Alla tror inte på högre räntor!

I USA alltså! Morgan Stanley är en av dem som inte tror att FED kommer att göra något förrän tidigast våren 2016. Det skulle innebära att vi kan få hyfsad börs resten av året, och sättningar ska utnyttjas som köplägen likt det vi hade i oktober -14.

Varför tror dem inte FED kommer att höja? Det handlar helt enkelt om de inte tror på att inflationen kommer ta fart.

Se nedan inringat i rött

Namnlös1963

Tittar man på core CPI YoY så kommer den inte gå över 2% någon gång på hela året, och därför inte sätter det ingen press på FED att höja. Anledningen till att den inte gör det beror på att Core goods är så svag. Detta i sin tur handlar om 1, dollareffekten och 2, en svag omvärld gör att man fortsätter att importera dis inflation. Vad beträffar core Service så är den redan på en hyfsat hög nivå, och man väntar sig inte att den ska gå högre. De kan mycket väl få rätt i sin prognos, och därmed gällande FEDs agerande…

MEN, vad händer om lönerna går från 2,1% till 3%+? Ja enligt mig så finns det risk att det kan sipra ner till både core services och goods…. och det krävs inte så mycket för att datan ska gå från 1,5-1,7 till 2%+.

Det ska även tilläggas att detta är CPI, och FED har en tendens att snegla på PCE, men även lönerna i sig, så analysen är inte heltäckande.

Men det som är intressant är att många, främst FED, men även jag själv och många analyshus har haft rejält fel länge. Dvs i början av varje år har vi suttit och konstaterat att arbetsmarknaden är stark och därmed tror vi på successivt högre inflation, och därmed räntor…. men i slutet av varje år har vi kunnat konstatera att vi haft fel. Så kan det ju mycket väl bli igen.

Jag måste säga att fram till att dollarn började stärkas under 2H14, så kände jag mig rätt säker på att den starka sysselsättningen förr eller senare skulle pressa upp lönerna på ett sätt som tvingar FED att börja höja räntan mot en mer balanserad nivå. Men pga av dollar så är det ett tuffare call helt klart. Varorna på hyllorna i Wall Mart blir billigare. Samtidigt höjer Wall Mart lönerna. Vad blir nettoeffekten?

http://www.nbcnews.com/business/economy/wal-mart-pay-hike-starts-wage-war-n312671

Jag förstår att FED inte vet. Jag förstår att FED vill ha flexibiliteten att höja i mars 2015 om så krävs.. eller mars 2016. Ingen vet! Datan får visa vägen!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alla tror inte på högre räntor!

 1. Tror på sänkt ränta i USA skriver:

  Den stora frågan är egentligen varför USA har så HÖGA räntor?

  En jämförelse för statsobligationer:

  10-år i Sverige: 0.7 %
  10-år i USA: 1.99 %

  5-år i Sverige: 0.2 % (var negativ förr veckan)
  5-år i USA: 1.5 %

  2-år i Sverige: -0,16 %
  2-år i USA: 0.62 %

  Finns väl ingen som tror att de amerikanska räntorna skall stiga ÄNNU mer? De är ju redan skyhöga sett till omvärlden.

  • GaStan skriver:

   Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Räntan är en funktion av framförallt inflation. Logiken bakom detta är att ingen kommer vilja spara pengar om inflationen är väsentligt högre än räntan då du allt annat lika kommer bli fattigare. Pengarna växer inte lika fort som priserna. Och tvärtom naturligtvis!

   I USA ligger den underliggande kärninflationen på ca 1,6%. I Sverige ligger den på 0,7. Mellanskillnaden på ca 1% är till stor del förklaringen till varför svenska korträntor är lägre.

   I Sverige är trenden på inflationen inte uppåt utan snarare nedåt. Vi är mer rädda för deflation. Det pressar ner våra räntor.

   I USA däremot så är man rädd att lönerna kommer börja pressas uppåt som ett resultat av senaste årens starka arbetsmarknad. Stigande löner brukar föra med sig stigande priser, dvs inflation. Om inflationen i USA tar sig över inflationsmålet om 2% så kommer Fed höja styrräntan vilket gör att räntorna i USA tar fart. Framförallt är det realräntorna som kommer stiga i det här läget då de är väldigt låga idag.

   Stigande realräntor i USA innebär allt annat lika stigande realräntor i Sverige.

   Jag hoppas det klargjorde något

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.