Hur negativ kan hon vara?

För en stund sedan kom Retail sales från USA. Control Group kom in på 0,9% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,2 (uppreviderat fr 0,1). En snorstark siffra. Sen kom Michigan index, 95,8 mot väntat 89,5 och fg 89,0. Snorstarkt!

Dollarn drar såklart…. och man måste fråga sig, hur svag är den Amerikanska ekonomin? Tja, inte särskilt svag, snarare tvärtom. Tillväxten i Q1 var klen, och Q2 blir inte fantastisk men 2H16 har mycket goda chanser att bli bra! Den tidigare svagheten kan vi tidigare skylla på dollar och olje effekt. Nu är ju oljan stark, trots att dollarn är stark. Det är för att statistiken verkligen pekar i rätt riktning. Fundamenta alltså! Under 2H16 har vi inte heller någon baseffekt från dollarn. Det bådar faktiskt rätt gott!

Samtidigt är prisdatan fortfarande ljummen. Importpriser kom in på -5,7% YoY mot väntat -5,4 och fg -6,2. Core PPI kom in på 0,9% YoY mot väntat 0,9 och fg 1,0…. så något pristryck finns inte. Dvs FED måste inte vara hökiga om de inte vill……

Summasumarum, det är möjligt att de ger en försiktig framtoning i juni, efter Brexit finns runt hörnet, men de kan mycket väl bli lite hökiga i juni, för att kratta för en eventuell höjning i september. Detta är INTE inprisat!

Ni kan väl ägna 5 minuter åt nedan 3 charts, och fråga er själva hur FEDs tonläge kan komma att förändras närmaste halvåret?

Namnlös2324
Namnlös2325
Namnlös2326

Totalt sett borde detta vara bra för aktier…. men vi får se!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hur negativ kan hon vara?

 1. Simon skriver:

  Mycket intressant! Hur ser du på utvecklingen framöver? Om Ekonomin vänder upp så pekar ju det uppåt för aktier, men samtidigt kommer det förmodligen att få FED att höja. Då blir det väl en situation där det blir ”krig” mellan ett höjt avkastningskrav och vinsttillväxten, där den ena baissar och den andra haussar? Kan finnas många som äger aktier ”för att dom måste” som vill ut när det skapas möjlighet till avkastning i räntemarknaden igen?

  • GaStan skriver:

   Jag har skrivit mycket om detta tidigare.

   Feds räntehöjningar kommer i framtiden pressa upp räntorna över hela världen, och allt annat lika så sätter det press på värderingsmultiplarna… Och det enda som kan kompensera för detta är positiva vinstrevideringar.. Netto effekten tror jag blir negativ.

   Men så länge som lönerna inte drar i usa så kommer räntorna förbli låga

   Och vad gäller lönerna finns det ledande indikatorer som pekar på att det kommer ta fart

   Å andra sidan har de flesta av de här indikatorerna haft fel i många år….

   Så min taktiska syn på aktier är positiv så länge som löneinflationen är låg….

   Du har alltså rätt, problemet är tajmingen. Det du skriver har många lyft fram under många år….

   • Simon skriver:

    Okej, tack för svar! Jag ville egentligen bekräfta att jag inte var ute å cyklade. Funderar även på om det mindre jobbskapandet skulle kunna vara en prelude to wage inflation och inte en bromsande ekonomi? Alltså om det skapas mindre jobb för att arbetarna blir kräsnare, inte för att arbetsgivarna blir det. Kan det ligga nånting i det?

    Stort tack för bloggen och att du svarar på frågor. Mycket trevligt och lärorikt

   • GaStan skriver:

    I ett läge när en ekonomi når full sysselsättning så kan helt klart vänta sig att jobbskapandet avtar. Men pga av tajtheten i arbetsmarknaden så brukar lönerna ändå ta fart. Så visst kan vi få dåligt jobbskapande i kombination med accelereande löner.

    tillväxt och jobb då? Man kan förenklat resonera så här. Tillväxt kan inte bli bättre än köpkraft + förändring av lån över tid. Om vi lämnar lånebiten därhän, så kan man definiera köpkraft som Antal jobb X lön.

    De senaste åren är det främst jobbskapande som drivit köpkraften och därmed tillväxten i USA. Lönerna har ju inte rört sig så mycket och därför har inte tillväxten varit lönegenererad. Dem lär byta plats de närmaste åren.

    Avtar jobbskapandet, samtidigt som lönerna inte rör sig… då lär tillväxten bli dålig.

 2. Pingback: DAX & S&P 500 vecka 20 – toreinvest

  • GaStan skriver:

   Lite oklart kan jag tycka…. han verkar mest hänga upp sig på att värderingen är lite för hög. Det håller jag med om. Men som alla vet brukar aldrig värdering vara en faktor som påverkar kortsiktigt, utan snarare på medellång sikt.

   Så absolut, om du ser 12m ut, så finns det ingen anledning att köpa SPX här…. men det säger inget om vad som ska hända de närmaste veckorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.