år senare i mars 2009. Förvisso oräknat utdelningar. Är HM en bra eller dålig investering då???

   Jag menar att skulle jag göra en investering idag som var ner 50% på 3 år, för att sen repa sig och var upp 100% sedan man köpte den om 6 år, så tycker jag ärligt talat att det är inte är en helt lyckad investering. Problemet är att du kan aldrig veta att du kommer vara upp 100% om 6 år, men du sitter där likförbaskat efter 3 och har halverat dina pengar.

   Jag har som ambition att skapa avkastning på 12månaders basis. Den ambitionen tror jag delas av många. Ser man till guldet har det presterat avsevärt sämre än en diversifierad aktie eller ränteportfölj de senaste åren. Hade jag ägt guld under den här tiden hade jag sett det som en misslyckad investering. Även om jag köpte på 260dollar år 2001. Det var en lyckad investering fram till sommaren 2011. Men har inte varit det sedan dess. Då borde man suttit på andra tillgångar, som räntor och aktier exempelvis.

   Det är lätt att hamna i fällan ”Även en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet”. Dvs vissa ”experter” har en cementerad syn på marknad, en aktie eller vadsomhelst. väntar man bara tillräckligt så får man troligtvis rätt. En Börsbaissare får ju rätt nån gång. Har han varit skicklig i sin analys. Inte särskilt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.