Red Alert!

Som ni vet ser jag nuvarande korrektion som en ABC rörelse. Jag anser nu att vi är inne i C rörelsen mot bakgrund av att SPX/NDX studsat, retracerat Fib50 och inte längre är översålda. Vi är i C. Vad kommer hända?

Önsketänkande är att C rörelsen blir snäll och snabbt avklarad. Den skulle i så fall bygga på att Coronas utbredning närmaste två månaderna blir måttlig och hanterbar. Att effekterna på consumer confidence blir försumbara och att folk förvisso läser om allt som händer och förfasas över det, men de går upp på morgonen och går till jobbet som vanligt, får sin lön, och spenderar den ungefär som man brukar göra varje månad. Ungefär som vi svenskar gör nu. Inverkan på ekonomin blir då måttlig, vilket gör att vinsterna för helåret upprätthålls, som i kombination med de låga räntorna, gör att börsen är rätt aptitligt värderad. Detta gör inte bara C vågen snäll och måttlig, utan den leder också till att vi snart bryter B vågens high och snart kan börja röra oss högre igen.

Men risken är stor att detta bara är önsketänkande. En god vän och gammal kollega till mig, är väldigt påläst kring Corona viruset. Han är den förste att skriva under på att han är inte särskilt rädd för viruset. Är du under 70 och frisk så är risken låg att det innebär något alvarligt, och blir du sjuk så blir du snart frisk igen. Men är du över 70 och inte frisk, då är det riskabelt. Men det är inte det som är problemet.

Problemet är ekonomiskt och problemet är amerikanskt. Han tror nämligen att risken för ett stort, Italien liknande, utbrott i USA närmaste veckorna är MYCKET stort.

1, De har inte börjat testa så mörkertalet över smittade är stort. Dessutom har ju inte folk hunnit bli rädda för nåt eftersom man inte testat så många.
2, De har inte satt in prediktiva åtgärder som många andra länder har gjort
3, De har inte en struktur på sjukvården (privat och försäkringar) som gör att de är rustade för ett utbrott.

Får vi en Italien liknande situation i USA närmaste tiden så är risken stor att det kommer att sätta sig på consumer confidence. De har inte skyddsmekanismer i samhället med välfärd och sånt, så det är rimligt att anta att sparkvoten stiger kraftigt. Hushållen spenderar mindre. Inte för att de inte har pengar, utan för att de inte vill. De väljer att spara och skydda sig själva. Detta drar ner konsumtionen. Konsumtionen står för över 70% av BNP i världens viktigaste ekonomi. Tillväxten kommer packa ihop. Jobbskapandet kommer att packa ihop.

Jag är en strong believer av en V shaped recovery om inte smittan blir långvarig. Men på kort sikt kan det komma att se mycket illa ut, och börsen tar inte höjd för detta. Detta är inte diskat. Jag förstår också att alla regeringar kommer göra allt och lite till för att hantera företag i trångmål och likviditetsproblem. Detta är bra, och en del i varför allt säkert ser bra ut om 12 månader igen. Men det hindra inte utvecklingen närmaste två månaderna. Börsen diskar framtiden, men vid krissituationer blir den bara rädd.

Tittar jag på SPX/NDX rent tekniskt så kan bottnarna från i fredags hålla vid en snäll C våg. Men får vi ett aggressivt Corona utbrott så kommer dem inte att hålla. Då ser jag, rent tekniskt, framför mig 2,675 (-14%), 2575 (-18%) och 2,350 (-25%) på SPX. Det låter hårresande men ni kommer kanske ihåg förra veckan. Samtliga nivåer prisar såklart in kraftiga vinstfall i det långa perspektivet, och eftersom jag inte riktigt tror på det, så är det fantastiska köplägen rent fundamentalt, men även tekniskt.

Nyser USA, blir vi andra sjuka. Som ni förstår så kommer inte omvärlden att rycka på axlarna åt en sån här utveckling.

