Haussen fortsätter, men Brenten nosar på motstånd

Brent oljan är uppe och nosar på motståndet kring 36usd. Intressant. Antingen orkar den förbi, och då lär OMX ta sig mot 1380ish, där egentligen hela 1360-1400 är ett kortsiktigt urtoppningsintervall. Eller vänder den ner, och börsen med den! Saudi och rysslands oljeministrar ska ses idag tydligen…

Draghi eldade också på igår…. det lär bli en sänkning av deposit räntan med 10 punkter till våren. Ingen stor sak anser jag!

I natt kom lite mer data från Kina.

Nya lån kom in på 2,510 mdr Yuan mot väntat 1900 och fg 598…. bra

M2 kom in på starka 14,0% YoY mot väntat 13,5 och fg 13,3.

Det här är goda nyheter, då det var den högsta nivån sedan 2014. Förra våren låg den på 10%. Den här är en bra indikator för tillväxten anser jag. Ska man vara petig ska man ta den minus CPI. Men även då ser det bra ut. Tolkningen är enkel…. Kina hårdlandar INTE just nu, och lär inte göra det i korta perspektivet heller. Marknaden verkar dela min syn då Renminbin är stabil. Trevligt!!!

Jag noterar att 2,5,10 amerikanska statsobligationsräntorna stiger igen. Man säljer alltså. Risk On alltså.

Spännande tider, vi har lämnat gap efter oss, samtidigt är marknaden inte riktigt överköpt ännu. Det är svårt att dra några slutsatser om framtiden, utan det är i nästa rekyl som vi får mer kött på benen.

Fick en fråga ang min positiva syn fundamentalt. JA, jag tycker aktier är attraktiva. Men det bygger på att dagens vinstnivåer håller hyggligt, vilket i sin tur bygger på att Sales håller, vilket bygger på att BNP tillväxten håller. Så vad skulle få mig att tveka?

Jag tittar jag på:

US ISM, PMI och särskilt New order komponenten. Den får inte trilla i backen.
NAHB, som leder fastighetspriserna med 12-18m får inte trilla i backen
Konsumentförtroende, typ CB och Michigan får inte trilla i backen.
NFP, dvs jobbsiffran får inte trilla ner till noll
I Europa får inte PMI och Tyska IFO, och då särskilt new order och expectations får inte packa ihop
I Kina får inte M2, PMI, Fastighetsdata packa ihop.

Varje enskild data är viktig, men de ska ses i kombination. Får vi signaler om att konjunkturen inte kommer bli som vi tänkt oss, då kommer det i sin tur ge avtryck i Sales, som kommer leda till nedrevideringar av vinsterna…. och vips, så är inte en billig börs billig längre.

Att börsen packar ihop. Att räntorna faller. Att spreadarna på high yield drar, att VIX index skenar. Ja alla dem har också varit förenliga med svagare konjunktur. MEN, de speglar även sentiementet, som lika ofta har rätt som fel. Dvs vi kan vara helt säkra på att börsen kommer prisa in sämre vinster låååååångt innan de är ett faktum. Men vi vet också att den tar det säkra före det osäkra, dvs den har fel ganska ofta.

Fick tag på nedan chart som jag visat tidigare.

Namnlös2200

Vinstnivåerna aggregerat för börsnoterade bolag ligger på en hög nivå idag. Dock växer dem inte. Men det handlar inte om att vinstnivåerna är höga överallt. Nej, de är egentligen låga överallt, FÖRUTOM i USA. Sen kan man diskutera hur man ska mäta vinstnivå, nettomarginal, Avkastning på EK, Vinst/BNP. Spelar inte så stor roll, de är höga i USA. Men det handlar inte så värst mycket om att Sales har drivit vinsterna senaste 6 åren. Det handlar om 4 saker. Löner, Avskrivningar, Räntekostnader och Skatt. De tre sistnämnda är inte oviktiga. Men det är lönerna som är mest intressant. Visst har USA skapat jobb. Det är fler som jobbar och betalar skatt än under förra peaken 2007. Den passerades förra året. Men löneuttaget är aggregerat på en låg nivå. Det handlar såklart om Globalisering och Digitalisering. Dvs man har outsourcat produktion etc där den är billigare. Digitaliseringen har gjort oss effektivare. Färre kan sälja mer, typ. Men det handlar också om att arbetslösheten låg på 10% för 6 år sedan. Att den nominella tillväxten trots allt varit låg, och det har varit arbetsgivarens marknad. Löneökningarna har uteblivit. Så är det fortfarande….. men frågan är om det är bestående? Den dagen lönerna tar fart, är jag övertygad att de här kurvorna börjar närma sig varandra!

Chartet nedan visar hur man senaste tiden ändrat sin syn på FED och räntehöjningar. Nu väntar man sig inga höjningar alls i år. Detta har försvagat dollarn. Men jag är inte lika säker. Mars höjningen lär inte bli av… men sen vete tusan. Står oljan i 45 dollarn om en månad och sentimentet det omvända. Ja du! Eller tar lönerna fart under vårkanten? Ja du!

