Stora frågan om EM är inte Om utan När

Merill listar några faktorer till varför EM kan gå knaggligt på kort sikt..

EM remains a key focus for the market with a 15th straight week of outflows from EM equity funds last week and a 19th straight week from EM debt funds. Our global EM strategists maintain their view that EM equity returns are likely to be flat to negative in absolute terms this year but highlight six indicators which they are closely monitoring for signs they should turn more bullish.

1.
Equity sentiment: yet to come close to panic levels. None of the 13 indicators monitored are at levels hit during the six prior EM market lows witnessed over the past four years. As we have been highlighting, our EM Flow Trading Rule requires another $7-8bn of outflows this week to trigger a contrarian buy-signal.

2.
Technicals: are not oversold yet. EM equities are only 5% below their 200-day moving average vs 12% or worse during the six prior lows. During the EM crisis of 1997-98 and the global financial crisis of 2008, EMs traded 30-40% below and we would like to see this ratio drop to 15-20% to get bullish.

3.
Valuations: not cheap enough. While the top-150 stocks in EM by market cap (c66% of the universe) are trading at 2x P/B, or at the 21st percentile of available history, the most expensive quintile of EM stocks – where most investors are fully committed – are trading at a hefty 8.3x P/B, or in their 81st percentile. At the three prior lows, they traded down to an average 4.2x P/B.

4.
China: most cyclical indicators are weak/rolling over, eg a) the credit multiplier, b) property stocks, c) economic surprises, and d) fine wine prices and plutonomy stock prices (luxury purveyors stocks that are sensitive to Chinese discretionary spending power).

5.
Earnings: EPS growth estimates are too high, mainly in LatAm and Korea.

6.
Central Bank balance sheets/policy. The consensus (and our house view) is that the Fed will taper, and net bond buying will finish by year-end. Could the Fed take a pause in the taper? Will the ECB step in to expand its balance sheet to fight disinflation? And will the BoJ, where net bond buying has flagged in the past two months, step things up soon? We remain on watch.

Ja det finns många skäl varför man ska investera på lång sikt, men på kort sikt ser det utmanande ut. Men observera att det kan vända snabbt.

Från Kina kom det handelsdata i natt, Exporten var upp 10,6% mot väntat 0,1 och fg 4,3. Importen var upp 10,6 mot väntat 4,0 och fg 8,3… det är glädjande siffror. Frågan är om det kan hålla i sig efter en tids dassig data… kan surpriseindex vända upp och räcker det för att EM ska studsa?

Yellen höll sitt anförande igår, och helt enligt förväntningarna, så kom inget nytt, utan bara konstatera att man kör vidare på inslagen linje. Räkna med att tapering fortsätter, såvida att konjan inte packar ihop totalt, och då kommer de ändå att agera för sent. Så ur ett börsperspektiv med hänsyn till FED, då vill du ha recovery. PUNKT. Hon lyfte även fram att räntorna kommer vara låga så länge som inflationen är det… och det mina vänner handlar i grund och botten om var löneinflationen tar vägen i år.

Från Europa kom PMI Services in på 51,6 mot väntat 51,9 och fg 51,9.. not too bad ändå. Mycket handlar om att Tyska Service PMI var lite sämre, 53,1 mot väntat 53,6 och fg 53,6… i sydeuropa är datan tvärtom väldigt supportive! ISM non-mfg kom in på 54,0 mot 53,7 väntat och fg 53,0… väldigt starkt och bra för jobben, och stor kontrast mot ISM Mfg siffran.

Tekniskt har marknaden visat styrka och vissa hävdar att man borde sitta med… och de har naturligtvis en poäng. Samtidigt påminner senaste veckans uppgång om den i december, dvs med en massa gap och dålig volym. Så även om det ändå ska fortsätta upp längre fram, så tror jag vi måste ner och samla kraft och stänga några gap. Visserligen gick vi ner och stämde av mitt målområde 1252-1277, då man nådde 1275 och stängde 1277 gapet… men jag kunde aldrig tro att vi skulle studsa så kraftigt! Mycket handlar naturligtvis om SPX ska vända ner och sätta en lägre topp, eller vi ska fortsätta upp och sätta nya toppar… jag stoppar alltså INTE tillbaks mig tekniskt ännu, utan får se lite var vi toppar ur och hur marknaden beter sig i kommande rekyl….

Egentligen har jag bara lust att säga: Kan inte marknaden bara gå ner 10% så man kan gå all in på hyggliga värderingar när alla är baissade, och sen sitta med upp 30% på ett halvårs sikt, och inte behöva titta så jävla noga på skärmen :-).. det är klart önsketänkande och man kan bara konstatera att det blir sällan som man tänkt sig!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stora frågan om EM är inte Om utan När

  1. Henke skriver:

    Halloj!
    Tack för ännu ett i raden av läsvärda inlägg. Men menar du ”jag stoppar alltså INTE tillbaka mig tekniskt ännu” eller tvärtom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.