Vad är ett utbrott? Vad är mycket, vad är lite. Det är svårt att säga. Det blir lite gut feeling. Jag fäster numera stor vikt vid consumer confidence. Prel Michigan kommer den 13 mars.

Jag hoppas att jag, eller rättare sagt min gamla kollega, har fel. Att Wuhan inte lyckades ta sig till USA, som det gjorde i Korea, Iran och Italien. Men det är inte särskilt troligt. Att de inte uppvisat så många fall beror på att de inte har testat så många.

Ni som verkligen vill vara på säkra sidan inväntar till att vi får köpsignal genom brott av B-high.

Jag förstår också om det låter lite confusing med att jag är positiv fundamentalt, men kan måla upp en sån här negativ bild. Men faktum är att på 12 månaders sikt behöver inte vinsterna bli så pissiga. Det som hackar till kommer ofta tillbaks om pengarna finns på kontot och confidence återställs. Sett till vinsterna och räntan, ja då är börsen rätt attraktiv på lång sikt. Men i det korta perspektivet gör Corona risken att vi kan få en rejäl körare till på nedsidan. Hur man förhåller sig till detta är högst individuellt.

Imorgon kommer jobbdata från USA. Den kommer vara bra. Corona har inte börjat sätta sin prägel ännu. Om det kommer, då kommer det synas i jobbdatan först under nästa månad eller månaden därpå!

Jag är som sagt ingen virusexpert, utan i grunden tror jag fortfarande att detta är oprognostiserbar materia. Men risknivån är betydande.

Är det någon som har sakliga och validerade argument för att USA INTE kommer få ett stort utbrott….. SNÄLLA, jag är så nyfiken på att höra de argumenten. Alltså inga wishfull argument eller någon nulägesanalys. Jag vet också att antal smittade just nu ligger på 150 (trots att man inte undersöker) och döda 10 eller vad det nu är. Utan var vi är om två månader. Tack på förhand.

Be careful out there……. glöm inte att tvätta händerna efter ni köpt säljoptioner 🙂

——————————-

OMX bryter genom sin Fib50 nivå av Dec18 trenden. Därmed flaggar man för lägre nivåer. Det finns förvisso gott om stödnivåer hela vägen ner till 1580, som bjuda på stöd och studsa. Men man bör vara försiktig. Jag tittar numera bara på SPX/NDX i syfte att förstå OMX. I det korta perspektivet kan vi kallt räkna med att SPX testar sina lows från förra fredagen, den 28/2. Exakt var OMX bottnar då vet jag inte. Det ska bli intressant om köparna kommer in där igen. Gör dem det bjuds det nog på studs.

MEN om

1, USA får en snabb utveckling av Corona
2, Consumer Confidence får sig en rejäl törn
3, Trump börjar få skulden, och marknaden börjar tvivla på att han vinner i höst
4, 10-åringen börjar gå mot noll, vilket alltså prisar in en sänkning från FED till noll (trots att ingen i marknaden egentligen tycker att det hjälper.

Då kommer inte low per i fredags hålla utan då väntar lägre nivåer. Några som jag angav ovan. Får vi den typen av fall så ser jag framför mig hur OMX kan nå 1400-1440 inom de närmaste veckorna.

Allt detta inom ramen för C-vågen.

Skulle SPX gå upp och stänga över 3130… gärna med stöd av positiva nyheter, då kan vi kasta det här caset i papperskorgen. Då har jag haft fel!

I eftermiddag kommer jobbdata…. stay tuned!

—————————-

Den Amerikanska jobbsiffran kom precis, och det är med viss vemod jag skriver om den. Jag har under stor del av förra året pushat för att man ska ha aktier mot bakgrund av att låga räntor, expansiv finanspolitik och avslutat handelskrig leder till en recovery. Men man kan inte vänta på denna utan köpa innan i vanlig ordning. Dvs utnyttja nedgången som var ett resultat av 9 räntehöjningar och Trumps handelskrig att köpa, inför kommande recovery. Att den amerikanska ekonomin är stark, och kommer bli ännu starkare. Att efter ett mellanår som 2019 med flat vinstutveckling, skulle 2020 bli året med recovery och vinsttillväxt, typ 10%. Många har varit baissiga, och varit extrapolerande nulägesanalytiker. Dvs de tar ett dassigt 2019 och extrapolerar in i 2020 som de tror ska bli ännu dassigare. Detta utan att förstå vilka krafter som är satta i rörelse.

