Så enkelt!

Namnlös1961

Vi får se, jag ställer mig lite tveksam. Saken är att den starka arbetsmarknaden knappast är nåt nytt. Hade FED bara tittat på jobbskapande så borde de höjt räntan för längesen. Jag tror de tittar på löneinflationen, och den har legat lågt länge, trots starkt jobbskapande. Detta har gjort att FED inte behöver agera. Men man skulle kunna tänka sig att FED gör analysen att jobbskapandet har nått en sådan nivå att de räknat med högre jobbinflation längre fram, och det kan i sig vara anledning att höja redan i sommar. Historiskt finns det en naturlig koppling mellan löner och kärninflation. Logiskt! Den brukar diffa på ca 1%. Alltså när lönerna växer med 3% YoY så genererar det 2% core inflation, allt annat lika. Lönerna ligger idag på 2,2% (beroende på om man ser till ECI 2,3 eller NFP 2,2), vilket översatt till Core inflation blir 1,2%. Så idag har FED inget motiv. Men om de är säkra på att löneinflationen är på G… ja så kanske de agerar som DB är inne på.

Redan nästa tisdag får vi en aning vilken linje Yellen är inne på…..

Vad tror marknaden? Eftersom 2 åringen historiskt har legat som FED funds rate + 50 punkter, och den idag ligger på 0,67% så vete tusan om marknaden verkligen tror på höjning…. jag skulle inte sagt om den låg på 100 punkter! (naturligtvis finns det andra indikatorer på marknadens syn på FED ränta som ex Fed Fund Futures, OIS, Eurodollar Futures… men de visar ungefär samma sak)

ps. noterade att Michigan i förra veckan mjuknade något. NAHB index som ligger steget före fastighetspriserna var också sämre än väntat. Visst, den amerikanska ekonomin ångar på… men momentum har avtagit något vilket surpriseindex har flaggat för sedan några veckor. Jag bara ställer mig frågan: Det är så himla konsensus och självklart att den amerikanska ekonomin ska generera jobb i en rasande takt hela året…. finns det någon risk att så inte blir fallet? ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.