 

Namnlös2201

Skulle dollarn fortsätta att vara svag… ja då är det mumma för oljan. En stark olja, kommer i sin tur göra att HY spreadarna kommer ner…. (dvs risken för Lehman II kommer försvinna)

 

Namnlös2202

 

Marknaden är ju lite nervig då ex ISM Service – Employment faktorn vänt ner. Men hittills är det mycket sentiment och lite real ekonomi… men den får gärna studsa upp snart. En annan är det faktum att Amerikanska bolag ökat belåningen en hel del, vilket brukar leda till stigande default rates. Men det är klart, default rates kommer inte bara för att….. de kommer oftast hand i hand med recession.

 

Namnlös2203

Vi får se vad Draghi lyckas trolla fram?

Namnlös2204

Studera nedan noga…. den vänstra kan ju få en att må lite dåligt faktiskt! Den högra säger egentligen bara att Höjer FED är det jobbigt för Kina. Men just nu ser det inte ut som om de höjer.

Namnlös2205.png

Men som sagt, ett oljepris på 50usd…. hade varit väldigt skönt. Nedan är tre bra anledningar!

Namnlös2206

och nedan chart visar rätt tydligt varför OMX kommer packa ihop om oljan går under 30usd.

Namnlös2207

Så för mig får alltså oljan gärna hålla sig över 30usd… och jag skulle gärna se ett oväntat hopp bland global PMIs som kommer ganska snart. De får gärna komma in bättre än väntat alltså!

Namnlös2208

Någon kvicktänkt kanske inser att vi har lite av ett prisoners dilemma. Dvs Å ena sidan  vill vi se en stark olja, för då sjunker HY spreadarna och Oljesektorn globalt börjar må bra igen, vilket minskar riskerna för recession. Detta medför att FED går tillbaks till sin räntehöjar strategi. Problemet är att när FED höjer räntorna så stärks dollar, vilket sätter press på Kina som riskerar att hårdlanda, vilket tvingar dem att devalvera. Detta slår i sin tur tillbaks på resten av världen, främst Europa och Japan som är nettoexportörer. Så hur man än vrider och vänder på det så blir det fel. Men måste jag välja, så blir det nog ändå en olja kring 40-50usd.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Haussen fortsätter, men Brenten nosar på motstånd

 1. Jimmy skriver:

  Har du kikat nått på AI-automatisering? Dvs att smarta program tar över även icke triviala människojobb. Revisorer, designers, logistik, copy etc. Desto närmre maskinen kommer människan i kompetens desto högre blir den permanenta arbetslösheten. Om det sker fort kommer det bli blodigt…

  • GaStan skriver:

   Tyvärr, har bara hört talas om det! Har du någon bra länk?

   • Jimmy skriver:

    Visst!

    1, https://www.youtube.com/watch?v=MnT1xgZgkpk – fågelperspektiv på hela AI grejjen.

    2, https://www.youtube.com/watch?v=GlSUD7q1goI – ”Humans, Machines, and the Future of Work”

    3, https://www.youtube.com/watch?v=a5SiFViEshg – liknande föredrag som nummer två men lite annan vinkel.

    Min slutsats av det hela är att det de talar om kommer ske. Frågan är bara när. Och i hur stora steg kommer det? I jordbruksindustrin har det redan skett. I taxi och logistikbranchen är det bara ”några år” kvar till självkörande fordon. Medicinsk diagnostik och AIs som kan analysera juridiska dokument är lite längre bort än så. Och de ersätter inte jurister och läkare totalt men tar bort en stor arbetsbörda. Och till sist om vi i slutändan har maskiner som är mer kompetenta än oss på alla plan så finns ingen anledning alls att någonsin anställa en människa. Så det kan alltså vara så att förr eller senare så kommer arbetslösheten aldrig går under en ständigt stigande procent. Och detta hela vägen fram till 100% arbetslöshet.

   • GaStan skriver:

    Tack!
    Paradigmskifte är ett understatement. Men hur ska vi få råd att konsumera en taxiresa om vi inte har en inkomst?

  • Fredde skriver:

   Att teknisk innovation skulle leda till massarbetslöshet har man hört sen hjulet uppfanns. Faktum är väl att det snarare leder till nya arbetstillfällen?

 2. david skriver:

  Olika varianter av medborgarlön?

  • GaStan skriver:

   Och hur ska staten finansiera den?

   • David skriver:

    Fastighetsskatt är nog det klassiska liberala svaret. Skatt överhuvudtaget annars. Det kommer alltid finnas dem som vill ha mer än bara medborgarlön eller som annars är drivna att företa.

   • GaStan skriver:

    Jag får liksom inte ihop det. Ingen ska jobba för allt är automatiserat. Alltså får ingen lön, och därför kan inte staten ta ut inkomstskatt. Men istället för lön ska alla få medborgarlön. Plus att staten har kostnader för välfärden. Bara en massa utgifter, men intäkterna lyser med sin frånvaro.

    Fastigheten man bor i avkastar ju inget. Hur ska man kunna betala skatt då? Ska man ta av medborgarlönen?

    Får inte ihop det?

 3. Peca skriver:

  Fantastiskt matnyttigt och välskrivet inlägg. Uppskattas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.