Nu kom jobbdatan in på 273k nya jobb mot 175k väntat och fg 273k (uppreviderat från 225). En supersiffra som visar att USA är på väg från fjolårets tillväxttakt kring 2% till en takt mot 2,5%, som förmodligen skulle ökat mot 3% under andra halvan. Det kunde se så sjuuukt bra ut. OM DET INTE VORE FÖR CORONA!!!! Snyft!

Om Corona slår igenom kommande veckor, då kommer jobbdatan att gå från ovan, till platt fall. Därför går det liksom inte att glädjas över dagens otroligt fina siffra. Trump kommer säkert göra allt för att skruva nyheterna åt… ”amerikanska ekonomin går som tåget, sluta oja över Corona. Det är under kontroll.” Marknaden köper kanske det…. men risken är att det agerandet kommer kosta down the road. Jag anser att risknivån är för hög nu. Corona risken är för binär.

Lönerna kom in på 3,0 mot väntat 3,0 och fg 3,0 i årstakt. Det är stabilt. Pekar på inflationstakt kring 2% på sikt. Inget FED behöver tänka på nu kan man säga!

Trevlig helg….. tänk på att det går snabbt i svängarna nu. På måndag kan det vara nytt läge!

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/06/det-ar-en-stor-radsla-i-marknaden.plc.html

Kom på mig själv att detta är typ första gången på 10 år som jag inte är outright contrarian…

Studs i slutet ikväll… men C vågen är alltjämnt intakt. Coronas utbredning i usa närmaste veckorna… det är vad allt handlar om nu!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Red Alert!

 1. Welsh Corgi skriver:

  Hej, tack för poster och tankar. Håller med om att det här kan vara halvfullt eller halvtomt. På S30 tycker inte jag att det varit någon abc rörelse (eller b rörelse). Det var några lama försök på 1720 med intradag1650 och sen en kvart idag innan södergående tåg. Ska de galna (70 punkter intradag) dagarna räknas som b-rörelsen?

  Iså fall kan ju 1650 slaktas i c-rörelsen! Tittar lite på fib och visst från 1650 så är 1720 området 38,2. Men det är ju en sju j-vla svag b-rörelse då och rätt läskigt:-(.

  • GaStan skriver:

   instämmer till 110%… superklent! Det är därför jag också lyfter fram SPX/NDX… vi kan ju inte sitta och vänta på en superBrörelse i s30 när dem vänder ner i en tydlig C.

   • Welsh Corgi skriver:

    Vilka gapp på S&P! det är två gånger 80+60 punkter. Sånt brukar täppas till. Undrar om det inte är köpläge här trots allt (eller på måndag).

   • GaStan skriver:

    förstår ditt resonemang… tänk om Corona storien brisserar i usa i helgen…. då kraschar det på måndag. Gap eller ej

    Tänk hur svag marknaden är trots en fantastisk jobbsiffra

 2. badibalja skriver:

  Har känt mig som en åsna mellan två hötappar, dra ner på risken eller försöka ligga kvar. Tyvärr kommer det inte bli någon rätsida förräns den här viruspaniken är över. Har hittat lite alternativ i ppm. Amundi funds volality, en bearfond så det är verkligen för pessimisten och aktieansvar saxxum. Verkar inte vara så mycket andra fondval som funkar. Kan säga att ändrar jag till dessa i mitt ppm då är jag verkligen pessimist. I övrigt ligger jag typ 90% cash tills frossan är över.

