Marknaden verkar gilla knark

Draghi meddelade igår att han, helt enligt marknadsförväntningarna, sänker inlåningsräntan med 10 punkter. Check. Han meddelande också att, helt enligt marknadsförväntningarna, att han förlänger QE och återköpen med 6 månader till mars 2017. Check. Men han höjer inte beloppet som han shoppar bonds för varje månad, NOT check.

Hur svarar marknaden? Fy fan vad återhållsam du är. Hur tror du att Europa ska kunna repa sig nu? Nej, det kommer gå åt h-e! Så därför säljer vi aktier. Marknaden föll.

Ibland är det lätt att hålla sig för skratt!

Visst, ur ett marknadsperspektiv hade man ju hoppats på all in Draghi, men ur ett ekonomiskt långsiktigt perspektiv så hoppas man ju att återhämtningen i Europa ska tillta och klara sig utan ECBs hjälp. Det var åtminstone min förhoppning inför nästa år.

Hursomhelst, Euron hade handlats ner mot dollarn till nästan 1,05 i nivå med tidigare bottennivåer inför detta möte. Nu gjorde som sagt Draghi marknaden lite besviken, och den studsade raskt upp till 1,10. Euron stärktes och man slog på Europeiska aktier, därav Sverige.

OMX föll. Fortfarande är det rekyl i stigande trend. Den är intakt så länge som vi inte stänger under 1,478, eller intra dag noterar under 1,457. Den snabbfotade köper om stöden håller. Glöm inte SL. Den som inte är lika snabbfotad avvaktar köpsignal vilket infinner sig om vi stänger ovan 1536 eller intradag går över 1,546. Då väntar säkert 1,600+. Ska också sägas att vi öppnade med ett minigap idag som säkert kan täppas till.

Rekylen får gärna matchas av att SPX inte bryter stödområdet mellan 1,996-2,022. Det är negativt.

Samtidigt blir den tekniska analysen vansklig, då vi har NFP lönedata idag, som jag vet är viktig för FED och deras beslut den 16e. Avvakta den siffran, och se hur marknaden tar emot den.

ISM Non Mfg kom in på 55,9 mot 58,0 väntat och fg 59,1… mycket svagt. Det är nåt som ligger och fiser i datan… och det kan vara så att momentum i den amerikanska ekonomin klingat av något? Jag vet inte riktigt vad det är. Ta in eventuell räntehöjning ovanpå det…. inte konstigt att SPX får stryk!!!! Dålig data tolkas som dåliga Earnings. Räntehöjning tolkas som press på multiplar. Not Fun.

Tittar på man räntemarknaden, som brukar vara smartare, så åkte US 2 åringen upp på Draghis besked. Trots att dollarn försvagades. Sen kom ISM Services in dåligt och då svängde den ner. Sen valde marknaden att bortse från denna och handlade upp 2 åringen till 0,99%, högsta nivån på 5 år, och sa tydligt, att FED kommer höja i december. Sen kom köparna in och den stängde i alla fall på 0,95 så relativt flat på dagen.

Zoomar jag ut ser jag att räntorna trots allt är upp på veckan och man verkar ta mer höjd för räntehöjning, trots något svagare data. NFP i eftermiddag är brutalt viktigt.

Jag har fått frågan, kommer börsen falla på en räntehöjning eller ej?

I det riktigt korta perspektivet tror jag det kan bli sell on rumours buy on facts… dvs US 2 åringens uppgång prisar till stor del in en räntehöjning i december. Kommer den, så faller troligtvis 2 åringen tillbaks initialt. Lägre ränta = högre multipel… alltså kan börsen stiga initialt på första höjningen. Men ganska snart borde 2 åringen återigen börja stiga, upp mot åtminstone 1,5%,  och då faller börsen tillbaks. Det är min gissning. Uteblir höjningen, ja då borde två åringen definitivt falla vilket borde vara bra för börsen också! Eller drar 2 åringen i väg ytterligare, och då borde inte börsen stiga. Jag tror reaktionen från räntemarknaden spelar stor roll… det är egentligen kontentan!

 

Nedan chart är otroligt intressant och något vi diskuterat tidigare.

Namnlös2146

Den visar arbetslöshetens utveckling i USA. De plottade prickarna visar vad FED väntar sig going forward. De tror alltså att den är flat härifrån. Visst delvis kan det bero på att utbudet av arbetskraften ökar, men främst handlar det om att jobbskapandet kommer drastiskt att avta från de 200k+ per månad vi sett under många år, till nästan inget.

Det får ju en att undra. Tror det på det här på riktigt? DB har en tes. Eftersom de tror på måttlig räntehöjningar och fortsatt låga räntor, även om de måste höja något. Så innebär det att de tror på klart måttlig inflation. För att tro på måttlig inflation måste de tro på måttlig tillväxt och löneglidning, och för att tro på det så kan du alltså INTE tro att det kommer skapas 200k jobb i månaden under nästkommande år, för då glider arbetslösheten, allt annat lika, ner med 1% om året. Dvs 4% i slutet på 2016, 3% i slutet på 2017 osv….. Man kan inte både ha kakan och äta den.

Så jag skulle vilja fråga Yellen: Du tror alltså på att jobbskapandet är på väg att drastiskt avta, och därmed kommer dina räntehöjningar bli klart måttliga…. för om du har fel, och jobbskapandet fortsätter, då stämmer inte heller ränteprognoserna? Eller vad har jag missat?

Man kan också undra med tanke på sista ISM siffran, och den svaga konsument förtroende i siffran, där konsumenter börjar tycka jobbutbudet inte är så ”plentyfull” längre som att FED kanske vet nåt. Å andra sidan känns det ju rätt magstarkt att tro att jobbskapandet bara ska avta sådär efter flera år.

Detta är en OTROLIGT viktig faktor inför nästa år…. har du rätt här så går det att tjäna pengar på det….. för det kommer vara skillnaden mellan låga eller mindre låga räntor…..

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.