Europa – var god dröj

Europa var under våren den särklass största konsensus övervikten bland aktier. Men den var rätt logisk på många sätt och jag trodde nog det skulle hålla i sig. Europeiska aktier hade ”de ratat”, dvs haft en multipelexpansion sedan 2012 så direkt billiga var de inte. Däremot var vinsterna, till skillnad från USA, rejält nedtryckta och just vinsterna hade potential att driva kurserna vidare. Detta byggde på att Europa repade sig konjunkturmässigt. Något man faktiskt var på god väg att göra. Men sen under sommaren sprack hoppet om återhämtning, och då insåg placerar kollektivet att man satt på aktier som var rätt högt värderade, och att vinsttillväxten skulle utebli.

Resultatet: Dollarn stärktes och euro aktier kollapsade relativt sett!

Namnlös1832

Vad handlar det om? Jo titta på chartet nedan. Det visar en rätt trist bild. Inte sedan 2007 har vinstprognosen (lagd i början av året) för helåret överträffats. 2010 var väl lite av ett mellanår då den blev vad man trodde, men i princip har vi sett nedrevideringar varje år de senaste SJU åren. I år trodde många att det skulle bli första året vi åtminstone levde upp till prognosen som gällde i början av året. Men ser man till var vi står idag så är det inte särskilt troligt. Hur blir det nästa år? Tja prognosen kommer präglas av 2H14 rapporterna såklart, men den kommer vara ”försiktig”, icke desto mindre är risken stor att den inte kommer uppfyllas. Det handlar om Europa kommer igång eller inte. Det i sin tur handlar enl mig om 3 saker;

1. jobbskapande
2. bankutlåning
3. svag euro, eller inte för stark
4. austerity och finanspolitik
5. EU export

I den ordningen, där den första är klart viktigast. Så viktig att det hjälper inte om övr 4 går bra och den går dåligt. Å andra sidan är det inte så troligt.

Namnlös1833

Hursomhelst… jag misstänker att de flesta inte sålde i somras. Men för dem som gjorde det, för dem som står utanför och för dem som sitter kvar så tycker jag ändå det finns anledning att vara positiv. Europeiska aktier är fortfarande det mest attraktiva inriktningen på aktier sett på 5 års sikt, givet risken. Rekylen har gjort att värderingarna ser intressanta ut även om ytterligare rekyl hade varit att föredra.

Men välj en duktig aktiv Europa förvaltare. Det är nämligen en väldigt heterogen region där index ser rätt tråkigt ut, samtidigt som det är stor skillnad mellan stora och små bolag, mellan länder, mellan bolag som exporterar och säljer på den domnestika marknaden, mellan bolag som växer och de som inte gör det, mellan kvalitet och mellan dem som har strukturella lönsamhetsproblem och de som inte har det osv osv.

För dem som inte orkar göra det här jobbet… så funkar det även med en Sverigefond. Svenska aktier tenderar till att korrelera med europeiska över tiden nämligen!

Vissa chartister hävdar att vi såg toppen igår och det är dags för någon dags återhämtning… vi får väl se hur det blir med den saken. Trots att FED protokollet handlade mycket om potentialen för en mer återhållsam penningpolitik så reagerade inte räntemarknaden nämnvärt… och således brydde sig inte heller SPX utan fortsatte uppåt! Vi får se om det kommer nåt spännande från Jackson Hole!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.