  • GaStan skriver:

   Många riskaverta borde nog agera…. tänk bara på att inte ”gifta dig” med den strategin.

   Tappar börsen 20% till härifrån så kan du nästan inte förlora pengar på ett par års sikt. Detta ur ett fundamentalt perspektiv.

   Ur ett tekniskt får du en köpsignal om vi bryter upp över B vågens topp, EFTER C vågen är avslutad. Då ska man också våga vara med igen!

   Korrektioner, stora som små, är till för att köpa i för en långsiktig sparare!

   • badibalja skriver:

    Nej, permabear är jag inte men när alla med ont magen springer åt samma håll kommer det bli obehagligt. Den här åtgärden är bara för att rensa skallen och kunna våga in när väl tillfälle ges. Jag tror verkligen inte att världen ska gå under men all negativ media kommer skada mer människor än något virus någonsin gjort. Tack för all bra input jag fått.

 3. Bud skriver:

  It was the outbreak in Italy that started the stock market panic. They are showing high numbers, but remember:

  1) All people who have died in Italy 65 years old or older
  2) In Italy there are 6.7 million of people aged 75+ (more than 10% of the population)
  3) Italy has showed a higher influenza attributable excess mortality compared to other European countries, especially in the elderly. Source https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(19)30328-5/fulltext

  When it comes to mortality rate in China they have 5 years less life expectancy than OECD-countries. According to U.S. Assistant Secretary for Health Brett Giroir the best estimate of the overall mortality rate from the novel coronavirus lies somewhere between 0.1% and 1%.

  So sure, many people will get the virus but it won’t be the Spanish flu or something like that. In 2 months it will be business as usual.

 4. Leif Andersson skriver:

  Känns inte Coronahysterin ganska överdriven? Vad jag förstått bor du i Stockholm. Detta är för tillfället en av de mest smittade städerna i Europa per capita om man bortser från Italien.

  • Peter skriver:

   Men det är också en av de städer med bäst sjukvård och beredskap i världen.

   Jag ser inte att Europa kommer ha stora problem att leva med det här viruset. När folk misstänker att de är sjuka söker de vård och får vård. Samhället vi byggt står för det och det hjälper stoppa spridningen. I svagare länder, och i USA, finns inte den här sjukvården. Det finns redan exempel i USA där en patient som sökte vård blev tvångsisolerad, testades, men visade negativt resultat och släpptes. Sen fick han en räkning på $3700 som han inte har försäkring för. Sånt gör att de obemedlade inte kommer söka vård och spridningen kommer bli högre.

   Världsekonomiskt blir det såklart ett mycket större problem.

  • GaStan skriver:

   såklart…. välmående stockholmare har ju semestrat i Italien

   Överdrivet? Ja och Nej. Ja, om man ser till faran med viruset. Dvs är du frisk är risken låg att det innebär nåt allvarligt. Är du inte frisk i allmänhet och över 70 ska man vara försiktig. Men inte särskilt överdrivet om man ser till vad som kan hända med konsumentförtroende och konsumtion, om folk i högre utsträckning stannar hemma, inte går till jobbet, inte shoppar, inte går på restaurang och väntar med att klippa sig etc, inte reser….

 5. Kman skriver:

  ”Problemet är ekonomiskt och problemet är amerikanskt. Han tror nämligen att risken för ett stort, Italien liknande, utbrott i USA närmaste veckorna är MYCKET stort.”

  Case…. case….. cluster….cluster ….BOOM

  så går utvecklingen.
  säg vad man vill om Chris Martenson over at peakprosperity , men han har haft ganska bra koll på läget ett par veckor nu angående virus utveckling och stats.

  Inte lätt att look past it. Cash flow (eller lack there of), defaults, liquidity, hälsan. It’s real shit
  Airlines och travel biz. OUCH.
  det går över, but where is the bottom ?

