Ett litet experiment

Jag har tittat på SPX, dvs S&P 500, under åren 2010-2015 för att utröna om det går att se något mönster som kan hjälpa en som investerare. Jag vet att det kort tid, och slutsatserna ska tas med en stor nypa salt. Jag har inte tittat pre Lehman då det var en annorlunda tid, och inte heller 2008/2009 då det var turbulenta år.

Ni får troligtvis klicka på bilden om den syns otydligt.

Namnlös2323

Första kolumnen visar alltså SPX slutnotering resp år. Den andra visar avkastningen. 2010,2012,2013 samt 2014 var bra år. 2011 och 2015 var sådär.

1)Den här visar vad vinsttillväxten var året innan. Dvs när du befinner dig i första januari 2010, så visar den vad vinsten var 2009. Den har alltid varit okej, men den leder knappast börsen. Detta var inte så oväntat

2)Den andra visar vad analytikerna tror om året. De är, som vi vet, alltid positiva. Det hjälper oss föga.

3)Den här beskriver hur vinsttillväxten faktiskt blev. Dvs även om vi hade facit så hade inte det hjälpt.

4) Den är visar revideringstakten, dvs skillnaden mellan hur vinsten faktiskt blev jämfört med vad analytikerna trodde vid årets början. Den visar att analytikerna hade fel. Men inte ens den informationen kan hjälpa oss.

5) Rullande PE. Dvs fjolårets vinst i förhållande till indexnivån i början av året. Som ni ser verkar en hög värdering inte avskräcka börsen från att gå bra. Det handlar ju naturligtvis om att den historiska vinsten inte har något ledande värde i sig

6) Fwd PE, dvs baserat på vinsten som analytikerna gissar på. Njae, den är väl snäppet bättre än trailing. Men inte fullständig.

7) Den här beskriver PE talet som om du EXAKT visste vad vinsten kommer att bli under kommande år. Vilket alltså ingen vet. Den visar samma som föregående. Alltså den är långt ifrån perfekt

8) ERP står för Equity Risk Premium. Dvs den tar in räntan i värderingen. Den här varianten är förenklad. Jag tar inversen av PE, dvs 1/PE och sen drar ifrån 10års räntan. Den visar alltså vilken premie du får utöver 10åriga statsobligationen att investera i aktier. Den här varianten baseras på rullande PE, dvs med historisk vinst. Den har ett visst värde i form av att den alltid flaggar för dåliga år. Men den säger även att man ska vara försiktig under år som blir bra

9) Samma som ovan, fast baserad på Fwd PE, som alltså bygger på analytikernas vinstförväntningar. Faktiskt är den här sämre än den som bygger på fjolårets vinst.

10) Den här bygger på den korrekta vinstprognosen, dvs den verkliga vinsten. Den är hypotetisk då ingen har facit över vinsten. Den är bättre än den som bygger på Fwd PE, men sämre än den som bygger på Rullande PE

SLUTSATSEN är att under de här åren fanns det ingen enskilt parameter som kunde hjälpa dig i ditt beslut om avkastningen skulle bli bra eller dålig.

Men om man ändå ska försöka sig på en variant, så skulle jag vilja föreslå en kombination.

I slutet av året, titta på rullande ERP, samt Fwd PE. Är båda tilltalande så finns det goda skäl för uppgång. Är båda dåliga så finns det inte det. Givet att de ser OK ut, så spelar inte revideringarna så stor roll, så länge som vinsttillväxten i absoluta termer fortfarande är positiv.

Var står vi just nu? ERP är helt ok så vitt jag vet. Fwd PE är ganska dyr. Mixad bild alltså. Revideringarna hittills i år är flat, och vinsttillväxten i år i absoluta termerer väntas vara flat. Rätt mixad bild där också.

Vad innebär detta? Jo att marknaden blir sentimentsdriven, och den som håller i taktpinnen är FED. Är de negativa, så är marknaden negativ…. och tvärtom. Men kom ihåg, blir det rally, så finns det inte stöd i fundamenta att det ska gå mot stjärnorna, snarare trätopparna. Kraschar marknaden, ja då gäller nästan det omvända. Fundamenta ger tillräckligt stöd för att man ska köpa.

Förvänta dig rangebound, Agera contrarian…… skulle kunna funka!

Experimentet kan även ge lärdomen att, sk rådgivare, som sitter på den här typen av info, också har dåliga förutsättningar att ge värdeskapande råd.

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett litet experiment

 1. Lediga Ludde skriver:

  I en vecka har 3 mån, fem år och tio år-räntan gått ned. Varför?
  Vad är Ga Stans analys och kommentar?

 2. Lediga Ludde skriver:

  Nej, marknadsräntorna. De som Avanza redovisar som index-räntor.

  • GaStan skriver:

   ok. Men 3m är ex den Svenska 3 månaders statsskuldväxeln, och 10 år, är den 10 åriga statsobligationen.

   De korta 3m och 2 år har inte rört sig. 5 och 10 åringen har gått ner.

   Detta beror dels på att omvärldsräntorna, främst de amerikanska, gått ner

   och dels på att Riksbankens senaste uttalanden, typ att de har rätt ,alla andra har fel, en stark krona är ett problem, svensk ekonomi är stark PÅ GRUND av låga räntor (implicit högre räntor lär skada ekonomin) så kan man säga att de gett ett ganska duvigt budskap…

   Därför tror jag räntorna är ner.

   Sen ska du komma ihåg att RB själva är den största köparen av statsopapper!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.