Update

Haft hyfsat rätt med agerat åt h-e fel.

Så kan man sammanfatta min TA senaste månaderna.

I rekylen i jan/feb så siktade jag mot området 1252-1277 och ansåg att det var Buy on Dips som gällde generellt. Mycket riktigt stängde vi gapet på 1277, och noterade 1275 men jag valde att aldrig stiga på då jag trodde att vi skulle en bit till. I början av februari repade sig marknaden väsentligt mycket starkare än vad jag trodde. Tidigare SL nivå för att stoppa in mig i marknaden var satt till 1327. Den passerades med lätthet och jag stod på nytt inför beslutet att gå in i marknaden.(2a gången!!! med grundtron att det är en Buy on dips marknad, ändå agerar jag inte) Den 18 februari står jag på nytt och velar. Jag är likgiltig inför om vi ska sätta en lägre topp än januari 1359 och börja inleda ett trendskifte med lägre bottnar under våren, eller en högre topp än januari toppen, och därmed en snabb rekyl för att nå högre toppar under våren med målbild 1400-1450. Innerst inne tror jag nog på högre toppar, då marknaden faktiskt visat fantastisk styrka trots svag makro och trist rapportflora. Men eftersom jag är positionerad för nedgång så blir det jobbigt. Den 24 februari drar marknaden kraftigt och det är helt uppenbart vad man skulle ha gjort. Men nu var marknaden klart överköpt och rekyl var att vänta. Putin gjorde det möjligt och efter rekylen i måndags är inte marknaden särskilt överköpt längre. Var står vi nu? Tja för det första borde man ha agerat på Buy the dips när gapet 1277 täpptes. Den missade man! Sen borde man stoppat in sig när 1327 passerades. Den missade man. Sen borde man köpt in sig på rekylen i måndags och den missade man. Tre chanser, tre missar. Var står vi nu?

Det generella rådet rent tekniskt är KÖP, dvs Buy the Dips, med target 1400-1450 och med SL 1325.

Problemet är att SPX har finfina motståndsnivåer här kring 1895-1900, som om det hade vänt ner härifrån hade varit mycket vackert. Det gör att vi på OMX kanske får möjligheten att köpa in oss kring 1325-1350… istället för idag. Trots att börsen inte är överköpt som för en vecka sedan. Men dippen beror på SPX och det misstänker jag har att göra med hur datan blir framöver, med start idag, NFP kommer i eftermiddag. Dessutom är mars-april-maj luriga månader, där överdriven styrka snabbt kan ersätta av det motsatta. Som sagt, köp vid rekyler, var inte för greedy, sätt SL nivåer, och agera konsekvent när de bryts…. så enkelt är det 🙂

Fundamentalt är jag fortfarande negativ, sedan oktober på 1301. Den analysen är värdelös ur tajming synvinkel utan där får man mer se om man har rätt eller fel, och den snabba analysen är att jag är mer i Sälj lägret än någonsin. Det som kommit sedan jag hoppade av fundamentalt har bara stärkt caset faktiskt!

För att summera senaste tidens data…. surpriseindex i DM har vänt ner med kraft. Datan har varit nästan genomgående sämre än väntat. Optimisterna menar att detta index snart studsar, i takt med att vädereffekten får omvända styrka. Jag vill se det först! Men även om detta skulle hända så har rapportfloran inte varit särskilt gynnsam för EPS14e… alltså har börsen bara blivit dyrare. Surpriseindex i EM har varit mer flat. Datan har varit mer inline kan man säga!

Kina;

Januari CPI kom in på 2,5% mot väntat 2,4 och fg 2,5… gäsp.
PPI kom in på -1,6 mot väntat -1,6 och fg -1,4… gäsp.

Ingen pricing Power what so ever.

Nya lån kom in på 1320 bn Yuan mot 1100 väntat och fg 483bn.. vi får faktiskt gå tillbaks till 2010 för att hitta den volymen. Vet faktiskt inte bakgrunden till detta!

M2 kom in på 13,2% mot väntat 13,2 och fg 13,6… ingen ko på isen

Markit Flash Mfg PMI kom in på 48,3 mot väntat 49,5 och fg 49,5. Det riktiga siffran kom sen in på 48,5 mot 48,5 väntat och fg 49,5… lite halvdassigt.