  • GaStan skriver:

   precis… jag tror också att Corona till slut försvinner eller avtar… jag tror även på V shaped recovery i ekonomin…. men det kan bli ganska nasty innan dess

 6. CVL skriver:

  Hej. Vad är dina tankar kring USD/SEK i allt detta på kort och längre sikt? Kronan stärks nu men bör inte Riksbanken också behöva agera (läs sänka) pga detta?

  Tack för bra blogg!

  • GaStan skriver:

   I risk-off situationer brukar inte kronan, som lite valuta, klara sig särskilt bra.

   Om riksbanken tvingas sänka räntan….. då kan den försvagas ännu mer. Lite beroende på hur andra centralbanker agerar.

   • PlutonB skriver:

    Fast med nuvarande bombning av usd-räntan (10-åringen) lär väl USD fortsätta försvagas? Men visst, tvingas Ingves följa så vänder skutan igen. Fast vi är ju mer eller mindre på botten redan. Helikopterpengar nästa för att undvika deflation kanske.

   • GaStan skriver:

    med dollarn tror det mer handlar om att undvika förstärkning, än regelrätt försvagning.

    I en risk off miljö vill alla ha dollar…. detta är negativt för amerikansk tillväxt…. FED gör vad de kan för att hålla köparna borta. Men någon regelrätt försäljning kan de inte åstadkomma. De kan bara göra den lite minde attraktiv.

 7. Tim skriver:

  Längre scenario, våg 1 leder till våg 2.

  Låt oss säga att vi får återhämtning i den ekonomiska aktiviteten under andra halvan 2020 eller för den delen i början av 2021. Vi får en V shaped recovery som du håller som ett tänkbart utfall eller åtminstone ett U där aktiviteten återupptas så vi landar i god eller åtminstone hygglig vinsttillväxt, låt säga på 12 mån framåt.

  Vi lägger till massiva stimulanser såväl penningpolitiska till fiskala på grund av Corona, allt annat lika – kan eller bättre sagt kommer man rulla av dessa stimulanser senare när Corona avtar och kommer under kontroll? Kan man återgå till gamla ”normala”? Eller kommer det ett nytt normalt! Det känns osannolikt att åtstramning från C-banker och fiskala myndigheter sker utan fördröjning.

  I ett scenario där vi får enorma stimulanser och noll räntor Us och att vi får tillbaka stark ekonomisk aktivitet och vinsttillväxt låt säga 12 mån framåt (V eller U). Vinsttillväxten borde därmed betinga högre löner och säg att de springer upp mot 4 % (slutet 2021 eller första halvan 2022) viket ger en inflation på 3 % ish och att vi då får kraftigt högre räntor som puttar över allt i våg 2 – lägre ekonomisk aktivitet som slutar i recession?! Och detta innan centralbanker och regeringar hunnit normalisera från unpresidented stimulanser pga Corona utbrottet?

  • GaStan skriver:

   Valid Points…

   Jag har funderat på det här en hel del, men inte viljat skriva om det för att göra läsarna confused…

   Men redan innan Corona var jag inne på att ett starkt 2020, med exp finanspoiltik, låga räntor, valår, handelskonflikt bakom oss osv leder till en jäkla boost av tillväxt, jobb och löner som skulle medföra att inflationen skulle ta rejäl fart under 2021…. samtidigt som FED då skulle bara lite behind the curve och fått börja höja väldigt aggressivt och från en låg nivå…. vilket till slut skulle punktera ekonomin och vända den in i recession.

   Nu kan man argumentera för att den risken har ökat. Dvs om Corona löser sig så har man hällt på ännu mer bensin… vilket gör att det där V shaped går i taket, vilket kommer få FED och sätta sig på bromsen…………… recession!

