Varför går inte 10-åringen upp?

Vi har diskluterat det här några gånger, men DB, som liksom jag tror på högre räntor, får frågor varför det inte har hänt något… för länge sedan!!!

Så här skriver dem idag…

I’m getting many questions from clients at the moment about US rates. The most common one is: “What is going on?”. The US economy is getting stronger and stronger, most clearly seen by the steady decline in short- and long-term unemployment and the long string of nonfarm payrolls at +200k. As a result, Fed expectations are changing and the Fed will gradually turn more hawkish. But long rates remain low and are no longer driven by Fed expectations, see also the chart I sent out earlier this week. Instead, long rates are driven by three factors that all are unrelated to the improvement we are seeing in the US economic data. In other words, if you are betting on long rates staying low then you are betting on:

1) Continued foreign central bank buying of Treasuries (i.e. you are betting on further deterioration of fundamentals in EM, which forces EM central banks to buy dollars/depreciate their currencies to support EM exports).

2) Continued escalation of geopolitical risk (i.e. you are betting on the situation getting worse in Ukraine and Iraq).

3) Continued negative growth surprises in Europe (i.e. you are betting on the business cycle in Europe reversing its steady improvement seen over the past couple of years).

Min kommentar: Vad beträffar punkt 2 och 3 så tror jag det är spot on varför räntan gick från 2,7 till 2,3 i somras. I ett läge där data och annat pekar åt ett annat håll. KOM IHÅG, Amerikanska statspapper är den enda riktiga källa till safe haven. Risken är inte att Amerikanska staten ska kunna betala tillbaks. Det kommer de ALLTID att kunna göra. Risken är vad som händer med valutan, och så länge som dollar är världsvaluta så är risken låg. Detta gör USA väldigt unikt. Visst, Tyska bunds håller också samma kvalitet fast där är faktiskt räntan ännu lägre. Men även om Europa inte hade börjar se dassigt ut eller vi hade haft alla geopolitiska konflikter så tror jag ändå inte att räntan hade rallat uppför. Möjligtvis flat. Anledningen är att Yellen är fortsatt duvaktig, och kanske ännu viktigare, att marknaden tycker Yellens åsikter väger tyngre än data.

Betting on 1) – 3) is a risky strategy because these factors holding rates down are almost impossible to forecast. Eventually the market will stop ignoring the improving US economic data and begin to listen to the Fed’s more hawkish stance. And I expect the regime change, once it happens, to be quite dramatic, with significant implications not only for rates but for fixed income more broadly. And it could come as soon as at the FOMC meeting in September.

Min komm: Tror de har rätt. När pendelen väl svänger så lär räntorna gå 100-150 punkter på en månad eller två. Lite som i maj 2013. Aktier och övriga tillgångar tror jag kommer reagera mycket mer negativt då, än vad de gjorde under våren/sommaren 2013, då de nästan inte reagerade alls (MSCI World var ner 7-8% tror jag).

Anledningen är att då;

Gick räntorna från extrem låga till väldigt låga. Samtidigt som konjunkturutsikterna (läs förväntad vinsttillväxt) förbättrades kraftigt efter ett 2012 då Europa ”stod i lågor”

Men idag

Kommer räntorna gå från låga till det mer normala (dvs nu börjar de faktiskt nå en nivå som spelar roll… inte bara extrem låg. Tänk boräntan. Om den rörliga räntan går från 2 till 3 spelar mindre roll än om den går från 3 till 4, då det senare också innebär att den gått från 2 till 4. 2% är härligt, 3% är också rätt härligt, 4%+ är inte så kul längre). Detta samtidigt som jag tror att konjunkturutsikterna inte kommer förbättras avsevärt. Jag menar tillväxten i USA är redan god. Ska den upp högre så behöver vi se amerikanska hushåll börja belåna sig igen, och där är vi inte. Europa och till viss del EM har strukturella problem.

Jag vidhåller, precis som DB, att räntorna kommer att normaliseras, och det kommer påverka de flesta tillgångsslag negativt. Men fram tills det händer, eller snarare fram tills marknaden börjar tro på detta och väljer att prisa in det… så kan bra blir bättre. Tajming är svårt!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.