Service PMI kom in på 51,0 mot fg 50,7… nåt bättre

Officiella Mfg PMI kom in på 50,2 mot väntat 50,1 och fg 50,5. Non Mfg kom in på 55,0 mot fg 53,4.

Totalt sett står Kina och stampar. Men jag antar politikerna gillar det här lugna tempot. De tycker säkert de rimmar väl med den nya eran och att långsamt implementera nya reformer, och smälta de senaste årtiondets starka tillväxt…..

Från Tyskland hade vi Flash Mfg PMI för februari som kom in på 54,7 mot väntat 56,3 och fg 56,5. Service kom in på 55,4 mot väntat 53,4 och fg 53,1. Blandad kompott. IFO kom sen in på 111,3 mot väntat 110,5 och fg 110,6. Starkt. Den faktiska Mfg PMI kom in på 54,8 mot 54,7 och 56,5, och service kom in på 55,9 mot väntat 55,4 och fg 53,1. Styrkan i Tyska ekonomin håller i sig. Punkt.

Från Eurozonen kom Flash Mfg PMI för februari som kom in på 53,0 mot väntat 54,0 och fg 54,0. Service kom in på 51,7 mot väntat 51,9 och fg 51,6. Blandad kompott. Den faktiska Mfg PMI kom in på 53,2 mot 53,0 och 54 och service kom in på 52,6 mot väntat 51,7 och fg 51,6. Revocerien i Europa håller i sig hyggligt, men bolagen verkar inte stämma in i lovsången riktigt ännu.

Från USA har datan grumlats av vädret, men jag lyfter fram det viktigaste, bortsett från data jag redan kommenterat:

Retail sales i januari kom in på -0,4% MoM mot väntat 0,0 och fg 0,2.. väder
Michigan index kom in på 81,2 mot väntat 80,2 och fg 81,2.. helt ok

Empire index kom in på 4,5 mot väntat 8,5 och fg 12,5… väder

NAHB index kom in på 46 mot väntat 56 och fg 56… väder, hoppas den repar sig snabbt
case Shiller kom in på 13,4% YoY mot väntat 13,4 och fg 13,7%.. ingen fara

core PPI kom in på 1,3 YoY mot väntat 1,4 och fg 1,2… ingen inflation i sikte. Lönerna måste komma först.

core CPI kom in på 1,6 mot väntat 1,6 och fg 1,5… gäsp

US PMI prel kom in på 56,7 mot väntat 53,6 och fg 53,7… ger den en försmak mot post vinster ISM?

Philly FED kom in på -6,3 mot väntat 8,0 och fg 9,4.. .väder
Chicago PMI kom in på 59,8 mot väntat 56,4 och fg 59,6… hmm

CB Cons Conf kom in på 78,1 mot väntat 80,0 och fg 80,7.. väder

Durable goods ex trans kom in på 1,1% mot väntat -0,3 och fg -1,6… klart bättre

Final Michigan Cons Conf 81,6 mot väntat 81,2 och fg 81,2.. not too bad

Final US PMI kom in på 57,1 mot väntat 56,7… strålande, men ISM var dålig, så frågan är vem som leder vem?

ISM Non Mfg kom in på 51,6 mot väntat 53,5 och fg 54,0… dåligt, och särskilt sysselsättningsbiten var svag!!!!

För att summera lite, räntorna toppade ur på 3% i samband med att man lanserade tapering. Sen har ekonomin varit svag pga väder, och kanske andra grejor. Detta har gjort att räntorna kunnat ligga kvar kring 2,5-2,8%. Najs. alla tror det är lugnt. Skulle datan komma skjuten som ur en kanon i mars, kanske förlängt till april… ja då kommer räntorna med all sannolikhet att röra sig kraftigt uppåt. Detta tror jag föranleder rekyl i sig. Skulle datan, tvärtemot konsensus, inte repa sig och caset att USA går mot ett starkt 2014 verkar utebli, ja då tror jag marknaden kan bli besviken vilket också borde kunna leda till rekyl. Samtidigt kommer språket kanske ändras från FED, vilket kan utgöra en kudde…. don´t fight the FED.

Vi får helt enkelt se hur stark den underliggande ekonomin är, när vädereffekterna börja klinga av…

NFP 149k mot fg 113k väntas idag…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.