Räntan kommer inte vara över 4% på många år!

Så sa en branschkollega till mig och syftade på den Amerikanska 10 åringen. Jag tror han har tvärfel. Detta är lite repetition för många av er, men det är aldrig fel med lite ”överinlärning”

1, Den amerikanska korträntan, mätt som 2 åringen, ligger idag på 0,34%. Den ligger där av två anledningar. 1, Den viktigaste, är att FED har kört QE, dvs expanderat sin balansräkning (genom en ökning av Bank Reserves) vilket har manipulerat marknaden och 2, I USA har du länge haft dis-inflations tendenser.

Jag tror att 1, FEDs bank reserves ökar i år (fast mindre än förra året), är oförändrade nästa år, och kommer därefter att krympa under många år samt. Totalt sett Omvänd QE. 2, inflationen, oavsett hur man mäter den kommer att börja röra sig uppåt i takt med att löneinflationen gör det. Anledningen till att löneinflationen tar fart är att det är ungefär lika många sysselsatta i USA som under 2007, och då var ekonomin ungefär lika stor. Resten är till stor del strukturella problem.

Kort sagt, exakt de krafterna som pressade ner 2 åringen till 0,34%, och därmed negativa realräntor, kommer verka på exakt motsatta hållet.

Var ska då en kortränta ligga? Jo över tiden bör den reflektera inflationen. Utan att ha för positiva antaganden om konjunkturen, så kommer inflationen ligga kring 1,5-2%.

Med tanke på att FED på sikt faktiskt kommer krympa Bank Reserves, till skillnad från att öka dem som idag, så tror jag vi kommer ha en real premium mot inflationen (av samma anledning som vi har en rabatt idag) på mellan 50-100 punkter. Det har vi haft historiskt också så det är inga konstigheter. Lågt räknat.

Det betyder att 2 åringen kommer gå mot (1,5-2,0) + (0,5-1,0) = 2-3%. Jag vet inte NÄR, men poängen är att det inte är en OM fråga, det är en NÄR fråga.

NÄR 2-åringen ligger mellan 2-3%… så kommer inte 10 åringen göra det!

Historiskt har du haft en spread på ca 200punkter. Ungefär som idag faktiskt!!!

Det betyder att 10 åringen kommer nå (2-3) + 2 = 4-5%.

För att göra en sanity check av ovan så brukar man säga att över tiden så snittar långa räntor den nominella tillväxten i en ekonomi. Så tror ni USA, inflation + tillväxt, kommer ligga kring 4-5%? Jag tror inte det är omöjligt. Säg 1-2% inflation och 2,5-3,5 tillväxt, så har du 3,5 – 5,5%

Det är inte en fråga OM, utan NÄR.

Ovan kalkyl är dessutom ganska konservativ. Oftast brukar rörelser, oavsett tillgångsslag, slå över när det väl börjar komma i gungning. Det är mänskliga faktorn!

Så mitt svar till min kollega var faktiskt, jag tror precis tvärtom.

Vilken inverkan detta får på börs och realekonomi är en helt annan historia som jag inte tar här och nu. Men kort kan jag säga att det handlar om tillväxt och förväntad tillväxt vid den här tiden av stigande räntor.

Det enda som kan förstöra ovan scenario, är att Global Recoverien helt spårar ur, och FED får återgå till politiken pre 17Dec2013. Det är fullt möjligt, men inget jag skissar på i dagsläget!

Poängen är att vi kommer till det jag sagt under många många år… dvs under 1997-2007 hade vi,
God tillväxt, låg inflation i förhållande till den goda tillväxten, och låga realräntor.

Låga real räntor stimulerar belåning, och belåning leder till tillväxt.

Nästa era präglas av Medioker tillväxt, fortsatt rätt låg inflation, fast ganska höga real räntor

Höga real räntor stimulerar sparande, och amorterande, och motverkar tillväxt, eller i varje fall gör så att vi inte orkar nå above trend tillväxt.

Till er som tycker annorlunda så har jag bara en fråga:

Skulle du köpa en obligation som avkastar 0,34% om året i två år, samtidigt som du vet att pengars värde minskar snabbare än så under samma period? Nej, jag trodde inte det heller. Men FED gjorde det under rätt lång tid. I september (givet att recoverien håller sig någorlunda) så är inte FED kvar i marknaden som köpare av nya bonds (de ligger fortfarande kvar och köper för att täcka för de som förfaller)…. så nu är det upp till dig och mig… och hur kommer vi resonera? 🙂 Sen ytterligare om nåt år, ja då kommer FED inte alls finnas kvar som köpare då de inte ens behagar att rulla över obligationer som förfaller… vilket pris kommer du begära då? Rent rationellt alltså?

Min poäng är att när FED inte längre stimulerar marknaden, vilket rent tekniskt är när inte Bank Reserves ökar. Då kommer korträntorna att söka sig upp mot kärninflationen. Detta oavsett vad FED säger och gör, och oavsett konjunktur.

ps. Med ovan resonemang har vi mycket att lära. 10 åringen står idag i 2,76%. Vad prisar detta in för konjunktur scenario? 2,76 minus 200 punkter = 0,76%. Dvs under dagens, låga, inflation. Räntemarknaden verkar alltså inte tro att USA kan växa med 3,5% i år. Snarare att 2014 kommer att bli som 2013.

Jag vet inte hur konjunkturen i USA blir i år, men ska man lägga en prognos blir den så här;

A. God tillväxt/återhämtning BNP3%+, 2åring=2-3%, 10årin=4-5%

B. 2014 blir som 2013. 2åring=1-1,5%, 10åring=3-3,5%

C. Tillbaks till Recession och nya FED stimulanser. Räntorna ligger kvar, alt går ner, från dagens nivåer.

Sen kan du enkelt översätta de här till svenska statsräntor, som i sin tur ger svenska bostadsobligationer och i princip vad du får betala för att låna hos banken.

Det är bara att välja konjunktur scenario! Enkelt va 😉

Visst, det finns parameterar som påverkar spreadarna ovan, men i stort tror jag Amerikanska räntorna kommer förklara 3/4 delar av förändringen av dina räntekostnader framöver. Så globaliserad är tyvärr världen idag. Därför är faktiskt amerikansk penningpolitik viktigare än Svensk… men det är få som fattar det!

Enkelt uttryckt kan man säga att inträffar scenario C, då kommer räntekostnaderna för dem med rörlig ränta vara som idag till att faktiskt gå ner något. Får vi scenario B så kommer räntekostnaderna öka med ca 50% och vid scenario C så tror jag räntekostnaderna kommer att dubblas. Det behöver såklart inte hända i år, Sverige och Europa har en tendens att reagera med viss eftersläpning,

ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.