Teknisk update

Innan vi börjar prata TA kan jag bara konstatera på nytt att räntorna i USA fortsätter att gå ner, samtidigt som väldigt lite, on något, pekar på att recoverien skulle ”de rail” under 2H14. Visst, hade man sett kraftiga nergångar på aktiesidan, till följd av ex övervärdering, så hade man kunnat tänka sig att rent flödesmässigt så skulle en del pengar söka sig till räntemarknaden. Men så är inte fallet. FEDs senaste uttalanden och datan som kommit in stärker inte heller caset. Det är märkligt!

Men det finns vissa argument till ränterallyt:

1. Aktier är på ATH vilket gör att vissa kliver av tåget till förmån för räntor. Detta är ett ganska klent argument. Amerikanska aktier har stigit hela tiden. Ibland har räntorna gått upp, ibland ner. Tror inte räntenedgången har med aktier att göra.

2. Spreaden mot bunds har nått nivåer som gör att du hellre köper us trs. Tja, marginell effekt.

3. Vissa hävdar att en svag datamässig q1 får vissa att söka trygghet. Det här köper jag inte alls då marknaden är framåtblickande

4. Short squezze. Många har varit korta i räntor med tanke på tapering. Den affären har inte betalat sig. Även det är tveksamt då det behövs en nyhet för blankarna att stänga sina possar. Vad har de att gå på nu?

5. Det kanske viktigaste argumentet. Net supply. Dvs i takt med att budgetunderskottet sjunkigt så säljs det inte lika många bonds. Denna är lite knepig och jag har bara tittat på innevarande år, när jag ex highlightat att juni, och senare i höst blir tuffare när man ser till net supply som måste absorberas av marknaden ex FED. Är 50mdr mycket en enskild månad? Ja det är det om man ser till det här året. Förra året var fed storköpare vilket underlättade. Men budgetunderskottet var högre vilket försvårade, i år är det tvärtom!

Under 13 låg underskottet på 680mdr. Under 2012 låg det på 1080mdr. I år väntas underskottet landa på ca 450mdr.

Om man tänker att FED köpt bonds för 480mdr (40X12) om året, så fick privat marknaden ta hand om,

2012: 1080 – 480 = 600
2013: 680 – 480 = 200
2014: 455 – 255 = 200
2015*: 450 – 0 = 450
2016*: 450 – (100) = 550

2015 och 2016 är ingen prognos utan bara en indikation. Under 2015 antar jag samma budgetunderskott som i år, och NOLL i QE samt att FED rullar över befintliga bonds. 2016 samma budgetunderskott, fast nu väljer FED att inte rulla över Bonds som förfaller.

Men det går också att måla upp ett hyggligt scanrio. Tänka att konjunkturen blir successivt bättre, och underskottet landar på 350 samt 250 under kommande år. Då landar volymen på 350 samt 350. Inte så farligt.

Oavsett vad det blir så tror jag den absolut viktigaste slutsatsen är att OAVSETT VAD, så kommer korträntorna att spegla inflationen i en värld utan FEDs aktiva medverkan i räntemarknaden. (Om man ser OMO aktiviteter som passiva aktiviteter som inte syftar till att aktivt driva räntan till icke normal nivåer).

Så visst kan man konstatera att trycket inte är så farligt i år trots tapering. De tar ut varandra. Nästa år då? Tja vi vet vad FED kommer nettoköpa..NOLL. Så det beror helt och hållet på underskottet. Men det kan nog landa kring 400mdr. Vi vet ju inte riktigt hur obama care slår. Det skulle i så fall vara en dubbling. Sen i nästa skede är det dags för FED att ta ner sin balansräkning. De gör det genom att inte rulla över dem som förfaller. Jag uppskattar det till, lågt räknat, 100mdr om året. Så då handlar det om underskott plus 100mdr som ska finansieras av privatmarknaden.

I detta läge tror jag man vill ha kompensation för inflation när man köper ett kort papper. Köper man ett långt vill man ha ytterligare lite till…

Diskuterade olika scenarior med en kollega och kom fram till att det var lite loose loose situation.

Säg att konjunkturen närmaste åren blir hyggligt stark, typ 3%+ i medeltal om året. Då blir budgetunderskottet litet, och därmed Netto försäljningarna av Treasury, vilket innebär att trycket på privata marknaden blir litet. Man kan vänta sig att korträntan speglar inflation, dvs 2-3%.

Säg att konjunkturen blir svag, dvs klart under 3% per år. Då kommer inte budgetunderskottet att krympa och då lämnas mer åt privata marknaden att hantera, vilket gör att vi kan tänka oss en premium mot inflation. Men eftersom det är sämre tider lär också inflationen vara lägre. Säg att inflationen ligger på 1-2%. Samtidigt kan man tänka sig att premium ligger på ca 1%. Det ger också 2-3%. Dvs oavsett om det blir bra eller dåliga tider så borde korträntorna leta sig upp mot 2-3%. NÄR vet jag inte….

Namnlös1814

Tekniskt forsätter det att puttra på. Den positiva synen har varit rätt och BUY on dips gäller tillsvidare. På riktigt kortsikt har vi motstånd i form av trendtaket, som i skrivande stund ligger på va 1416, men det rör sig uppåt. I övrigt ser jag 1440-1450 som viktigare targetnivå. Trenden är uppåt!

Så länge som 1380 alternativt 1364 håller är ovan case intakt. Bryts de här så är det rekyl som gäller. Då siktar jag i första hand på ca 1318 och i andra hand 1277.

Men som sagt, trenden är positiv så det är Buy on dips som gäller.

De senaste åren har april/maj varit stökiga. Den här gången har det inte varit det. Är det för att turbulensen bara har blivit fördröjd? Jag har ju tidigare varit inne på att det kan bli press på räntorna i juni av diverse skäl. Det känns ju rätt avlägset då räntorna snarare är på väg åt andra hållet… men det kan vara värt att ha i bakhuvudet.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.