Glöm inte datan!

FED väntas höja i sommar, räntorna stiger, dollarn stärks och alla är pigga och glada… även börserna!

Men glöm inte datan!

Från tyskland kom Prel Mfg PMI in på 52,4 mot väntat 52,0 och fg 51,8. BRA! IFO kom in på 107,7 mot väntat 106,8 och fg 106,6. BRA!

Från Europa kom prel Mfg PMI in på 51,5 mot väntat 51,9 och fg 51,7… sådär

Från USA kom motsvarande in på 50,5 mot väntat 51,0 och fg 50,8… sådär faktiskt
Samma fast Service sektorn kom in på 51,2 mot väntat 53,0 och 52,8… även den rätt dassig.

Visserligen var New Home Sales och Durable Goods order bra… men de är knappast leading.

Point being, nästa vecka är sjuuukt viktig. Då kommer PMI från Kina och resten av världen. Det kommer ISM och NFP data från USA samt lite andra spridda skurar av viktig data.

My take är att den här datan kan hjälpa eller stjälpa börsuppgången. Antingen är den dålig jmf väntat, och då vänder det ner och frågan är då om senaste botten på OMX 1300 kommer hålla? Jag tror att det kommer gå lägre än så. Gaptäppning och återtest av botten mm är inte omöjligt. ELLER, kommer den in på ett sätt som gör marknaden glad, och då kan den ge den här uppgången en spark att fortsätta 5% till.

Det är svårt att säga vad det blir. Än så länge har åtminstone inte lokala amerikanska PMI index varit så kul… vi får se.

Vill ni ha nån nivå? så länge som DAX inte stänger under 9800 så finns det anledning att hoppas på högre nivåer. Stänger den under…. ajajaj. Noterar också att DAX har ett litet gap 10,077 som skulle kunna täppas i det korta. Dvs marknaden kanske kan finta oss i nästa vecka. Jag tänker att det är ner först, och alla blir livrädda och säljer. Då tvärvänder det upp och alla inser att det var en falsk signal, varpå det fortsätter upp i några dagar och alla vaggas i lugnan ro att det ska fortsätta… men då ska man sälja. Jaja, det var dagens kaffesump kan man säga 🙂

Jag noterar även att i takt med att marknaden glömt bort Kina oron så har deras valuta försvagatas lite varje dag. Ok, det är troligtvis mot bakgrund av en starkare dollar… som är en följd av FED. MEN, jag kommer ihåg Aug-15 och Jan-16… och mönstret var likadant. Jag säger inte att det ska hända igen. Bara att valutan kryper åt fel håll. Inte rätt håll!

Kom ihåg var ni läste det först!

Med fingret på säljknappen!

GaStan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Glöm inte datan!

 1. Lediga Ludde skriver:

  Jag vet att vi ej diskuterar enskilda aktier på Kortsikts blogg. Men vad anser Ga Stan om fenomenet Fingerprint, uppgång 3 000 procent (1 år), uppgång 8 000 (3 år).

  Alltså en principiell synpunkt. VD som blir miljardär på några år, utan att företaget ger vinst, utan att aktieägarna vet i vilka lokaler i Sverige eller utomlands där det skall finnas över 100 forskare ”de flesta med doktorsgrad”.

  Där aktieägarna ej vet i vilka telefoner produkterna sitter. Det enda de får reda på att ”produkterna är bäst i världen”.

  • GaStan skriver:

   hehe nej, så varför frågar du då?

   Nej skämt åsido, Vi behöver fler Fingerprints i vårt avlånga land!!!

   Det här bolaget har ju en lång historia, där medarbetare och aktieägare bitit sig kvar och satsat tid och pengar. sånt imponerar på mig!

   Att de till slut gör en breakthrough är välförtjänt och jag gör hatten av för alla som bidragit till detta.

   Förra året omsatte de 2,9mdr. I år väntas de (enligt Bloomberg genomsnitt) omsätta 7,8mdr och nästa år 8,9mdr. Från ingenting för några år sedan. Vi behöver fler sådana företag.

   Det jag också gillar är att det inte är försäljning till varje pris. Dvs många ”unicorns” struntar ju fullständigt i hur stora förluster de gör, vilket ytterst är upp till aktieägarna. Men Fingerpring hade ett Ebitda på 930mkr förra året. Det går många ICA-butiker på det. I år väntas de göra 3,1mdr i Ebitda och 3,2 nästa.

   Aktien då? Är den köpvärd?

   Jag vet inte…. för detta måsta man kunna svara på om de även i framtiden kommer lyckas sälja sina produkter i en konkurrensutsatt marknad, och vilka marginaler man lyckas hålla.

   Jag vet inte, knappt någon annan heller.

   Men det är klart, Ev/Ebitda på knappa 12, och PE på knappa 16 känns ju inte orimligt för en sådan success story.

   Snarare säger marknaden genom värderingen, att ”vi tror inte ett skvatt på att dagens marginaler kommer att hålla” för att konkurrensen finns där och ökar.

   så det kokar ner till: Tror du att de kan försvara marginalerna… köp. Tror du inte det, låt bli att köpa!

   Tekniskt noterar jag att den har ett gap på 107kr. Det ska säkert täppas igen. Den har tidigare varit upp på 135kr. Det är inte omöjligt att den ska testa detta igen. gärna mot bakgrund av en hyfsat börsklimat, och en ok rapport! Det är 30% potentiell avkastning.

   I den här typen av aktier är det viktigt att jobba med någon typ av stoploss.

   VD miljardär säger du! Tja, på pappret. Han hinner knappt sälja en enda aktie, förrän marknaden kommer bli livrädd och dumpa alla sina aktier, och då är han inte miljardär längre. Så han måste snällt sitta kvar. Levererar bolaget vinster i framtiden, så kommer aktien gå bra, och då förtjänar han sina miljarder anser jag. Levererar dem inte vinster i framtiden… ja då kommer aktien att gå ner, och då kan han krasst konstatera att han var miljardär på pappret en gång i tiden.

   Trevlig helg!

  • GaStan skriver:

   Ang Fingerprint

   Bara noterar att den var nere och stängde gapet på 107kr, men köparna ville inte komma in. Nu är det återigen en extremt spännande teknisk nivå här på 95kr. Så länge som 92kr håller så kan det vara värt att specka, givet att man gillar caset fundamentalt, vilket som redovisats ovan finns många but´s med. Håller inte 92kr så väntar 63-69 så gift dig inte med aktien!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.