   Så rent börsmässigt blir det sinnessjuka rörelse där vinsterna kanske ska ner 10% under 2020, istället för 10%+. Dvs ner till 90 istället för 110 om man indexerar det. Men att under 2021 skulle de ju kunna retracera den nedgången plus ytterligare 10%, och då gå från 90 till 120. En vinstökning på 30%. Vilket borde matchas av en ekonomi som växer klart över 3% och skapar typ 300k+ jobb i månaden. Eftersom börsen handlas lågt, och alla är superglada över att allt dåligt är över och ser bra ut, så retracerar börsen hela nedgången på 25%+ plus drar 20% till…. och vips har du en börsuppgång 50% från lows…. men samtidigt som detta händer sitter FED på nollränta… och höjer snabbt upp mot 3%+ styrränta…. vilket gör att vi kör rakt in i kaklet…. recession nästa!

   Vi får ta ett steg i taget…

 8. Johan skriver:

  Jobbdatan kan man ju definitivt säga va ett styrkebesked .
  Fed sänker räntan för att stilla marknaden. Om det nu klingar av med Corona och vi får se en riktigt fet grön stapel kan det bli nåt annat än en riktigt rejäl återhämtning . Make america great again , eller säger han greater denna gången
  Vad säger du om volymen i USA handeln,antar att du kollar den

  • GaStan skriver:

   Läs gärna vad jag har skrivit… Först Kina, sen Italien/iran…. nu USA. De är lika oförberedda. Fed kan inte göra ett skit. Marknaden har inte diskat detta…

   • Peppe skriver:

    Nu har du nog rullat över lite, visst kommer det bli panik, men att dom inte kan göra ett skit kan jag inte riktigt hålla med. Kolla backspegeln, mot ett riktigt hot har dom tidigare samlats och åstadkommit ganska mycket, time will tell. Fed har väll aldrig varit ett skydd mot unknow unknow

   • GaStan skriver:

    Hehe tack för mothugg. Det uppskattas. Jänkarna överlever alltid. De kommer alltid tillbaka. Är det nån som gör det är det dem…. men det kan bli sämre innan det blir bättre.

    De måste ju ha en anledning att kraftsamla sig…. och det kommer de att få närmaste veckorna

 9. Leif Andersson skriver:

  Kanske är jag en obotlig optimist men tror som signaturen Peppe att USA är väl förberedda och beredda att ta till långtgående medel för de förstår vad som är på spel efter vad som hände i Kina. Självklart är det en stor risk att personer utan sjukförsäkring inte testar sig men samtidigt har vi ju sett här hemma att det är inte precis låginkomsttagarna som utgör majoriteten av de smittade. Det verkar istället främst vara välbeställda stockholmare som varit på skidsemester i Italien. De mindre bemedlade amerikanerna reser antagligen i väldigt begränsad omfattning pga att de helt enkelt inte har råd. Smittospridningen sker ju främst genom resande så länge man inte kommer till den situation som är i Kina, Sydkorea, Iran och Italien.

  • GaStan skriver:

   En sak vet vi… Usa har inte påbörjat tester, de sysslar inte med spårsökning, de har varit otroligt ignoranta.

   Den vanliga influensan som bryter ut varje år drabbar ca20-25 av befolkningen. Den gör man inget för att stoppa. Än så länge har Usa inte vidtagit några större åtgärder utan man förhåller sig ungefär som till vanlig influensa. Problemet är att Corona är mycket dödligare. Om 20%, 70m amerikaner insjuknar och 2%, dvs 1,4m dör. Då tror jag det blir jobbigt! Jag säger inte att jag tror det ska bli så, bara att man kan kvantifiera worse case risker…

   Det handlar inte om att svenska semestrar i Italien.

   Usa har redan Corona i landet…och förmodligen är antalet fall mycket större än datan av det enkla skälet. Man har inte börjat testa…

  • M skriver:

   Det är just bland de oförsäkrade som spridningen kommer bli ett mycket stort problem för USA. De har ingen förebyggande vård, ingen gratis testning, etc. Just nu gror viruset runtom i USA och de närmaste veckorna kommer USA passera Europa med råge.

 10. OXYD skriver:

  Tack för dina analyser och dina insikter.
  Är bara irriterad på mig själv att jag missat detta inlägg 🙂

  Nästa gång får du sätta ljud på ditt inlägg 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.