PMI vecka!

Jag hoppar av min tekniska trade här på 1383. Egentligen är jag inte jättenegativ men är inte övertygad av vi sett botten, och gapet stör mig dessutom (trots att det ska erkännas att gap, trots att de nästan alltid stängs, kan ta väldigt lång tid innan de täpps igen. Vi har exempelvis ett på 1611 från förra sommarn). Brott av 1350 indikerar att något kan vara på gång.

Å andra sidan tror jag OMX på kort sikt kan nå ända till 1390-1400. Men jag är inte greedy. Skulle gapet täppas kommer jag hoppa på igen. Fundamentalt ligger man ju kvar!

I USA har man mest varit orolig över oljans direkta och indirekta effekter. Tjänstesektorn har ju ångat på, åtminstone om man får tro på Fed. Men oljan har gjort att High Yield spreadarna har dragit i taket i år, och vad jag har hört så utgör de ca15% av lånestocken i USA. Energisektorn är en av de största låntagarna inom detta segment. Jag har hört att de utgör ca 20% av all HY. Det skulle betyda att 3% av alla lån i USA ligger hos inhemska energiföretag som får det svårt att dra runt affären när oljan handlas i 30 dollar fatet. Jag är inte säker på att den här siffran stämmer, men om den gör det så kan man dra parallellen till Subprime lån som utgjorde 7-8% av stocken. Ovanpå det har vi bieffekterna av neddragen capex och job cuts. Både sett direkt till energisektorn, men även indirekt bland de företagen som påverkas av energi sektorns välmående.

Optimisterna hävdar att de positiva effekterna i form av billigare soppa kompenserar för de här problemen. Men att detta tar lite längre tid för att synas. Jag är inte så säker faktiskt. Det är en gammal sanning som ligger kvar. Dvs att billigare olja ger en stor boost åt alla soppa konsumerande hushåll. Men faktum är att kostnaden för drivmedel, som andel av disponibel inkomst har minskat ganska kraftigt senaste 30 åren. Dels för att bilarna är bättre, och dels för att disp inkomsten ökat snabbare relativt sett.

Så om man ställer de positiva effekterna mot de negativa effekterna av att SaudiArabien säljer ut aktier från Stockholmsbörsen och alla andra börser, vilket bidrar till fallande börser, vilket i sin tur slår mot business och consumer confidence, vilket gör att konsumtion och investeringar blir cancelerade eller uppskjutna, att vi får defaults i HY segmentet som slår mot portföljer och övriga spreadar och försvårar och fördyrar upplåningskostnader för andra företag, att folk som jobbar i eller indirekt mot energiföretag får sparken eller uteblivna nyanställningar pga nedskurna CapEx budgetar….. ja ställer man det negativa mot det positiva så är jag inte lika övertygad vad nettot blir på lång sikt. På kort sikt är det helt uppenbart att det har varit negativt. Det är synd att oljan inte står i 50usd.

Avtalet, eller vad man nu ska kalla det, mellan Ryssland och Saudi sågades av många. Fair enough. Men att de överhuvudtaget pratar med varandra, och kan komma överrens om något är faktiskt smått historiskt. Det kan båda gott sett på lite sikt.

Men sett till Europa så är det inte riktigt samma fokus på oljan. Där oroar man sig över banker och låg tillväxt, och fallande tillväxt i Asien. Deutsche kom med en rapport där de menar att tillväxten i Europa kan komma att revideras ner ytterligare, om utlåningen från bankerna stannar av efter att på senare tid visat lite tecken på gröna skott.

Namnlös2213

Jämför gärna med 2010 och 2011. Lånar inte eurobanker ut några pengar, så kan man inte heller vänta sig någon recovery i Europa. Net Exports är viktigt för Europa, men det driver inte kontinenten alena.

Namnlös2214

Deutche spår att Advanced Economies, dvs OECD, ska växa med 1,3% i år. Till alla er som tycker det är kanon med låg inflation. Dvs att det är jättebra när inte priserna ökar, så vill jag bara säga. Zooma ut! Att vår del av världen växer med drygt 1%, med motsvarande jobbskapande ska väl knappast ses som något positivt. Det hade väl varit mycket bättre om alla de miljoner människor, främst i Europa, som inte har jobb idag pga ekonomin inte skapar nya jobb för att den växer för sakta, hade fått jobb. Även om det var på ”bekostnad” av ett högre resursutnyttjande och därmed högre inflation?

Tysk Mfg PMI kom precis, 50,2 mot väntat 51,9 och fg 52,3… fortsatt mycket tråkig utveckling.
Samma för EuroZonen kom in på 51,0 mot väntat 52,0 och fg 52,3…. suck och stön

Okej, de är fortfarande över 50, de är inte 45, så man behöver inte måla fan på väggen ännu. Men riktningen är ju fortsatt fel. Till viss glädje kom Service PMI in okej. Tolkningen är att tillverkningsindustrin mår dåligt av ett svagt Asien, att global tillväxt revideras ner, att det knakar i High Yield, Cap ex och andra banker vilket lägger sordin på utlåning…. MEN att konsumenterna till viss del håller ångan uppe. Det i sin tur handlar om att deras räntekostnader är så sjukt låga. De som har jobb har det rätt bra med andra ord. Men det finns gränser för vad konsumentförtroende klarar av. Dvs om grannen blir av med jobbet, så brukar man skjuta upp inköpet av en ny bil. Trots att den egna ekonomin egentligen inte alls har förändrats. Det är känslig materia.

Stay tuned!

 

ps 160222-15:45

 

Prel US Mfg PMI kom precis in på 51,0 mot väntat 52,5 och fg 52,4….. i likhet med Europa så är det riktigt dåligt, även om det inte indikerar att vi nödvändigtvis måste vara på väg in i recession med fallande vinster….. men ett är säkert. Det här kan inte fortsätta hur länge som helst. Vi måste få data el nåt som vänder den negativa trenden. Ett oljepris över 36 hade varit trevligt.

ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till PMI vecka!

 1. oskar skriver:

  Vad är det för instrument du handlar med när du trade:ar omx? T ex förra vecka då du gick lång.

  Intressant och lärorikt inlägg som vanligt!

  • GaStan skriver:

   Privat jobbat jag med en vanlig lång aktieportfölj där jag köper bolag jag tror på i kombination med attraktiv värdering. Ingen Rocket science där liksom. Mot denna portfölj jobbar jag med OMX terminer och justerar den total marknadsexponeringen. När jag är All out så är det 0%, Neutral ca 50%, All in 100% expo mot marknaden.

 2. lalala skriver:

  Vad tror du om långsiktigt köp av Deutsche Bank i dagsläget? Dumt och riskabelt, eller uppenbart värde-case?

 3. david skriver:

  Hej,
  Har du möjlighet och lust att förklara vad som avses med gap? Samt på vilken nivå det här gapet som behöver stängas är och hur det stängs?

  Vänliga hälsningar

  • GaStan skriver:

   Titta på OMXs30 i ett dagschart, och välj Candle sticks. Dvs där en pinne utgör en dag. Då ser du att vi lämnade efter oss ett gap på ca 1286 den 12 februari, när vi alltså öppnade högre den 13 februari. Sådana brukar täppas till. Inte alltid, men väldigt väldigt ofta i stora index. Problemet som jag ser det är inte att det ska stängas, utan när. Ibland tar det 2 dagar, ibland ett halvår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.