Sommarn är här, fast inte på börsen

Innan vi tittar på den tekniska bilden, låt oss sammanfatta datan!

Tyska service PMI kom in på 54,5 mot väntat 54,6 och fg 55,1… ok. Den europeiska motsvarigheten kom in på 53,1 mot väntat 53,2 och fg 53,1… också ok

Sen kom US Service PMI in på 52,8 mot väntat 52,1 och fg 51,3. Därefter kom ISM motsvarighet in på 55,7 mot väntat 54,8 och fg 54,5. Båda är otroligt bra och visar att optimismen verkligen börjar hitta tillbaks till den så viktiga service sektorn!!!! Det är bra för jobbskapande och tillväxt, och måste ge positiva vibbar till den som tror på 2H16 recovery. Men marknaden är sur, och det verkar som datan tagits emot med en axelryckning. Särskilt om man ser till räntorna. Men kom ihåg var ni läste det först!

Förra fredagen kom jobbdata från USA i form av NFP. Den kom in på 160k mot väntat 200k och fg 215 (uppreviderat fr 208). Marknaden hickade till och sa att detta var en dålig siffra. Men vänta lite nu. Sedan 2010 har vi en till ett antal gånger noterat 160k eller färre jobb VARJE ÅR. Det betyder inte ett skvatt. Givet den inbromsning vi är inne i så skulle jag säga att 160k är starkt. Min tro är att vi avslutar det här året med ett snitt på 200k i månaden. Det finns i dagsläget inget som pekar på motsatsen.

Timlönerna, som är den verkligt viktiga siffran, kom in på 2,5% YoY mot väntat 2,4 och fg 2,3. För det första är 2,5% inget att höja ögonbrynen för. Det är inline med den icke trend vi sett senaste åren. För det andra var det en säsongsmässigt stark siffra. VÄCK MIG när den står i 3%+. Då har det hänt nåt, och då kan vi dra slutsatsen att Core PCE är på väg att tryckas upp mot 2%, vilket kommer tvinga FED att agera, oavsett vad som händer i omvärlden…. men som sagt. Där är vi inte än!!!! Mer av samma tills vidare!

Över till den tekniska bilden. Tittar man rent krasst på OMX, och inte tar hänsyn till nåt annat, så ser chartet väldigt trist ut! Idag studsar vi från översålda nivåer men det faktum att 1323-1330 inte höll gör att index flaggar för gap 1286, Pivotbotten 1247 osv längre fram. Ställ dig utanför i avvaktan på bottenkänning, alt köpsignal, är det rent strikt tekniska rådet. Men riktigt så enkelt är det inte! För det första så har min tekniska tajming varit usel i år, bortsett från KÖP signalerna i februari. Så ni kanske borde sluta läsa redan här :-). Nej anledningen till att jag tvekar är när jag tittar på SPX och DAX. De ser betydligt bättre ut.

SPX har sannolikt rekylerat klart i det korta perspektivet. Har vi inte det väntar 1996ish. VI har även ett gap på 1864 (-10%) som kommer stängas någon gång…. frågan är om vi ska upp till 2150 (+5%) först?

Tittar man på DAX så stängde den gapet på 9770 i förra veckan, och nu drar vi uppåt. Brott av 10,100 indikerar att vi kan vara på väg mot 10,700 (+8%). Vi har stöd kring 9,500ish, men även där ett viktigt GAP på 8967 (-10%).

För att summera. OM SPX ska upp 5% och DAX 8% så vill jag vara med. Men någon gång ska de ner 10% från dagens nivåer. Då vill jag INTE vara med! Om uppgången inträffar så kommer OMX, lite beroende på hur kronan går, att dra till 1420-1480. När det faller så ska OMX nog ner till 1,140ish. Det är knepigt, men i dagsläget sitter jag kvar och ser hur DAX/SPX/Dollarn beter sig…

I övrigt noterar jag att US 2yrs var nere under 0,70% i förra veckan… marknadens syn på FEDs duvighet är cementerad. Å andra sidan har Dollarn stärkts något!

Renminbin har varit förhållande stabil, trots alla skriverier om dåliga lån, och rykten om en mer balanserad centralbankspolitik framöver….

Nej det mest intressanta är kanske att Oljan ändå håller sig, och att dollarn inte fortsatt försvagats… de står inte i 41usd och respektive 1,18eur/usd!!!!! Inte än i varje fall 🙂

Några bullcharts….. särskilt det sista. Dollarförsvagnigen har vänt upp och ner på många gamla momentum trades, och det som tidigare gick dåligt, som ex olja och utvecklingsmarknadner, har nu gått bra. Frågan är, Kommer vi få se mer av dollarförsvagning, duvig FED, lågkonja i USA….. eller ska vi tillbaks till de gamla momentum affärerna? Jag tror på det senare, då jag tror att en svag dollar och ett oljepris på de här nivåer kommer göra världen lite bättre där framme….

Namnlös2321

Namnlös2322

 

I veckan har vi Retail Sales och Michigan från USA, handelsdata från Kina samt Inflation i Sverige. Ingen större gamechanger.

Fokus blir hur hög rekylen blir och under vilka volymer samt vad som händer med Dollarn. Var det botten i förra veckan? Hittar köparna tillbaks eller är det bara rekyl inför nya bottnar?

Svag dollar är bra för Kina, oljan och Amerikanska vinster. Men med tanke på att den är svag för att FED är duvvig, så är marknaden orolig för att FED är orolig för den amerikanska ekonomin. Den 15 juni är nästa Stora FED möte. Kommer hon att vara lika duvig då, och varför i så fall?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.