Yellen signalerar att hon tänker skrota Patient

Hoppas ni har det bra på sportlovet, här är från Yellens tal igår

Saxat från Direkt. (För er som redan har koll på vad hon sa, skrolla ner halvvägs)

Federal Reserve avser att ändra sin framåtblickande guidning om räntepolitiken så att centralbanken inte låser fast sig vid en första räntehöjning vid ett specifikt tillfälle.

”Det är viktigt att betona att en modifiering av den framåtblickande guidningen inte ska tolkas som att det indikerar att kommittén nödvändigtvis kommer att höja (räntan) de kommande mötena”, sade hon.
”Modifieringen ska i stället förstås som en reflektion av kommitténs bedömning att förhållandena har förbättras i en sådan grad att det snart kan finnas en möjlighet att en förändring i (räntan) kan vara motiverad vid vilket möte som helst”, fortsatte Fedchefen.

Hon upprepade samtidigt att Fed nuvarande guidning, ”patient”, innebär att en räntehöjning inte är sannolik ”åtminstone inte under de kommande mötena (couple of meetings)”, och hon har tidigare förklarat att ”a couple meens two”.

Janet Yellen sade vidare att även om ”viktiga framsteg” gjorts för att nå Feds mål om maximal sysselsättning ”är fortsatt alltför många amerikaner arbetslösa, löneökningarna är fortsatt tröga och inflationen fortsatt långt under vårt långsiktiga mål”.

Hon upprepade att Fed, innan de höjer styrräntan, vill vara ”rimligt övertygande” om att inflationen kommer att stiga mot målet på 2 procent. Hon upprepade även att den senaste nedgången i inflationen till största del beror på fallet i oljepriset.

”Kommittén räknar med att inflationen kommer att sjunka ytterligare i närtid innan den gradvis stiger mot 2 procent på medellång sikt när arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och de övergående effekterna från lägre energipriser och andra faktorer försvinner”, sade hon.

Vidare pekade hon på besvikelser i tillväxten utomlands och förändringen i penningpolitiken internationellt som förklaringar till att långa obligationsräntor fallit ”betydligt” från mitten av 2014 i USA och andra utvecklade länder.

Hon menade också att en svagare tillväxt i andra länder kan utgöra en risk mot de amerikanska tillväxtutsikterna och trots en viss uppväxling sedan mitten av 2014 står andra länder fortsatt inför ett antal utmaningar som kan dämpa den ekonomiska aktiviteten. Kina kan bromsa in mer än väntat när beslutsfattarna lägger om tillväxtmodellen och euroområdet fortsatt står inför låg tillväxt och låg inflation.

Samtidigt pekade hon på att andra centralbanker stimulerar.
”Vi kan få se att den ekonomiska aktiviteten utomlands svarar starkare på policystimulanserna från utländska centralbanker än vi nu väntar oss och att den senaste nedgången i oljepriset kan lyfta den globala ekonomiska tillväxten mer än vi räknat med”, sade Janet Yellen.

My take:
FED tänker ta bort Patient, vid FOMC mötet den 18 mars.

Genom att ta bort Patient, så ger det FED möjligheten att höja vid VILKET möte som helst. Därmed inte sagt att de kommer höja på kort sikt, men det säger inte heller att de INTE kommer höja på kort sikt. Poängen är att FED går ifrån guidning av tidpunkt, och kan nu agera närsomhelst, beroende på datan. Första viktiga datan är NFP i början av mars.

De vill ha möjligheten att höja om de ser att inflationen kommer accelerera mot 2%.

Jobbdatan, och i synnerhet lönerna, är nyckeln framöver. Vilket den förvisso varit hela tiden!

Hon påpekar att USA påverkas av fallande energipriser, stark dollar, en svag omvärld… men det gör henne inte duvaktig vilket kan tolkas som om det är 1, underordnade faktorer och/eller 2, övergående faktorer.

Hur reagerade marknaden…

Den amerikanska 2-åringen låg innan talet på ca 0,61%. Inledningsvis steg den till 0,64. Antagligen för att hon sa att hon tänker ta bort Patient. Sen dök den till 0,54. Antagligen för att hon var tydlig med att någon höjning under våren inte är trolig. Nu har den repat sig och ligger kvar kring 0,60. Totalt sett OFÖRÄNDRAD.

Hur ska man tolka detta?

Jo att, precis som innan, så skiter marknaden i FED för att de inser att FED inte har facit över framtiden. De fattar att FED tänker höja när lönerna drar iväg, allt annat lika. Men INGEN vet NÄR lönerna drar iväg. FED gör sig nu helt beroende av datan, och säger att de har ingen aning om tajming aspekten. Stora skillnaden mot innan är att FED har varit tämligen säker på att lönerna INTE skulle dra iväg i när tid. Nu säger man att de kan dra iväg i när tid, eller inte. De vill kunna agera OM det händer, oavsett NÄR det händer. Marknaden gör samma tolkning. Så länge som lönerna inte rör sig, så finns det ingen anledning att spekulera i något annat utan att anta att de kommer fortsätta att vara i linje med de senaste årens svaga utveckling. En dag kommer lönerna att röra sig, och då kommer FED agera och marknadsräntorna rusa uppåt. MEN DEN DAGEN DEN SORGEN!

Kanske i juni 2015, eller i mars 2016… eller nåt helt annat. Ingen vet! Det är detta marknaden tagit fasta på. Dvs att ta bort PATIENT är ju hökaktigt egentligen… men eftersom vi inte får någon höjning så länge som löneinflationen är låg, och marknaden tror inte att den kommer lyfta, så blir det ändå en duvaktig tolkning.

Fram tills dess så är det ”mer av samma”. Dvs fortsatt låga räntor, och därmed fortsatt multipelexpansion a la FED modellen…. let the trend be your friend. Buy the dips!

För er som vill ha lite realitycheck i USA, se nedan

http://linkback.morganstanley.com/web/sendlink/webapp/BMServlet?file=dnj1ujia-3p5o-g000-a896-d8d3855a5501&store=0&d=1&user=dah3vqfqi8n3v-0&__gda__=1550518292_8078fb429e72529af30d1dc8fddbc4fd#0011&dah3vqfqi8n3v-1&1550518292_8c1aceeb80f681553255160ae2f03fd7&0021&dah3vqfqi8n3v-2&1550518292_56656d84522563b3c6c3809f149c960d

Lycka Till!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.