NFP var bra, igen!

Den kom in på 217k mot 215k väntat, och föreg. 288k, uppreviderat från 282k. Egentligen är den rätt inline. Kan konstatera att NFP har legat på plus 200k senaste 4 månaderna.

Detta leder oss in på Hourly earnings, eller löneinflation. Den kom in på 2% YoY mot väntat 1,9 och fg 1,9. Lite gäsp faktiskt för den har faktiskt legat kring 2% senaste 3 åren.

FED är naturligtvis medvetna om att löneökningstakt på den här nivån inte leder till någon direkt press på övriga priser. räntemarknaden prisar också in detta då 2 åringen ligger stadigt på 0,41%.

Men frågan är om löneinflationen har potential att ta ett kliv mot 3% inom det närmaste året? Jag tror det, och jag är inte ensam!

Namnlös18173

Namnlös1815

Frågan är när korträntorna ska börja prisa in en sånt scenario? Det är ju egentligen helt sanslöst att räntorna inte rör sig med tanke på;

1. Till hösten är tapering klar, och FED är inte längre nettoköpare av statspapper
2. Allt pekar på att löneinflation och vanlig inflation kommer att ligga högre
3. FED tvingas givet punkt 2 att bli mer duvaktig

I min värld borde lång och korträntor gå ca 100 punkter relativt snabbt, när det väl börjar. Sen har korträntor potential att gå 100 punkter till lite beroende på hur konjunktur och inflation utvecklas.

Sen är det lite som MorganStanley säger. Ränteuppgången är negativt för aktier genom att vi kommer få multipelkontraktion, till skillnad från de senaste årens expansion. Enligt dem är det inte omöjligt att den här effekten kan ligga på upp mot -20%. Den stora frågan är var ligger ”E”, dvs earnings. Dvs får vi en vinsttillväxt med 20%, ja då kommer börsen gå sidledes trots högre räntor. Nu tror jag inte E blir +20%, utan snarare i linje med fg år, dvs flat. Anledningen är bla.

1. Högre räntor sätter press på de belånade hushållen. Inte för att de leder till minskad konsumtion, snarare utebliven tillväxt.

2. Obama spenderade i snitt 1,000 mdr dollar mer än vad han tog in i skatter, dvs deficit, varje år mellan åren 07-14. Min bästa gissning är att deficit spending kommande 7 åren ligger på högst en tredjedel av det.

3. Operativ leverage bland de amerikanska börsbolagen är låg. Jag skulle inte sagt om de kom från en nivå med låg omsättning och låga marginaler. Då kan en liten ökning av efterfrågan ge ganska stort utslag på sista raden. Där är vi inte, tvärtom. Marginalerna är rekordhöga. Däremot tror inte jag som vissa att marginalerna ska falla. De gör de nämligen sällan så länge som konjunkturen pekar uppåt. Det handlar om att så länge som nominell tillväxt är tillräckligt positiv i en ekonomi, så tenderar kostnaderna att öka i samma takt eller lägre. Det är inte förrän konjunkturen vänder ner, och sales faller, som marginalerna brukar krympa. Då går det förvisso väldigt snabbt.

Avslutningsvis vill jag gratulera USA. Krisen är numera ett minne blott. Idag är det fler som har arbete än vad det var pre crisis peak under 2007. Lehman och Co är numera inte en del av verkligheten utan ett kapital i historieböckerna.

Namnlös1816

Men man ska komma ihåg att det här hade aldrig gått om inte Obama spenderat 1.000mdr om året i underskott. Sverige brukar ju lyftas fram som ett framgångsrikt exempel i den här krisen. Jag undrar hur ovan graf ser ut i Sverige. Troligtvis sämre. Å andra sidan har vi kört en balanserad budget under de här åren, och som belöning har vi 35% statsskuld, jämfört med USAs 80%. Men det har haft ett pris, och det är färre sysselsatta. Dvs fler missnöjda. Dvs fler röster till SD, V och Fi. Så det har påverkat oss alla, direkt och indirekt.

För att förenkla. Vi har haft att välja mellan. 1 Det vi har idag och 2. högre statsskuld till följd av budgetunderskott, fast då fler jobb och SD hade haft färre väljare. Har det varit rätt väg? Tja, det får framtiden utvisa. Det tragiska är att sittande Regering får lida trots att det tycker de har fört en ansvarsful ekonomi. Frågan är hur ansvarsfullt det är att köra en balanserad budget när arbetslösheten är så pass stor och statsskulden så liten att det inte hade varit några problem.

http://linkback.morganstanley.com/web/sendlink/webapp/BMServlet?file=3autpbqm-3ovc-g000-818c-d8d3855ae000&store=0&d=1&user=bcmnsm87db1u-0&__gda__=1528052537_5f92e6a62a27c8f81b781903eaa5f936#0021&bcmnsm87db1u-2&1528052537_6784a140ee0d62d8d95ac2adbf5f4964&0011&bcmnsm87db1u-1&1528052537_c9ddffd325b13f932767dc5e8e31c586

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.